Savustusta.

Sain jo tuon Bradleyn aikana idean, että savuntuottolähde sijoitettaisiin savustustilan ulkopuolelle. Se toimi mutta toteutus oli kallis, tai ainakin ehkä epätaloudellinen.

Edellä mainitulla menetelmällä vältetään rasvan tippuminen palotapahtumaan (karsinogeenit). Lämmönsäätely siinäkin oli riittävä, toisaalta samoilla systeemeillä ei pystynyt, sekä savustamaan, että kylmäsavustamaan.

Siispä tuosta savunkehittimestä kehittyi mielessäni menetelmä.

Savustus; tuottaa savua, joka edesauttaa kalan säilyvyyttä ja on myöskin aromaattinen. Siis ulkopuolinen savunkehitin.

Lämpö, kypsentää kalan ja pitää olla hallittavissa.

Tuon Borniakin kanssa ja sen digitaalisen lämmönhallinnan kanssa alkoivat ”palikat” muodostua.

Savunkehitin tuottaa savua tarvittavan määrän (säädeltävissä) ja edullisesti, syötetään ylipaineella kaappiin; lämpötilan hoitaa kaapin lämpövastus + termostaatti, kaikki komponentit ovat kokeiltuja ja yhteensovitus myöskin onnistunut.

Tosiasiassa tässä ei ole mitään omaa keksintöäni vaan ideat ovat syntyneet puolalaisista lähtökohdista. Siis en ansaitse propelihattuani.

Saattaa olla, että tulen ja todennäköisesti tulenkin kertoilemaan kokemuksiani. Koittakaa kestää.

 

 

8 vastausta artikkeliin “Savustusta.”

  1. Teollisuudessa on jopa vesisavustusta eli liotetaan kalaa ”savuvedessä”

  2. Normaalia savustusta teollisuudessa on, että savustettavan materiaalin päälle sumutetaan kemiallista savunestettä; makkarat, kalat jne.
    Minullakin ko tuotetta on n 5l purkki; vähälle käytölle on jäänyt.

  3. Nuotiomakkarat, noki: varsin hyvin netissä selviteltyjä.
    Jos tarkkaan luit avaukseni, jopa saatoit ymmärtää mitä tarkoitin.

  4. Jotensakin ymmärsin ja halusin laajentaa ajatusta
    hyvän savukalan osalta, ku aika-ajoin
    milloin mikin on terveydelle haitallista?
    Eli onko? Nuotiomakkarat tiedän.

  5. Mä paistan nuotiomakkarat aika mustiksi. Epäterveellistä ehkä, mutta hyvää.

  6. Kun savustetaan matalassa (minulla n 80 astetta) lämpötilassa ja kala nahkoineen, ei terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä juurikaan synny.
    Savukaasut ovat hengitettyinä haitallisia (pienhiukkasia) terveydelle, oikein savustettu tuote oikeastaan ei.
    Kun sitten ”savustellaan” noissa pienissä putkiloissa; asia on aivan eri ja kun niissä on monessakin yli 1000W vastus, varmasti lämpötila on korkea.

    Nuotiomakkarassa ja grillatessa kyllä PAH-yhdisteitä syntyy ja joskus paljonkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *