Nokkimisjärjestys estää hoitajista huolehtimisen

Hoitajien tilanne ei ole kovin kehuttava, mutta populististen heittojen lisäksi apuja ei paljoa ole tarjolla. Ongelman ymmärtäminen vie takaisin siihen samaan haasteeseen jonka äärellä jokainen puolue heittää hanskat tiskiin. Syöksyttäköön siis työmarkkinapolitiikan suohon.

Hyvä tahto kuolee vanhoihin tapoihin

Minä aivan vilpittömästi uskon että demareista löytyisi halua ajaa hoitajien työehtoihin parannuksia, vaikka vähän pitäisi harmaata kiveäkin puskea pää edellä. Tässä kohtaa on apua siitä, että demarit ja AY-liike ovat samaa organisaatiota – lisäpalkka tai paremmat ehdot sopivat molemmille. Samasta suunnasta tulee kuitenkin ongelma, jota voi kutsua AY-liikkeen nokkimisjärjestykseksi. Ongelma on varsin tuttu edelliseltä kertaa kun naisvaltaisille aloille ajettiin palkankorotuksia, eikä ole mitään merkkiä että ongelma olisi katoamassa. Itse asiassa ongelma voi olla pahentunut, nyt kun molempien laitosten kaikki de facto johtoportaat on käytännössä miehitetty vanhan valtakunnan äijäköriläillä. Antti Rinteen naisviha ei liene jäänyt kenellekään politiikkaa seuraavalle epäselväksi.

Käytännössä asia menee niin, että jos hoitajalle halutaan satanen kuussa lisää palkkaa, on ahtaajan tai paperimiehen saatava siitä hyvästä kolme satasta. Äänekkäimmät, miesvaltaisimmat ja huonoiten käyttäytyvät alat ovat nokkimisketjun kärjessä. Mitä huonommat tavat ja mitä herkempi lakkovalmius, sitä suurempi kunnioitus AY-pöydässä. Pahnanpohjimmaisena ovat sitten naisvaltaiset alat sekä monet akateemiset toimijat, jotka eivät näe itseisarvoa jatkuvien kriisien aloittamisessa. Ilmiön näkee myös sosiaaliturvan uudistuksissa viime vuosikymmenillä. Mikäli peruspäivärahaan tulee kymppi lisää, on ansiosidonnaisiin laitettava satanen tai heti ollaan torilla.

Suomella ei oikein ole varaa nostaa kenenkään palkkoja. Jokainen vähänkin puolueettomampi tutkija varoittaa kestävyysvajeesta ja velaksi elämisestä. Yhtä kaikki, meillä ei myöskään ole varaa siihen että terveydenhoito heikkenee vielä entisestäänkin. Jos oikein tahtoa ja halua löytyy, meillä todennäköisesti olisi mahdollista helpottaa hoitajien työtaakkaa. Semmoista mustaa magiaa ei kuitenkaan maailmasta löydy jolla voisimme tehdä tämän AY-liikkeen periaatteen mukaisesti, toisin sanoen nostamalla muita palkkoja moninkertaisesti. Se ajaisi meidät mitä surkeimpaan tilaan – niin surkeaan, että edes populisti ei sinne herkästi meitä haluaisi viedä.

Työmarkkinauudistus on puolueita isompi asia

Puhumme työnantaja- ja työntekijäliikkeen taistoista melko yksinkertaisin termein. Totta puhuen mielestäni siellä on molemmin puolin kenttää sikailevia, omaa valtaansa pönkittäviä veronkiertäjiä. Työmarkkinoiden jäykkyydestä voi haukkua molempia osapuolia, mutta ongelmat eivät ole vain isoissa otsikoissa. Tämä nokkimisjärjestys on yksi pinnan alle hukkuvista ikävistä ilmiöistä, yksi niistä jotka osoittavat miten huonosti 1960-luvun malli sopii 2010-luvun Suomeen. Se myös osoittaa minkälaisen rahan ja mahdin voi puolessa vuosisadassa kasata kun ei ole kenellekään tilivelvollinen.

Ei työmarkkinoita pidä uudistaa koska demarit tai kokoomus haluaa, tai koska se on EU:ssa trendikästä. Ne pitää uudistaa meitä kaikkia varten. Hinaamme kuivalla maalla valtameritankkerillista saavutettuja etuja, byrokratiaa, hyvävelikerhoja ja suojatyöpaikkoja. Sitä menoa ei vaan voi niska kestää. Ehkäpä joku päivä tajuamme että siitä ei hyödy sen paremmin duunari kuin pomokaan.

24 vastausta artikkeliin “Nokkimisjärjestys estää hoitajista huolehtimisen”

 1. ”Äänekkäimmät, miesvaltaisimmat ja huonoiten käyttäytyvät alat ovat nokkimisketjun kärjessä.”

  Nuo alat ovat myös monta kertaa olleet kärjessä kun on kamppailtu solidaarisesti kaikille palkkatyöntekijöille koituneita etuuksia. Esimerkiksi kelpaa työelämän laatua suuresti parantanut lomarahajärjestelmä jollaista ”hyvin käyttäytyvät” akateemiset ja naisvaltaiset alat eivät olisi konsa saaneet aikaan ilman rasvanahkaisten rautakourien toimintaa.

 2. Nyt hoitoalalla Tehy ja Super saavat siivota kokkareiden ja kepuleiden junaileman ”valinnanvapauden”, työntekijät on solmussa ja lopussa, Sari Sairaanhoitaja ei jaksa enää, potilaita kuolee, on tämä yksi saatanan homma.

  Tähän kun olisi irtisanominen vielä pistetty helpommaksi, että työntekijät saa ovesta pihalle jos valittavat oloja niin mitä siitä olisi oikeasti seurannut….en halua edes tietää…

  Tietää tyhmempikin kuinka tulee vaaleissa käymään tätä agendaa ajaville.

 3. Minulla on keino, joka auttaa tilanteeseen.

  Lakkautetaan kaikki ammattiyhdistykset ja takavarikoidaan kaikkien niiden omaisuus valtiolle.

   1. älä välitä tepi, tyypillistä provosointia, kokkareet haluaisi itse ne rahat parempiin taskuihin kepuleiden kanssa, kieroja kuin korkkiruuvit nämä kaikki.

 4. ”Lakkautetaan kaikki ammattiyhdistykset ja takavarikoidaan kaikkien niiden omaisuus valtiolle.”

  Rahat voidaan lahjoittaa näppärästi veroparatiiseihin, kokkareiden ja kepuleiden taskuihin, sehän teille kävisi.

  Nytkin Tehy ja Super saavat hoitaakseen juuri tälläisten pölhöjen toimet, vituix meni ja arvojohtajat Orp (kok) ja Sipilä (kesk) kyyhöttää nahkasohvallaan takan ääressä puhelimet kiinni raivosta punaisina kun kiinni jäivät. Ei jatkoon

  Itse veikkaan jotta tässä käy juuri niinpäin että ammattiyhdistysliikkeet saa lisää voimaa taakseen muualtakin taholta kuin omilta jäseniltään. Hyvä näin, sillä työntekijän puolia ei ahneet yrittäjät pidä kuten näissä hoivayritys tapauksissa on nähty, sekä nämä eräät puolueet on täysin kytkyinä siellä missä rahaa jaetaan…

  Erittäin hyvä että tälläiset väärinkäytökset paljastui juuri VAALIEN alla 😉

 5. Kokoomus pitäisi julistaa samaan kategoriaan kuin kansallissosialistinen puolue koska se pyrkii tuhoamaan kansalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja työnteon.

 6. Hoiva-ala on matalapalkka-ala. Siksi sinne seuloutuu vain ne, jotka eivät pärjää tgai joilla ei ole mahdollisuuksia käydä kouluja peruskoulun jälkeen. Ammattikoulujen, jotka kouluttaa lähihoitajia (ent. apuhoitaja) opetus on ala-arvoista. Kun esim tukisukkien jalkaan laittoa ei opeteta, joka on kuitenkin monien jalkojen tuki ja turva.
  Paljon olisi siis tehtävissä, jos haluttaisiin saada vanhusten hoito kelvolliselle tasolle koulutuksessa, palkkauksessa ja asenteissa. Asennevamma on tyypillisin ilmiö Suomessa vanhuksista puhuttaessa. Eivät kaikki vanhukset ole dementikkoja eikä ää’liöitä. Meitä on monia, joilla pää toimii hyvin vaikka kroppa surkastuu iän myötä.
  Esperi ja muut samanlaiset yhtiöt ovat käyttäneet hyväkseen suomalaisille tyypillistä asennetta, ei valiteta vaikka aihetta olisi. Jos joku nousee valittamaan, häntä pidetään vähintäinkin hölmönä. Se ei kuulu suomalaisen luonteelaadulle.

  Viime sotienkin aika oli paljon sotilaiden keskuudessa tyytymättömyyttä milloin mihinkin asiaan, mutta se kuitattiin sillä, että purnattiin ja jatkettiin sotimista.

  1. Hmm…onhan se kiva kuulla, että kolmelle eri osa-alueelle erikoistuneena sairaanhoitajana en olisi muualla pärjännyt, vaikka toki olen aika paljon muutakin tehnyt.

   Aika paljon se kertoo myös siitä ”arvostuksesta”, jota alalla olevat ”nauttivat”.

   Kiitän ja kumarran.

 7. Mistähän tuo käsitys ay-liikkeen nokkimisjärjestyksestä oikein on saanut alkunsa? Jokainen keskusjärjestö ja nyttemmin taas liitot ovat neuvotelleet ja neuvottelevat itse sopimuksensa.

  Haluan kysyä, kuten olen ennenkin kysynyt, että kuinka paljon enemmän sairaanhoitajat saisivat palkankorotuksia, jos paperimiehet ja ahtaajat tyytyisivät nollakorotuksiin? Itseasiassa nollasopimuksia on viimevuosina tehtykin, mutta eipä se kai ole näkynyt hoitajien kukkarossakaan.

  Eikö ole niin, että mitä paremmin yksityispuolella tienataan, siis esim. paperimiehet ja ahtaajat, sitä enemmän kuntien ja valtion kassaan kertyy veroeuroja. Niitä euroja, joista sairaanhoitajien, opettajien, kirjastovirkailijoiden jne. palkat maksetaan.

  Itse olen joskus pohtinut, että euromääräiset korotukset olisivat kaikille tasapuolisia, mutta eipä tuollainen järjestelmä taitaisi kelvata akateemisille toimijoillekaan.

  1. Juha U, täällä on myös perzaukisia pienyrittäjiä keskusteluissa jotka on kateellisia työntekijöille jotka sattuu kuulumaan aayy liikkeisiin ja tekevät jopa hyvää tiliä, ne sekoilee ja kipuilee ihan omia juttujaan, en hirveästi stressaisi näillä.

   Pitää katsoa tuo A-Studio illalla (linkki jonka laitoin) , tieto ei tapa, mölyapinatkaan ei tapa, ne mölyää yksin torpassaan, kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

 8. KATSOKAA TÄMÄ KLO 21:00, siellä on vähän viisaampaa porukkaa kuin täällä konsanaa,,,

  Miksi vanhukset eivät saa ansaitsemaansa hoitoa? Studiossa Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen, Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Espoon perusturvajohtaja Juha Metso. Juontajana Annika Damström. #yleastudio

  https://areena.yle.fi/1-4584916

 9. Tämä oikeastaan tiivistyy Viljon ekaan kommenttiin. Hän on aivan oikeassa – nämä äijävaltaiset alat ovat olleet tärkeitä historiallisesti, jotta Suomeen on saatu paremmat työolot. On erona se katsotaanko historiaan vai tulevaisuuteen.

  Itse ilmiö on kyllä nähty. Tottakai jokainen liitto neuvottelee itsekseen, mutta de facto tulos on että jos vähäpalkkainen naisala saa jotain, muiden se pitää ylittää.

  1. Noissakin vähäpalkkaisissa hoitotöissä voi myös itse vaikuttaa erikoistumalla ja kouluttamalla itseään kuten minun vaimo on tehnyt, hyvät on tulot mutta on se kiire sellainen ettei moni mies kestä mukana, miesten vaihtuvuus onkin tuolla alalla melkoinen, ne ei kestä sitä mitä nainen kestää.

   Ammattiyhdistysliike ei ole mikään peikko, ne ajaa työntekijän etua, ainut mikä minua korpee on näissäkin ne johtajat, samanlaisia kusipäitä kuin nämä isojen firmojen johtajat, raha menee rahan luo, raha on jumala. Minä en ymmärrä tuota pätkääkään.

  2. Tulevaisuus ei poikkea menneestä tai tästä päivästä työmarkkinoilla millään tavalla. Samat lainalaisuudet jatkuvat ja pätevät. Toki kamppailukykyisimmät (Lue: kamppailuhaluisimmat) korjaavat parempia tuloksia ENSIN, mutta seuraavilla neuvottelukierroksilla toiset seuraavat perässä.

