”Minä en hiihdä, en ole hiihtänyt, enkä tule hiihtämään.”

Siinä YLE; n toimittajien teema tälle päivälle. Kuuntelin aamusella radio Pirkanmaan lähetystä, siinä oli toimittajat ottaneet pääasiakseen tuoda esille sen, että hiihtäminen ei kuulu koulujen ulkoiluohjelmaan, eikä myöskään oppilaiden vapaa- aikaan.

Muistan hyvin sen ajan, jolloin meikäläinen kulki kouluun täällä maaseudulla talvella. Silloin käytettiin suksia ja niin tehtiin pitkilläkin matkoilla, jotkut oppilaat jopa viidenkin kilometrin päästä. Silloin ei vaivanneet lumipyryt, eikä pakkaset, jos nyt ei puhuta ihan ääriolosuhteista. Välitunnit hiihdeltiin lyhyttä kilometrin, tai parin latua. Oltiin terveitä, eikä vaivannut yskät, eikä nuhat.

Nyt koulumatkat kuljetaan linja- autolla tai taksilla. Jopa kilometrin matka oikeuttaa kunnan maksamaan kuljetukseen. Kyllä se sitten näkyykin poissaoloina, yskän ja nuhan, sekä muiden sairauksien aiheuttamina.

Kouluissa ei harrasteta enää minkäänlaista liikuntaa, tai ainakin hyvin vähän. Sekin vähä mitä harrastetaan tapahtuu sisätiloissa, tuulelta ja sateelta suojassa.

Nuoret menettävät täysin vastustuskykynsä ja valitetaan syylliseksi milloin homekoulua ja kaikkea muuta mahdollista. Sekin hometouhu on ihan uusi, tai muutaman vuoden vanha ilmiö. Miten ne koulut olisivat yht” äkkiä sellaisiksi tulleet.

Lisää liikuntaa, se on terveellistä.

17 vastausta artikkeliin “”Minä en hiihdä, en ole hiihtänyt, enkä tule hiihtämään.””

  1. Hiihtäminen on mitä parhainta ja kokonaisvaltaisinta liikuntaa, ikäväkseni se on itseltäni toistaiseksi kielletty juuri kun olisi erinomainen lumitalvi.

    Kyllä tosissaan huolestuttaa lasten liikkumisen vähyys niin vapaalla kuin kouluissakin.

    On kovin vaikea ymmärtää miksi kaupunkialueillakin lapsille ostellaan bussikortteja, jotta pääsevät kaverin luo muutaman korttelin päähän, ennen päästiin kävellen tai fillarilla pitkänkin matkan päähän jos tarvetta oli.

  2. Hiihtäminen tekee hyvää paitsi pumpulle, niin myös liikuntaelimille, lihasmuistille ja tasapainoaistille. Hiihtoa harrastaneet pysyvät liukkailla paremmin pystyssä, kun elimistö osaa reagoida salamannopeasti oikean suuntaisin vastaliikkein esimerkiksi kättä heilauttamalla.

    Luistimilla liikkuminenkin on kehittävää tasapainomielessä.

    Kaikenlainen voimaharjoittelu on minulta jäänyt tekemättä samoin venytykset. Voimaa on kotitarpeiksi, mutta joustavuutta saisi olla lisää.

    ——————————–

    Ennen tykkäsin enemmän helpoista laduista, mutta nykyään hiihtelen vaikka umpihankeen. Mäenlasku on myöhemmällä iällä käynyt epävarmemmaksi. Painon tipauttaminen parilla kymmenellä kilolla voisi auttaa merkittävästi.

  3. Aikanaan kun ei vielä omistanut autoa saatettiin kesäisin kiertää pyörällä tanssilavereita kauaskin. Joskus kävi tuuri ja pääsi saatille, silloin vietiin saatettavaa ”putkella” ja se vasta hyvää liikuntaa oli. Enempää niistä reissuista en kerrokan.

  4. Pentti on oikealla asialla.

    Liikunta: hiihtäminen, pyöräily, juokseminen, kävely – ovat kaikki hyväksi ihmisille.

    Nykyisin liikuntaa voisi periaatteessa harrastaa kuntosalillakin, mutta luonnossa liikkuminen antaa enemmän kuin vain sen fyysisen rasituksen.

