Voitontavoittelu varhaiskasvatuksessa

Kansandustaja Paavo Arhinmäki ja ministeri Grahn-Laasonen keskustelivat lasten varhaiskasvatuksesta. Arhinmäki moitti että raadolliset yritykset tavoittelevat voittoa järjestämässään kasvatuksessa.  Ministeri totesi että jo nyt voitontavoittelu on laissa kielletty ja valvontaa tullaan lisäämään ettei moista tapahdu. Yksityisten laitosten piirissä kuulemma 44000 pikkulasta.

Itse olen nyt sormi suussa mutta kun tiedän että näiden sivujen lukijoilla on paljon tietoa ja ymmärrystä inhimillien elämän kaikista ilmiöistä. Kysyisin nyt että onko sellaisia yksityisiä yrityksiä jotka eivät tavoittele voittoa? Että ihan aatteellisista syistä, hyvänhyvyyttään varhaiskasvattaisivat lapsia joille ei löydy tai kelpaa yhteiskunnan palvelut alueella.

 

10 Replies to “Voitontavoittelu varhaiskasvatuksessa”

 1. Lainaan Verkkouutisia tässä varhaiskasvatusasiassa:

  ”− Väärinkäytöksiä, laiminlyöntejä tai lasten turvallisuutta vaarantavaa toimintaa ei voida missään olosuhteissa hyväksyä. On toimittava erityisen vastuullisesti, kun kyse on pienistä lapsista, Grahn-Laasonen sanoo ministeriön tiedotteessa.
  Hänen mielestään katse kääntyy myös järjestämisvastuussa olevien kuntien suuntaan, joilla on lakiin kirjattu valvontavastuu. Kunnilla on lakiin kirjattu velvollisuus tarkistaa yksityisten päiväkotien tilat ja toimintaedellytykset ennen kuin toimipiste voi avata ovensa. Kunta on niin ikään velvoitettu puuttumaan laiminlyönteihin ja tarvittaessa keskeyttämään päiväkodin toiminnan yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa.

  Grahn-Laasonen sanoo olevansa erityisen huolissaan niistä viesteistä, joiden mukaan asetukseen kirjattua varhaiskasvatuksen henkilöstön mitoitusta ei aina noudateta.
  − Niin kunnilla kuin yksityisilläkin toimijoilla on velvollisuus noudattaa lakia. Niin itsestään selvältä kuin sen sanominen tuntuukin, lakia on noudatettava. Siitä ei voi luistella ulos, ministeri sanoo.
  Grahn-Laasosen mukaan valvontaviranomaisten lisäresursseilla voitaisiin muun muassa lisätä valvontakäyntejä ja yllätystarkastuksia. Lisärahoituksen avulla viranomaiset voisivat myös reagoida kanteluihin nopeammin sekä tehostaa ennaltaehkäisevää kuntien ja yksityisten toimijoiden ohjausta ja neuvontaa.
  Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmääriä on nostettu tällä hallituskaudella. Grahn-Laasosen mukaan tämä alkaa pian helpottaa päiväkotien työntekijäpulaa, mutta määriä on tarpeen lisätä myös tulevalla sopimuskaudella.”

  https://www.verkkouutiset.fi/opetusministeri-haluaa-lisaresursseja-paivakotien-valvontaan/

  ——

  Siis on tapauksia, ettei päiväkodeissa ole ollut riittävästi hoitajia. Hoitajia ei ole koulutettu riittävästi, mutta koulutusta lisätään.

  Ongelmana ei ole voitontavoittelu, vaan puute pätevästä henkilöstöstä.

  Yksityisen yrityksen pitää tietysti tuottaa voittoa, jotta se voi yleensä pysyä pystyssä. Taas oikea vapaa kilpailu ja valinnanvapaus ovat avain hyvään laatuun ja kohtuullisiin kustannuksiin.

  1. Juhani, kyllä nyt mielestäni vedät mutkia suoriksi, ”Ongelmana ei ole voitontavoittelu, vaan puute pätevästä henkilöstöstä.”, päiväkoteihin on saatavana pätevää henkilöstöä, mutta ikävä kyllä henkilöstölle pitää myös maksaa palkkaa.

   Ei se nyt ihan sattumaa ole, että ongelmia on samojen omistajien vanhustenhoidossa ja päiväkodeissa ja omistajia yhdistää muutoin Kokoomus taustaisuus.

   Olen pahoillani, mutta itse annan ikävien faktojen aina häiritsevän hyvää tarinaa, enkä päinvastoin.

 2. Niin tuo Mikan ”esittämä” palkanmaksu työntekijöille lienee jopa vaikeaa ”palkanmaksajalle”,eikä aina vastaa sitä mitä on työnvastuullisuus koulutuksineen ts.alimitoitettu jopa vähennetyllä henkilöstöllä.

  Enemmän,paremmin ja vähemmällä kuin eri vaatimuksinkin työn suorittajilta_aina ei palkat tiettävästi seuraa työn vaativuutta/rasittavuutta.

  Ja pitäisi houkutella erinäisiin ammatteihin suurella sydämellä mutta mitä todellisuudessa houkuttelevuus on tällä hetkellä yhdessä työolosuhteiden kanssa että palkkauksenkin.

  No,miten sitten robotit,keinoälyt kuin mahdollisesti tulevat tekniikat_ päästäänkö nk.kalliista työntekijöistä eroon – ei mm.palkkakuluja … skenaario ?

 3. Uskoisin etä esteenä saada päiväkoteihin pätevää henkilökuntaa on sekä alan huonot palkat sekä pätevän henkilökunan puute.
  Joskus on visaista päätellä mikä on kana ja mikä muna, tässä tapauksessa ymmärtääkseni se on helppoa.
  Niin tai näin, ihan nopeasti ei tilanne korjaannu. Ottaa aikaa saada alan imago ylöspäin, kouluttaa hoitajia ja opettajia ja mikä ehkä pahinta löytää rahat paremman tulevaisuuden luomiseksi.

  Tämä nyt on vähän juoruilua ja otos on pieni mutta kun suvussa on useampia alan ammattilaisia on karttunut sisäpiiritietoa myös huonosta työilmapiiristä, ei esimerkiksi ole satsattu esimiestaitoihin koulutuksessa. Tällainenkin saattaa heikentää hakeutumista töihin päiväkoteihin. Minä en tätä sano mutta puhuttavan olen kuullut, liekö pahanilkisyyttä että naisvaltaisilla työpaikoilla olisi tyypillisempi ongelma tämä tikkuinen arki työpaikalla.

 4. Kukaan ei puhu kelvottomista vanhemmista, jotka vievät kurittomat lapset terrorisoimaan , kiukuttelemaan ja rääkymään korkeimmalla mahdollisella desibelillä päivästä toiseen. Kuka sellaista kestää ? Minulla palasi pinna alta aikayksikön- onneksi en ole hoitsu siellä.

  1. Otit Karjalainen esille tärkeän pointin, yhden vaikuttavan syyn siihen miksi alalle ei hakeuduta. Ammattilaiseksi kouluttautunut todella turhautuu kun vanhemmat tietävät paremmin, antavat hoito-ohjeet, kertovat miten lastansa on kohdeltava, mitä saa tehdä ja mitä ei.

 5. Tässäkin asiassa törmätään väistämättä myös siihen ongelmaan, että kun sosiaaliturva terveille työttömille on liian korkealla tasolla niin meillä on samaan aikaan runsaasti työttömiä ja työvoimapulaa.

  Yrityksen omistajan/johtajan puoluekanta tuskin korreloi sen kanssa miten hyvin asiat ovat kyseisessä yksikössä. Asiasta voisi tietysti tehdä kalliin tutkimuksen verovaroilla. 🙂

 6. Yksityinen lastan päivähoito ja pulaa hoitajista ja ruuasta tingitään olikos ne tilatkin jossain varastossa? Hoitajat eivät saa kertoa tosiasioita/puutteita edes lasten vanhemmille.?
  Elämmekö enää hyvinvointivaltiossa jota kokoomus Katainen hehkutti?

  1. Elämme yli varojensa elävässä, koko ajan velkaantuvassa Suomessa.

   Julkista sektoria on leikattava ihan perusteellisesti.

   Kaikki julkiset palvelut on laitettava tärkeysjärjestykseen ja vähemmän tärkeitä palveluja on lakkautettava kokonaan. Lakkautettavien palvelujen henkilökunta on irtisanottava lyhyellä irtisanomisajalla.

 7. US kirjoitus tänään: Eikö voitontavoittelu tulisi kieltää varhaiskasvatuksessa…
  Tämänhetkinen tilanne näyttää samaa kuin vanhusten hoito yksityisellä.
  Todellisuudessa ne yksityiset tulisivat kalliimmiksi jos hoitaisivat asiansa kunnolla?
  Missä on valvonta sillä omavalvonta ei todellakaan toimi.

Kommentoi