Vaarallista liikuntaa

Eilen illansuussa lähdin itseäni tuulettamaan, kun tuli monta tuntia vahdattua telkusta formuloita.

Meidän ohitse, parin kolmenkymmenen metrin päässä pihasta kulkee yksityinen tie. Se on erittäin hyväkuntoinen soratie, tasainen ja kuopaton. Saattaa mennä päivä, että kukaan ei kulje siinä, eli erittäin vähän liikennettä.

No, minä kävelin hiljakseen kädet taskussa ja varmaan keskellä tietä. Ihailin leppoisaa ja tyyntä syksyistä iltaa. Äkkiarvaamatta suhahti takaapäin oikealta ohitseni polkupyörä. Säikähdin ihan oikeasti, kun mitään ei kuulunut ja väistin tietysti hiukan vasemmalle. Samantien suhahti siltä puolen toinen pyörä niin, että ohjaustanko hipaisi kyynärpäähäni. Tulihan sieltä vielä kolmaskin, naisihminen. Hän tuli hiljempaa ja väisti ihan kunnolla.

Niiden  ”jätkien” vauhti oli jotain muuta, mikä on turvallista sivuteillä ja muut liikkujat pitäisi ottaa huomioon. Pitäisi vaikka huutaa, että pois alta niin ehtisi hyppäämään ojaan.

9 vastausta artikkeliin “Vaarallista liikuntaa”

  1. Oikeassa Pentti olet. Kun aloin tuota pyörääni varustelemaan, ensimmäinen hankinta oli soittokello (pakollinen muuten), sellainen plim plim-ääninen.
    Kevyen liikenteen väyliä kun ajelen, aina kilautan kelloa kun samaan suuntaan kulkevaa jalankulkijaa ohitan. Se on jopa kohteliastakin.
    Harvoin kaupungissa ajelen mutta ko tilanteissa sielläkin se on hyvä tapa ja hyödyllinen.

  2. Et sitten taida sillä sähköpyörälläsi saada vauhtia ihan kiusaksi asti. Varmasti huomioit muutkin liikkujat, kun se kolmipyöräsi vie hiukan enemmän tilaa.

    Mitä mahtaa nuo tavalliset vaihdepyörät nykyään kulkea. Varmasti ainakin 50km/h jos vaan viitsii polkea. Kukas maksaa vahingot, jos sattuu käymään huonosti, kun eihän niissä ole mitään pakollisia liikennevakuutuksia.

    1. Vahingot maksaa se alle jäänyt tai perikunta, koska nuo fillarisankarit haihtuvat välittömästi paikalta,jos vain kykenevät.

  3. No, Pentti sehän juuri onkin tuo kulkineeni leveys; toisaalta, saisinhan sen nopeudenkin säädettyä aina tuonne liki 35km/h mutta se syö akkukapasiteettia ja mikäs kiire minulla.
    Nuo ”kyykkypyörät”, (anteeksi Tepi) kulkenevat liki 50km/h, polkijasta riippuen.
    Kohtelias liikennekäyttäytyminen/ei tule oikeusjuttuja.
    Lukekaahan noita juttuja sähköpotkulaudoista meillä ja muualla; melkoinen liikenneongelma.

  4. Kun olen itse kävelyllä, niin kävelen vasemmassa laidassa. Silloin toisilla on helppo ohittaa turvallisesti.

    Pyöräillessäni kevyen liikenteen väylillä on välillä ongelmana koko väylän täyttävä käveleminen (kaksi tai useampia), jolloin pitää rimpauttaa kelloa, että pääsee ollenkaan kulkemaan. Toinen ongelma on koirien ulkoiluttajat. Koira voi sännätä yllättäen toiselle puolelle väylää, jolloin ulkoiluttaja on toisella puolella, koira toisella puolella ja hihna välissä. Tänä aamuna (tai eilen, en ole varma) koira yritti väkisin hyökätä pyöräni alle.

    Tänä aamuna isä oli kävelemässä ja ihan taapero ajoi pyörällä. Isä oli keskittynyt älypuhelimeensa, eikä ollut ollenkaan kiinnostunut mitä liikenteessä tapahtuu. Minun piti hiljentää vauhti melkein pysähdyksiin, ettei se lapsi varmasti jää alle.

  5. Juhani, tuo ko. tie tulee suoraa meidän pihaan ja yksi haara jatkuu eteenpäin meidän vanhan navetan vierellä. Eikä sitä kukaan muu sitten ylläpidä, minä yksin kilometrin pätkää. Siitä syystä kuljen juuri niin kuinka sattuu, vasenta tai oikeaa puolta, tai sitten keskellä.

    Ei muuten ole halpaa tienpito, juuri aamulla tilasin tiehen kuorman kalliomursketta, nuppi+ perävaunu n.500 euroa. Silläkään ei saa koko matkaa, mutta ensi vuonna sitten taas.

  6. Vähän sama on meillä; n 100 m tietä, jota kukaan ei huolla. Koulun liikenne kulkee siitä ja ”naapuri” jolla ei ole edes tieoikeutta; minä sitten sen ylläpidän. No eihän se nyt kallista mutta sorakuorma vuoden välein, maksaahan se sekin.

  7. Meillä on sellainen 300 m tietä, minkä kunnossapito on pääosin minun ja naapurin niskoilla.
    Tietä käyttää muutama mökkiläinen, veneilijöitä ja kalastajia, mutta kukaan niistä ei tien kunnossapitoa kustanna.

  8. Toisilla on luulo että he ovat Ranskan ympäri ajossa eivätkä tajua ettei heidän ajo varmuutensa ole edes sitä lähellä
    Eikä edes sanominen riitä vaikka kuinka sanoisi asiasta terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *