Suurin kalavale aikoihin !

Hesarin 17.12. ”torstai”- osioissa on järkyttävää tutkivaa journalismia myytävästä kalasta. Suuri osa ei täytä mitään laatuvaatimuksia. Eli tiskiltä voi saada mitä vaan.  Jos marketista ostaa, pitää valita ensinnäkin sellainen market, jossa tavarankierto on nopeaa. Alkuviikosta myytävä kala on pyydetty 5-6- päivää aikaisemmin. Torstaina saa kohtuullisen tuoretta.

Kalatiskin yleisin toteamus on, jos kysyy kalan tuoreudesta, ”se tuli meille tänä aamuna”- siis tuli ! On siis jopa lähes viikon vanhaa parhaimmillaan.

https://www.hs.fi/ruoka/art-2000007675779.html

Itse ostan lähes kaikki Kauppahallin Nygreniltä, jolta saan tuoreustakuun. Silti ostan harvoin tuoretta, mutta myös valmiit ostan Nygreniltä tai Tammelantorin kalastajalta suoraan, joka ei ole valitettavasti marraskuun jälkeen paikalla.

Pitää tietää, että kaikki tuoreet kalat pitää olla heti verestettyjä erityisesti kuha. Kuha on parhaimmillaan n. 2-3 pv pyynnin jälkeen.

Lukekaa, niin hämmästytte!

13 vastausta artikkeliin “Suurin kalavale aikoihin !”

 1. Itse en osta kuin graavikirjolohta joulupöytään. Sekin valmiiksi pakattuna tuotteena. Tuoreudesta en tiedä mutta pakkauksessa pitäisi lukea valmistuspäivä ja viimeinen käyttöpäivä.

 2. Kyllä minulle se ostettu kala useimmiten tulee Nygreniltä.
  Joulukalat eli graavattavan lohen, siian ja rasvasillin haen maanantaina sieltä.
  Vain, jos tiedän pyyntipäivän, voin ostaa marketista sitä tuoreempaa.
  Onneksi tuo kalastuspaikka on tuossa vieressä.
  Pitää nyt viikonloppuna vielä kerran heittää verkot ennen paatin nostoa sunnuntaina.

 3. Ostin kerran palan merikissaa sokoksen kalatiskiltä, kun oli maukkaaksi kehuttu kala. Oli syömäkelvotonta.

 4. Juuri tänään tuli kirje Eläkevarmalta Postissa, jossa kerrotaan ensivuoden maksupäivät. Tammikuussa maksetaan 4.1. 2021 Nouseekin vielä niin pirusti 0,53 %.

 5. Mulla tulee suoraan nässyn selältä ja seuraavana päivänä se viimeistään köllii pannulla taikka savustimessa
  Oletan ettei yksikään kauppa kykene sellaseen tuoreuteen erona on vaan se etten voi niitä kaloja myydä
  Mutta kauppias voi myydä viikon vanhaa kalaa juuri tulleena niin se vaan on oikeasti
  Nuot Norjan lohet on eri asia ne kun pakastetaan ja kun kylmä ketju pysyy niitä voi sanoa että ovat tuoreita
  Voishan sen joulukalan mennä ottaan vaikka vankavedeltä kapeen kylästä varmaan olis tuore kun savustaa siellä paikan päällä heti rantaan tulon jälkeen terv tepivaari

  1. Nykypäivin kun entistä useammin joudun turvautumaan ostokalaan, olen Citymarketin kalatiskin myyntitauluun tyytyväinen. Siinä näkyy valotaululla kalan nimi, nosto-/pyyntipäivä ja pyyntivesi. Hienoa asiakaspalvelua vaikka nykyisin ei enää laki siihen velvoita.

 6. Kyllähän ”tuoreen” kalan ostaminen marketista on aika haasteellista ja usein käy niin, että ”tuore” savukala on vielä haasteelisempi.

  No tähän aikaan vuodesta ihan oikeasti tuoreen kalan saanti on sekin haasteellista, jopa täällä aiavn meren ranalla, mutta viikoloppuna olisi tarkoitus kuitenkin lähteä koittamaan onnea välillä Pori -Merikarvia.

 7. Emäntä kävi juuri tänään Nygrenillä ja osti kuhaa. oli takuuvarmasti tuoretta, koska meinasi vielä pannulta lähteä karkuun.

  Tässä aikanaan katselin Kalevan Prismassa noita kalojen päivämäärä merkintöjä. Yli kymmenen päivän myyntiajat eivät olleet mikään poikkeus. Paljon oli myös tuotteita, joiden kohdalla ei ollut ollenkaan merkintää pyyntipäivästä saati pyyntipaikasta vaikka ne pykälien mukaan vaaditaan.

  Marketista en kalaa suostu ostamaan. Vielä vähemmän tyhjiöpakattuna.

 8. Savukalaa en erehdy ostamaan. Tiedän sen tien savukalaksi liiankin hyvin. Ensin tuorekalana, jäitettynä tiskillä jopa kuusi vrk, sitten savustukseen, jolloin lyödään viimeinen käyttöpäivä n 10 vrk:n päähän.
  Kalakauppiaille tulee normaalisti kala kaksi kertaa viikossa, yleensä tiistaisin ja perjantaisin. Sunnuntaisin kun palvelutiskiä ei ole, maanantaina kalan pyynti-/nostopäivä on jo n 4vrk takanapäin.
  Nykypäivin lähes kaikki kala on jo avattua, pl muikku (hottamuikku). Madekkin avataan nykyisin ja mäti myydään erillään. Lohikalojen tulee olla avattuja lainkin mukaan.

 9. Savukalaa ostettaessa on syytä saada rehellinen vastaus kysymykseen, että onko teillä tuoresavustettua kalaa ?

  Vanha ”vitsihän” on niin kuin Kalle kertoi, että tuoreen myyntipäivän häämöttäessä, monet kalat menevät savustettaviksi.

 10. Toinen ”kierrätysmuoto” vanhenevalle esim lohelle ja siialle on toreilla tapahtuva kalan loimutus. Monien toritoimijoiden (loimukalan tekijöiden) hankintakanava on juurikin markettien vanhenevat ”tuorekalat”. En ole koskaan ostanut toreilta tai markkinoilta loimukalaa tai paistomuikkua.
  On niin kovin läheiset kokemukset asioista.
  Tuosta kalastavasta kalanmyyjästä on oivallinen esimerkki jo edesmennyt Ritvalan kalastaja Linkola, joka kävi Valkeakosken torilla kerran viikossa myymässä kalastamaansa kalaa. Linkolalla Ritvalassa ei ollut edes jääkaappia, hän säilytti myyntikalat kaivossaan isoon saaviin säilöttynä.
  Tuorettakin saattoi olla mutta jokainen voi kuvitella millaista sellainen kala pahimmillaan se saattoi olla.

Kommentoi