Lontooksi: valemediaa ja Venäjää

Jälleen on tullut kirjoiteltua ja videoitua englanniksi. Tässä vähän tiivistelmää kotimaan kielellä. Aiheeksi valikoitui kahden kauppa: valeuutiset ja Venäjä. Molempien osalta kyseessä on aika vanha tarina.

Valetta silloin, valetta nyt

Valeuutiset on vanha uutinen. Propagandaa on leikitelty vuosisadan ajan aktiivisesti ja muutaman vuosituhannen vähemmän aktiivisesti. Venäjän – ja myös USA:n – vaalivaikuttaminen ja informaatiosota ovat hyvin tuttuja viimeisen 70 vuoden ajalta. Sosiaalinen media muuttaa hieman pelin keinoja mutta peli ja pelaajat ovat samoja. Niin on myös ratkaisu: medialukutaito, mediakritiikki. Mikään muu ei lopulta auta. Joko opimme olemaan valppaita lukemastamme tai emme. Moni automaatti ja suodatin kyllä auttavat, mutta eivät ole sataprosenttisia.

Venäjän itsepäisyys on geneettinen erityispiirre

Meidän on turha sanoa Putin sitä ja Putin tuota. Venäjän kansa on mitä on, eikä presidentti juuri vaikuta. Kaikki mitä olen kuullut, oppinut ja lukenut Venäjästä suosittelee, että heillä on vahva itsepäisyys ja itsenäisyys. He kärsivät nälästä ja kylmästä ennen kuin myöntyvät ensimmäiseenkään länsimaisten vaatimukseen. Jos laitamme pakotteita, he kääntävät sen mediavoitoksi kotimaassa. Jos poistamme pakotteet, sekin käännetään voitoksi.

Ratkaisu on olla ruokkimatta Venäjän suurvaltakrapulaa. He eivät ole suurvalta. Heillä ei ole suuri talous, mahtava armeija eikä korkealaatuinen tiede. He ovat pieni tekijä eivätkä ansaitse mainituksi tulemista joka toisessa lauseessa. Heitä pitäisi alkaa käsittelemään vain yhtenä valtiona muiden joukossa. Tiputettakoon heidät pääotsikosta sivulauseeseen. Mitä tahansa heistä sanommekin, hyvää tai pahaa, mistä vaan aiheesta, se ruokkii aggressioita. Lopettakaamme siis ruokkiminen.

7 Replies to “Lontooksi: valemediaa ja Venäjää”

 1. Jos olen oikein ymmärtänyt niin ennen sotia Suomenkin linjaus on ollut että meillä on itäinen naapuri Venäjä eli silloinen Neuvostoliitto ja thats it. Ei mitään sen kummempaa. Sotien jälkeen olemme itsekin nostaneet sen YYA aikaisessa Suomessa jalustalle mahtavana maana ja maailmanvaltana. Olihan se WWII sodan yksi suurin voittaja ja anasti puolet Eurooppaa sisäänsä. Yksi sukupolvemme on peloiteltu pilalle.

  Kun Neuvostoliitto hajosi… Jäi vain Venäjä. Vain Venäjä. Se ei ole hääppöinen valtio vaikka onkin Ydinsodan kannalta iso tekijä. Nyt se rimpuilee olemassaolollaan. Väkiluku tippuu jatkuvasti, jos ihmiset voi niin he (nuoret) muuttaa sieltä sankoin joukoin pois.

  Se on katoava valtio mailmanhistoriassa, iso pinta-ala, paljon alkutaloutta. Eräänlainen kehitysmaa edelleen. Venäjä pelkää, mutta uhka se on länsimaiselle demokratialle. Nurkkaan ajettu eläin on arvaamaton.

 2. Yksi mielenkiintoinen pointti on ”venäläinen laatu”… Se kun on ollut aina ihan hirveä siviileille… Kuten tässä:

  Moskovan turmakoneen historia: esittelylento päättyi vuoren seinään, insinööreillä väärennetyt tutkintotodistukset https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006095758.html

  Aeroflotin lennoilla on kuollut kaikkiaan 11 000 ihmistä… Se laatu….

 3. ”– Moskova ei ole nääntymässä puolustusmenoihinsa, mutta niiden osuus bruttokansantuotteesta on edelleen liian korkea. Tämä heijastelee [ranskalaisdiplomaatti Charles de] Talleyrandin kauan sitten Napoleonille ilmaisemaa ongelmaa: ”Pistimillä voi tehdä mitä tahansa paitsi istua niiden päällä”, Kofman huomauttaa.

  – Kun tarkastelee Venäjän talouden hyytynyttä tilaa ja poliittista luutumista, voi tuntua miellyttävältä yksinkertaisesti uskoa, että jonkin täytyy antaa periksi. Venäjä ei kuitenkaan ole Neuvostoliitto, joka taloutensa romahtaessa tuhlasi itsensä unholaan, emmekä elä 1980-lukua. Totuus on, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa minkään ei tarvitse antaa periksi, Kofman arvioi.

  Venäjän sotilasmenot voivat hänen mukaansa pysyä nykytasolla – ja myös pysyvät, hän painottaa.”

  https://www.verkkouutiset.fi/venajan-sotilasmenot-ovatkin-paljon-luultua-suuremmat/

 4. On Venäjän armeija edelleen iso ja ehkä voimakkain USA:n jälkeen. Syyriassa ei Isikselle jäänyt paljoa sanottavaa.

  1. Eipä neukkula paljoakaan Isistä mukaroinut.
   Pääosan se teki Assadia vastaan kapinoivien tappamisessa – ja samalla oikeastaan Isiksen vihollisten heikentämisessä.

 5. John, Isisillä on suunnilleen saman verran taisteluosaamista kuin suomalaisella sivarilla. Lisäksi Venäjällä on ilmavoimat ja perinteistä pommia koneissa, eikä vastuuta siviileistä joten on hyvin helppo tuhota keskittymiä. Mutta Syyriassa kun päätyivät vahingossa taistelemaan Venäjä vs USA, siinä kohtaa venäläistä vietiin kuin litran mittaa. Täysin yksipuolinen taistelu.

  Se että saa pari aziz kombat fighteria lahdattua ei tee maasta sotilasmahtia.

  1. Venäjä käyttää helppoa tynnyripomitusta. Sen voima perustuu edelleen massivisiin pommituksiin, massa-armeijaan. Vanhaa maailmaa versus Yhdysvallat joilla on täsmä ohjukset ja UAV.

Kommentoi