Lopetan Uudessa Suomessa

Tämän päivän ilmoitus Alma Medialta tuli melkoisena shokkina. He muuttavat koko uutis- ja blogipalvelunsa maksulliseksi ja siirtävät sen USA:han. Tuon kanssa olisin voinut elää, mutta Alma Mediaa operoi jatkossa Amazon, joka on useissa arvioissa esitetty maailman vaarallisimmaksi yritykseksi – ja vaatii jo taitoa voittaa öljy- tai tupakkyhtiöt tuossa kisassa. En voi nukkua öitäni tuon valinnan kanssa. Jatkan toki Pirkan blogeissa, joka on pitkään ollutkin ykköskanavani, enkä poissulje vierailuja jossain muissakin blogeissa ajoittain.

On jotenkin osuvaa, että Alma päätti julkistaa uuden pääyhteistyökumppaninsa vain päiviä ennen kuin Amazonin henkilökunnasta iso osa on menossa lakkoon, vastalauseena yrityksen ympäristöpolitiikalle. Amazon toimii lähes yksinomaan hiilienergialla ja on vastustanut jokaista yritystä lisätä ympäristöystävällisen energian määrää. He eivät myöskään kierrätä mitään, vaan kaikki palautukset menevät jätepuristimen kautta kaatopaikalle. Henkilökunnalle ei makseta palkkoja, ei anneta oikeutta taukoihin, ei oikeutta liittyä AY-järjestöön, ei irtisanomisaikaa, ja etnistä profilointia käytetään rekrytoinnissa. Sokerina pohjalla, yritys ei ole maksanut koskaan veroja senttiäkään, vaan itse asiassa on järjestellyt itselleen ratkaisun jossa liittovaltio maksaa yritykselle toista miljardia vuodessa. Toisin sanoen, negatiivinen veroprosentti.

Minulla ei ole mitään pilvipalveluita tai Yhdysvaltoja vastaan, mutta tämä on raja jota en ylitä. Minulle tulee fyysisesti paha olo tällaisesta valinnasta. Minua myös suoraan sanoen ihmetyttää, että Alman toimittajat purematta nielevät tämän. Siellä on fiksuja, erinomaisia toimittajia, joilla on myös sosiaali- ja ympäristövastuu mielessä. Miten he sallivat tällaisen toiminnan? Ehkä heiltä ei kysytty, tai ehkä he pelkäävät työpaikkansa puolesta jos kritisoivat. Se on sääli, sillä minulla ei todellakaan ole mitään vastuullista journalismia vastaan.

En aio neuvoa ketään muuta tekemään niin tai näin asian suhteen. Tämä on minun päätös, kukin tehköön omansa. Rohkaisen ihmisiä kuitenkin ainakin tiedostamaan valintansa vaikutukset. Rohkaisen myös lukuisia muita kotimaisia blogipalveluja ottamaan tästä helpon PR-voiton.

24 vastausta artikkeliin “Lopetan Uudessa Suomessa”

 1. Minulla ei ole, eikä tuskin tule olemaan kytköksiä US blogeihin. Muutaman kerran olen käynyt niitä kirjoituksia lukemassa, ilman kirjautumista ja olen todennut, että ei niissä minulle ole mitään tähdellistä. Lisäksi olen havainnut, että ei minun aikani yksinkertaisesti riitä, tässäkin sivustossa riittää voimistelemista, ihan tarpeeksi.

  Niin Alman muita palveluita on pakko käyttää, lehdet jne.

 2. Oon kirjoittanut sinne yhden kerran. Lukenut oon juttuja. Missä siellä oikein mainitaan se Amazon.?

 3. Eemeli, tässähän se onkin – ei missään. Edes tietosuojaselosteessa ei lue, että tiedot käsitellään USA:n lainsäädännöllä ja USA:n maaperällä.

  Sen sijaan tuo selviää tietoverkkoalan ihmiseltä alta kymmenen sekunnin. Kuvailen lyhyesti:
  1. Katsotaan, mihin tekniseen verkko-osoitteeseen (ip-osoite) osoittaa esim. uusisuomi.fi tai almamedia.fi
  2. Otetaan tämä tekninen verkko-osoite ja kysellään whois-palvelua käyttäen mikä organisaatio vastaa tästä osoitteesta
  3. Vastaus: Amazon

  Ounastelen, että tietosuojavaltuutettu älähtää tästä jossain vaiheessa, mutta siellä on niin kädet täynnä että voipi mennä kuukausia.

  Aiemmin näitä palveluita pyöritettiin ruotsalaisomisteisen, mutta suomessa laajalti toimivan yrityksen konesaleissa pk-seudulla ja Tampereella. Ei enää.

  1. Pitää muistaa myös kuinka ulkovallat, varsinkin suurvallat käyttää hyväksi globaalia verkkoa…

 4. Minä jatkan. On se journalistien valvoma kokonaisuus, jossa kuitenkin kaikki kukat saavat kukkia. PB:ssä kukkivat erityisesti tietyt asenteelliset okapiikit.

  1. Tästä lienet kuitenkin voidaan olla jyrkästi eri mieltä, US ja puheenvuoro ovat jo kauan olleet ihan kaikkea muuta kuin ”kaikki kukat saavat kukkia”, jonka seurauksena erittäin iso osa ihan niistä parhaista osallistujista on poistunut alustalta vuosien saatossa.

   Esimerkkejä täysin perusteettomista kirjoituskielloista on lukemattomia, pelkästään se, että kysyy Ville Niinistöltä, saako hänen kansaan olla eri mieltä tasa-arvoisesta avioliitosta aiheuttaa kirjoitusoikeuksien poistamisen, tämä vaan yhtenä.

   Huvittavinta on ehkä se,että lukuisista pyynnöistä huolimatta US ei suostu poistamaan käyttäjätiliä, ei vaikka kuinka pyytäisi ja manaisi moderaattorit syvimpään helvettiin, niin tili vaan pysyy.

   ihan oikeasti ja rehellisesti jos US:n puheenvuoroa katsoo, niin ”aktiiviosallistujien” määrä on muutoin luultua pienempi ja mielipiteet ovat suurelta osin tiedossa ihan lukematta.

   Tämä saattaa tulla shokkina, mutta ihan kaikki profiilit eivät ole aitoja.

  2. Minä lopetan en pyydä kahta kirjoitus oikeutta jota tuo usari vaatii
   He muuttivat itse omia sääntöjään en minä ja en ole saanut panneja usariin terv tepivaari

 5. Minä puolestani olin välillä harkinnut paluuta Uuteen Suomeen kun PB ei ole kehittynyt kuten olin toivonut sen kehittyvän. En ole seurannut Uutta Suomea vuosiin. Bannasivat minut kun toivoin Väyrysen jäävän Venäjälle. On kuitenkin ollut signaaleja, että haluaisivat minut takaisin.

 6. Kukin valitkoon.

  Toivoisin kovasti, että jokin kotimainen taho perustaisi kilpailevan palvelun. Pirkan blogit on saanut uusia kasvoja ja laajempia aiheita, mutta tämä ei voikaan olla päättäjien kärkipaikka, vaan harrastajien keveämpi alue.

  Maassamme on yhä kustannusyhtiöitä joilla on halua tukea kotimaista journalismia. Alma ja Sanoma eivät Suomesta välitä, Keskisuomalainenkin on siirtänyt toiminnastaan valtaosan USA:han, mutta muitakin pelureita on.

  1. ”Maassamme on yhä kustannusyhtiöitä joilla on halua tukea kotimaista journalismia. Alma ja Sanoma eivät Suomesta välitä, Keskisuomalainenkin on siirtänyt toiminnastaan valtaosan USA:han, mutta muitakin pelureita on ”

   Tuo kommentti on kyllä mystiikka. Sanoma ja Alma – suomalaiset yhtiöt eivät muka Suomesta välitä.

   Sanomilla on pitkä historia aikakauslehdissä olla Euroopassa- häntä koipien välissä on tultu takaisin. USA ???

   Tätä Kyuun kommenttia en hyväksy ollenkaan journalismin osalta ellei tule selitystä tuohon.

 7. Uusi Suomi ja maksullisuus,henkilökohtaisesti pidän yhtälöä huvittavana ja kun vilkaisin uudistuneen US:n sivuille koin sen suorastaan naurettavaksi, mutta se on ainoastaan oma mielipiteeni.

  Aika toki näyttää sen kuinka moni on halukas maksamaan US:n sisällöstä vai käykö niin, että koko viritelmä sulautuu jonnekin Alma median lonkeroihin.

  On kovin vaikea nähdä mitä US:llä olisi sellaista tarjottavaa, jota ei vielä ole tarjolla, mutta lykkyä vaan tykö.

 8. Usarin mainosbudjetti on muutama ziljardi ja heillä on povarissaan pino kansanedustajia, kyllä he pärjäävät.

  Mutta, Juhani, minä voin vain kertoa mitä näen. Olen puhunut kovin monen Almasta eronneen ihmisen kanssa, mukaanlukien AL-blogeista tuttu Seppo, ja kyllä sieltä totuuden kuulee. Enkä minä nyt sokea ole, kyllä minä näen mistä sisältö tuotetaan ja palvellaan. Jos osoitteessa lukee ”New York”, en minä saa sitä sijoittumaan Suomen rajojen sisään vaikka miten haluaisin.

  En moiti toimittajia. En hyväksy herjoja toimittajia vastaan. Mutta moitin yrityksen hallinnon linjaa, siirtää iso osa työstä halpatyövoimalla tuotetuksi ja hiilivoimalla pyöritetyksi ulkomaille.

  En myöskään moiti Yhdysvaltoja, onhan elämänkumppaninikin sieltä, ja itse vierailen maassa usein. Jenkeissä on monta pilvipalveluntarjoajaakin joiden palveluja voin suositella moneen kohtaan, esim. Google ja Microsoft.

 9. Amazonhan näyttää toimivan kuten ”kunnon kapitalisti”. Ympäristöstä viis, sehän maksaa ja ”heikentää kilpailukykyä”. Sama juttu ovat työntekijöiden palkat. Eikä veroja tietenkään kannata maksaa, sehän on riistoa.

 10. En ole aikonut lopettaa kirjoitteluani; mielestäni aika hyvä mielipiteineenkin.
  Toisaalta, tämmöiset ”suuret ajattejat” sitten saattavat kaikotakkin sivustoilta.
  Minä nyt tämmöinen tavallinen pieni ihminen, en tunne tarvetta globaalisin perustein sivustoa boikotoida.
  Tämä nyt vain minun vaatimaton mielipiteeni.

 11. Siitä tietää että sivusto on huono kun arvaa mistä puhutaan kuten niiden sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *