Kotouttaminen ei kaipaa aatteita

Muun muassa Aamulehti uutisoi somalien ja irakilaisten elinkaarikustannuksista, referoiden perussuomalaisten ajatuspajan tutkimukseen. Puolueiden välinen sotaisa keskustelu aiheesta noudatti tuttua kaavaa, sitä samaa jota olemme nähneet jo ennen kuin olin äänestysikäinen tai persuja oli edes perustettu. Se juuri tässä on ongelma: kotouttaminen ja maahanmuuton asiat ovat puhdasta puoluepolitiikkaa sekä muita maan tapoja, täysin vailla asiantuntemusta. Ongelma on yhteinen, niin on oltava ratkaisunkin.

Tragedian syvenevä kuilu

Mielestäni voimme myöntää kotoutuksen epäonnistuneen puhtaasti tilastojen valossa. Olisi myös suoraselkäistä myöntää että kotoutusta on koitettu parantaa ja korjata kerta toisensa jälkeen hienommilla ideoilla jo vuosikymmenten ajan. Puolueilla on omat, ideologiaan pohjautuvat selityksensä tälle – milloin tulijat saavat liikaa rahaa, milloin liian vähän, milloin heiltä vaaditaan paljon ja milloin liian vähän, milloin kotoutamme liikaa ja milloin liian vähän. Mielestäni tuollainen keskustelu, toisin sanoen aiheesta käydyn keskustelun leijonaosa, on täysin turhaa. Kun sekaan tulevat kotoutuksessa mukana olevat yritykset ja organisaatiot sekä monenmoiset rahoituksen suhmuroinnit, voidaan mielestäni niinikään faktana todeta näiden toimien valinnassa olevan täysin olematon asiantuntijaedustus. Lähes jokainen puolue saa irti mainosta, medianäkyvyyttä ja/tai suojatyöpaikkoja nykymenosta. Puolueet nettoavat, ihmiset kärsivät.

Väitän edelleen, että kotoutuksen taso ei ole kehittynyt, vaan laskenut maassamme. Olen surukseni joutunut tutustumaan Tampereen alueen käytäntöihin. Suomen ja suomalaisuuden oppeja jakavilla tunneilla käy osaava opettaja korkeintaan kerran viikossa. Välillä opettajaa ei kuulu lainkaan, pääosa opettajista vain jakaa monisteita muttei tunne aihetta. Kokeissa testataan asiaa jota ei edes opeteta. Joskus koepäivät vaan perutaan. Opetussuunnitelma esitetään muttei sitä noudateta. Kun opettaja näkyy paikalla, hän viihdyttää luokkaa etnisillä vitseillä, naljaillen eri maista tulevien oppilaiden taustoille. Jostain kumman syystä inspiraation taso on pientä. Koska oppilaitoksen pitää näyttää hyvälle maksajan suuntaan, kerätään palautteet vain niiltä oppilailta joilta tiedetään tulevan kehuja. Muut eivät saa palautelomaketta täyttää. Oppilaiden tekemät vapaamuotoiset valitukset heivataan ö-mappiin. Tämä on kotoutuskoulutus Tampereen TAKK:lla vuonna 2019. Onneksemme maassamme on toki myös oaavampia toimijoita, mutta tällaisen toiminnan ei koskaan pitäisi tapahtua, tai se pitäisi vähintään viheltää poikki ongelmien tullessa julki.

Kun poliitikko ei halua, kaupunki ei viitsi, valtio ei osaa, virkamies ei ehdi ja oppilaitoksen ei tarvitse, on epäonnistuminen lähes taattua. Nykymallia voi paikata, hioa, hienosäätää ja rahoittaa valtion pohjattomasta kassasta, mutta lopputulos ei muutu. Elämme koulutuksen katastrofissa maassa, jonka pitäisi olla koulutusosaamisen kovinta kärkeä. Kotoutuskoulutuksessa on yksinkertaisesti liikaa intressiryhmiä joille kotoutuksen onnistuminen on epäoleellista. Neuvottelupöytä on ahdettu täyteen maan tapoja. Se on epäonnistunut kolme vuosikymmentä. Tätä menoa se epäonnistuu seuraavatkin kolme vuosikymmentä.

Summasta riippumatta lasku on yhteinen

Minä en tiedä ovatko perussuomalaisten laskelmat oikeassa tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kuluista. Ehkä se on hyvä laskelma, ehkä on paljonkin parempia tarjolla. Sen tiedän että lisää madonlukuja lyödään pöytään vuosi toisensa jälkeen jos emme ala näkemään näitä yhteisinä yhteiskunnallisina ongelmina. Olit persu tai vassari, kokkari tai demari, elät Suomessa joka laiminlyö maahanmuuton asiallisen hoidon. Aivan sama mitä lippua kannat, lasku tulee eteesi. Se on suora lasku kotoutuskuluista ja työttömyydestä, se on epäsuora lasku saamatta jäädyistä verotuloista ja se on inhimillinen lasku yhteiskunnasta syrjäytymisen lieveilmiöistä.

Sinä, arvon kansanedustajaehdokas, voitkin nyt päättää kumpi on sinulle tärkeämpää: jatkaa aatteellista riitaa vaiko pyyhkiä pöydältä maan tavat ja tehdä Suomesta maahanmuuton mallimaa. Jos sen teet, siitäkin hyötyvät jokaisen puoluekortin kantajat.

12 vastausta artikkeliin “Kotouttaminen ei kaipaa aatteita”

 1. Onko Aamulehdessä tapahtumassa linjan muutos? – humanitäärinen maahanmuutto on ollut lehden lempilapsi.

 2. Kotouttaminen ei koskaan tule toteutumaan eikä ole toteutunut maailmalla. Ulkoisia merkkejä kantava osoittaa näkyvästi mitä mieltä vaikka toisin sanoisi.

 3. Hyvä ja ajattelemisen aiheinen kirjoitus Kyuu. Aika paljon allekirjoitan ongelmista joita toit esille.

 4. Niilo, olet surullisen oikeassa. Mutta mitä me voimme tehdä? Täällä on niin paljon jo tulijoita että kyllä ne töihin pitäisi saada.

  Toisaalta, kotouttaminen on tehty lähes 1:1 samalla tapaa koko Euroopassa iät ja ajat.

  1. Pitäis saada töihin, vaan ei saa.
   Kieli- ja ammattitaidoton ei todellakaan kelpaa työmarkkinoille kuin pimeisiin töihin.
   Työhaluttomia, joita joukossa on osa, ei saa töihin millään konstilla.
   Parasta kotouttamista olisi palautus kotimaahan ja koulutustuki siinä maassa.
   Saataisiin pienellä summalla moninkertaiset tulokset kehitysavun jakamisen (=gepardihattujen vaurastuttamisen) sijaan.

 5. Kotouttaminen on jo ajatuksena tuomittu epäonnistumaan.

  Jos joku muuttaa Suomeen töihin ja HALUAA integroitua, niin hän käy suomenkielen kursseja, keskustelee suomalaisten kanssa, opettelee suomalaisia tapoja – ja integroituu ihan huomaamatta.

  1. Päinvastaisia esimerkkejä löytyy Virosta – sama käy Suomeenkin.

   Jotkut ryssät ovat asuneet Virossa vaikka kymmeniä vuosia, mutta eivät puhu sanaakaan viroa. Kun niille sanoo vaikka Tere, niin eivät vastaa viroksi.

   Kotouta sitten semmosia.

  2. Jos maahanmuuttaja aidosti haluaa kotoutua, ottaa hän aloitteen omiin käsiinsä. Monikulttuurisuuden suosiminen tarkoittaa sitä, että ei tarvitse kotoutua.

   1. Harri, sehän tässä juuri ongelma onkin. Tänne vyöryy porukkaa, jolla ei ole vähäisintäkään aikomusta kotiutua, vaan muodostaa Suomeen omat yhteisönsä omilla kielillään, omilla tavoillaan – välittämättä pätkääkään Suomen laeista.

 6. Tajusikohan Agela loputa –

  Merkel: Monikulttuurinen Saksa on epäonnistunut
  .
  http://yle.fi/uutiset/merkel_monikulttuurinen_saksa_on_epaonnistunut/5651917

  16.10.2010
  .
  Yritys luoda suvaitsevainen Saksa on epäonnistunut täydellisesti, Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi lauantaina. Merkelin mielestä Saksassa ei ole pystytty luomaan yhteiskuntaa, jossa erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset pystyisivät elämään rauhanomaisesti keskenään.
  .
  – Yritys rakentaa monikulttuurinen yhteiskunta ja elää rinnakkain on epäonnistunut, täydellisesti epäonnistunut, liittokansleri Angela Merkel sanoi kristillisdemokraattisen CDU-puolueen kokouksessa lauantaina.
  .
  Potsdamissa puolueen nuorille jäsenille puhunut Merkel viittasi puheessaan erityisesti Saksan muslimivähemmistöön. Saksassa on käyty syksyllä kiivasta keskustelua muslimien asemasta.

  *

  Merkel totesi jo monta vuotta sitten harjoitetun politiikan epäonnistuneen, epäonnistuneen totaalisesti. Silti samaa politiikkaa on jatkettu Saksassa ja muualla.

  Einstein määritteli hulluuden:

  ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.”
  *
  Mietintään:
  https://www.youtube.com/watch?v=rw-rI7NXwYg

  Ulkolinja: Sharialakia Tanskassa: Fatma ja Mohammed kuvasivat salaa moskeijoissa 2017
  [ Suomenkielisen tekstityksen saa näkyviin ruudun alapalkin oikeassa reunassa ovista ikoneista vasemmanpuoleisimmalla ikonilla.]

 7. Juhani, tunnen useita henkilöitä tästä TAKK-tapauksesta, jotka haluavat kotoutua, tekevät ihan mitä vaan hanttihommia ja hakeutuvat suomen kielen kursseille.

  Ja sitten heitä lätkästään naamalle happamalla silakalla. Metaforisesti ainakin.

  Voidaan toki puhua ääri-islamistien halusta sopeutua, vaan kun Suomeen tulee aika paljon muutakin väkeä. Tässä TAKK-kriisissä kaikki asianomaiset ovat kristittyjä ja heistä leijonaosa länsimaisia, loputkin maista joissa on ainakin jonkin asteen sivistystä.

Kommentoi