Italia vajoamassa pimeälle keskiajalle: kaupat kiinni sunnuntaisin!

Italian oikeistopopulistinen hallitus aikoo lopettaa kauppojen sunnuntaiaukiolon. Kauheaa, sanoo liike-elämä. Bruttokansantuote romahtaa ja työpaikkoja katoaa valtava määrä. Ostaminen vähenee, kuluttaminen alenee. Yhteiskunta pysyy pystyssä vain kuluttamalla ja mieluummin koko ajan enemmän. Kuluttaminen luo hyvinvointia. Hyvinvointi on sitä, että voimme kuluttaa entistä enemmän. Siksi pitää voida kuluttaa sunnuntainakin, jotta onnellisuus eli kuluttaminen maksimoituu. Yölläkin pitää voida kuluttaa, sitähän on Suomessa jo kokeiltu. Nukkuminenkin on hukkaan heitetty mahdollisuus kuluttaa.

Samaan aikaan yritetään hillitä ilmastonmuutosta. Tavaroiden tuottaminen vaatii energiaa ja energia tuottaa päästöjä. Tavaroista tulee jätettä. Mutta liike-elämän mukaan kulutusta ei saa vähentää, vaan sitä pitää lisätä. Ratkaisu pitää löytää muuten; niin että voimme kuluttaa entistä enemmän ja samalla säästää luonnonvaroja ja vähentää päästöjä. Ratkaisua ei vielä ole keksitty mutta sitä odotellessa emme voi ainakaan vähentää kuluttamista.

Italian hallitus sanoo haluavansa ”palauttaa sunnuntain perheille”. Miten vanhanaikaista! Kuluttaminen on nykyaikaa, perhe historiaa. Perhe ei saat tulla kuluttamisen tielle. Se olisi edistyksen vastaista ja edistys on kuluttamista. Emme voi palata pimeälle keskiajalle jolloin kaupat olivat sunnuntaisin kiinni. Kaikki haluavat kauppaan sunnuntaina ja siihen on oltava oikeus ja jokaisella vapaus kuluttaa myös sunnuntaina. Olisihan kauheaa ajatella sunnuntaita ilman kaupassa käyntiä ja kuluttamista. Sellaista voi keksiä vain joku konservatiivi jolle kuluttaminen ei  ole korkein arvo.

10 Replies to “Italia vajoamassa pimeälle keskiajalle: kaupat kiinni sunnuntaisin!”

 1. Norppa: ”Olisihan kauheaa ajatella sunnuntaita ilman kaupassa käyntiä ja kuluttamista. ”

  Päättyikö pimeä keskiaika Suomessa vuonna 2015

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kauppojen_aukioloajat
  Eduskunta päätti 15. joulukuuta 2015 äänin 145–31 poistaa kauppojen aukioloaikojen säätelyn. Kun päätös tulee voimaan, vähittäiskaupat ja parturi-kampaamot voivat päättää vapaasti aukioloajoistaan
  *

  Avaus on ilmeisesti tarkoitettu ironiaksi.

 2. Kansalaisen pitää kuluttaa ja pitää keinotekoisesti valtio pystyssä kuten Suomessa.. Valtio on ylivelkaantunut ja kansalaiset on ylivelkaantuneet mutta kuluttaa pitää vaikka velaksi jotta yrityksien osakkeensijoittajat saavat voittoa ja yritykset voi siirtää rahaa veroparatiiseihin. Kyllä, kaikki kauppaan ja ostoksille ja jos rahat loppuu niin velaksi ja vipeillä ettei moottori hyydy… 🤣

 3. Jo sana KULUTTAMINEN on paha ja ruma, sillä on negatiivinen sointi.
  Norpalle plussani hyvästä avauksesta.

 4. Tottahan se on, että kuluttaminen on ruma sana. Minä ostan esim vaatteita n 50€/vuosi. Ruokaa teemme itse ja pitkälti itse pyydetystä kalasta, kotimaisia vihanneksia/juureksia suosimme, ei niinkään perunaa. Omaa omenasatoamme kuivaamme, hilloa, mehua … jne. Lihaa ostamme tutulta lampurilta, naapurin Maatilan lihakaupasta, kovin säästeliäästi lihajalosteita, paljon valmistamme mm lihatuotteita itse. Olemmeko siis trendikkäitä kuluttajia?
  Autokin on melko alempaa hintaluokkaa, paikallisella kaasulla pääsääntöisesti ajelemme, talo lämpiää puilla (omilla tai ostetuilla, ostetut naapurista).

  Kalastusveneemmekin kulkee sillä kirotulla aurinkosähköllä.

  Mielestäni emme kaupallisesti ihan ihannekuluttajia liene.

 5. Kuluttamisen autuus – ostarilla 24/7.
  Näitäkin melkein alkaa olla, kun sakki viettää vapaa-aikansa ostarilla ostelemassa kaikkea kivaa velaksi.
  Itse ostelen vaatteita, pääosin sukkia ja kalsareita sekä teepaitoja vuosittain, mutta muuta vaatetta eli farkut ostin viimeksi pari vuotta sitten.
  ”Edustusvaatteita” en tarvitse lisää, kun muutamas puku jäi työajan jälkeen pölyttymään kaappiin.
  Muuta tavaraa ostan, kun jotain tarvitsen.
  Noihin kulutusparatiiseihin en mielelläni astukuin pakosta ja se on todella harvoin.

 6. Kyllähän kuluttaa pitää, mutta ilman velkaa ja muistaa ostaa omasta kylästä tai kaupungista jos palvelua ja tuotetta löytää. Jos me kaikki alamme sotkemaan pölkupyörällä vieraan valtion uniformu päällä ostamatta omasta maasta mitään niin se loppuu tämä valtio siihen.

 7. Ironiaa, joo. Näen jonkinlaisen ristiriidan siinä, että samaan aikaan vaahdotaan ympäristönsuojelusta, esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, mutta sitten jos hiemankin ryhdytään rajoittamaan kulutusta ihan järkiperustein niin todennäköisesti samat äänet julistavat sen ”edistyksen vastaiseksi” ja vaativat ”normien purkua”. Kummasti sitä joskus pärjättiin vaikka kauppa ei ollutkaan auki sunnuntaisin. Ja joo, käyn kyllä itsekin kaupassa sunnuntaisin, mutta selviäisin varmasti käymättäkin. ”Pimeän keskiajan” otin mukaan koska se on liberaalien tavallinen leima asioille jotka eivät ole ”edistyksellisiä”.

Kommentoi