Kaiken kokeneen työmiehen näkemys yleissitovuudesta ja syndikalismista

Putkonen kritisoi hallitusta kolmikannan sivuuttamisesta: ”Miksi piti laittaa koko maa sekaisin?” – Suomen Uutiset

”– On syytä palauttaa mieliin, että kolmikanta rakennettiin yksissä tuumin estämään ranskalaistyyppisen radikaalin ja suoran toiminnan syndikalismin rantautuminen Suomeen. Hyökkäykset syndikalismin torpannutta kolmikantaista sopimista ja yleissitovuutta vastaan ovat kovempia kuin kertaakaan sitten 1990-luvun alun, Putkonen jyrisee.”

”– Kolmikannassa poliitikot ja työmarkkinapäättäjät yhteistuumin sitoutuvat toimiin yritysten kilpailukyvyn palauttamiseksi. Sipilän hallitus päästettiin kiky-sopimuksessa vaikuttamaan palkanmääräytymispöytään, mutta Sipilän hallitus ei noudattanut vastavuoroisuusperiaatetta.

– Vastavuoroisuuden asemesta Sipilän hallitus antoi porttikiellon perinteisille työmarkkinaosapuolille. Tilalle otettiin Suomen Yrittäjät, joka saneli puhtaasti omista itsekkäistä lähtökohdistaan uuden lain sisällön hallitukselle. Miksi piti ensin laittaa maa sekaisin, ennen kuin hallitus oli valmis lunastamaan vastavuoroisuusperiaatteen? Putkonen ihmettelee.”

”Putkonen korostaa, että ainoastaan yleissitovuus varmistaa yhdenvertaisen kilpailuaseman kaikille suomalaisille yrityksille, ennen kaikkea myös järjestäytymättömille.”

”– Työehtosopimusten yleissitovuus varmistaa työrauhan ja sen, että yritys ei voi hakea palkkojen tai työehtojen polkumyynnillä kilpailuetua. Yritykset työehtosopimusten yleissitovuuden murtamiseksi pyrkivät tosiasiassa palkkojen ja työehtojen polkumyyntiin. Siksi pyrkimykset halpa- ja orjatyömarkkinoiden synnyttämiseen, käyttämällä yleissitovuutta keppihevosena, ovat edesvastuuttomia. Yleissitovuuden ydin on, että se ei rajoita työvoiman vapaata liikkuvuutta, mutta estää halpa- ja orjatyövoiman tuonnin.”

”Perussuomalaiset ja ay-liikkeestä erityisesti Rakennusliitto ovat vastustaneet saatavuusharkinnan poistamista sekä varoittaneet vakavasti kaksien työmarkkinoiden syntymisestä Suomeen.

– Olemme yhdessä korostaneet sitä, että saatavuusharkinnan poistaminen tulee kalliiksi myös veronmaksajille. Kuitenkin kokoomus, keskusta vasemmistoliitto, demarit ja vihreät ovat väittäneet, että talouskasvun vauhdittamiseksi saatavuusharkinta on poistettava, Putkonen ihmettelee”


Kovin epävakaata tuntuu olevan työmarkkinakentässä. Se nyt on selvää, ettei ranskalaisella ”persettä penkkiin” -systeemillä pitkälle pötkitä.

Sipilän toimet viime syksynä herättivät heti ay-syndikalistit irvistelemään torahampaillaan.  Päiväkotilapset olivat jäädä ilman ruokaa, sillä syndikalistit ovat tosisusia niin kuin Putkonen antaa ymmärtää.  Nyt syndikalistit taitavat vedellä talviunia, koskapa heitä ei näy kadun kulmissa irvistelemässä hammaskalustoineen.


Kuitenkin yleissitovuudesta luopuminen voisi lisätä työllisyyttä. Maaseudulla moni saattaisi olla valmis alentamaan palkkaansa voidakseen asua kalliissa kodissaan.

Jos palkassa oli alempi yleissitova osuus ja palkkaliukumat ylös päin hyväksyttäisiin, niin saatettaisiin päästä parempiin tuloksiin niin työllisyyden kuin kansantaloudenkin kannalta.

 

7 Replies to “Kaiken kokeneen työmiehen näkemys yleissitovuudesta ja syndikalismista”

 1. sipilältä ei ole julki tullut kun valeita ja kunhan minä san siksi siellä huseerasi Suomen yrittäjät jotka ei edes kuulu kolmikantaan terv tepivaari

 2. ”…joka saneli…”
  Markku, voitko kertoa mistä väite on peräisin ??
  Mun näkemys on että aloitteen tekijä on työntekijä joka riitaantui ammattiliiton kanssa.

 3. ”…joka saneli…”
  Markku, voitko kertoa mistä väite on peräisin ??

  —————————

  https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2390123

  ”SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari haluaa helpottaa työntekijän irtisanomista pienyrityksissä. Muun muassa tällä toimenpiteellä voisi Skinnarin mukaan nostaa pienyrittäjien työllistämisintoa.”

  ——————————–
  Skinnari oli luennoinut näin demarinuorten kesäpäivillä Hangossa. Demareilla on yhteyksiä myös yrittäjiin.
  ——————————-

  Putkonen tarkoitti kai sanelulla sitä, että ohitettiin kolmikanta, johon Putkosella lienee rakkaussuhde, koska se pitää syndikalismin loitolla.

  ——————————

  Ääliömäistä palkkaa nykivät ay-syndikalistit ottivat torahampaansa kaapista esiin lähinnä kai arvovaltasyistä, kun menettelyä ei alistettu kolmikannalle, koska haluavat hallita maamme parlamenttia ja hallitusta joko kolmikannalla tai yleislakkouhalla.

  —————————-

  Syndikalistit saivat valtaa, kun työntekijöitä painostettiin liittymään ammattiyhdistyksin irtisanomisen uhalla. Olisi pantu perseet penkkiin, jos liittoon kuulumattoman olisi annettu työskennellä.

  Syndikalistit ovat jonkin sortin mafioosoja. Mafiavallasta pitäisi päästä parlamentaarisessa järjestelmässä eroon.

  ———————-
  USA:ssa oli Hoffan tapaus:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Hoffa

  ”Hoffa yleni nopeasti kuljetusalan ammattiliitto Teamstersissa, joka hallitsi ensin kuljetuksia Yhdysvaltain keskilännessä, myöhemmin vaikutusvalta laajeni lakkojen ja boikottien avulla koko maahan. Hoffasta tuli Teamstersin päällikkö 1957, kun hänen edeltäjänsä joutui vankilaan. Hoffa uurasti väsymättä ja onnistui saamaan käytännöllisesti katsoen kaikki Pohjois-Amerikan rekkamiehet yhtenäisen sopimuksen alaisuuteen. Tämän jälkeen Hoffa pyrki saamaan myös lentoliikenteen ja muun kuljetuksen työntekijät liittoonsa, mikä huolestutti Yhdysvaltain hallitusta, joka pelkäsi mahdollisten lakkojen talousvaikutuksia.”

  1. Nykyinen työeläkejärjestelmä on kolmikannan tulosta. Kaikki pöydän ympärillä olleet kuuluivat ns. Kiljusten herrasväkeen. Sen takia systeemi riistää herkkuperseitten eläkkeisiin rahaa köyhemmille kertyneistä eläkevaroista, koska köyhät kuolevat nuorempina. Kiljusen herrasväki on käyttänyt köyhien eläkevaroja täysin tietoisesti ja harkiten herkkuperseittensä tyydytykseksi.

Kommentoi