Näistä asioista emme äänestä huomenna

Sote, sotu, ilmasto, maahanmuutto, työ ja sata muuta iloista avainsanaa. Puolueet pyrkivät erottautumaan linjallaan näissä ja muissa aiheissa, mutta muutamassa aiheessa se on hädin tuskin painomusteensa arvoista julistusta. Kaivoin muutaman asian, missä jokainen vähänkin kannatusta gallupeissa nauttiva puolue on käytännössä samaa mieltä.

EU

Jokaisen puolueen EU-linja on käytännössä sama. Kaikki haluavat EU:n yhteisen maahanmuuttolinjan. Kaikki haluavat ettei Suomen nettomaksu nouse. Kaikki haluavat EU:n toimivan paremmin. Kukaan ei aja Suomea ulos EU:sta.

Ilmastonmuutos

Kun aloin opiskelemaan tähän blogaukseen, en uskonut kirjoittavani tätä otsikkoa, mutta toisin kävi. Yksikään puolue ei kiistä ilmastonmuutosta tai sen uhkaa. Yhä useampi asiantuntijakirjoitus valtamedioissa spekuloi että mikään puolueista ei ole ajamassa erityisen kovia keinoja, eikä mikään nostamassa hanskoja täysin tiskiin. Otsikoissa on hurjia eroja ja huudahduksissa irtiottoja, mutta juttuja pidemmälle lukiessa huomaa lässähdyksen. Ruohonjuuritason linjauksista kaikki realistisina pidettävät ovat yllättävän lähellä toisiaan. Jos lisätään vielä katsantaa taaksepäin parin hallituskauden ajan, on pelikenttä kovin tasainen. Tarjolla on honka, mänty ja petäjä. Se on sääli.

Koulutus

Joka ikinen puolue lupaa panostusta koulutukseen. Nyanssieroja on mutta jälleen kerran kaikki sekoittuu harmaaseen massaan.

Huumeet

Yksikään gallupeissa näkyvä puolue ei ole muuttamassa huumepolitiikkaa, vaikka tutkijapiireistä on tarjottu mielestäni riittävää selustaa myös vaihtoehtoisille näkemyksille. Ilmeisesti kaikki puolueet pelkäävät irtiottoja. Jälleen kerran, sääli.

NATO

Natossa ja muussa ulkopolitiikassa käytännössä jokainen toteaa samat kaksi sanaa: ”ei nyt”. Sen enempää ei irti saakaan. Päätoimittajat spekuloivat osasyyn olevan presidentissämme, joka hoitaa ulkopolitiikkaa sen verran hyvin etteivät puolueet halua hyppiä varpaille.

Eroavaisuuksia

Ei hätää, on puolueissa erojakin. Esimerkiksi työnteon kannustavuus vs sosiaaliturvan kasvatus, AY-liike ja yleissitovuus vai paikallinen ja riippumaton malli, nuoret vai vanhukset, translain muutos vai ei, turkistarhauksen tukeminen vai kieltäminen sekä toki merkittäviä eroja maahanmuuton eri tyyppien osalta. Jopa pakkoruotsista on hieman puhuttu, vaikka moni luuli aiheen kuolleen jo poliittisesta keskustelusta.

Arjen linjanvedot ovat siis monissa asioissa kovin samanlaisia, mutta se ei tee puolueista näissä aiheissa samanlaisia. Asenteella on myös merkitystä. Sillä on merkitystä puhutaanko jostain aiheesta kärkiteemana vai hyväksytäänkö se hiljaisesti sivulauseessa. Painotuseroilla voi ajan myötä olla suurtakin merkitystä. Se voi aktivoida kansaa tiettyyn suuntaan ja tämä voi muuttaa maailmaa jopa eduskuntaa enemmän. Äänesi siis ei ole turha edes ym. listan asioiden kantilta.

49 Replies to “Näistä asioista emme äänestä huomenna”

 1. Aika värittömät vaalit tuossa mielessä.
  Erot löytynevät hallitusneuvotteluissa – jos todellisuudessa niissäkään, koska kaikissa vaihtoehdoissa todellisuus on sama.
  Selkeää toki on, että vasuri-demari-vihreä akseli on innokas kiristämään veroja ja ”ilmastomaksuja” mistään seurauksista piittaamatta.

 2. Juhani, olen samaa mieltä. Verotus on yksi asioista joissa on eroavaisuuksia. Verotuksen painopisteet sekä yleinen asenne siihen lisätäänkö veroja vai vähennetäänkö on merkittävää..

  Tasapainohan on aina kahden summa, että tulot ja menot täsmäävät. Lisää tuloja tai vähemmän menoja.

  1. Valitettavasti yksikään puolue ei ole oppinut sitä talouden perusasiaa, että ensin katsotaan tulot ja sitten se, mihin ne riittävät.
   Nyt mennään niin, että ensin jaetaan rahaa holtittomasti ja sen jälkeen ihmetellään, keneltä se kiskotaan ja millä lisäverolla.

 3. Tiedetään jo KANSAN äänestävän Jussi Halla-Ahon vaalikuninkaaksi, silti demokratia ei enää toteudu Suomessa kun vassarit ja oikeisto on liittoutuneet yhteen. Eli kansa saa äänestää mutta se joka saa äänivyöryn kansalta ei pääse mahdollisesti päättämään. Meininki on kuin Venäjällä.

 4. Entäpä hävittäjähankinnat? Siinä on eroa. Osa haluaa parhaat ja 64 kpl suunnilleen, osa haluaa vähentää määrää esim. 47:ään koneeseen ja osa liputtaa ruotsalaisen Gripenin puolesta olipa ilmavoimien oma kanta mikä tahansa. Ihan kokonaan niistäkään ei juuri kukaan halua luopua pienpuolueita lukuun ottamatta. Ja enempääkään ei kukaan ainakaan heti ole vaatimassa, Sinisten ehdotus sadasta hävittäjästä koski sitä että määrää tulevaisuudessa lisättäisiin.

  Aktiivimallin osa puolueista myös romuttaisi riippumatta siitä ovatko vasemmalla vai oikealla, koska se koetaan epäreiluksi työttömiä kohtaan.

  Lasten hoitoratkaisuista on myös erimielisyyksiä. SDP haluaisi poistaa kotihoidon tuen kokonaan, moni puolue lyhentää. Osa puolueista haluisi myös pakottaa isät hoitamaan lasta vähintään kuudeksi kuukaudeksi.

  1. Vasemmisto on aina ollut lasten kotihoitoa vastaan – haluaa, että lapsista kasvatetaan laitoksissa kommunisteja.

   Kotihoito ja kotipäivähoito ovat edullinen tapa hoitaa lapsia. Laitoshoito maksaa maltaita.

   Perheiden pitää itse saada päättää miten hoidetaan ja miten hoitovapaat jaetaan.

    1. Monet päivähoidon ammattilaiset arvostelevat päivähoitoa eivätkä haluaisi välttämättä edes omia lapsiaan sinne. Kas kun ”laadukas varhaiskasvatus” voi olla sitä että on aikaa pukea kurahousuja.

  2. Ainakaan kovin rajuja irtiottoja tässä en ole nähnyt, ei ainakaan puolueiden johdolta. Siniset on ainoa jolla on kovempi irtiotto. He nokittavat Rinteen vappusatasen Niinistön sadalla hävittäjällä. Vaan eivätpä he juuri gallupeissa näy, en laskenut tähän.

   Aktiivimallista on eroa, kyllä, kuten työasioista yleensäkin. Näin vähän totesinkin.

   1. Nyt pitäisi KANSAN saada päättäjät Arkadianmäelle, ei niin kuten nykyiset suurpuolueet, oikeisto ja vasemmisto on ryhmittynyt asemasotaan PS puoluetta vastaan, se ei ole minusta demokratiaa, se on pelkoa kehitystä vastaan.

 5. Kun monasti on molemmat vanhemmat töissä pienen palkan vuoksi ei siinä silloin kysytä voiko hoitaa kodissa vai päivä kodissa
  Kaukaa haettua tuollanen mitä herra putkinen miettii tuleeko niistä kokkareita joita hoidetaan kotona tuskinpa tulee
  Ja kyllä se oliskin ihanne tila jos olis edes teoriassa mahdollista lapset hoitaa kotona
  Harvalla sellaseen on tilannetta terv tepivaari

  1. Pitääpä käydä naapurille sanomassa kun pitää lapset tarhassa (eronnut) että lapsesi on KOMMUNISTEJA! 🤣🤣🤣

   Nyt tuli kyllä päivän mageimmat naurut!

  2. Kyllä siinä näyttää SDP:llä olevan jonkinlainen ideologinen ajatus kasvattaa lapset päiväkodissa. Erikoista on, että Vasemmistoliitto ei halua poistaa kotihoidontukea niin kuin SDP. Kokoomukselle päivähoito taas on sydämen asia siksi että molemmat vanhemmat saataisiin töihin. SDP;n ja Kokoomuksen yhdistelmä voisikin olla siinä tuhoisa, että luotaisiin uusia verovaroista kustannettuja palveluita, eli maksuton päivähoito tiettyyn ikään asti ja samalla romutettaisiin kotihoidontuki. Nimittäin kuten Juhanikin toteaa, kotihoidontuki tulee paljon halvemmaksi kunnille. Jotkut kunnat ovat maksaneet jopa vapaaehtoista lisää, jotta lapsia hoidettaisiin kotona eikä tuotaisi kalliiseen kunnalliseen päivähoitoon.

   Mitä tulee Tepin kommenttiin siitä, että harvalla on varaa lapset hoitaa kotona niin kyllä se useimmiten on arvovalinta. Valinta korkeamman elintason ja lasten kotona hoitamisen välillä.

   1. Norppa. Eipä tuo lastenhoito propleemi ole pitkään olemassa kun kantasuomalaiset ei juuri lapsia tee… Sitävastoin ulkomaalaistaustaiset sikiää moninkerroin enemmän ja nämä vie varmasti päivähoitoon muksunsa kun soppala maksaa viulut. Saadaan sitten lisää kommunisteja noista tarhoista 🤣, onkohan siellä jokin päiväryhmä missä nuorelle kommarijihadistille opetetaan AK:n kenttäpurku ja ammuntaa…

   2. Ihmettelin kun katsoin erään Vihreän ehdokkaan vastausta, jossa sanoi että hänen mielestään kotihoidon tukea voidaan leikatata kolmesta vuodesta kahteen. Mutta syy lienee tähän selvä. Lapset pitää kasvattaa laitoksissa kommunisteiksi.

   3. Ei se kotiin hoitaminen ole itselle lainkaan ihme juttu itselläni on lapset sitä tehneet ja hoidettu kotona
    Mutta nyt on eri aika palkat ei ole sillä lukemalla mitä itselläni oli aikanaan hyvä kun edes sitten pääsee samoille lukemille mitä minä pääsin yksin
    Ei edes silloin kun kumpikin käy töissä
    Elikkä mistä kohtaa se heille on arvovalinta paljonpahempi on ettei nuoret tee lapsia
    Arvovalinnasta ei tuossa ole mitään asiaa terv tepivaari

    1. Palkat ovat nousseet vuosikymmenten mukana ja ovat nyt paremmat kuin koskaan. Elintaso on nyt korkeampi kuin ikinä. Mutta jos vaatimuksena on omakotitalo ja Bemari ym. niin töissä on pakko käydä että kaikki lainat saa maksettua. Kyllä lapsiin rahaa menee, on ihan eri juttu jos tienaa kome tonnia ja on neljä lasta kuin jos ei ole lapsia. Siitä varmaan lapsettomuuskin osaltaan johtuu, arvovalinta.

 6. Vihreät esittänyt että hävittäjiä ei pitäisi ostaa USA:sta koska ilmastosopimus.

   1. Neukkula loppui 1990 luvun alussa ja nykyisin se on porvallisempi kun mitä vaikkapa on Yhdysvallat terv tepivaari

  1. Niin, meidän pitäisi Haaviston mielestä oikein näpäyttää USA:ta ja olla ostamatta hävittäjiä sieltä. Siinäpä oivaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa mieheltä joka pyrki presidentiksikin. Kylläpä Trumpia harmittaisi…

   1. Haavisto voi jutella pehmeitään kuten haluaa hänellä on sanan vapaus myös terv tepivaari

 7. Kotihoito on aina parempi jos mahdollista. Myös lapsiperheitä tukemalla ja auttamalla nostetaan maan syntyvyyttä omien joukossa.

  1. Meillä kun muksut oli pieniä he oli kotihoidossa, tein jopa kahta työtä jotta sain talouden pysymään kunnossa, siinä ei paljon ulkomaanmatkailuja harrastettu.

 8. No kyllä Suomen hävittäjät pitää ostaa sieltä mistä saa parhaita ja niitä ei ainkaan länsi naapuri osaa tehdä
  Ne ei osaa laskeutua pyörilleen ne laskeutuu katolleen terv tepivaari

 9. Kotihoito omien rakastavien ja hyvin hoitavien vanhempien kotona on ykkösvaihtoehto.

  Hyvä perhepäivähoito on kakkosvaihtoehto, mutta siihen tarvitaan hyvää valvontaa, ettei lapsi joudu kelvottomaan hoitoon.

  Vasta sen jälkeen tulee vaihtoehdoksi laitoshoito.

  Se on sitten ihan kokonaan oma lukunsa, että jos äidillä on hyvä työpaikka, niin hänen pitää myös päästä takaisin hyvään työpaikkaan halutessaan sen hoitourakan jälkeen.

 10. On kait mutta ei ole mahdollista hoitaa kotona koskapa palkat on liian heikolla tasolla .
  Monella perheellä päivä koti on ainoa mahdollisuus
  Meillä hoidettiin kotona lapset mutta enpä ollutkaan ihan pieni palkkasimpia terv tepivaari

  1. Niin, mutta vuoden vanhalle siitä ei ole mitään iloa. Ja vanhemmallekin lapselle on usein mahdollista päästä ikäistensä pariin muualla kuin päiväkodissa. Kun lapsi tulee leikki-ikään on tietenkin tärkeää että on kavereita joiden kanssa leikkiä. Sitä ennen yhdessä olo on sitä että mojotetaan ehkä toisia helistimellä päähän.

   1. Meillä hoidettiin kotona kouluun menoon asti sitten senj älkeenkin äiti oli aina kotona kun lapset tuli sieltä
    Nykyisten tulojen vuoksi se ei ole monellakaan mahdollista terv tepivaari

 11. Suhtautuminen NATOon on nyt eri, kun Rinne sanoo asian suoraan niin kuin se on, että Suomea ei oteta NATOon.

  Hän sotki tällä toisten NATO-lässytyspasmat.

  Tuskin mikään muu voi olla enempää tervetullutta.

  1. Sössöttäjä on sössöttäjä eikä siitä miksikään parane.
   Ei puutunut enää kuin ilmoitus halusta liittyä neukkulan kanssa liittoon.

 12. No on sulla juttuja Venäjä vaan on porvarillisempi nykyään kun mitä Yhdysvallat on joka asia on fakta terv tepivaari

 13. Persut eivät osaa lukea ja ymmärtää muuta kuin yhden sanan; ”maahanmuutto” ja siksi he äänestävät vain sen liepeillä heiluvaa imaamia- siksi he eivät voi äänestää muista arvoista.

  1. Sekoomus ymmärtää vain yhden sanan ”haittamaahanmuutossa on mahdollisuus” ja sä veronmaksaja maksat sen leikin.

 14. No ääni on annettu jo eikä tarvii huomenna kun odottaa vaalin tulosta terv tepivaari

 15. Kyllä voi olla vallan hyvä hoidella kotona. Jos nimittäin ei tarttis töissä käydä. Päivähoidon parhaat ystävät ovat työnantajat. Päiväkodeissa ei mitään ideologiaa tuputeta vaan huolehditaan lapsista ja voivat saada sieltä kavereita. Sitten illemmalla vanhemmista jompikumpi hakee lapsensa taas kotiin. Aikanaan sitten lapset kuluttaa koulun penkkiä.

 16. Näin sanoo kokoomus=
  Suomesta maailman paras maa lapsille ja perheille

  Kokoomus.fi / Julkaisut / Politiikka / Sivistys / Suomesta maailman paras maa lapsille ja perheille
  Julkaistu: 20.11.2018 Kannat Sivistys Työ
  Tutustu ehdokkaisiimme tästä!

  Maailman paras maa lapsille ja perheille

  Kokoomuksen toimenpiteet kohti lapsi- ja perheystävällistä yhteiskuntaa

  I. Vahvistetaan varhaiskasvatusta ja tehdään esiopetuksesta kaksivuotista

  Päiväkodeissa leikitään ja opitaan perustaitoja. Laadukas varhaiskasvatus on koulutusjärjestelmämme ensimmäinen askel. Siihen osallistuminen on lapsen oikeus. Kokoomuksen tavoitteena on, että jokainen lapsi pääsee osallistumaan laadukkaaseen, pedagogiseen varhaiskasvatukseen.

  Myöhemmän oppimisen perusta luodaan päiväkoti-iässä. Laadukas varhaiskasvatus tasoittaa erilaisista taustoista tulevien lasten lähtökohtien eroja ja siten edistää tasa-arvoa. Suomessa varhaiskasvatukseen osallistuminen on vähäisempää kuin pohjoismaissa ja muissa OECD-maissa. Aivan liian moni lapsi jää kokonaan ulkopuolelle. Erityinen ongelma on, että vähiten osallistuvat ne lapset, jotka hyötyisivät varhaiskasvatuksesta kaikkein eniten.

 17. Ilkka Taipale Tehy-lehdessä=
  6. Olet toimittanut teoksen 100 ­sosiaalista innovaatiota Suomesta. Kirja esittelee muun muassa­ yksikamarisen eduskunnan, astiankuivauskaapin ja tekstiviestin. Mikä innovaatioista on ehdoton ykkönen?

  Tärkein on luottamus. Jos se sortuu, meidän käy huonosti.

  Nyt tarvittava uudistus on maksuton varhaiskasvatus kaikille. Sairaanhoitajana työskentelevillä vanhemmilla se tietäisi noin 400 euroa käteen kuukaudessa – summa, mitä ei saada millään palkankorotuksilla.

  7. Mitä sanot sote-uudistuksesta?

  Se on Suomen suurin katastrofi. Tukeudun mielipiteissäni Husin toimitusjohtaja Aki Lindéniin ja pormestari Jan Vapaavuoreen.

  1. Ruotsalaiset juuri varoittivat Suomea kopioimasta sotea heiltä, koska se on siellä surkea.
   Miksi suomalaiset poliitikot eivät usko ruotsalaisia, vaan koittavat kopioida kaiken roskan?

  2. Niin, ”maksuton varhaiskasvatus kaikille” = uusi, verovaroin rahoitettava menoerä ja tulonsiirto hyvätuloisille, koska hoitomaksu on peritty tulojen mukaan.

   Kun samalla vaaditaan veronalennuksia, palkankorotuksia hoitajille ja lisää hoitajia niin yhtälöhän on ihan helppo ja järjellinen. Tuloksena on lisää lasten säilytyspaikkoja ja kuntien rahapulaa. Mutta kiva luvata kaikkea kivaa kaikille, kunnat hoitakoot.

Kommentoi