 10. Samoin kuin Mika _ Kyuu Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja yleensä olet ollut aina hyvän asian puolesta kuin korrektisti kirjoittanut.

  ps.niin ja miksi aikoinaan mm.hoitajia lähti jopa sankoin joukoin Norjaan että ties minne – minkähän takia/syistä ?
  Kuin onko sittenkään sitä tosiasiallista tasa-arvoa esim.ammattien välillä – vaikka sitä kuinka hehkutetaan ?

  Sari sairaanhoitaja teemalla !

 11. Viljo, ”mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät ennallaan”. Tiedostan tämän. Tämän toinen, helpompi sanamuoto on ”jotkut asiat muuttuu, jotkut eivät”. Tosiasiassa työmarkkina on aivan täysin muuttunut. Työtehtävät ovat aivan erilaisia, yhteiskunta erilainen, globalisaatio on paljon nykyisen mallin jälkeen syntynyt (ikävä, mutta minkäs teet) ilmiö, lisäksi finanssipolitiikka on täysin erilainen euroajalla.

  Työntekijä ansaitsee palkkansa, ehdottomasti, mutta hyväpalkkainen työntekijä – kuten ahtaaja tai paperimies – ansaitsee myös hieman nöyryyttä. Hän voisi tyytyä prosenttiin samalla kun hoitaja saa viisi prosenttia.

  1. Valitettavasti se hyväpalkkainen työntekijä – kuten ahtaaja tai paperimies – katsoo ansaitsevansa sen satasen lisää, jos hoitaja saa kympin.

 12. Minä en oikein osaa katsoa tätä asiaa siitä näkökulmasta, että eri alojen työntekijät olisivat jollain tapaa vastakkain.

  On kai myös niin, ettei millään alalla ole työehtosopimuksissa määritelty korkeinta sallittua palkkaa. Maksaa voi, jos palkanmaksuhalua löytyy. Palkoilla voi myös kilpailla työntekijöistä, jos on pulaa tekijöistä kuten nyt esim. Attendon toim.joht. illan A-studiossa väitti.

  Toisekseen ei pelkkä palkka ole terveydenhuoltoalalla ainoa ongelma. Ongelma on myös se, että töitä on liikaa suhteessa palkkaan. Käsipareja puuttuu työpaikoilta. Tässä asiassa peiliin katsomisen paikka on kuntapäättäjillä ja kuntien viranhaltijoilla. Jos he tekekevät kilpailutuksia hinta edellä laadun kustannuksella, niin siitä kärsii niin työntekijät kuin potilaatkin. Yksi hyvän laadun osatekijä on riittävä henkilökunnan määrä.

  On myös niin, että hoitohenkilökunnan harteille sälytetään sellaisia töitä, joita hoitamassa aiemmin on ollut aivan oma ammattikuntansa. Esim. ruuanlaitto, siivous ja pyykinpesu. Ei liene kovin kannustavaa, jos iso osa työajasta menee muuhun kuin omaa ammattitaitoa vastaavaan työhön.

 13. Et pysty nousemaan sängystä eikä auttavia hoitajia ole, mutta Kokoomuksen mukaan voit kävellä viereiseen palvelutaloon (joita on satoja, koska markkinat) ja mennä siellä vapaaseen petiin tilaamaan kaakaon.

  Millaisessa fantasiamaailmassa tää puolue elää?

  #Sote #Esperi #Kokoomus https://t.co/j4STiBVNhr

  (Netistä poimittua… Laittaa miettimään.)

 14. Lähituttavapiiristäni kaksi hoitaja-ammattilaista on irtisanoneet itsensä, kun eivät ajan puutteessa voineet tehdä työtään edes välttävällä tasolla. Henkilöstömäärän
  riittävyys on karsittu minimiin. SDP olisi halunnut nostaa henkilöstömäärää 0,7ään.

 15. Juha, eivät he ole ”vastakkain”, mutta on vain ”tapana” että näin käy. Ja olet erinomaisen oikeassa siitä että palkka on vain yksi monista ongelmista.

 16. Itse kokeneena suurimpia asioita ovat hoito alan työajat ne monasti sotkee koko perheen elämän
  Pitää aina olla kahden kalenterit taskussa ja katsoa vaimon kalenteria ensin mikä työvuoro hänellä sattus oleen
  En olisi tehnyt vastuullista työtä vaimona palkalla kunkaksi viikkoa kk jos olisivt kysyneet syytä
  Olisin vastannut ette maksakkaan kun kahdesta viikosta terv tepivaari

Kommentoi