Tuhokapitalismi vie tuhkatkin pesästä

Naomi Kleinin kirja ”Tuhokapitalismin nousu”, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2008 kertoo kuinka amerikkalainen taloustieteilijä Milton Friedman kehitti tuhokapitalismin.
Kaikki alkoi siitä, kun hurrikaani tuhosi koko New Orleansin kaupungin vuonna 2005, jossa menehtyi lähes 2000 ihmistä. Ihmiset menettivät kotinsa, talonsa ja tavaransa. Tuho oli täydellinen.
Oikeistolainen Friedman, joka oli kahlitsemattoman kapitalismin korkein guru käytti hyväkseen katastrofia, sokkia ja kansalaisten kriisitietoisuutta. Friedman äkkäsi käyttää tilaisuutta hyväkseen panna uusiksi koululaitos, kun hurrikaani oli tuhonnut mm. koulut. Hän ehdotti ja toteutti koululaitoksen jällenrakentamisen, mutta yksityiseltä pohjalta. Siis bisnespohjalta.
Miljardien dollarien jälleenrakennusbudjetista osa jaettiin koululaisille kouluseteleinä, joilla maksettiin koulunkäynti. Mutta tämä ei jäänyt tilapäiseksi vaan siitä tehtiin pysyjä järjestelmä. Koulut, jotka tuottivat voittoa omistajillen.
Se sai monet kiinnostumaan ajatuksesta muuttaa yhteiskunnan verovaroin ylläpitämät laitokset, kuten koululaitos. Mm. silloinen presidentti Busch vanhempi kiinnostui asiasta ja Friedman sai paljon rahaa USA:n hallinnolta toteuttaessaan ideaansa.
Friedmanin idea, jonka Naomi Klein on nimennyt ”Tuhokapitalismiksi” on yksinkertainen. Tarvitaan kriisi, shokki tai pelko, joka voi olla seurausta esim. maanjäristyksestä tai vaikkapa yhtä-äkkisestä massamaahanmuutosta, kuten Suomessa tapahtui vuonna 2015.
Kansalaiset ovat siinä tilanteessa valmiita hyväksymään suuriakin yhteiskunnallisia muutoksia. Tätä Friedman käytti hyväkseen.
Kriisejä ja pelkoa voidaan myös käyttää ilman, että ne tarvitsevat aina luonnonmullistuksia. Pääministeri Sipilä on paljon käyttänyt uhkausta ja pelottelua johtamiskeinoina.

Friedmanin opit levisivät nopeasti maailmaan ja mm. Ronald Regan, joka oli Buschin seuraaja USA:n presidenttinä oli innokas Friedmanin kannattaja. Samoin oli Englannin silloinen pääministeri Margareth Thatcher ja hänen seuraajansa John Major, joka oli työväenpuolueen puheenjohtaja. Myös Suomessa alettiin kiinnostua Friedmannin opetuksista ja silloinen päämininisteri Paavo Lipponen, joka muuten oli hyvä ”kaveri” John Majorin kanssa alkoi toteuttaa Friedmannin oikeistolaisia oppeja. Yleisesti tiedostettiin jo silloin, että Paavo Lipponen, joka oli SDP:n puheenjohtaja ajoi Kokoomuksen ohi oikealta, niin oikeistolaista politiikkaa LIpponen toteutti.

Milton Friedmannin opit ovat edelleen käytössä Suomessakin. Siitä ovat todisteena Sipilän hallituksen yksityistämispäätökset. Vanhusten hoito on jo yksityistetty ja jälki ei mairittele. Koululaitos ja lastetarhat ovat siirtyneet yhä enemmän yksityisiin käsiin ja toimivat bisnespohjalta. Valtion rautateitä yksityistetään pala palalta jne. Ne joilla on rahaa panevat lapsensa ensin yksityiseen lastentarhaan ja sitten yksityiseen kouluun. Asiasta ei paljoa puhuta eikä kirjoiteta, koska se kuuluu suunnitelmaan tehdä kaikki ilman hälyä. Jonain päivänä sitten syntyy se häly, kun kaikki paljastuu.
Tuttua on pääministeri Sipilän jatkuvat puheet ja lausunnot siitä, kuinka Suomi on suuresta valtionvelasta johtuen pakotettu leikkaamaan mm. sosiaalitukia. Siis kriistietoisuutta yritetään pumpata kansalaisiin, jotta he hyväksyisivät leikkaukset.
Oliko hallitsematon maahanmuutto myös organisoitu kriisin synnyttämiseksi? Ei pääministeri Sipilä voinut olla tietämätön, että Suomeen on tulossa yli 30000 maahantunkeutujaa Ruotsin kautta. Hänellä on hyvät yhteydet Ruotsiin jatkuvasti, joten hän oli varmasti tietoinen asiasta. Se massojen maahantunkeutuminen aiheutti kansalaisissa shokin, jota tarvittiin, että kansa saatiin hämmennyksen valtaan, jotta hallitus saattoi tehdä kansalaisten kannalta hyvin ikäviä päätöksiä. Vasta nyt muutama vuosi jälkeen päin kansa alkaa olla selvillä, mitä todella tahtui ja mitä seurauksia siitä on ollut ja tulee olemaan jatkossakin mm. kantaväestön turvallisuutta ajatellen.

Entäs se sote? Siinä on Kokoomuksella takoitus siirtää terveydenhoito Suomessa yksityisiin käsiin. Peitenimenä käytetään ”valinnan vapautta”. Nyt pitäisi hallituksen vain keksiä kriisin aihe, jotta tämäkin projekti onnistuisi.

Friedmannin, kahlitsemattoman kapitalismin gurun opit ovat hyvässä käytössä.
Ja Friedmannin opeilla varmasti jatketaan Suomessa, jos porvarit (Kokoomus ja Kepu) voittavat ensi kevään vaalit. Paljon on siis pelissä vaaleissa. Annammeko tuhokapitalistien riistää kansaa edelleen, kuten viime vuosina on tapahtunut vai panemmeko sille stopin?

31 vastausta artikkeliin “Tuhokapitalismi vie tuhkatkin pesästä”

  1. Suomessa on parhaillaan menossa kriisi, kriisi vanhusten hoidossa. Samaan aikaan pitäisi saada sote hyväksyttyä eduskunnassa. Mikä yhteys näillä on?
    Pääministeri sanoi eilen, että sote hoitaa vanhusten asiat parempaan malliin.
    Oliko siis Valviran päätös aiheutta valtakunnallinen kriisi juuri nyt, kun sote on vaarassa mennä puihin. Valvira kuuluu sosiaaliministerin alaisuuteen, joten kytkentä hallitukseen on selvä. Valvira on tiennyt jo vuosia, että vanhusten hoito on retuperällä yksityisissä hoivayhtiöissä. Miksi Valvira reagoi juuri nyt?
    Oliko koko operaatio ennalta suunniteltu Friedmannin oppien mukaan?

  2. Kas kun et ottanut tähän ”keitokseen” mukaan vielä Ayn Randia – USA:n vapaan kapitalismin pääarkkitehtia. Ja viittaamalla, että Suomen poliittiset päättäjät muka ovat ja ovat olleet näiden oppilaita.

    Nyt on sotkettu kaikki negatiiviset asiat samaan soppaan, terveydenhuolto, koulutus, yrittäminen, liikenteen yksityistäminen ( Onnibussiko myös), VR, joka on kusessa jatkuvasti osaamattomuudellaan, loppuun kaluttu maahanmuutto jne.. Nyt, kun maahanmuutto ei enää pure, persut ovat ottaneet tämän Esperin tapauksen ikään kuin omana löytönään tapetille ja palstamillejä hukattu US:ssa näihin asioihin metreittäin.

    Eli koko Suomalainen yhteiskunta on muka persujen mielestä täysin mätä.

    Nyt on aika panna piste tälle öykkröinnille ja alkaa miettimään positiivisempia kehityskulkuja kuin persujen agenda. Tulkitsen Väiskin agendan olevan persujen agendaa.

    1. ”Eli koko Suomalainen yhteiskunta on muka persujen mielestä täysin mätä.”

      Karjalainen on oikeassa. Persujen mielestä suomalainen yhteiskunta ei ole mätä ollenkaan, vaan suojelemisen arvoinen. Suomea on suojeltava erinäisiltä Suomea vaarantavilta poliittisilta virtauksilta.

      Persulaisuus ei paljoa poikkea presidenttien Koivisto ja Niinistö arvoista.

    2. Suomalainen yhteiskunta on mätä. Se on mädäntynyt porvarihallitusten aikana, kun on siirretty veravaroin rahoitetut palvelut yksityisille tuhokapitalisteille. Vanhusten hoito esimerkkinä.

      1. Voiko tuossa olla totuuden häivääkään. Tämä hallitus vai edelliset, joissa on ollut demarien valtiovarainministerit vai mikä on aiheuttanut läpimäädätyksen ?

        1. Lipponen vei demarit oikealle, jopa ohi Kokoomuksen oikealta ja on pysynyt siellä. Rinne vain lupailee samoinkuin Orpo nyt vaalien edellä.
          Demarit on laskettava oikeistopuolueeksi.

  3. joitakin virheitä, kuten:

    Mm. silloinen presidentti Busch vanhempi

    Friedmanin opit levisivät nopeasti maailmaan ja mm. Ronald Regan, joka oli Buschin seuraaja USA:n presidenttinä oli innokas Friedmanin kannattaja.

  4. ”Yleisesti tiedostettiin jo silloin, että Paavo Lipponen, joka oli SDP:n puheenjohtaja ajoi Kokoomuksen ohi oikealta, niin oikeistolaista politiikkaa LIpponen toteutti.”

    Tuomioja tilitti päiväkirjaansa, että Lipponen oli äärioikeistolainen. Paten pullahtaminen politiikan huipulle taisi olla työmies Putkosen uran synkin tyräys.
    Tuohon aikaan Putkonen taisi vielä nappailla rohkaisevia ja rohkaisi siinä sivussa Patea pyrkimään demareitten puheenjohtajaksi. Suomi sai ärjyn freudentalistin.

    1. Kokoomuslaiset ovat aina olleet ideologiansa sokaisemia (pöljiä?). Kekkonenkin varoitteli, ettei kokoomuslaisten valta tiedä hyvää kansantaloudelle.

  5. Riistokapitalisti riistää vanhuksia ja työntekijöitä
    – varjelkoon meitä vielä sote-terveysbisneksen päätymistä riistokapitalismille.
    Media vähemmän kirjoittaa menon kielteisistä puolista jenkkilässä varsinkaan niistä syistä.

    1. Henkilökohtaisesti en kyllä edes hakemalla löydä soteuudistuksesta mitään sellaista, joka aivan selkeästi parantaisi esim. vanhustenhuollon tilaa ja olen esitykseen / esityksiin mielestäni kyllä aika hyvin tutustunut. Sen sijaan löytyy kyllä asioita, jotka ovat aivan merkittävä riski tilan huonontumiselle.

      Voi toki olla, että olen aivan väärässä, mutta olen sitä sitten mielelläni jos niin käy.

    2. ”Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on Kokoomuksen valinnanvapausmallin keskeisiä lobbaajia EK:n hallituksen jäsenenä. Jos hän ja Petteri Orpon Kokoomus saavat keväällä eduskunnan äänestyksessä valinnanvapausmallinsa läpi, niin nyt nähdyt ongelmat ovat vasta aivan alkusoittoa.”(mtv:n keskusteluista poimittua.)

      Tässä hyvin kerrottu mistä on kyse plus tämä sote siihen… Raha on jumala, jumals on raha. Paskat työntekijöistä ja vanhuksista/hoidettavista. Kylmää bisnestä tämä on.

      1. Tämä Isohanni on entinen SPR:n sosiaalitoimen vetäjä. Hän oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä vanhusten palvelutaloa, jonka siis toteutti SPR. Todennäköisesti hän jo silloin haaveili omasta yrityksestä kapitalisti, kun on. Mutta siis muistettakoon, että SPR on muka hyvänteväisyysjärjestö. Todellsuudessa SPR on maailman rikkain kerjääjä, joka on käsi ojossa joka paikassa. Sieltä Isohanni on oppinsa saanut.

    3. Sote ei ratkaise obgelmaa ja maakuntahimmeli sekoittaa vain lisää.
      Kepulien vallan lisääminen maakuntahimmelillä on typerin osoitus muoden puolueiden poliittisesta sokeudesta pitkään aikaan.
      Maakuntahimmeli tuo vain lisää suojatyöpaikkoja poliittisille tunareille, lisää perusteettomasti kepulien valtaa maassa, aiheuttaa lisää kustannuksia jne.

      1. Sinänsä on ihmeellistä, että aikanaan läänejä vähennettiin hallintohimmelin tehostamiseksi ja nyt halutaan rakentaa uusi moninkertainen maakuntahimmeli kustannuksineen.
        Nissä se järki oikein luuraa?

  6. Ensinnäkin Sipilä ”uskoo”, mutta kuka muu uskoo?
    Toiseksi HS on riistokapitalistien lehti ja se näkyy lehden sivuilla. Lopetin Hesarin tilaamisen juuri siistä syystä.

  7. Nyt minä hoksasin. Miksi Eduskunta ei hyväksynyt eutanasian lakialoitteita.
    Silloinhan rahastettavia olisi vähemmän, kun ihmiset valitsivat armokuoleman.
    Jotta eivät joutuisi kaltoinkohdelluksi.

    1. Juurikin näin. Nyt pystytään lypsämään sairaat ja kuolevat loppuun asti. Kokoomuksen ketkut ja Kepulit rahastaa vaikka ruumiilla jos siitä on vielä jotain otettavissa. Kultapaikathan voidaan vielä ottaa parempaan talteen.

  8. Muistakaa nyt kaikki äänestää valinnanvapauden puolesta, koska se tulee kuitenkin.
    Jokainen saa vapaasti valita, minne menee, mutta hoidosta on turha haaveilla!

    1. Kuolemaankaan ei päästetä, letkuissa voidaa pitää väkisin vuosikymmenet ja se tuottaa näille yrityksien johtajillle ja omistajille.

  9. Nii, tämmösessä vanhus-sohlaamisessa pitäisi koko eduskunnan pyytää anteeksi meiltä kaikilta.
    Rinne eikä muutkaan ole mitään voittajia tässä kisassa. Jos he, Li ynnä kumppanit, innostuu likaa, he nolaavat koko eduskunnan höpinöillään.

    Iso osa oppositiosta on ollut päättämässä tässä Esperi sotkussa.

    Yli-innoksa Li voisi haistaa jalkoväliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *