Mittayksiköitä, paljon, vaiko vähän?

Onko 1.4 sekuntia paljon, vaiko vähän? Riippuu tietysti siitä mitä sillä mitataan, tai mitä sillä on mitattu, eikö niin. Jos sillä on mitattu vaikka 10km hiihtoa, niin sillä ei ole mitään merkitystä, hän joka on merkitty hävinneeksi, tai joka on muka parempi, on pelkkää hienostelua. Molemmat ovat yhtä huonoja, tai yhtä hyviä, miten vaan. Aikanaanhan Mietaa hävisi sen kuuluisan sadasosan ja jäi toiseksi, olikohan se 30 km hiihdossa. Sen jälkeen niiden sadasosien käytöstä luovuttiin ja mitataan kymmenysosan takkuudella.

Jos taas mitataan 100 metrin juoksua ja joku häviää 1.4 sekuntia se on todella paljon ja voi lähteä harjoittelemaan. Jos mitataan vaikkapa Formula 1 autojen nopeutta, jo tuhannesosakin on mitattava. Siinä kierretään noin 4- 6 kilometrin rataa ja yleensä parhaiden ajat on mitattavissa kymmenysosan- tuhannesosan eroilla.

Nykyisillä mittalaitteilla voidaan mitata miten tarkasti halutaan, kyse vaan on saadun tarkkuuden tarpeellisuudesta. Monesti se on toki tarpeellista, avaruudessa, teollisuuden robotiikassa ja sairaanhoidossa, noin esimerkiksi.

3 vastausta artikkeliin “Mittayksiköitä, paljon, vaiko vähän?”

  1. Formuloissa 1,4 sekuntia on ero parhaimman ja huonoimman välillä, eli se on ikuisuus.

  2. Mietaa hävisi 50 km:n hiihdossa 0,01 sekuntia, jonka jälkeen sääntöjä muutettiin niin, että aika otetaan 50 km:n hiihdossa kymmenysosan tarkkuudella.

  3. Väinö on oikeassa, 50 km hiihtohan se oli, muuten juuri niin kuin jo sanoin. Ei tainnut silloin sitä 30 km matkaa vielä edes olla. Nythän hiihdetään muutaman killometrin matkaa ympäri stadionia monta kertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *