Tässä se EU- vääntö nyt on pähkinänkuoressa

EU:ssa on päästy kompromissisopimukseen joka pitää vielä hyväksyä kunkin maan parlamentissa. Marin pitää saavutettua sopimusta Suomelle hyvänä.

Oikeusvaltioperiaate tulee toteutumaan jatkossa määräenemmistöpäätöksin, joten Unkari ja Puola pantiin ruotuun. Mutta tietenkin Orban käänsi asian suureksi voitokseen omissa medioissaan. Tarkoitti  EU avustuksia eikä ajamaansa oikeusvaltioperiaatteen vastustusta.

Kompromissiesitys:

 • Avustuksia 390 miljardia ja lainoja 360 miljardia
 • Tuista 70 prosenttia käytetään kahtena seuraavana vuonna ja 30 prosenttia vuonna 2023.
 • Avustuksien yksi peruste ensimmäisinä vuosina on maan työttömyystilanne koronaa edeltäneenä aikana.
 • Hallitusten on käytettävä 30 prosenttia avustuspaketista ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun mukaisiin tavoitteisiin.
 • Hallitusten tehtävä suunnitelmat koronakriisistä toipumiseen vuosille 2021–2023.
 • Enemmistön jäsenmaista on hyväksyttävä suunnitelmat.
 • Maksatusten ehtona on oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen.
 • Ehdotus EU:n budjetiksi vuosille 2021–2027 on 1 850 miljardia euroa.

”Nuuka nelikko” saa myös EU:n jäsenmaksualennuksia noin miljardilla eurolla, jos he lähtevät mukaan pakettiin. Suomi ei ole jäsenmaksualennuksia saamassa.

Sen sijaan Pohjois-Suomen harvaan asutuille alueille on luvassa 100 miljoonaa euroa aluetukia. Lisäksi Suomi saa sopimuksen mukaan 150 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen.

36 Replies to “Tässä se EU- vääntö nyt on pähkinänkuoressa”

 1. 30% ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun mukaisiin tavoitteisiin.
  Kyllä nyt ”impivaarassakin” sadettanssijat lyövät rintoihinsa, kun huu-haa otettiin oikein ”Duuman” rintaruokinnalle.

  1. Tiedätkö, mitä ne ilmastonmuutosasiat ovat ? Ne ovat yksinkertaisesti sanottuna saastuttamisen vähentämistä kaikilla mahdollisilla toimilla. Vai tuodaanko kivihiilet, koksit ja öljytankit pelloillesi ?

 2. Se tarkoittaa sitä, että suomen vientiteollisuus joutuu kiristyvän ja utopistisen ilmastohysterian vuoksi siirtymään maihin, jossa tuotanto on kannattavaa.

 3. Kyllä se näkyy olevan sama kaiku askelten niin suomen haarakonttorissa kuin ”pääkallopaikallakin”, että koronan varjolla voidaan TAAS nostaa välimeren maat tukasta kuiville. Suomessa ”koronavelkaa” käytetään viiden hallituspuolueen tahoilla ”omien voitelemiseen”.
  Voi tätä onnea ja autuutta, kun velkakin koetaan rikkautena meidän ”oikeusvaltiossamme”.

 4. Heikki, jos maksat minulle 1000 euroa ja annan siitä 200 euroa takaisin, saitko 200 euroa vai jäitkö 800 tappiolle?

  Suomi ei ”saa” yhtään mitään, vaan maksaa entistä enemmän ja saa siitä näennäisesti vähn enemmän takaisin ja silloinkin on ihan hyvä pitää mielessä, että palautettava määrä ei suinkaan ole reaalisesti sama kuin laskennallisesti.

  Olisi toivottavaa, että hallitus julkaisi taustalaskelmat joita se on neuvotteluiden aikana teettänyt, mutta pahoin pelkään, että ne julistetaan jollain tekosyyllä taas salaisiksi nekin, kuten tällä hallituksella on tapana ollut.

  Edelliset laskelmat olisivat mielenkiintoisia ennen kaikkea siksi, että tämän tukipaketin yhtenä perusteena on vahvasti ollut Suomen vienti tuettaviin maihin ja kyllä sen pitäisi nyt ihan konkreettisesti kertoa miten ja paljonko vientiteollisuus paketista laskennallisesti hyötyy paketin painotusten seurauksena.

  Voi toki käydä niinkin, että kyseinen peruste hiljaa vaietaan jos ja kun sattuu niin, että matematiikka ei tue esitettyjä puheita.

  1. Eiköhän siellä ole olleet parhaat valtiontalouden matemaatikot ja neuvotteluvoimat liikkeellä Suomen etua ajamassa.
   Sen tietenkin arvaa, että persuille ei mikään ole hyvää ja riittävää millään mittarilla.
   Minä en ala vänkäämään asiasta. Nyt on saavutettu neuvottelutulos, joka on paras mahdollinen näissä olosuhteissa ja kaikkien kesken paitsi Unkari ja Puola.

   1. No ehkä esim. YLE-aamun talousviisaat ovat kaikki persuja ja itse asiassa varmasti kaikki ekonomistit ovat persuja, jotka eivät nyt jaksa tätä ”parasta mahdollista tulosta” tulettaa vaikka Marin sitä niin kovasti kehuu.

    Yleisesti ottaen taitaa kaikki kanssasi eri mieltä olevat olla persuja ?

 5. Minä vaan en oikein ymmärrä, kyllähän tässä meistä jokainen tulee toimeen omillansa, Heikkikin.

  1. EU:n perussopimuksella pyhittiin juuri tai oikeastaan jälleen kerran persausta ja niin tullaan tekemään myös vastaisuudessa.

    1. No jos tämän olet missannut en voi mitään, google kyllä auttaa.

     Ja ennen kuin vetoat ”Euroopan unionin neuvoston oikeuspalveluun” niin selvitä mikä toimielin se on ja mitä se tekee.

     En kyllä ole varma tietääkö edes hallituksen avustaja-armeija asiaa, kaikki ministerit eivät ilmeisesti ainakaan tiedä.

      1. Ei, kyllä EU-johtajissa on useita, jotka eivät ole koskaan välittäneet perussopimuksesta, eikä mistään muustakaan sopimuksesta EU:n suhteen.

       Eikä meidän nykyinen hallitus ole yhtään sen kummempi.

 6. Toivottavasti tuota pakettia avataan laajemminkin kansalaisten nähtäville. Lähinnä minua kiinnostaa kuinka paljon eri maat saavat ja millä perusteilla.

  Ennakkotietojen mukaan suurimpia saajia ovat Italia, Espanja, kreikka ja Ranska. Näiden maiden edustajat ovat myös eniten hehkuttaneet nyt saatua neuvottelutulosta.

  Eniten minua huolestuttaa Macronin hehkutus sen suhteen, että nyt on ensi kertaa otettu käyttöön mahdollisuus ottaa yhteistä velkaa.

  Macron on ollut innokas EU:n integraation lisääjä virkakautensa alusta asti. Tuon ymmärtää, koska Ranska tulee olemaan aina nettohyötyjä näissä järjestelyissä vahvan neuvotteluasemansa johdosta.

  Tuleeko tilapäisestä pysyvää?

  1. ”Tuleeko tilapäisestä pysyvää?”
   Avaimet on annettu ja niitä tullaan käyttämään.
   Ranska ajaa avoimesti tiullaa liittovaltiota ja tulee pitämään huolen siitä, että homma jatkuu, kun pääsivät alkuun.

 7. Persiilleen meni, mutta se ei yllätä.

  https://yle.fi/uutiset/3-11457708

  ”Nettomaksaja Suomi saamassa elvytyspaketista 3,2 miljardia euroa – Marin neuvotteluista: ”Suomi ei halunnut blokkiutua, yhteistyö tärkeämpää””

  Eli nuoleskelu ja syvään kumartaminen on tärkeämpää kuin Suomen etujen ajaminen.

  Nuukanelikko ei saa tiukkuudestaan rangaistuksia, mutta Suomi joutuu jälleen elättämään etelän huijareita.

 8. IS=Suomi saavutti maataloustavoitteensa

  Monivuotisessa budjetissa Suomelle tärkeiden maatalouden kehittämisrahojen taso on jopa nousemassa verrattuna kuluvaan budjettikauteen. Marin kertoo, että aivan neuvottelujen loppumetreillä, puoli kahdelta yöllä, Suomi onnistui neuvottelemaan itselleen lisää kansallisesti kohdistettua tukea maatalouden kehittämiseen.

  Suomi on saamassa niin sanottua kirjekuorirahaa 500 miljoonaa euroa, josta 400 miljoonaa on maataloustukia ja 100 miljoonaa lisärahaa Pohjois- ja Itä-Suomen harvaanasutuille alueille.

  1. Eemeli, ensinnäkään Suomi ei ole saamassa latin latia vaan maksamassa entistä enemmän ja tuo Marinin ilmaisu ”Monivuotisessa budjetissa Suomelle tärkeiden maatalouden kehittämisrahojen taso on jopa nousemassa verrattuna kuluvaan budjettikauteen” kertoo juuri sen minkä Mika Koskinen kirjoitti.

   1. Eiköhän tuo neuvottelutulos kaikkien maiden osalta käydä lävitse suurennuslasilla, kuka voitti ja kuka hävisi ja, mikä oli peruste jne…
    Vai oliko kukaan voittaja kokonaisuuden kannalta, kun katsotaan kokonaisuus kuten koronavahingot ja kulut.

    Voittajia ovat nyt räkättirastaat ja ip- lehtien lööppimaakarit.

 9. Eihän nyt suomen kansa laskutaidotonta sentään ole, on ihan turhaa mainostaa saavutettua tulosta voitoksi, kun miljardi tolkulla jäädään miinukselle.
  Nyt mainostetaan maataloudelle ja itäsuomelle saatavia miljoonia, ne ovat vain niitä samoja rahoja jotka EU kierrättää takaisin suomelle pieninä palautuksina.

 10. Ei voi kuin toivoa, että tuo perustulaki ja sen määritelmät käydään tiukasti läpi ja tehdään eduskunnalle selväksi, missä se raja on.
  Pelko kuitenkin on, että hallituspuolueet typeryyttään kävelevät perustuslakivaliokunnan yli.

 11. Kannattaa kuunnella ja lukea, mistä EU- korona / budjettineuvotteluissa on todella ollut kysymys ja, mitä on saavutettu ja miksi:

  klo 7.13 Valtiovarainministeri Matti Vanhanen:

  https://yle.fi/uutiset/3-11458145

  Antti Kasvio / US selventää EU:n roolia:

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anttijuhanikasvio-2/mihin-eu-sopua-tarvitaan-nykymaailmassa/

  Nämäkin kuuntelemalla ja katsomalla voidaan pitää opposition ja ip- lehtien lööppijournalismia ja älämölöä vähintään hölmöinä ja vielä vakavammin tietämättöminä. Jopa useat itseensä tyytyväiset toimittajat ovat alittaneet riman julkisuudenhaussaan pahasti.

  1. Matti Vanhanen ei sano kyllä yhtään mitään oleellista, jota ei jo olisi sanottu, mutta parhaansa mukaan yrittää seisoa hallituksen takana ”nii mutku” tyylillä.

   Kasvio federalistina toistaa kautta rantain mandraansa ja maalailee kuvaa vähän siitä sun tästä, jotta se varsinainen asia josta oli kyse jää sinne jonnekin, mutta jotenkin omaa uskoaan pitää yrittää tukea.

   Itsenäinen asioista selvän ottaminen ei muutoin ole koskaan huono vaihtoehto.

   1. Tuosta ”mistä EU- korona / budjettineuvotteluissa on todella ollut kysymys ” kannattaisi tosiaan ottaa selvää ja ihan ensimmäisenä muuttaa korona sanan kohdalla fontti niin pieneksi kuin mahdollista.

 12. Vanhanen sanoi juuri sen, mitä persut eivät rautalangastaan vääntämällä halua ymmärtää. Persut vain haluavat ymmärtää omaa yksinkertaistettua poliittista huutoansa, joka uppoaa kuin veitsi sulaa voihin tyhmyytensä keskellä.

  Samoin Kasvio puhui juuri siitä mitä EU- asiat todellisesti ovat.

  Vanhanen kumosi taas perustellen sen, että federalismi ei mene EU:ssa lävitse sen suuren vastustuksen vuoksi ja, johon tarvittaisiin valtava enemmistö ellei yksimielisyys.

  Koronaelvytys oli neuvottelujen yksi osa-alue. Siihen upotettavat elvytysrahat ja lainat joutuvat EU:n sisäiseen syyniin, että menevät todellisiin kohteisiinsa.

    1. Kuule jatka ihan keskenäsi persuiluasi, ei vaan jaksa samaa sontaa viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

     1. En ole koskaan aikaisemmin törmännyt henkilöön, joka muiden velkoja maksaessaan näyttää iloiselta ja jonka toisessa lasisilmässä vähän pilkahtelee inhimillisyyden kyynel ( Marin )

 13. Kasvion blogin kun lukee, niin tulee päätelmään, että ei väliä mitä sovittiin, kunhan yhdessä sovittiin. Ja näinhän Sanna Marin teki.

  Toisekseen Kasvio perään kuuluttaa pienten valtioiden yhtäläistä oikeutta suvereniteettiin ja itsenäiseen päätöksentekoon kuin on suurilla ja mahtavilla.

  Miksi sitten tämä ei kaikkien EU:n pienten valtioiden osalta ole sallittua? Miksi Puolan ja Unkarin toimet halutaan tuomita ja sanktioida, vaikka näissä maissa päätökset on tehty demokraattisesti?

  Vähintäänkin yhtä demokraattisesti kuin EU:ssa päätöksiä tehdään.

 14. Puuta heinää? Kuka on Orbanin äänestänyt valtaan? Vastaus; unkarilaiset, ei EU:n kollektiivi.

  Niin kauan kun EU rikkoo omia perussopimuksiaan, niin olisi syytä kyllä pitää pienempää suuta jäsenvaltioiden sisäisten asioiden suhteen.

  1. No, se ei käy EU:lle, tarkoittaa sellaisia valtioita, jotka pyrkivät lainsäädännöllisesti kumoamaan riippumattoman oikeuslaitoksen edellytykset ja pyrkivät yksivaltaisuuteen kuten diktaattorit.

Kommentoi