Ravintolaruokaa.

Ruokalista

Eestissä tuo ravintolaruoka, sekä sen laatu, eli hinta/laatusuhde ovat kyllä huippuluokkaa … pääsääntöisesti.

Eestiläinen suhtautuu ruokaan ja sen valmistamiseen, niin maaseudulla kuin kaupungeissakin, suurella hartaudella.

Toisaalta on niinkin, että esim ns ”turistirysissä”, kuten esim Tallinnan vanha kaupunki, pyritään kyllä turistilta rahastamaan mahdollisimman paljon, jos kuitenkin sielläkin löytyy kieltämättä hyviäkin ruokapaikkoja ja taas sillä alueella laadukkaiden paikkojen hintataso on kieltämättä lähes suomalaisissa mitoissa.

Ulkopuolella turistisesongin se sitten ilmenee kyllä siinä, että paikoissa on todellakin tilaa.

Eestiläinen perustaa ruuanlaiton maukkaaseen, perusruokaan ja arvostaa eestiläistä ruokaperinnettä, sekä kotimaisia raaka-aineita. Normaali eestiläinen perheenemäntä ei suin surminkaan käytä valmiseineksiä. Tästäpä johtuen, eri puolilla Eestiä löytyy oma paikallinen perinneruokavalikoima, niin ravintoloissa kuin perheissäkin.

Luin juuri aamun lehdestä Saku Tuomisen suhteesta ruokaan ja omaan ruuanlaittoonsa; upea juttu. Jos arkiruuanlaiton perusolemuksesta jotain voisi kiteyttää, Tuomisen lausuma; syön kotona halvoista mutta laadukkaista ruoka-aineista tekemääni ruokaa.

Saku Tuominen on ruokakirjojen kirjoittaja ja kolmen maineikkaan ravintolan osaomistaja.

6 Replies to “Ravintolaruokaa.”

 1. Omassa ruuanlaitossani käytän salaatteihin paljon tomaatteja, tuoreyrttejä, porkkanaa, naurista, lanttua ja puolukkasurvosta.
  Ruokaa en koskaan tee ilman salaattia.

 2. Pitää tunnustaa, että siitä monta vuotta kun olen viimeksi Eestin puolella käynyt, mutta taannoin siellä aika paljon aikaa viettäneenä löysin kyllä hinta / laatu suhteessa useita erittäin hyviä ruokapaikkoja.

 3. Tulihan juuri kahlattua läpi melkoisen pitkä blogisivusto; Tallinna Tallinn. Keskittyy pääsääntöisesti Tallinnan ravintolatarjontaan, laatuun (palvelu, ruoka), lähinnä niitä kommentteja lueskelin. Blogi alkoi 2010 ja ihan nykyiseen Tallinnaan.
  Sanoisin blogistin ja lukijoiden kommentteja lukiessani, etten nyt ihan väärässä omien kokemusteni perusteella/toisten kokemukset, ollut.
  Yhteenvetona voisi tosiaan sanoa; Vanha kaupunki kannattaa jättää pois, tosin, onhan siellä esim Pikk-kadulla mm Rataskaevu 16, hyvä hinta-/laatusuhde.
  Telliskivi, Kalamaja ja jopa Kopli; hyviä alueita.
  Sanoisin, että juuri tämä ravintolapuoli on antoisaa nettisurffailuna + omat kokemukset mutta uuttakin aina kannattaa kokeilla.

 4. Onhan tuo lista melkoisen laaja. Suomessa noin laajaa alkuruokien määrää ja pailakkisia erikoisuukisa ei löydä mistään.

  Mutta kettojen hinta samaa tasoa kuin Tampereen kauppahallissa.
  Pääruoat jopa kalliimpia kuin hallin ravintoloissa, tai Wivi-koulutusravintolassa, tai TTT:n lounasravintolassa tai Sodexhon lounasravintoloissa, jotka sisältävät lisäksi alkuruoan tai keiton, leivät ja pääruoan noin 10 €.

 5. Nuohan nyt eivät suinkaan ole mitään lounashintoja vaan a`la carte listalta.
  Lounaskeiton hinta yleensä Tallinnassakin on 2-3€, lounasruoka jää sinne 5€ +.
  Nuo laitoskeittiöthän kyllä tiedetään.
  https://www.tallinna24.ee/artikkeli/811353-t24-testasi-kaval-rebanen-ruokakojun-michelin-tason-street-foodia
  Tuossa esimerkkiä streed food-paikasta Balti jaama turgilta.
  Pärnu maanteen varrella;
  https://www.visitestonia.com/fi/sookla-ruokala
  Lounasannokset 4 – 6€ ja linkistä voi katsella mitä esim tarjolla on.

 6. Pitipähän aivan tarkastella noita Heikin mainitsemia toimijoita. Sodexo tietenkin on ylikansallinen laitosravintolatoimintaa mm harjoittava yritys.
  Tuo Wivi taas on tyypillinen pelkkää lounasravintolatoimintaa harjoittava opetuskeittiö. Vertaaminen oikeaan ravintolaan ei oikein toimi.

Kommentoi