Konkretiaa: uusitaan postin kirjejakelu

Yksi monista postin työehto- ja palkkafarssin tausta-aiheista on kirjejakelun radikaali väheneminen, joka on kiistaton tosiasia. Heitän pöytään konkreettisen ehdotuksen, jolla tätä jakelua ja siten kuluja voisi vähentää, tavalla joka ei kuitenkaan löisi työntekijöitä sormille välittömästi. Jutun juurena on toteuttaa muutos vähitellen, mutta määrätietoisesti.

Kiertävä käytäntö

Useat pikakyselyt sosiaalisessa mediassa ovat vahvistaneet yleisen arvion: päivittäiselle kirjeiden ja aikakauslehtien jakelulle ei nähdä tarvetta. Toisaalta, epäilemättä yhtä suuri osa kansalaisista pistäisi vihaksi, jos leijonaosa postin jakelijoista potkittaisiin hetkessä pihalle. Oikea tapa henkilöstön vähennykseen tapahtuu hitaasti, yhdistäen monta käytäntöä:

  • Eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uusia.
  • Kun muilla osastoilla vapautuu työpaikkoja, tarjotaan kirjejakelua tekevälle työntekijälle ensisijainen optio tähän.
  • Ei jatketa määräaikaisia sopimuksia.
  • Ei käytetä vuokratyövoimaa.

Ym. keinoilla muutos tapahtuu hitaasti ja avuksi tulee etenkin kaupungeissa helposti toteutettava kiertävä käytäntö. Postin jakelijoilla on jakelualueet. Jaetaan ne viiteen niin, että ensi vaiheessa jokaisen viikon arkipäivälle on yksi viideosa alueista joihon ei jaeta postia. Kun väen väheneminen kasvaa, näitä päiviä tulee useampia ja pidemmän päälle postia jaetaan vain yhtenä tai kahtena arkipäivänä viikossa, eri jakelualueille eri päivinä. Luonnollisesti jo omistusohjausministerinkin mainitsemia yhteistyömalleja voi ajaa rinnalla, Aamulehden jakelija voisi viedä myös laskut ja Tekniikan Maailman (vai Maaseudun tulevaisuuden?). Järkeistyksen eri malleja voi yhdistää.

Laki mukaan

Lakimuutos on ajettava nopeasti, poistaen postilta velvollisuuden jokapäiväiseen kirjeiden jakeluun. Ounastelen sen menevän eduskunnassa läpi helpommin, mikäli ym. tyylinen pehmeä lasku on käytössä, jolloin muutos ei johda suuriin irtisanomisiin tai työntekijöiden polkemiseen muutoin. Epäilemättä muutama änkyrä valittelee miten hirveää on jos aikakauslehteä pitää odottaa pari päivää pidempään, mutta aika vähäisellä maalaisjärjen käytöllä voidaan nämä ongelmat pistää kontekstiin.

Ei ole huono idea, että posti toimisi tämän päivän ehdoilla, siirtyen rohkeasti pois 1800-luvulta. Maailma muuttuu ja viisaasti johdettu posti muuttuu siinä mukana, niin lainsäädännön kuin yrityksen kantiltakin. En voi hyvällä omallatunnolla sanoa postia viisaasti tai vastuullisesti johdetuksi, mutta onneksemme asioita voi parantaa. Mitäpä jos tehtäisiin muutokset ilman tarpeetonta riitaa?

25 vastausta artikkeliin “Konkretiaa: uusitaan postin kirjejakelu”

  1. Niin…. kun postin hommissa on n 8000 henkilöä niin sehän pitäisi ns ”alasajo” tehdä hallitusti, ilman että kenenkään tulotasoon kosketaan. Olisihan se hieno että kukaan ei kärsisi. Todellisuus on taas pelkän voiton tavoittelua ja ulkomaisen halpatyövoiman lisäys Suomeen. Ei hätää… tällä vauhdilla kun suomalaisten syntyvyys ei nouse niin tämä harmaantuva kansa saa kuolla ”sukupuuttoon”, muut kansat miehittää pikkuhijaa Suomen. Ehkä 100 vuoden päästä Helsinki on taas venäläisten… ilman sotaa.

  2. Hyviä ajatuksia Kyuu.

    Realistisempi vaihtoehto voisi kuitenkin olla päästää Posti konkurssiin, jolloin kaikki Postin työntekijät saisivat potkut.

    Sitten markkinavoimat perustaisivat tarpeellisia yrityksiä tuottamaan tarpeellisia palveluja. Kysynnän ja tarjonnan laki.

  3. Posti on aikoinaan perustettu valtion virastoksi – ei minkäänlaisia tulostavoitteita.

    Henkilökunnan tehtävät on määritelty erittäin tarkasti. Tämä henkilö tekee vain tätä työtä – vaikka tekemistä ei olisi mainita saakka. Se henkilö ei voi tehdä mitään muuta työtä.

    Porukkaa on aikoinaan palkattu vähintäänkin tarpeeksi ja palkka riittäväksi.

    Markkinataloudessa tällainen ei kerta kaikkiaan toimi.

  4. Nyt asialla olevan teeman avaaja ei tiedä Postin jakelutoiminnasta yhtään mitään.
    Se on erittäin monimutkainen kokonaisuus ja läpi vuorokauden toimiva, ja teemaksi otetulla kirjeiden volyymin laskulla voi pyyhkiä persettä.

    Kirjejakelu on vain pieni osa koko jakeluketjusta, johon jakelutoimintaan kuuluvat kaikki Suomen aikakauslehdet, sanomalehdet, suoramarkkinointijakelut ( osoitteet ja ilman), ”postinet” ilmaisjakelut ym. jne. ja niitä on miljardi tolkulla vuosivolyymillä mitattuina.

    Tappiota syntyy siitä, että heillä, jotka sen loppupään- tuotteen kotiin tai osoitteisiin tuovat, palkka on mitätön läpi vuorokauden työstä ja jakelu epäonnistuu ajallaan. Itsepalvelu automatiikka on hyttysen pieraisu asiassa.

    Fyysisen lopputuotteen pitää saapua asiakkaalle luvatussa ajassa- se on perusasia.

    https://www.posti.com/globalassets/corporate-governance/financials/posti_group_tilinpaatostiedote_vuosi2018.pdf

  5. Juhani, kunnioittavasti, olen kaupan alalla, hyvin paljon logistiikan kanssa pelaan eikä ole yksi tai kaksi kertaa kun olen vieraillut Postilla. Olen edelleen myös aikakauslehtiä kustantavan yrityksen osakas ja olen tehnyt sillä alalla myös vuosia töitä. Mielestäni asia ei ole minulle hurjan etäinen.

    Kirjejakelulla tarkoitan päivittäistä postijakelua, oli se kirje, lehti, mainos tai joku muu. Ja jos aivan rehellisiä ollaan – ja miksipä ei oltaisi – eivät ne ole päiväkriittisiä.

  6. Ilmeisesti ihmiset eivät ole tietoisia siitä,että kirjeiden ja aikakausilehtien jakelu kilpailutettiin muutama vuosi sitten.Ylen sivuilla on juttua tästä.Suomessa toimii Postin lisäksi 14 muuta jakeluyhtiötä,joista ainakin osalla on jaossa niin kirjeitä kuin aikausilehtiä.Itse jaan yöllä Al:ää.mainoksia,kirjeitä,aikausilehtiä ja kaikenmaailman peittojakeluita ja voin sanoa,että EI yhtään enempää jaettavaa yölle.Tällä hetkellä on jo haasteita saada jaettua päätuote eli Al:llä ja muut tärkeät lehdet ennen 06.00 taka-rajaa maanantaista perjantaihin. Tuo ehdotuksesi siitä,että KAIKKI jaettaisiin yöllä ei tule onnistumaan.Siinä tulee jo jakajilla raja vastaan,että miten paljon tuotteita voi omaan autoon lastata.Sitä paitsi niillä, jotka jakavat öisin on osalla toinen päivätyö ja eri kierrosten tekeminen päivällä on mahdotonta.

  7. Nythän tämän ”Putkisen” agenda on vain ajaa suomlaista työtä alaspäin ja hankkia muualta halpatyövoimaa, henkilö kun ei tee enää itse mitään niin haluaa vain suomalaisille vielä vaikeampia oloja. Tämä henkilö ajaa vain Viron asiaa ja halpatyövoimaa sieltä, se on nähty jo hänen puheissaan.

    En paljoa enään tämän puheisiin nojaa, menee lopullinenkin usko tämän maanpuolustahtoon.

  8. Kiitos jakaja. Siteerasin tässä siis ministeri Paateroa, mutten tietenkään ehdottaisi että lehdenjakajia vaan kiusattaisiin enemmän. Kaveripiirissä on kaksikin yöjakelua tekevää. Kyllä siinä työssä saa ihan tehdä.

    Tämä on lopulta matematiikkaa. Voitaisiin spekuloida mallia, jossa lehden jakoalue olisi pienempi ja jaettavan materiaalin määrä suurempi. Tällöin materiaalin saisi ajoissa ja se olisi vielä tehtävissä. En tietenkään tiedä tuleeko tästä matematiikasta hyvä tulos mutta tuo on nähdäkseni se tapa jolla asiaa pitää lähestyä.

    1. no kaikki jakeluyhtiöt ovat valtavan paineen ja murroksen edessä,koska lehdet ja kirjeet siirtyvät sähköisiksi.Joskus 100-vuotta sitten painettu lehti oli tärkeä jo siitä syystä,että se oli ainoa tiedonlähde ihmisille,kun ei ollut tv:tä tai radiota kaikissa talouksissa.Tulevaisuudessa tätä ammattia ei välttämättä enää ole tai jos on niin sen kuva ehkä muuttuu.Se mitä tulevaisuudessa jaetaan onkin sitten hyvä kysymys.Muuttuuko työni pelkkien pakettien jakamiseksi?Toinen iso ammattiryhmä,jolta katoavat työt ovat ne ihmiset,jotka painavat lehteä eli tuotannon ihmiset.
      Onhan tässä työssä omat hyvät puolensa esim.itsenäisyys ja se,että saa liikuntaa eipä tarvitse kuntosalilla käydä.😁

  9. Pieni lisäys: vahaisjakeluun kuuluu myös ns. yhteisjakelu, joka tarkoittaa sitä, että alueella oleva jakeluyhtiö vastaanottaa kuljetuksissa sovittuihin paikkoihin muilta alueilta tulevat lehdet aikataulun mukaisesti. Aitataulu on pirullinen, jos siihen sovittuun aikatauluun ei ehdi, jää ulos varhaisjakelusta seuraavaan päivään.
    Lisänä on alueellisen toimijan oman tuotannon myöhästymin, joka on enemmän sääntö kuin poikkeus. Kaikki kiire kasaantuu sinne jakajan päälle. Jakopiiri ei pysty kuromaan myöhästymisiä kiinni.
    Piirit on mitattu kellon kanssa normivauhdilla, mikä on piirin kapasiteetti.
    Varhaisjakeluun kuuluvat vain sanomalehdet sekä tietty määrä sovittuja osoitteellisia kirjelähetyksiä.
    Jakovirhetasoa mitataan jatkuvasti jopa sm-kilpailuilla. Se on äärimmäisen tarkkaa puuhaa yön mustina hetkinä.
    PS. Olen ollut noissa jakohommissa mukana lukemattomat kerrat.

    Päiväjakelu on kokonaan eri asia, johon kuuluvat aikakauslehdet, pääosa kirjepostista ym.

    1. Tällä hetkellä yöllä on myös jaossa kirjeitä ja aikausilehtiä.Itsellä ainakin.Määrät vaihtelee.

        1. Tämäkin vaihtelee mitä on jaossa.Viimeksi oli MeNaiset,autobildi ja kodinkuvalehti.Pikku paketteja siis semmoisia postiluukusta mahtuvia on välillä ollut jaossa.Yleensä ei kovin isoa määrää ehkä 1 tai 2 pakettia.Riippuu piiristä nuo määrät.Jakeluyhtiö Suomen sivuilta löydät lisätietoa niistä firmoista,jotka tätä yöllistä kirjejuttua hoitavat.

  10. Kyllä minä arvostan postin varhaisjakajan työtä. Meille tulee tuo aamuposti melko aikaisin ja täsmällisesti; n 01.50 – 02.10, sen tiedän valoista kun herkkäuninen olen noiden meidän liiketunnistinvalojen suhteenkin.

  11. Aamujakelun näkisin jatkuvan niin kauan kun sanomalehtien tilaajia on. Se, voisiko sitä monipuolistaa, on tosiaan oma asiansa.

    Nyt puhuin iltapäivien jakelusta, joka on mielestäni turha tehdä päivittäin.

    1. Nythän tiistaina ei jaeta ”kirjejakelua” – minusta myös torstain voisi hyvin jättää väliin – mutta mitä hyödyllistä tekemistä jakajille keksittäisiin?

      Voisivatko jakajat lajitella vaikka paketteja tiistain ja torstain?

    2. Sanomalehtien vuosivolyymi on massiivinen. Ilmestymiskerrat x levikki. Viisi suurinta Hs, Al ,Ts, ksml, kal, varhaisjakelussa: päivittäin on noin 600 000 kpl ja kaikki muut luettuina yli 1,0 milj. Sen lisäksi tulevat harvemmin jaettavat lehdet sekä aikakauslehdet noin 100 milj .kpl + ilmaisjakelulehdet Pirkat jne + mainosposti. Se on iso kuorma / jakaja / päivä.

      http://mediaauditfinland.fi/wp-content/uploads/2019/06/LT-tilasto-2018.pdf

      Vaikka itse printti vähenee, mutta sen kantovoima yltää sähköisten onnistumiseen, jossa taas kaikki ovat edisityksellisesti ovat mukana.

  12. Unohtui vallan edellisestä kirjoituksestani.Jos piirejä halutaan pienentää silloin ongelmaksi tulee se,että jakajan palkka pienenee.Se mitä jakajalle maksetaan riippuu piirin koosta ja jakoajasta,tuotteiden sekä tilaajien määristä.Lehtitalot haluavat myös omat provikkansa tuotteiden jaosta,koska ne tilaavat jakeluyhtiöltä jakelun valitulle tuotteelle ja alueelle.Siihen päälle tuotannonihmiset ja kuormakuskit.Näille ihmisillekin kuuluu joku korvaus tehdystä työstä.

    Olen todella utelias kuulemaan,että miten tuleva työnantajani Posti(nyk.firma liittyy postiin ensi vuonna)aikoo Al:n jakaa?Tässä lukenut uutisia tulevan työnantajani palkanalennus toimista ja kyllä se vaikuttaa kyykyttämiseltä.Ei kovin ruusuista kuvaa anna.Tässä harkitsen lähdenkö vai jäänkö….

  13. Jos piirejä pienennetään ja samalla jaettavan materiaalin määrää lisätään, on selvää että siihen menee sama aika eikä siitä saa palkkaa pienentää. Eli tietenkin tässä pitää laskea kokonaisuus.

    Mutta tuokin on vain heitto, yksi näkökulma mitä muutoksia voisi kuvitella tehtävän.

    Jakaja tässä ei ole ensimmäinen tai kymmenes tuntemani postilainen joka ei omaa ruusuista kuvaa. Se on surkeaa toimintaa firmalta jos ei henkilökunnastaan pidä huolta.

  14. Täytyy muistaa yksi, mutta oleellinen tosiasia. ”Jakajavaan” on koko tuotantoketjun viimeinen pää, joka antaa lopullisen kuvan tuotteesta, jonka hän jakaa. Ja se tuotantoketju on pitkä ja monimutkainen. Jakaja edustaa jakeluyhtiötä, mutta hän on myös myöhästyneen jakelutuotteen kasvo.

    On pitkään väännetty kättä siitäkin, mitä jakajalle maksetaan oman työvälineen käytöstä, joka on joko vain polkupyörä säässä kuin säässä. oma auto tai firman sähköinen kulkuväline tms. ja säässä kuin säässä.
    Jakajan kokonaispalkkaus muodostuu juuri näistä elementeistä.
    Edelleen kerrostaloalueen piirin jakaja jakaa 10-keraisen määrän tuotteita kuin maaseutualueella, ja molempien tulon muodostuksessa tämä täytyy ottaa huomioon. Tai toimiiko varajakajana joillekin piireille, minkä osaa.

    Se on päivänselvä asia, että jakajan palkasta väännetään ikuisesti kättä ellei sitten lopultakin löydetä kk-palkka-urakkalisää ratkaisuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *