23.4 – piristystä elämään

 

Vaikka olenkin Tiainen, alkoi aamun mieli iloisena kuin peipposella. Kaunis ilma otti vastaan heräilijän. Työnteosta kireät lihakset, mutta vailla särkyjä, kiittävät jokaisesta lämpimästä ja kuivasta säästä. Se taas nostattaa mielen korkealle, piristää kummasti elämää.

 

Maurintorilta hain äkkiä palan juustoa ja sitten auton nokka kohti Virtain Ohtolan kylää. Kuinka ollakaan kyydissäni oli salamatkustaja. Puolessa matkaa huomasin autossa perhosen. Minä kysymään, minne päin sitä ollaan matkalla. Ei kuunnellut, sen kuin liihotteli piiloon. Tiedustelin vielä onko tarkoitus meno – paluu reissu, eli takaisin asemanperälle? Vai aikooko herra tai rouva perhonen jäädä kenties rilluttelemaan Virroille? Hyvin piiloutui ja salasi matkansa tarkoituksen. En huomannut, tultiinko yhtä matkaa takaisin.

 

Aamupäivän töiden jälkeen asetuttiin syömään herkullista jauhelihakeittoa. Kesken kaiken olin tiputtaa lusikan keiton sekaan. Mirjam katsoi silmiin ja sanoa töksäytti sanat, joka pisti minut kalpenemaan. Pokkana hän sanoi ajatelleensa jos alkaisi kasvissyöjäksi. Hyvä ettei ollut ruokaa suussa. Anteeksi rakkaani, tuo kuulo meinaa tehdä tepposet? Kuulinko väärin, että suunnittelet kasvissyöjäksi alkamista? Et kuullut, hän totesi ja hymyili ovelasti. Lopun ruokailun lusikka tärisi kädessä.

 

Yritin kerätä ilmeilläni säälipisteitä ja sanoin, eikö riitä, että puputan jo nyt parsa – ja kukkakaalia, selleriä, jäävuorisalaattia, porkkanaa, kurkkua ja monia eri hedelmiä. Onko raavaan, lihaa syövän miehen luovuttava makkarasta, kinkusta ja muista herkuista? Johan isäkin pyörisi haudassa, että Kataran kangas tärisisi. Huh huh, ei kuulemma tarvitse.

 

Korona tunnelmia:

 • rahanjako näyttää karanneen käsistä. Näyttää näin maallikosta, että rahaa on jaeltu vähän miten sattuu. Satojatuhansia euroja on jaeltu vähän sinne sun tänne. Joku luksusblogaaja oli myös saanut 10 000 summan. Perhana kun olisin hoksannut laittaa yrityksen pystyyn ja hakenut avustusta päiväkirjani tekemistä ja julkaisua varten. Tosin, ei minusta olisi noin röyhkeään toimintaan. Laki estää Business Finlandia jakamasta muuta rahaa kuin suunnitteluihin, mutta miksi muut tahot antavat vain muutamia tonneja?
 • yleisötapahtumien rajoitus jatkuu heinäkuun loppuun. Kihniö 100 vuotta juhla on elokuussa, kuten myös Kura juhlat. Toivotaan silloin jo korona voitetuksi tai ainakin siinä määrin nujerretuksi, että tapahtumat voidaan pitää.
 • Kasvomaski kohu saa uusia piirteitä. Poliisi on kuulemma raudoissa vienyt Onni Sarmasteen, joka maskit toimitti. Eipä tarvitse seurata saksalaisia dekkarisarjoja, kun löytyy ihan omasta takaa ja tapahtuu tässä ja nyt.

 

Kalastajaveljesten seurassa: Päätettiin kerran koota itse katiskat. Siinä tehdessä velipoika jäi miettimään mitä varten tehdään turhaa työtä. Eihän katiskaan tarvii tehdä pohjaa kun kuitenkin se lasketaan järven pohjaan? Nerokas ajatus tuumasin minä. Aikaa ja tavaraa menee hukkaan. No, tuli sitten kaveri käymään ja sanottiin meidän loistoidea. Totesi: Mitäs sitten pojat kun aiotte nostaa katiskan ylös? Ai niin, me veljekset hoksattiin ja raavittiin päitämme urakalla.

 

Kevennys:

Sanoin Mirjamille: Sinä olet kaikesta eri mieltä kuin minä.

Totta kai, Hannu! Muutenhan me olisimme molemmat väärässä.

 

 

9 Replies to “23.4 – piristystä elämään”

 1. Älä muuta sano, vaikka hallitus vain ohjeisti eri tahoja. Toki sen tehtävä on seurata ja onkin seurannut.

 2. Onhan tässä Hannu vieläkin pilkottavaa auringonsarastusta; Venäjä ei vieläkään ole hyökännyt Suomeen, koronatilannekkin näyttäisi helpottavan (hallituksen toimet + tuleva kesä), ennustajaukot, näyttäisi siltä, että niitä ruumispussejakaan ei ennustuksien mukaisesti liene niinkään paljon tarvetta.
  Aamu-uutisoinnin mukaisesti, kiinnitti huomiotani myöskin toimittajien ilmeinen tietämys yritystoiminnasta.
  Ei liikevaihto mikään mittari ole, paitsi 0-liikevaihto; alle 30 000€/vyuosi, sillä nyt yrittäjä ei kovinkaan leveästi elä. Puhumattakoon 10 000€, ei se mikään liikevaihto ole. Taloussanomissa nämä OY:n julkiset tiedot ovat nähtävissä.
  Yrityksen omavaraisuuskaan ei ole mikään erityinen tieto; yritys nimittäin voi olla velkaa 100

 3. Onhan tässä Hannu vieläkin pilkottavaa auringonsarastusta; Venäjä ei vieläkään ole hyökännyt Suomeen, koronatilannekkin näyttäisi helpottavan (hallituksen toimet + tuleva kesä), ennustajaukot, näyttäisi siltä, että niitä ruumispussejakaan ei ennustuksien mukaisesti liene niinkään paljon tarvetta.
  Aamu-uutisoinnin mukaisesti, kiinnitti huomiotani myöskin toimittajien ilmeinen tietämys yritystoiminnasta.
  Ei liikevaihto mikään mittari ole, paitsi 0-liikevaihto; alle 30 000€/vyuosi, sillä nyt yrittäjä ei kovinkaan leveästi elä. Puhumattakoon 10 000€, ei se mikään liikevaihto ole. Taloussanomissa nämä OY:n julkiset tiedot ovat nähtävissä.
  Yrityksen omavaraisuuskaan ei ole mikään erityinen tieto; yritys nimittäin voi olla velkaa 100%:sesti yrityksen omistajalle velkaa mutta kuitenkin se laskee omavaraisuusprosenttia.
  Korutonta luettavaa olivat nämä Busines Finlandista julkistetut tiedot.
  Kaikesta huolimatta pian alkaa kevät olevan kauneimmillaan, haapa jo tuolla silmuilee, koivu tulee joutuin perässä.
  No, yksi nuori kanakin meillä hautoilee; suurperheelliseksi ehkä aikonee. Se on kevättä se; lisäänt6ymisen aikaa.

 4. Holtittomasta rahanjaosta. Hallituksen päätöksellä määriteltiin ne summat, mitä kukin taho sai jaettavakseen. Business Finlandille annettiin 800 miljoonaa euroa ja Ely -keskuksille 400 miljoonaa.

  Ely -keskus olisi kuitenkin se taho, joka pystyisi parhaiten lakienkin mukaan auttamaan nyt akuutissa kassakriisissä olevia yrityksiä.

  Hallituksen toimien kritisoinnista on täällä kovin kannettu huolta. Eilen A-studiossa pääministeri Marin totesi, että on hyvä että kritisoidaan, koska muuten on vaikea tehdä tarvittavia korjausliikkeitä.

 5. Business Finlandin saamien ohjeiden ja tavoitteiden mukaisesti rahanjako on mennyt lähes kokonaan oikein ja perustellusti tuhansille yrityksille ( 15 000 kpl). On muutama poikkeus, joissa joudutaan tarkistamaan jakoperuste. Peritään jokaiselta takaisin, mikäli annetut ohjeet eivät täyty.
  Hirveä älämölö on syntynyt muutaman tunnetun ja nimekkään saamista kehitystuista- siis liiketoiminnan kehitysrahoista, johon ne oli tarkoitettu, ei pelastamaan konkurssikypsiä firmoja.
  Lisää tukia on tulossa matkailu- ja ravintola-alalle.

  Tämän älämölön saattoi jokainen arvata etukäteen. Ikinä kaikki ei osu kaikkia tyydyttäväksi.

  Ne jäljelle jääneet, hengissä olevat, jotka ottivat turpiinsa 90-luvun lamassa eivät kehtaa edes suutaan avata, vaikka aihetta tosiaan olisi edelleen.

  1. Muutama on muutama,mutta kaikenlaisten konsulenttipuliveijareiden ”tulevaisuudensuunnitelmien” rahoittaminen tässä tilanteessa on törkeätä.
   Alunperin tarkoitus oli avustaa yrityksiä, mitkä olivat muuten ok, mutta tulojen katkeaminen aiheutti kaatumisriskin.
   Kuitenkin 2/3 rahoista annettiin tuolle Sipilän typeryydelle jaettavaksi tässä tilanteessa täysin epääasialliseen kehittelypelleilyyn ja jopa pöytälaatikkoyrityksille.

 6. Kiitokset blogistille miellyttävästä päivittäisestä kirjoitteluistasi ajankohtaisista aiheista. Paljon miellyttävämpää lukemista kuin jutut joissa kerrotaan sata vuotta sitten tapahtuneita asioita.

Kommentoi