Vanhusten hoito tökkii edelleen pahoin

Nyt on luupin alla vanhusten kotihoito. Eilen illalla Ylen ajankohtaisohjelmissa saimme nähdä ja kuulla karmeita asioita vanhusten hoidon surkeasta tilasta tämän päivän Suomessa.

Samaan aikaan poliittinen eliitti keskustelee arvoista –   saatana. Siinä on Rinteelle arvoa tarpeeksi, kun hoitaa vanhusten hoidon kuntoon.

Vanhusten palvelutalojen ala-arvoinen tila ei ole miksikään muuttunut, vaikka asiasta puhuttiin koko talvi ja kaikki puolueet olivat valmiit nopeastikin panemaan asiat kuntoon.

Geriatrian professori Jaakko Valvanne on todennut, että ”vanhustyössä ovat pielessä asenne, ammattitaito ja johtaminen”.

Näin on, sen voin vahvistaa pitkän kokemuksen peusteella.

Kaikki lähtee asenteista. Kun ne ovat pielessä, ei mikään muukaan  voi toimia.

Poliittisten päättäjien asenteet ovat  avainasemassa. Tähän mennessä on kuultu vain lupauksia, ei yhtään tekoja.

Ensimmäiseksi pitää panostaa lisää resrursseja valvontaan niin, että valvonta ei ole vain näennäistä, vaan todellista. Valvontaa pitää suoritta ennalta ilmoittamatta ja niin, että myös vanhuksia kuullaan.

Tulevalla hallituksella on yksi ensimmäisiä tehtäviä saattaa vanhusten hoito inhimilliselle tasolle. Nyt se ei ole sitä vaan se loukkaa jo ihmisarvoa.

12 vastausta artikkeliin “Vanhusten hoito tökkii edelleen pahoin”

 1. Tule tökkimään jatkossakin. Mm kotihoidossa ei resurssit ja rahat riitä yms. Vaalit on käyty, nyt on lupausten rikkomisen aika.

  1. Marko – täyttä totta että tuntuu pahalta vanhuksien, sairaiden kuin työtään tekevien puolesta.niin kotihoidossa kuin eriasteisissa laitoksissa.
   Vanheneva kuin sairastua väestömme työntekijöineen ei kaipaa resursseja että kansallistalouttamme – yli rajojemme !

 2. Valviran ylimitoitettu byrokratia on myös yksi syy valvonnan heikkoon laatuun. Pitää panna väki jalkatöihin valvomaan kentälle . Vähemmän paperia, raportteja, kokouksia ja jos mitä jonnin joutavaa ja enemmän todellista valvontaa kentällä ennakkoon ilmoittamatta.

  1. Niin, mutta kun pitää olla ”johtajia”, ”lautakuntia”, ”päättäviä elimiä” jne potaskaa. Parhaitenhan (eli huonoiten) työt hoidetaan missä tahansa firmassa kun sinne pönkitetään ”pikku johtajia” ja muuta jonninjoutavaa pönkittämään omaa egoaan kun pitäisi olla vain enemmän työntekijöitä. Tämä pätee niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Ja kun rahaa ei ole niin kenttä kärsii, ne ei jaksa.

 3. Mistä löytyisi se mies tai nainen, joka nostaisi kissan pöydälle. Koko valtionhallinto kaipaa täystuuletuksen. Jo Harri Holkeri sanoi aikanaan, että Suomella on valtionhallinto, joka pystysi palvelemaan 50 miljoonaa kansalaista ja meitä on vain n.5 miljoonaa. Siis valtionhallinto laihdutuskuurille. Se vaatii jämäkkää konsulttia, joka osaa

 4. Mites tämä meni… Orpohan lupasi että maahanmuutto on mahdollisuus ja saadaan lisää auttavia käsiä hoitoalalle…

  Missä nämä käsiparit ovat, minä vaan kysyn.

 5. Samasta aika-ajoin itsekin.
  Kotihoitoon on ollut päättävien tahojen halu ja kotoa ei itku kuulu sekä samalla työnnetään vastuu omaisille. Ne joilla on varaa ostaa palvelut ovat etuoikeutettuja. Näin toimien yhteiskunta säästää ja rahaa jaetaan pörssifirmojen omistajille vanhustemme kustannuksella.
  Mikä tulee muuttumaan uuden hallituksen myötä?

 6. Six-pack leikkasi roimasti kuntarahoituksesta.
  Nythän Antilla on mahdollisuus paikata mokansa??

 7. Huoltosuhteen ja väestöpyramidin kehitys indikoi sitä, että näitä aikoja tullaan vielä tulevaisuudessa muistelemaan vanhustenhoidon kulta-aikoina.

 8. Pohdintaa: Miksi esim dementoitunutta säilötään 5-10 vuotta?
  Lähisukulaiseni muuttui vihannekseksi ja viimeisillä voimillaan kajautti kuulan kalloonsa.
  Kovaa puhetta anteeksi tämä, mutta onko elämisen arvoista olla huonossa hoidossa vuositolkulla.
  Eräs dementoitunut isuu hoitokodissa omin sanoin odottaen ja toivoen kuolemaa?

Kommentoi