Posti on kauttaaltaan rikki

Ymmärrän hyvin työntekijöiden vihat postin tuoreimpia palkkakikkailuja vastaan. Toisaalta ymmärrän hyvin myös syyt miksi näihin toimiin lähdettiin. Sen sijaan en ymmärrä miksi näin tärkeä organisaatio on jätetty näin tuuliajolle jo vuosikymmeneksi. Posti on rikki joka mahdollisella tapaa ja se on pakko korjata.

Mikä kaikki on rikki?

Jokainen postin kautta hankintoja tekevä yrittäjä tai vaikkapa logistiikka-alan asiakaspalvelua hoitava tietää, että postin luotettavuus on olematon. Tuon tuosta tavara ei tule silloin kuin piti, eikä se tule ehjänä. Asiakaspalvelu ei vastaa ja jos vastaa, eivät voi auttaa. Hinnat nousevat jatkuvasti ja nykyään on maksettava lisähintaa jopa siitä, että toimitus tehdään luvatulla tapaa, koska toimitusehtoa muutetaan paketin ollessa matkalla. Paketin vieminen henkilökohtaisesti, autolla tai julkisilla, tulee lähettämistä halvemmaksi. Pakettiautomaatit ovat yhtenään rikki. Toimitusosoitteita vaihdetaan. Toimitustilanteesta aivan suoraan valehdellaan ilmeisesti jo parissakymmenessä prosentissa tapauksi ja määrä on noussut rajusti. Palautteita ei lueta saati että niihin vastattaisiin. Ja niin – henkilökuntaa kohdellaan halpamaisesti ja sitten ihmetellään etteä he eivät jaksa aina hymyillä. Minä en ihmettele.

Posti ei ole saanut millään lailla kuriin kansainvälisen pakettikilpailun villiä länttä. He eivät edes yritä saada ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Sähköisen viestinvälityksen suhteen heidän palvelunsa häviävät kilpailijoille rankasti, tuotekehitys on nollassa ja asiakaskontakti olematonta. Samalla markkina myös katoaa alta ja iso isku tulee ensi vuonna kun Tulli siirtyy suoraan viestivälitykseen, jolloin postin viestinvälityspalveluilta tippuvat isot tulot. Verkkokauppapuolella sama tapahtuu omaehtoisesti, kun joustavammat ja markkinaehtoiset rajapintapalvelut tappavat viimeisiäkin EDI-välityspalvelun tarpeita. Postin varma rahasampo muuttuu riippakiveksi.

Postin johdon palkkiot eivät ole sinänsä uniikkeja maailmalla, mutta viestintä on katastrofaalista. Kaikki puhe tulospalkkauksesta menettää pohjansa samalla kun johtoa palkitaan siitä että kaikki menee päin helvettiä. Virallisessa viestintälinjassa ei ole logiikkaa, ei mitään selvää katsetta eteenpäin eikä kriisiviestinnän alkeista merkkiäkään. Samaa voi sanoa sisäisestä viestinnästä. Ainoa viestintä mikä sujuu on korostus johtotehtävien poliittisuudesta, kuinka merkittävää on huipulta löytyvän poliittisia suojatyöpaikkoja. Aivan kuin haluaisivat korostaa erikseen että johdon rekrytointikriteereissä osaaminen on täysin toissijaista. Arvatkaapa mitä? Huomaamme sen tuloksesta ihan itsekin. Niin me palveluiden käyttäjät kuin työntekijätkin. Harvoin näkee henkilökunnalta niin sysimustia kommentteja johtoportaasta.

Mitä posti voisi olla?

En tottapuhuen tiedä onko postin tuuliajolle jättäminen seurausta poliittisesta ohjauksesta vai epäpätevästä johdosta, se voi olla kumpi vaan tai molemmat. Sen tiedän että tekemistä tälle laitokselle olisi vastakin. Kolmen horisontin mallia käyttäen ensimmäinen tehtävä olisi huolehtia nykyasiakkaista. Pitäisi saada palvelu luotettavaksi ja asiakassuhteet vakaammiksi. Toinen horisontti on laajentaa markkinaa ja siinä myös palvelun proaktiivisuudella sekä palvelukynnyksen madaltamisella on iso haaste. Kolmantena ovat sitten aivan uudet tuotteet ja markkinat, joka edellyttää henkilökunnasta huolehtimista ja heidän rohkaisemista uuden kehittämiseen. Tuo on täysi paketti muutoksia. Kaiken mikä postissa on nyt, pitäisi muuttua.

Siihen haihatteluun en usko, että posti voisi yhtäkkiä nostaa palkkoja ja henkilökuntamäärää, sillä globaali markkina on mitä on. Sen sijaan uskon, että kunnioittavalla ja rakentavalla asenteella voisi uusi johto, uudella suunnalla, saada henkilökunnan voimaan paremmin. Silloin posti voisi lopettaa hajoamisen ja hyvällä työllä siitä voisi kuoriutua taas laitos, josta voimme olla ylpeitä ja johon voimme luottaa. Mahdollista se on, mutta ei helppoa.

P.S. Olen tietoinen että kolmen horisontin mallia käytetään joskus myös kuvaamaan aikahorisontteja ja ym. mallista puhutaan 70-20-10 mallina. Käytän tekstissä ilmaisua, jota viime aikojen talouskirjailijat ovat suosineet.

18 Replies to “Posti on kauttaaltaan rikki”

 1. Syy.. koska raha. Murto-osa Suomessa omistaa enemmän kuin pitäisi perustuen täysin toisten kyykyttämiseen.

  Moni kokoomuksen ja kepuleiden jäsenistä elää kädestä suuhun. Silti nämä kannattaa systeemiä jonka he maksaa…

  Ei ole solidaarisuutta, ei halua auttaa, ei niin mitään… ainoastaan raha on jumala.

  Olkoon näin. Kituva elinkaarensa lopussa oleva kansamme ei kai ansaitekkaan parempaa. Ahneus on lyhyellä tähtäimellä huono isäntä.

  Voimia Postin työntekijöille tässä ahneuden maassa.

  ”Kohua on paisuttanut julkisuuteen uudelleen nostetut tiedot Posti Groupin toimitusjohtajan Heikki Malisen viime vuoden ansioista.

  Postin palkka- ja palkkioselvityksen Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa, eli kuukausitasolle jaettuna yli 82 000 euroa. Summa koostuu 610 924 euron kokonaispalkasta, 82 607 euron lyhyen aikavälin bonuksesta ja 294 234 euron pidemmän ajan kannustinpalkkiosta.

  Postin pakettilajittelussa työskentelevät tienaavat keskimäärin noin 2200 euroa kuussa. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan työehtosopimuksen vaihto aiheuttaa työntekijöille muun muassa 30% – 50% ansionalennukset ja lukuisia muita työehtoheikennyksiä” (IL)

 2. Joo, ennen vanhaan postitoimistoja oli ”joka nurkalla”. Kirjeet ja paketit kulkivat nopeasti ja luotettavasti paikasta a paikkaan b. Silloin postilla oli henkilökuntaa ”pilvin pimein”. Postitusten hintakin oli kohtuullinen.

  Ylläoleva ei ole sarkasmia, vaan oma näkemykseni tapahtuneesta historiasta.

  ——

  Maailma on kuitenkin muuttunut. Kirjeitä kulkee enää murto-osa entisestä määrästä – on näet olemassa mm. sähköposti. Siten myös Postin saama tulo kirjepostista on romahtanut, vaikka hintoja on korotettu korottamasta päästyäkin.

  Myöskin paperilehtien tilaaminen on vähentynyt, niidenkään kuljettamisesta ei saa enää tuloa.

 3. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/80b04090-c1f6-4b23-9b05-968befae200c

  Petteri Orpo: ”Työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä reilusti”

  Monikansallinen Kokoomus pelaa Ryssälän piikkiin hajottaen omat työmarkkinar Suomessa ja saaden suomalaiset ahkerat työntekijät ahtaalle ja kannustaen ulkomaalaisten työntekijöiden lisääntymistä puoli-ilmaiseksi Suomessa ainoastaan voittojen ja osinkojen takia.

  Nykyinen ”punikki” on ahne kokoomuslainen ja kepuli. Nämä kaksi puoluetta voisi yhdistää.

 4. Kuinka ollakkaan jälleen kerran kun jonkun johtajan palkkiot kohoaa pilviin niin palkkiosta päättävässä porukassa istuksii ”stupid dummies poison” ryhmä.
  Vuonna 2012 kun johtaja palkattiin taloon sopimuksesta tehtiin kohtuuton.
  Ja nyt ei ole mikään kiire korjata asiaa??

  1. Juu, ei ole kiire koska hyväveliverkosto. ”Sulle mulle” sakki kun kokoontuu norsunluutornissa niin siinä unohtuu köyhät yrittäjät, opiskelijat, työntekijät, vammaiset, sairaat, eläkeläiset, lapset… koska RAHA.

 5. Marko – juuri tuo mainitsemasi norsunluutorni on hyvinkin suuri osa siitä joka johtaa tai on johtanut – jopa yleiseen pahoinvointiin – kun eivät ole huomaavinaan mitä kuuluu ruohjuuritasoille.

  Vastauksina lähes poikkeuksetta kuuluu koska olemme siirtyneet globaaliseen ”tietoisuuteen”.

  Johtajisto perziistä kun on vain se oma napa !

  1. Näin on Seppo. Pitää muistaa että äänestämällä Kokoomusta ja Kepuleita sama touhu jatkuu, ellei jopa pahene. Nämä ”punikit” ajattelee vain omaa napaansa.

   Tässä tämä kuinka 2200€ pieni kuukausi palkka romahtaa melkein – 700€ / kk jotta on varaa elättää Postin konklaavia, näinhän sitä Stalinin Neuvostoliitossakin toimittiin… eliitti vei rahat ja kansa sai töitä ja raippaa… sama meiniki Putinin Venäjällä…

   Postilla työskentelevä Jukka, 53, löi palkkatietonsa pöytään – tuntipalkka romahtaa 15 eurosta 10:een: ”Tässä vedetään matto jalan alta” https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006222676.html

 6. Onko se posti muka köyhä? Suuret osingot jakanut. Iltasanomat=

  Vuonna 2018 Postin liikevaihto oli 1,6 miljardia euroa,  ja oikaistu liiketulos 44,8 miljoonaa euroa (2,6 prosenttia liikevaihdosta). Tulos kääntyi lievästi plussalle edellisvuoden roimasta tappioista.

  Yhtiöllä oli kassassa runsaasti rahaa, ja se jakoikin viime vuonna liiketulokseen perustuvaa osinkoa ja lisäksi ylimääräistä osinkoa yhteensä 40 miljoonaa euroa.

  Osansa tästä sai Suomen valtio, joka omistaa Postin Group Oyj:n, suoraan 50,1 prosenttia ja 49,9 prosenttia Valtion kehitysyhtiö Vaken kautta.

 7. … eikä koske vain Postia, vaan VR on samalainen paska.

  No, VR on unohtanut, että yksinkertaisuudellaan tietotekniikka on haavoittuvainen.

  Mutta se arkipäiväisyys, ilman tietotekniikkaakin, että raiteiden vaihteille sataa luntakin ja, että puita kaatuu myrskyssä raiteille, vaikka Suomessa on metsureita, jotka voisivat raivata ???

  Jos mitattu jakelutaso tai junien palvelutaso menee alle säädetyn korkean tavoitetason, johtajalta pois vähintään 10 000 €/ kk.

  Se on ihmeellistä, että valtionyhtiöt näyttävät johtajiensa palkoilla ja bonuksilla törkyistä esimerkkiänsä, silloin suhteellisuudentaju on metsässä. Niiden perustehtävä on unohtunut.

  Postin kulku on julkinen palvelu ja VR myös kuten terveyden peruspalvelutkin. Niiden pitää pelata ilman pörssiosakkeiden määräämiä johtajien palkkoja.

 8. Jukolauta lapset nyt! Jos ei voi keskustella ilman henkilöön menemistä niin ei ole pakko keskustella. Siivoan kommentteja tältä osin.

  Pysyttäköön aiheessa. On ihan hyviä huomioita että tässä samaan aikaan halutaan halpatyövoimaa kun ei nykyisistä välitetä. Se on myös hyvä huomata että halpatyövoima ei etenkään pk-seudulla pärjää ilman erinäisiä sosiaalitukia palkan kyljessä. Eli ojasta allikkoon.

  Mielestäni postin oman verkoston alasajo oli järkevää. Se on yks lysti palveleeko minua henkilö postin vai prisman haalareissa, kunhan palvelee. Tuo on myös tehnyt monelle pienelle lähikaupalle paljon hyvää.

  Ongelma on että vaikka miten ystävällinen ja osaava olisi neiti tiskin takana, hän ei voi sille mitään että paketti ei kulje luvatusti. Hinta ja toimitusaika tuplaantuvat vuosittain.

 9. Kysyn vielä sitä että, miten nämä persujen räkättitrastaat voisivat saada valtionyhtiöt kritisoimaansa kuntoon, kun persuilla ei ole mitään vaikutusvaltaa mihinkään, eikä tule.
  Ylessäkin oli persu puheenjohtajana, nyt siellä on 4 persua istumassa tyhjän panttina tyhjääkin tyhjentäminä palkkioitaan nostamassa ml. muut. Koko tuo pitäisi kaseerata pois kuluttamasta yhteiskunnan valvoja.

 10. Kyuu, Postin toimipisteiden henkilökunta on marginaalisen pieni osuus jakelun henkilökunnasta, joka vie joka savuun lehtiä, ruokaa jne.. ja muka vielä leikkaa nurmikoitkin.
  Se, että palvelu siirtyy jonkun kaupan sisään ostopalveluina on koettu asiakkaiden osalta jopa ala-arvoisena osaamisena, samoin minä, olipa R-kioski Rantaperkiössä tms,, jossa jonotetaan kaljaa samalla kun jonotetaan henkilöpapereineen lähetettyjä tavaroita.

 11. Juhani, oikeus kritisoida (valtion- ja muitakin) yhtiöitä kuuluu yhtä lailla kokkareille, persuille, vihreille ja puolueiden ulkopuolisille, lapsille ja nuorille, aikuisille ja senioreille.

  Tietenkin olet oikeassa siinä, että pelkkä räksytys on hemmetin helppoa, pitäisi olla konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja näissä populistiset heitot ovat halpamaisia.

  Siinä olet erinomaisen oikeassa, että valta turmelee. Olen käräyttänyt persun korruptiosta (josta hän koitti turhaan nostaa syytteen), kuten myös vihreän, kuten myös perinteisten puolueiden toimijoita. Persutkaan eivät ole immuuneja ahneudelle.

  Ei – postia ei pelasta persu eikä vassari vaan järjenkäyttö. Vähemmän politiikkaa, enemmän osaamista.

 12. Kyuu, poliitikot tätä eivät ratkaise, vaan yhtiöt, jotka toimivat niin kuin laki sallii. Mutta laki, yhteiskunnallinen hyväksyminen ja palkkiot eivät kuulu mahdu tähän raamiin.

 13. Taida enään norsunluutorneissa olla mitään järjen hiventäkään_ vaiko menee räkättämisen puolelle kun osinkosalkut vuolevat omilleen hyvinvointiaan lisäten.

  Ei ihme kun otetaan huomioon PS;sten ketutus”mainos”_ hyvin maaliinsa osuen mm.tämän Postin osalta.

 14. Melkoisen kauan verkkokauppaa harjoittaneena, sanoisin, ei tämä Posti viimeiseen 25 vuoteen ole enää toiminut kunnolla, nyt vielä entistä huonommin.

 15. Postin alamäki alkoi Pekka Vennamosta. Unohdetun kansan lahja Suomelle. Piti hänellekin löytää hyvä virka,kun teki palveluksia seteliselkärankaisille. Ei suinkaan unohdetulle kansalle.

Kommentoi