Voiko liberaali iloita persujen kasvusta?

Samat sata analyysiä voi lukea aina gallupien jälkeen, mutta minä haluan jotain muuta. Haluan löytää jotain positiivista persujen suosion kasvusta, sellaista jota kaltaiseni markkinaliberaalikin voi iloita – ja uskoakseni olen sellaista löytänyt. Voisiko persujen nousussa nähdä hieman samaa mitä Barack Obaman kampanjassa? Näenkö rivien välistä sanat ”yes we can”, tai siis ”tottahan myö pystymme”?

Varoitus: tämä on vain vaihtoehtoinen katsantakanta yhdestä näkökulmasta – ei absoluuttinen totuus tai kokonaiskuva.

Onko sanoma vain rasismia?

Teen nyt oletuksen, että yleinen näkökulma persujen kannatuksen noususta, eli kasvava rasismi ja ilmastodenialismi, ei ole koko totuus. Syitä on mielestäni useita. Esitän nyt yhden syyn, jonka ainakin haluaisin olevan osa pakettia ja se on persujen sanoman positiivisuus. Kyllä, luit oikein, hengitä syvään, lue sitten perusteluja tai juokse paniikissa loukkaantumaan jonkun puolesta. Jos jatkat yhä, huomautan että puhun tästä miltä asiat näyttävät ja kuulostavat, viestinnässähän käy usein niin että puhujalle sanoma on kovin erilainen kuin kuulijalle. Wiion lait pätevät.

Kas, vihreät ja demarit ovat antaneet ilmi kuvaa siitä, että olemme syyllisiä ja meidän pitäisi hävetä. Heidän ulostuloista jää monille mieleen vain ajatus siitä, että mm. kaikki on suomalaisten (EI, en sanonut ”lihaa syövien heteromiesten”) syytä. Korostetaan asioita missä olemme huonoja tai muita huonompia, asioita joissa emme tee tarpeeksi, asioita joita saisimme hävetä. Puhutaan siitä mitä emme saa tehdä, mistä pitää kieltäytyä, minkä pitää loppua – ja tämä kaikki tarjotaan kovin ehdottomaan äänensävyyn. Ei tämä ole vain ilmastonmuutospuhetta, vaan yleinen ilmapiiri. Syyllisten ja syyllisyyden osoittaminen pätevät toki maahanmuutossa ja ilmastoasioissa, mutta myös työmarkkinoilla, keskusteluilmapiirissä, EU-asioissa ja monessa muussa.

Kotipuolueeni Kokoomus on sekin jäänyt vähän reaktiopuolueen asemaan ja olisi aika piristyä. Olemme tyytyneet reagoimaan muiden puolueiden ulostuloihin, emmekä ole yrittäneet rakentaa omaa agendaa. Tällä hetkellä keskikentän oikealla reunalla olisi hurjasti tilaa selkeälle, järjenkäyttöön pohjautuvalle sanomalle. Tieteeseen uskovan puolueen tulee rohkeasti katsoa eteenpäin ja olla mahdollisuuksien mukaan proaktiivinen. Tämä puoli puuttuu. Kotimaan politiikassa on kaksi selkeää sanomaa, mutta jo pikavilkaisu eurooppalaisille politiikan kentille osoittaa että kolmannelle on ehdottomasti paitsi tilaa, myös kysyntää.

Niin, entäpä Perussuomalaiset? Yhä useampi kuulee heidän sanomansa positiivisessa hengessä. Kyllä me selviämme tästä. Kyllä suomalainen työ kannattaa. Kyllä aurinko nousee huomennakin. Kyllä lapsissa on tulevaisuus. Vaikka heidän perusviestintä onkin sävyltään ikävää, yllättävän moni lukee niissä vähäsen toivoa, hitusen synninpäästöä ja pienoista optimismia. Niitäkin kommentteja lukee, joissa ilmastonmuutoksesta huolestuneet uskovat enemmän persujen kuin vihreiden ratkaisumalliin. He kokevat sen ratkaisevan asiaa kulkien eteenpäin työtä tekemällä, kun vihreiden malli tuntuu lähinnä panikoinnilta ja toivon alasajolta. Viestintäpsykologiaa katsellen, jos lauseen alkupuolella ensin ruoskitaan, ei lauseen jälkipuoli enää pysty tilannetta paikkaamaan. Liekö Matias Turkkila tehnyt saman havainnon?

Toivotalkoot?

Markkinaliberalismiin kuuluu ainakin minun versiossani toivo ja positiivisuus. Sisäinen ääneni rohkeneekin siten toivoa, että gallupit ovat merkki toivon kaipuusta. Ehkäpä suomalainen sisu on herännyt horroksestaan ja kansa haluaisi vihdoinkin lähteä rakentamaan tulevaisuutta tekemällä? Hallitus tarjoaa häpeää, itkua ja tappelua, mutta kenties kansa haluaisikin toivoa, mahdollisuuksia ja haastetta? On sangen mahdollista että kuvailen pöhköä utopiaa, mutta mielestäni tulevaisuuden tekeminen omin käsin on utopia johon on täysin sallittua uskoa.

Totuus on, kuten olen varoittanut, paljon tätä monimutkaisempi, mutta mielestäni täysin jumittunut persukeskustelu kaipaa uutta näkökantaa. Laajemminkin katsoen, Suomesta puuttuu toivoa. Väkivahvasti uskon, että sitä pystyisi tarjoamaan meille useampikin puolue. Älkää jääkö tuleen makaamaan, vaan ottakaa haaste vastaan, oli lipun väri mikä vaan!

6 Replies to “Voiko liberaali iloita persujen kasvusta?”

 1. Tässä on vain yksi vastaus ,,,, kansa. Jos kansa on nyt sitä mieltä että PS on suurin niin se on.

 2. 87 % kansasta on eri mieltä kuin persut ja se riittää. Se on yhdessä 4 kertaa suurempi kuin persut. Persujen olisi parempi olla tukehtumatta pullaansa.
  Kyllä ne muut sieltä tulevat aikanaan.

  1. Matematiikka lienee sitä uutta joukko-oppia missä tosiasiat korvataan uskomuksilla.
   Todellisuudessa 100-23 = 77…
   Kun persuja kannattaa nyt 77% eli lähes neljännes kansasta ja kepulit ja demut kumpikin ovat selvästi alle 15% eli niiden kannatus on hilkun yli puolet persujen kannatuksesta, ei persukammoisen räksytys anna aihetta muuhun kuin hymyilyyn.
   Kepulit ja demut laskevat koko ajan – johtuisikohan vaikka niiden toiminnasta, huijauksista ja valehteluista.
   Valitettavasti virheetkin saavat noiden tunarien puuhastelun takia lisää kannattajia.
   Kokkarit ja persut ovat yhdessä runsaat 40% kannatuksesta.
   Alkaakohan persukammoisella raappahousut tutista…

 3. Juhanin laskelma voi olla oikein.
  – Lasketaanko kaikki äänestysoikeutetut vai vain ne jotka äänestävät?
  – Lasketaanko koko kansa?

  Mielestäni paras tapa on puhua vain realistisista vertailukohdista, eli siis toisista puolueista. Persujen kannatus on suurempaa kuin yhdelläkään toisella puolueella. Tämä luku on nimittäin myös se millä vaalit käydään. Muu on toki kivaa keskustelun täytettä, muttei ratkaisevaa.

  Ehkä muut tulevat aikanaan, ehkä eivät, onneksi voimme jännittää. Minä en persuja äänestä, mutten heitä myöskään pelkää tai vihaa.

 4. Oikeastaan aika erinomainen analyysi, mutta en tiedä pitäiskö olla huolissaan, kun selkeästi toisen puolueen kannattaja on ilmiselvästi ajatellessaan päätynyt tulokseen, joka on aika monelle persukannattajalle tuttu.

  hmm…

  En oikein jaksa innostua noista numeroista, kun sama laskutoimitus voidaan tehdä kaikkien muidenkin puolueiden osalta tai jos nyt sitten ajattellaan, että kaikki muut ovatkin samaa mieltä ja edustavat samoja asioita, niin se ei suinkaan ole miinus persuille vaan päinvastoin.

Kommentoi