Savustuslaitteiston ikiaikainen perusrakenne.

Ylläolevasta videoklipistä näkyy savustuslaitteiston perusidea. Tämä kuvaus voisi olla jopa kahdensadan vuoden takaa, tosin klipissä kuvataan puolalaista itsetehtyä ja uskoisin erittäin hyvin toimivaa laitteistoa.

Perusrakenne, metallinen tulipesä, jossa voidaan polttaa lehtipuuta, tai asettaa sinne kylmäsavustettaessa savugeneraattori, vaikkapa yksinkertainen Pro Q kylmäsavugeneraattori.

Putkea pitkin savu siirtyy savukaappiin (puurakenteinen) ja kaapista ulos savuputkeen. Kaapin kylkeen reikä ja siihen ihan tavallinen paistomittari.

Lämpöjä säädellään polttopuumäärällä tai kylmäsavustuksessa ottamalla savugeneraattori ulos hetkeksi, jos lämpö nousee liiaksi.

Edellä olevassa pelkistyy savustuksen perusidea ja komponentit; nykytekniikka mahdollistaa sitten lähes rajattomasti erilaiset jopa automaattiset säätelyt.

Oleellista on, että savu tuotetaan eri tilassa kuin savustettava materiaali (torjutaan PAH-yhdisteiden muodostumista), siis rasvaa ei tipu paloprosessiin ja savustuslämpötila on hyvin säädeltävissä.

Perusidea on siis ikiaikainen.

6 vastausta artikkeliin “Savustuslaitteiston ikiaikainen perusrakenne.”

  1. Täytynee minun tähän sanoa; savustustekniikka ei oikeastaan ole mitenkään kehittynyt; asia vain on niin, että lainalaisuudet säilyvät, tekniikka tuo lisäväriä mutta kuitenkin se savustuksen/kylmäsavustuksen perusperiaate on vuosisatoja vanhaa, jopa tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua.

    1. Juu ei ihan uutukainen idea ole savustaminen. Kuka liene ja missä yhteydessä on ollut se ensimmäinen, joka on hoksannut kokeilla vaiko peräti jonkinlaisen vahingon kautta syntynyt?

      1. Savustus säilytysmetodina on jopa suolaustakin vanhempi. Sumerialaiset tunsivat savustuksen säilöntämuotona n 3000 vuotta eaa.
        Nykytyyppinen savustussysteemi alkoi Englannissa jo 1200-luvulla.
        Tästä voisi päätellä suomalaisten savustushistoriaa, se saattoi olla säilöntätapa nykyisen Suomen alueella jo hyvinkin varhain ja oletettavasti tapa siirtyi Suomen alueelle itämeren-suomalaisten myötä eli idästä tulleiden kansojen myötä.. Savustus oli juuri kylmäsavustusta rakennuksen lakeisessa tai erillisessä kotarakennuksessa. Lämminsavustus (palvaus) tai oikeastaan kuumasavustus on myöhempää perua. Tosiasiahan on, että kuumasavustettu liha/kala säilyy viileässä n viikon, kylmäsavustettu jopa kolmekin viikkoa.

  2. No ainakin Suomessa tuo Mustialan kalastusmestari Mäkeläinen tuota samaa ikivanhaa systeemiä lanseerasi, eikä väärässä ollut. Hän teki melkoisen uran mm suomalaisen kalansavustuksen piirissä.

  3. Naapurin kaverilla oli viritys, jotka koostuivat tiilistä tehdystä tulipesästä, siitä n. 5 m:n pituinen lautaputki loivasti yläviistoon. Pönttö oli peltitynnyri , josta pohjaan oli piikattu reikiä ja tiilisysteemin päällä, jonne savu johdettiin. Multaa oli tynnyrin tiiliosuuden ympärillä. Hyvää tuli.

  4. Sehän mitä tyypillisin ikivanha savustussysteemi. Sillä pystyi kylmäsavustamaan kuin myöskin lämminsavustamaan. Savustajasta kiinni.
    Minun savustuslaitteistoni noudattelee tätä ikivanhaa systeemiä; nykyelektroniikka vain on tuonut omat mahdollisuutensa lähes täydellisen savustukseen ja sen saavuttamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *