Vuoden 2019 10 ”tiede(vale)uutista” valittu Erkolla…

Lukijoita vetivät myös jutut älyn ja kauneuden yhteydestä ja siitä, että ihastumme aina samanlaisiin tyyppeihin.

1. Vapaa tahto on pelkkä harha

Aikamme aivotutkimus haastaa kokemuksen tahdonvapaudesta.

Kommentti: Järjetön ja perätön haistapaskantiedevaleuutinen, keskustelu sabotoitu. Sitä on kuitenkin pelastettu tänne. Fysikaalinen aivotutkimus ei kerro ainakaan toistaiseksi tahdosta mitään: ei olla varmoja, millä mekanismilla se toimii.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/02/tahto-vaan-vai-absoluuttisen-vapaa-tahto

2. Maan magneettinen napa liikkuu oudosti

Magneettinen pohjoisnapa liikkuu nopeasti kohti Siperiaa. Siksi maapallon magneettista mallia täytyi päivittää ennakoitua aikaisemmin.

Kommentti:  Jännää…

3. Uudelleen lämmitetty ruoka voi tappaa

Harvinaisissa tapauksissa kohtalokas virhe on ollut säilyttää ruokaa liian lämpimässä liian pitkään.

Kommentti: Ei yhtään mitään uutta, ei olisi ollut edes sata vuotta sitten. Ei ole tiedeuutinen vaan muuta valistusta uustyhmille.

4. Kauneus ja urheilullisuus kielivät älystä

Yksittäisen ihmisen älystä ulkonäkö tai liikunnallinen lahjakkuus eivät kerro varmuudella mitään. Suurissa otoksissa yhteys on tilastollisesti hyvin merkitsevä.

Kommentti: Hölynpölyä.

5. Entiset ja nykyiset heilamme muistuttavat toisiaan

Ihmiset etsivät persoonallisuudeltaan samantyyppistä kumppania kerta toisensa jälkeen.

Kommentti: Hölynpölyä.

6. Verikuu pimeni

Kuu jäi täydellisesti Maan varjoon viime tammikuussa. Ilmakehän suodattama auringonvalo värjäsi Kuun ruosteenpunaiseksi.

Kommentti: Muu kuin tieeuutinen.

 

7. Kvanttiherruus on nyt saavutettu virallisesti

Kvanttitietokone laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta.

Kommentti: Haistapaskantieteellinen valeuutinen, härskiä kusetusta.

8. Euroopan alta löytyi kadonnut manner

Suur-Adria oli olemassa vielä dinosaurusten aikaan.

Kommentti: Ei ole aivan uusi tieto. Ehkä se on saatu kartotettua paremmin.

9. Naisen aivoista löytyi elävä lapamato

Sian kapeaheisimato voi pesiytyä aivoihin ja muodostaa hengenvaarallisia rakkuloita.

Kommentti: Oikea mielenkiintoinen uusi tieteuutinen!

10. Viina tuhoaa aivoja vielä raitistumisen jälkeen

Toipuvilla alkoholisteilla ja juopoilla rotilla tehty tutkimus osoitti, että vauriot näkyvät aivojen valkeassa aineessa.

Kommentti: Kyse oli, tuleeko niitä lisää vielä lopetettuakin; tupakka kyllä tuhoaa keuhoja lopettamisen jälkeenkin.

2 vastausta artikkeliin “Vuoden 2019 10 ”tiede(vale)uutista” valittu Erkolla…”

  1. Kyllä tahtoa voitaneen väittää vapaaksi, vaikka tahto olisikin olemassa ennen tietoisuutta tahtotilasta.
    Tahdon vapaudella tarkoittaisin, että tahto on vapaa ihmisen ulkopuolisesta suorasta ohjauksesta. Tahtoa voidaan kyllä ohjailla välillisesti eli ”manipuloimalla”, mutta tulos ei ole välttämättä manipuloijan toivoma.

  2. ” Otetaan tämä Syksy Räsänen nyt vähän tikunnokkaan.

    Monet TIETYNLAISEN ”tieteen” yleisöstä luulevat, että hän ”osaisi toistaa fyysikkokollegoi- hinsa nojautuen”, että muka ”ihmisellä ei ole vapaata tahtoa” – eli siis ylipäätään MITÄÄN tahtoa. Niin hän onkin itse sanonut, ja antanut vielä linkinkin, ”CERNIIN”…

    https://www.tiede.fi/blogit/maailmankaikkeutta_etsimassa/kumman_totuus

    Syksy Räsänen

    Kumman totuus

    klo 2:09 | 30.4.2010

    Kirjoitin edellisessä merkinnässä siitä, miten virheellinen arkikäsityksemme maailmasta on kvanttimekaniikan valossa. Toinen modernin fysiikan peruskivistä, suhteellisuusteoria, on yhtä lailla kummallista. (Peruskivien yhteen muuraamisesta, ks. Maljan jäljillä.) Siinä missä kvanttifysiikan omituisuudet liittyvät epädeterminismiin, suhteellisuusteoria osoittaa, miten väärä on yksinkertainen käsityksemme ajasta ja avaruudesta. Epäilyjen varalta sanottakoon että suhteellisuusteoria, kuten kvanttimekaniikka, on varmennettu kokeellisesti erittäin tarkasti, Kyse ei ole tieteellisestä spekulaatiosta, vaan tunnetuista tosiseikoista. Yllä kuvatut ilmiöt ovat suppeaa suhteellisuusteoriaa; yleinen suhteellisuusteoria, jossa aika-avaruus muuttuu ja kehittyy, sisältää vielä oudompaa käytöstä. …

    … Aivojemme intuitiivinen kuva ajasta, avaruudesta ja aineesta on perusteiltaan täysin vir- heellinen, vaikka kuvaakin arkisia ilmöitä tarkasti. On kiehtovaa, että samanlainen tilanne tu-lee vastaan tarkasteltaessa aivojemme käsitystä monimutkaisimmasta tunnetusta fysikaa- lisesta systeemistä, ihmisaivoista itsestään. Meillä on intuitiivinen malli siitä, miten ajatte- lemme ja teemme päätöksiä: esimerkiksi koemme, että meillä on vapaa tahto. Tutkimus on kuitenkin osoittanut tämän kuvan olevan harhainen siinä missä luulomme aika-avaruudesta.

    Tästä aiheesta pidin itse valaisevana Wolf Singerin CERNissä pitämää puhetta.

    https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2019/06/hesari-tyhmentyman-holynpoly-tiede-lehden-homehtuneen-natsi-tieteen-plajays-vapaasta-tahdosta

    https://www.tiede.fi/keskustelu/45601/ketju/rasanen_sekoilee_fysikaalisessa_analogiassaan_tahdosta

    Tämä ”kertoo” (SILLE yleisölle, jonka lisäksi on tarkoitus tätä ilosanomaa vielä eteenpäinkin tyhmemmille!) että ”CERNin fyysikko Wolf Singer” on todistanut vastaansanomattomasti kvanttimekiikalla, että tahtoa ei ole…

    Singerillä on tohtorintutkinto neurofysiologiasta. Hän lienee mittaillut (dalai) lamalaisen mie- tiskelyn aivokuvavasteita.Mutta fyysikko hän ei ole,ei liioin CERNistä.Hän piti siellä vain yh- den esitelmän Max Planck Instituutin nimissä – ja sielläkin hän oli vierailevana asiantuntijana – mietiskelyn (HUUHAAn siis…) asiantuntijana naapurin mietiskelykeskuksesta Max Planck Instituutilla on paikkansa pitävät aivofysiikat,mutta tämä hörönlörö ei kuulu niihin!

    Hän on, ainakin oli kaupallisen dalai lamalaisen mietiskelykeskuksen johtaja. Hänen esitelmässään ei ole päätä eikä häntää, ei tolkkua eikä protia. Myös hänen samaa titteliä käyttävä tyttärensä Tania Singer, ”johtava empatia-asiantuntija”, kuuluu joukkoon julmaan.

    https://www.sciencemag.org/news/2018/08/she-s-world-s-top-empathy-researcher-colleagues-say-she-bullied-and-intimidated-them

    Räsänen ei siis erota ”fysiikan” nimissä paskaa jauhavaa ketkua oikeasta fyysikosta, KUN- HAN FOORUMI VAIN ON SOPIVA (ja siis VÄÄRÄ!)! Minä olen hiukan toiselta fysiikan alalta ja ollut jo eläkkeelläkin jonkin aikaa, mutta väitän kyllä edelleen tunnistavani 100%:n varmuu- della henkilön, joka puhuu ihan puhdasta paskaa rakennusstatiikasta, ja noin 95%:n varmuu- della henkilön, vaikka akateemikonkin (esimerkiksi Enqvistin tai Valtoajan) joka puhuu pas- kaa vaikka taivaanmekaniikasta suhteellisuuteoriasta ja kvanttimekaniikan perusperiaat- teista (pirun moni yrittää), vaikka nuo eivät koulutukseeni liitykään, mutta olen lukenut paljon hyvää mm. neuvostoliittolaista kirjallisuutta niitäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *