Sipilän hallitus ei kaatanut sotea, sen kaatoi lehmänkauppa

Nyt spekuloidaan paljon siitä, mikä ja kuka kaatoi soten ? Asia on varsin yksinkertainen ja selvä. Soten kaatoi lehmänkauppa, jossa kepulit ja kokkarit sopivat siitä, että kokkarit kannattaa kepun haaveilemaa maakuntauudistusta ja kepulit kannattaa kokkareiden haaveilemaa valinnanvapautta. Kokkari olivat siis terveysjättien asialla siten, että terveysjätit pääsivät käsiksi verovaroihin n 4 miljardiin euroon.

No, kun sitten ensimmäinen hallituksen lakipaketti tuli eduskuntaan, niin varsin pian selvisi, että varsinkin valinnanvapauden kohdalla oli paljon perustuslaillisia ongelmia.

Perustuslakivaliokunta palautti lakipaketin uuteen valmisteluun eli hallitus sai laiskan läksyjä.

Meni tovi aikaa ja hallituksen korjattu esitys tuli taas eduskuntaan, mutta sama juttu, kuin edelliselläkin kerralla. Asiantintuntijat ja perustuslakivaliokunta palautti taas lait uuteen valmisteluun ja lähinnä valinnanvapauslakien takia.

Tässä vaiheessa olisi pääministerin jo pitänyt tajuta, että valinnanvapaus on esteenä varsinaisen soten aikaansaamiseksi. Ja sitähän varten nimenomaan oli aikaansaatava uudistus. Siis kansalaisten tereyden ja sosiaaliihuollon parantamiseksi. Mutta mitä teki Sipilä? Hän alkoi mollata asiantuntijoita ja nimittelemään heitä mm. ”kaiken maailman dosenteiksi”, joka oli aika loukkaavaa korkeasti oppineita professoreita kouhtaan.

Mutta kun oli se lehmänkauppa. Sipilä tiesi tasan tarkkaan, että valinnanvapaus on saatava, jotta saadaan maakuntauudistus.

Kolmas kerta oli sitten se, jossa kaikki tajusivat, että valinnanvapauden kytkeminen soteen oli suuri virhe. Mutta virhe oli tehty ja lehmänkauppa tarkoitti, että jos ei tule valinnavapautta ei tule maakuntauudistustakaan ja sotea.

Siis varsinainen sote, joka oli tarkoitettu parantamaan kansalaisten terveydenhuoltoa ja sosiallihuoltoa joutui kärsimään kepulien ja kokkareiden itsekkäiden valtapyrkimysten vuoksi.

Suomen kansa saa kärsiä Sipilän ja Orpon lehmänkaupan takia. Mutta nyt, kun vaalit ovat pian ja hallitus on siirtynyt joustavasti oppositioon on hallitus mukana opposition kanssa haukkumassa sotea ihan paskaksi. Mutta kuka uskoo Kepua ja Kokoomusta.? Tuskin monikaan.

3 vastausta artikkeliin “Sipilän hallitus ei kaatanut sotea, sen kaatoi lehmänkauppa”

  1. No, jos otetaan uutta näkökulmaa tulevaan kun mennyt on jo mennyttä mutta kuitenkin minkä taakseen jättää – sen edestään löytää.

    Paremmat rakennuspuut käyttöön, siltoja kokonaan polttamatta.

Kommentoi