  5. On poikkeuksiakin, nuorin lapsenlapseni pirskahteleva neiti 9v oli toissapäivänä sulostuttamassa harmaata ja tapahtumaköyhää iltaamme, ihan yökylässä oli.
    Sukset mukana, oli kuulemma koulussa seuraavana päivä hiihtoa aamusta iltaan. Tyttö oli asiasta aivan ihastuksissaan.

    Näin täällä Pohjanmaan ruotsinkielisessä koulussa. Niin ja pitkä haiseva miinus YLEn Pirkanmaan toimittajille, ettäs kehtaattekin ja vielä minunkin veroeuroillani.

    1. Myllymatti, tietenkin on poikkeuksia ja se on pelkästään hyvä asia. Niin ne meidänkin tyttären pikkutytöt tekevät, ollessaan yökylässä, entäs sitten kun ollaan 15v.ja yli. Viekö paha maailma mennessään.

      1. Kumpi Pentti on poikkeus siis että koulussa hiihdetään vaiko että ei hiihdetä.

        1. Myllymatti, minä tarkoitin, että teidän tyttö ja meidän tytöt ovat tervetapaisia poikkeuksia. Alkaa myös olla poikkeus, että kouluissa hiihdetään nykyään, miten sen nyt sanoisi sekavammin.

  6. Minä kyllä hiihtelisin, kun vaan olisi latuja siedettävän lähellä. Noiden luistelevien hikipinkojen tielle en viitsi enää mennä. Jos olisi hyvät perinteiset ladut, ei minusta näkyisi kuin savuvana.

    1. Olen itsekin perinteisen ystävä, luistelua varten on keksitty luistimet erikseen. En sillä etteikö luistelu olisi myös hyvää liikuntaa ja kesäsin rullaluistelu, mutta hiihto perinteisellä.

      1. Vallankin keväisillä jäillä, missä on sohjoa vähän pinnassa, on luistelutyyli omiaan. Jos pinta on kova, niin kaipaa teräskanttista suksea, eikä sekään sileällä ja kovalla pidä. Itse löysin jäähiihdon riemut turhan myöhään, joskus pari vuosikymmentä sitten.

        ——————————————————

        Hiihtovälineet ovat helposti kalliit. Pyörätaikurit Messukylässä myyvät käytettyjä.
        Hokkareita saa uusinakin ällistyttävän halvalla.

  7. Kunnan maksama kuljetus jolloin se on linja-autokyyti on yli 5 km, tuo 1 km väite on ihan perätön.

    1. Marko, ei se ole perätön, Opetushallituksen ohjeessa lukee näin.

      ”Tämän lakivelvoitteen lisäksi kunnat myöntä-vät kuljetuksia myös itse harkitsemiensa periaatteiden mukaisesti, joissa voidaan huomioida esimerkiksi oppi-laan ikä, koulumatkan vaarallisuus tai terveydelliset rajoitteet. Myöntämisperusteet ovat yhtä kirjavia kuin kuntakenttä. Perusteiden muodostumiseen vaikuttavat paljon kunnan kouluverkko, liikenneyhteydet, kunnan koko jne.”

      Siis yleissäännössä on huomattavasti poikeuksia, joista päättää kunnat.

  8. Hiihto oli ainoa talviurheilulaji josta pidin koulussa. Olin aika huono siinä, mutta sentäs osasin. Hiihtoa sentäs vähän opetettiinkin. Luistelua ei koulussa opetettu, se vaan ”piti osata” ja jos ei osannut niin piti juosta kentän laitaa ympäri koko tunti.

    Ymmärrän kyllä ettei hiihto nappaa ihan kaikkia, mutta sietäisi sitä ainakin jokaisen kerran kokeilla.

    1. Kyuu, olen sinua vanhemman polven tieteenharjoittaja. Mutta silti kommenttisi resonoi. Mun aikana ei oppikoulussa opetettu urheilun ja liikunnan taitoja. Niitä joko osasi luonnostaan tai ei. Jos hyvin osasi sai kympin, jos aika huonosti niin kutosen. Jos edes yritti, kuten minä, niin urheilu 8 ja voimistelu 7.

  9. Kyllähän minä hiihdän; vaan laduille minun 75mm leveillä suksillani ei ole, joten hiihtelen omia latujani. Itse asiassa kaikkein mielenkiintoisinta (hiihtäjän laulu).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *