EU:n elpymisrahasto

” . eivätkä EU-sopimukset salli yhteisvastuuta jäsenmaiden omista veloista.”

Onko EU:ssa vallalla tehtyjen perussopimusten rikkominen? Itävallan, Hollannin, Ruotsin ja Tanskan vetämä linja edustaa suoraselkäisyyttä. Suomen linja edustaa venkoilua. Eikö meillä ole omasta takaa riittävästi velkaa? Pitäisikö suomalaisten maksaa italialaisten velkoja?

Italialaisten on turha syytää pelkästään koronaa talousvaikeuksistaan. Jo ennen epidemiaa Italian valtionvelka oli yli 2373 miljardia. Lisäksi – Italiassa veronkierto on Euroopan yleisintä.

***************************************************************

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006518650.html

25.5.2020

SUOMI ei ole liittynyt Itävallan, Hollannin, Ruotsin ja Tanskan nuukien maiden ryhmään, joka on asettunut vastustamaan Saksan ja Ranskan ehdotusta. Hallituksen kanta on vielä pimennossa. Pääministeri Sanna Marin (sd) ei kertonut Suomen linjasta esiintyessään presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa sunnuntaina. Omaa näkemystään Marin valotti toteamalla, että Euroopan maiden pitää tulla pois poteroista ja kyetä tulemaan toisiaan vastaan. Niinistö puolestaan varoitti velkapommista ja rahan ”tyhjästä nyhjäisemisestä” mutta antoi ymmärtää, että elpymisrahasto voisi olla hyväksyttävä ratkaisu, jos se jää kertaluontoiseksi.

Ratkaisu Suomen linjasta on poliittisesti erittäin vaikea, sillä elpymisrahasto on askel kohti fiskaali­unionia ja liittovaltiota, eivätkä EU-sopimukset salli yhteisvastuuta jäsenmaiden omista veloista. Asetelma ei ole perinteinen hallitus vastaan oppositio: yhteisvastuun ja tulonsiirtojen hyväksyminen on tuskallista sekä sosiaalidemokraateille, keskustapuolueelle että oppositio­puolue kokoomukselle. Perussuomalaiset puolestaan saisivat rahastoon liittymisestä vahvan poliittisen aseen hallitusta vastaan.

 

18 Replies to “EU:n elpymisrahasto”

 1. Pitää tunnustaa, että en osaa olla yllättynyt Ranskan ja Saksan löydettyään toisensa kyseisessä asiassa, ihan sama tapahtui taannoin Kreikan ajauduttua vakaviin ongelmiiin.

  Jos joku kysyy, että miten nämät sitten liittyvät toisiinsa niin suosittelen ottamaan asioista selvää.

  Suurten EU-jäsenten solidaarisuus saattaa todellisuudessa olla hyvinkin kansallista etua ajavaa, mutta laitetaan silmät kiinni ja ollaan onnellisia.

 2. On ihan perusteltua omata solidaarisuutta ja auttaa kaveria hädässä.

  Paitsi jos kaveri kusee sinua silmään kerran. JA toisen. Ja viidennen. Silloin kannattaa todeta että piikki on kiinni.

 3. Voi olla, että liittovaltiofanaatikot ovat salaisesti luvanneet Ranskan pankeille kupata vaikka kaikkien valtioiden rahat Italialle myönnettyjen lainojen takuuksi. Ei kai kukaan täysipäinen Italian kaltaiselle maalle muuten lainoja myötäisi.

 4. Kyse lienee taas Ranskalaisten pankkien pelastamisesta Italian velkaongelmista.
  Seuraavaksi lienee Espanja ja pahimmassa tapauksessa Ranska, joiden velkoja maksamme.
  Valitettavasti hallituksemme venkoilee taas – liekö sillä kuuluisalla Urpilaisen matematiikalla -haluamatta pitää kiinni sopimuksista, joiden varassa koko sirkus on alunperin perustettu..

 5. Olisikohan ehkä ennen avauksen tekoa ja ennen ensimmäistäkään kommenttia kannattanut 25.5. klo 02.00 julkaistu uutinen ihan rauhassa lukea.
  Kyseessähän mielestäni lienee vallan keskeneräinen asia ja kaiken lisäksi asia, johon hyvin vähän pystyn emme vaikuttamaan?

  1. Aika monta vuotta EU-politikka hyvin tarkasti seuranneena 02.00 YLE:n sivuilla julkaistu uutinen ( johon uskon, että viittaat) on aivan tyypillinen kannanaotto Suomelta ja se olisi voitu samoin sanoin julkaista esim. Kreikan tukupakettien yhteydessä vuosia sitten.

   Ja kyllä meillä on mahdollisuus vaikuttaa,sillä mikäli esitys etenee nykyisellä tavalla vaatii sen hyväksyminen yksimielisen päätöksen, eikä määräenemmistöä kuten esim. EVM:n kautta asia olisi.

   Vaikuttaa pitää nimenomaan silloin kun asia on kesken, eikä odottaa tumput suorana mitä muualta annetaan ja leikkiä sitten olevansa kriittinen, mutta suostua.

   Nelikko Itävalta, Ruotsi, Tanska ja Alankomaat hyvin todennäköisesti vaikuttavat jyrkän kielteisellä kannallaan lopputulokseen enemmän kuin Suomi avoimella ja rakentavalla linjallaan, joka muutoin saattaa tässä asiassa olla vastoin perustuslakiamme.

   1. Aika kömpelösti asiani ilmaisin; siis meillä blogisteilla ei ole mahdollista noihin asiaoihin vaikuttaa. Tottakai Suomen hallituksella on vaikutusmahdollisuus, joskaan ei kovin iso.

    1. Toki on niin, ettei meillä glogisteilla ole mahdollisuutta asiaan vaikutta.
     Kuitenkin meillä on oikeus arvioida ja myös arvostella asioita ennen niiden lopullista päättämistä.
     ”Suomettumisen” aikainen tyyli – pidä pääsi kiinni – ei ole demokratiaa.

 6. Se on Kalle niin, että PB:n palstoilla persujen kvintetti vetelee niin väärällä nuotilla suomisäveltä, että nuottikorvaista hirvittää. Niillä ”soittajilla” ei ole edes nimiä ja soittimille on joku tohelosoittokunnan ”ykkösviulisti” antanut väärän johtosävelen ö-molliin. Ps-känkkäränkkäorkesteri vetelee onneksi viimeisiään, kun kukaan ei enää halua ostaa lippuja huu-haa- teemansa toistaviin ulkoa osaavien idioottien mölykonserttiin.

  1. Mitenkähän tuo asia persuihin liittyy Karjalainen?
   Onko persukammo villiintynyt oikein pahaksi?
   Tosiasiassa, mitä et näytä ymmärtävän, tuollainen yhteisvastuullinen rahasto maksattaa paremmin asiansa hoitaneilla mailla lusmujen velkoja ilman ylärajaa.
   Sopinee sitten sinulle, että alat makselemaan henkilökohtaisesti jonkun toisen velkoja…

 7. Karjalaisella kummittelee ajoittain. Viesti on jo muitaman tunnin vanha, joten tilanne on saattanut jo seestyä.

 8. Mitään ei ole vielä päätetty, mutta eiköhän tuo hallitus suostune ottamaan suomalaisten maksettavaksi muutamia kymmeniä miljardeja italiaanojen velkoja ranskalaisille pankeille.
  Ja sen jälkeen spanjuurien velkoja ja sen jälkeen….

 9. Änkyrä keksi perussuomalaiset – taas. Hänellä on hallitsematon kiukku päällä. Blogin aiheeta hän ei ilmeisesti kykene sanomaan mitään.
  Kaaho haluaisi ilmeisesti määritellä miten PB:sä kirjoitetaan.

 10. ”Tai 17 miljardin euron vastuut, jos elvytysrahasto olisi 1 000 miljardia niin kuin EU-komission esityksen oletetaan olevan.”

  ************************************************************************
  Onhan tietenkin selvää, että potista suurimpina saajina ovat maat, jotka olivat ajaneet maansa talouden kuralle jo ennen koron- epidemiaa.

  Esimerkiksi Italian valtionvelka oli yli 2373 miljardia. Italiassa veronkierto on Euroopan yleisintä. Mikähän onkaan veronkato yleensäkään Italiassa? – tuskin Suomen tasoa

  **************************************************************************
  https://www.aamulehti.fi/a/25479294-556a-4e88-ab9b-5fd6364a8de7

  .. ottaako Suomi miljardien lisävastuut EU:n elpymisrahaston perustamisesta?

  Suomen vastuut EU:n ja euroalueen talousvakaudesta olivat viime vuoden lopussa noin 20 miljardia euroa. Tällaisiin sitoumuksiin johtavat päätökset tehtiin vuosina 2008 – 2018.

  Saksan ja Ranskan esitys EU:n elvytysrahastosta koronapandemian vaurioiden korjaamiseksi toisi Suomella 8,5 miljardin lisävastuut, jos rahaston koko olisi 500 miljardia euroa. Tai 17 miljardin euron vastuut, jos elvytysrahasto olisi 1 000 miljardia niin kuin EU-komission esityksen oletetaan olevan.

  1. Siis teoriassa.
   Kuitenkin pitää muistaa, että eiväthän nuo rahan saajat mitään maksa ja se osuus kaatuu muiden maksettavaksi.

Kommentoi