Nämä vaalit ovat yllättävän helpot

Jytkyä, lötköä, kapinaa, puolueiden väripalettien sovittelua ja ties mitä. Tuttuun tapaan myös hirmuinen paniikkimieliala pyörii ja lupaukset Ruotsiin muuttamisesta lentelevät gallupeja kauhistellessa. Minä sen sijaan otan aika rauhassa. Mielestäni nämä vaalit näyttävät heijastelevan kansan tuntoja poikkeuksellisen suoraviivaisesti.

Demarit olivat hiljaa

Demarit pelasivat peliään pitkään kuten suuren puolueen oppositiossa pitääkin: olemalla melko vaisuja, keskittyen lähinnä hallituksen haukkumiseen. Kannatuksen lasku alkoi vasta kun oli pakko puhua ja sammakoitahan sieltä irtoili. Yhtä kaikki demokratia toimi tässä ennakoidusti: hallitus tunaroi, oppositio katseli vierestä ja hymyili. Jos Rinne ymmärtää olla hiljaa viimeiset päivät, pitäisi pääministerin pestin olla odottamassa.

Kokoomus henkilöityi ongelman ytimeen

Kokoomuksen alta pettivät jäät hoivapalvelujen ongelmien vuoksi. Hoitajamitoitus oli jäävuoren huippu, mutta pelissä oli hurja määrä yksittäisiä virheitä ja harkinnan pettämisiä. On helppo nähdä miten kansa pettyi soten mahalaskuun. Vaalikampanja oli absoluuttinen floppi, kun ainoa mitä mainostettiin oli sen miehen kuvaa jota iso osa kansaa pitää syyllisenä pahimpiin ongelmiin. Kokoomus mainosti menneisyyttä – sitä kivuliasta muistoa – kun olisi pitänyt mainostaa tulevaisuutta. Orpo on hyvä puhuja ja tsempannut siinä kovasti, mutta hänen imagossaan on vain liikaa ikävää painolastia.

Älä anna pellolle valtaa

Kepu osoitti vanhat taitonsa lupaamalla kuun taivaalta ja toimittamalla vain pilvenhattaroita. Hallituksen valuviat, jatkuvat pahoista valheista kärähtämiset, ainainen känkkäränkkä yhdistettynä Sipilän henkilökohtaisiin tunarointeihin olivat mitä varmin tapa muistuttaa mihin kepu pystyy. Kansa ei yksinkertaisesti usko että Sipilällä oli juurikaan osaa tai arpaan työpaikkojen lisääntymisessä ja vaikka oli, inhimillistä hintaa pidettiin liian kovana. Maahanmuutto-ongelmien syyllisenäkin Sipilä näkyy kovin keskeisesti. Perinteet kunniaan, kepu pettää aina eikä pettänyt pettämisessä nytkään.

Vihreä herätys

Kansan tietoisuus ilmastonmuutoksesta on paisunut kuin pullataikina. Puolueilla on kaksi optiota: haukkua nuoria ilmastoaktiiveja tai tukea heitä. Vihreät valitsivat jälkimmäisen. Kansaa kiinnostaa tämä asia ja vihreät ovat profiloituneet terävästi, jättäen vähän ristiriitaisemmat aiheet pois vaalimainoksista, osoittaen todella fiksua markkinointitaitoa. On selvää että näillä eväin vaalivoitto tulee. Kompurointia on vähäsen tullut Caruna-selittelyssä sekä toisaalta puolueen johdon ja ehdokkaiden suurissa näkemyseroissa.

Maahanmuuton ongelmat nähdään

Persujen kannatuksessa näkyy selvästi ilmiö jota kait pitää halla-aholaisuudeksi kutsua. Maahanmuuttokeskustelu ei ole Suomessa juuri edennyt tämänkään hallituksen aikana. Ongelmista puhutaan hieman enemmän mediassa, mutta ratkaisuehdotuksia ei uskalleta nostaa pöydälle. Tämä petaa persuille erinomaisen tilaisuuden kasvaa. Puolueet kuten Kokoomus, KD, Kepu ja SDP ajavat tässä kaksilla rattailla, mutta se ei tästä aiheesta huolestuneille uppoa. Kuten Ruotsissa, myös Suomessa jonkun perinteisen puolueen on jokin kaunis päivä avattava tämä tulppa, tai suunta on vain ikävämpään päin. Toki se edellyttää persuiltakin diplomatian jatkokursseja.

Petturin kohtalo on ikävä

Sinisillä on muutama ihan fiksu kaveri ja yllättävän raikkaita ajatuksia, mutta Suomen kansa ei ole valmis selkäänpuukottajia tukemaan. Ei siitä sen enempää.

Mitä voi vielä tapahtua?

Peli on ohi vasta kun peli on ohi. Jokin suuri, ikävä yhteiskunnallinen tai globaali uutinen voi muuttaa tilannetta. Äänestyspäivän sää myös vaikuttaa. Sen sijaan puolueiden osalta paljoa ei voi enää tehdä. Todennäköisin vaikuttava tekijä voisi olla jonkun puolueen näkyvän ehdokkaan emämunaus, tunarointi, esimerkiksi liiallisen ylpeyden muodossa. Puolueet voivat siis vielä torpedoida tuloksensa, mutta eivät juuri parantaa. Paras mitä puolueet voivat tehdä on varmistaa että äänestäjät lähtevät sunnuntaina lenkille.

21 vastausta artikkeliin “Nämä vaalit ovat yllättävän helpot”

 1. Persut saavat nostetta siitäkin, etteivät niele purematta ilmastonlämpenemishuijausta. Vastaavasti on miinusta Kokoomukselle, että ovat mukana vouhottamassa ilmaston lämpenemisestä.

  Minun mielestäni Kokoomus on oikeassa siinä, ettei ole oikein tehdä lakiin yhtä kiinteää hoitajamitoitusta. Hoidettavat ovat erilaisia ja hoitajamitoitus pitää tehdä yksilökohtaisesti, kuten Kokoomus haluaa.

  1. Olen samaa mieltä, Juhani. Ongelma on että ilmaisussa epäonnistuttiin pahasti.

   Vaalien kannatuksessa ei ole kyse siitä kukan oikeassa vaan siitä kuka kuulostaa sopivalta ja uskottavalta – sekä riittävän nöyrältä. Korostan tätä usein, mutta Suomessa ylpeys on melkoinen perisynti josta äänestäjä rankaisee.

   1. PS on siinä oikeassa että nykyiset suuret vanhat rappeutuneet valtapuolueet ei uskalla tulla koloistaan ulos vaan jauhavat Kekkosen aikaista agendaa ja muoti-ilmiöitä kuten ilmastotalkoita ja ”hei me lennetään ajatuksia” maahanmuutto on tulevaisuus, jokaiselle sähköauto, virta tulee töpselistä. Kyllähän kun tuollaisia juttuja kuuntelee niin ei uskoisi että aikuiset on asialla….

   2. Uskottavuus ja nöyryys todella ratkaisee vaalituloksen joten parhaat näyttelijät pärjäävät vaikka eräs päätähdistä joutui vaihtaan työpaikkaa kun ei osannut tehdä matkalaskuja

  2. Totta – ettei ehkä %…kymmenykset ole se ”tärkein a ja o” ”” mitoituksessa kun on kyseessä yksilöt eri tarpeineen mutta parempi sekin kun aliresurssointi.
   Puhumattakaan puhutuista haamuhoitajista.

   Hyvä että tunnustetaan jopa päätönkin vaalikaudella tapahtuva SoTen kokonaisuudistua.
   Kokoomuksen että Keskustan laidunjuoksu sai ns.arvoisensa ”suonsilmäkkeensä”.

 2. Jussi Niinistö olisi ollut mies paikallaan mutta hillotolppa meni järjen ohi, toisaalta hän ehti tekemään hyvää työtä puolustusministerinä sinä aikana kuin sai siinä tehtävässä olla.

  Siniset oli helppo ”työkalu” muiden hallituspuolueiden käytettäväksi, tekivät kiltisti sen mitä muut määräsi ja palkka siitä on ettei ikinä kukaan näistä pääse Sinisen puolueen kautta hallitukseen. Mutta koska hillotolppa.

  1. Samaa mieltä mm. Jussi Niinistöstä kuin muutamasta ”” yli poliittistantereista”, joista olisi ollut aikoinaan oppositiokauteen verraten enempäänkin.
   Mutta näin kävi !

 3. On tämä silti aikamoista sirkusta, kiva se on sunnuntai iltana katsoa missä mennään. Edelleen on sääli että vanhat puolueet vastustaa PS puoluetta ihan vastustamisen riemusta, en olisi uskonut että oikeisto ja vasemmisto kehtaa näin liittoutua, siinä olisi Otto Ville Kuusinenkin ollut riemuissaan….

 4. Ihan mitä tahansa voi vielä sattua, koska vasta noin puolet äänestävistä ihmisistä on valintansa tehnyt. Yleensäkin he, jotka vielä vaalipäivänä äänestävät, ovat niitä jotka kunnioittavat vanhoja perinteitä saattavat myös olla vanhojen puolueiden peruskannattajia. Näin ollen saattaa muutaman vanhan puolueen kannatus nousta.

  Nyt on noin kolmasosa äänioikeutetuista antanut äänensä, kolmasosa kaiketi äänestää vielä ja kolmasosa tekee jotain muuta, sääli. Katsotaan nyt, kuvaako perussuomalaisten kannatus valtakunnan äänestysprosentin nousua.

  1. Kävi miten kävi, tärkeää olisi että äänestysprosentti olisi mahdollisimman korkea sillä se kertoo oikeasti ansaitseeko joku olla äänikuningas…

 5. Kohta alkaa viimeinen taisto. Kenellä on turnauskestävyys tallella? MTV:n tentissä katsoi tarkkaan Rinteen kasvoja, kun oli lähikuva ruudussa. Sanoisin kokemuksesta, että mies ei ole terve. Se rankka Espanjan matka kaikkine sairaalakommelluksineen ja pallolaajennus ynnä henkinen paine vaaleista on liika. Vaatii vähintään puolen vuoden toipumisajan, kun duuni on noin rankkaa suuren puolueen puheenjohtajalla ja vaalit edessä.Siinä on teveelläkin ihmisellä kestämistä.
  Kaikki, joilla on sydänsairtaus tietävät, että stressi on myrkkyä ja Rinteen duunissa on jatkuva stressi.
  Toivotaan parasta Rinteelle.

 6. No helpot on ollut jo pari kolme vuosikymmentä nuot vaalit terv tepivaari

 7. Odotetaan tuloksia. Sunnuntai iltana tiedetään jo jotain.
  Vaalien tulos voi olla yllätys tai sitten ei.

 8. Sunnuntaina aion katsoa mieluusti kahta asiaa.
  1. Kuinka moni tuttavani uhkaa muuttavansa Ruotsiin (taas)
  1a. Ja mistä syistä kukin tämän uhkauksen esittää

  Saanemme surkean hallituksen, siitä olen lähes varma. Rima on kuitenkin niin alhaalla että surkeakin voi olla parannusta.

 9. Sipilä olisi paras jatkamaan työtä, kun kokkarien valinnanvapaus meni metsään. Rinne kiikun kaakun. Halla on liian ristiriitainen ja ei sovi kenellekään kumppaniksi. Orpo voisi olla vvm ja Haavisto um.

Kommentoi