Jokainen voi yrittää helpottaa vanhusten laitoshoitoa omalta osaltaan

Voi tehdä hoitotestamentin:

Hoitotestamentti | Testamenttiopas.com

”Hoitotestamentin tarkoituksena on varmistaa, että hoidissa huomiodaan omat henkilökohtaiset arvosi. Huomiotavaa kuitenkin on, että jos potilaalle tapahtuu äkillinen henkeä uhkaava tilanne ja potilas ei voi päättää asioistaan sillä hetkellä, voidaan antaa kiireellistä hoitoa potilaan tahdosta riippumatta.

Hoitotahtokortti. Apteekeista haettava kortti, johon voit kirjoittaa tietosi ja hoitotahtosi. Sairaala tai muu laitos voi sitten kysyä korttia omaisilta tai muulta taholta, joka säilyttää korttia.

Elvytyskielto. Voit halutessasi päättää saako sinua elvyttää. Kansainvälisesti tämä tunnetaan lyhenteellä DNR eli Do Not Attempt Resuscitation.”

—————————–

Presidentti Koiviston esimerkkiä noudattaen tein omalta osaltani hoitotestamentin tammikuussa 1995. Testamentissa kiellän suorittamasta hoitoa, joka näyttää toivottomalta tilanteessa, jolloin en kykene tahtoani enää ilmaisemaan.


Jos luovuttaisiin laajemmalti toivottomista hoidoista tapauksissa, jolloin potilas on esimerkiksi tiedoton, niin lisättäisiin merkittävästi muiden vanhusten hoitomahdollisuuksia.

8 Replies to “Jokainen voi yrittää helpottaa vanhusten laitoshoitoa omalta osaltaan”

 1. Olen pohtinut asiaa kahden läiomaisen osalta:
  Toinen kuihtui ravinnon puutteeseen koska ei kyennyt itse syömään tai juomaan.
  Toista omaista puoliso käy syöttämässä päivittäin ja jatkaa näin hänen elämäänsä.
  – Kumpi on eettisempää.?
  – Onko ihmisen elämä loppupäässä rahassa mitattava?
  – Kunhan vielä SOTE annetaan pörssiin, niin sairas on rahan armoilla.

  1. Elämiskykyisten hoitoon riittää paremmin mahdollisuuksia, jos hoitotestamentteja tehdään enemmän. Mutta ei tehdä, kun ei oteta huomioon naapuria.

 2. En ole hoitotestamenttia varsinaisesti tehnyt, mutta lähiomaisilleni olen tehnyt selväksi, ettei minua kasvina pidetä ”elossa” eikä elvytetä, jos tiedetään, että tuloksena on kasvin lainen sängyssä makaaja.
  Elinsiirtotestamentti on ollut lompakossani 70-luvun alusta lähtien.

  1. Meikällä on elvytyskielto maininta jos näyttää siltä että ei ole toivoa. Voit käydä tekemässä sen Oma Kanta sivuilla.

 3. Olen osaltani tehnyt hoitotestamentin,
  mutta jos dementoitunut ei itse syö,
  niin pitäisikö siitäkin tehdä etukäteen hoitotestamentti
  ettei nälkään tarvitsisi kuolla, niinkuin nyt aika monessa tapauksessa näyttää olevan?

Kommentoi