Kansalaistoiminnalla on merkitystä

 

 

Jyväskylän kaupunki on päättänyt perua vesihuollon yksityistämishankkeen, hyvä niin. Jyväskylässä ainakin SKP: n entinen varapuheenjohtaja Miguel Lópes järjesti mielenilmauksia ja sai näin asialle julkisuutta.

 

Myös veden yksityistämistä vastustava adressi keräsi päivässä 50 000 allekirjoittajaa ja koko ajan niitä tulee lisää. Kansanedustajat ovat heränneet asialle ja ulostuloillaan, vaatien kansallisomaisuuden säilyttämistä julkisella vallalla.

 

Vaan mitä olisi tapahtunut jos hanketta olisi viety kaikessa hiljaisuudessa valtuuston päätettäväksi? Niin monia asioita yhteiskunnassamme on nuijittu läpi, ilman, että kansalaisilla tai edes valtuutetuilla on ollut tarkkaa tietoa mihin milloinkin on ryhdytty.

 

Kansalaistoiminnasta puhutaan usein kaksinaamaisesti. Varsinkin porvaripuolueissa kauniisti kehutaan kansalaisten aktiivisuutta, mutta toisessa yhteydessä painotetaan demokratiaamme, kuinka vaaleilla valitut kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut edustavat kansaa ja kuntalaisia. Pulinat pois, äänestäjät eli kansa on puhunut.

 

Vasemmistolaisessa työväenliikkeessä on kautta historian nähty joukkotoiminta ja kansalaisjärjestöt itsestään selvinä vaikutuskanavina, joiden kautta ihmiset ovat voineet ilmaista mielipiteitään. Vasemmistossa parlamentarismi ja joukkotoiminta ovat kulkeneet käsi kädessä ja tukeneet toisiaan. On voitu hyvällä syyllä puhua kansandemokratiasta.

 

Tämä on ollut myös tärkeä ohjenuora omalle toiminnalleni Kyykystä ylös yhteislistan valtuutettuna Kihniössä. On ollut upeaa työskennellä kuntalaisten keskuudessa. Jututtaa heitä, kuulla heitä ja vaihtaa ajatuksia sekä saada selustatukea valtuustotyöskentelyyn. Kuntalaiset ovat kiitettävästi avautuneet ja kertoneet huolistaan ja kritisoineetkin päättäjiämme. Se jos mikä on ensiarvoisen tärkeää, ilman kuntalaisten tuntoja ja ajatuksia, kuilu päättäjiin voi entisestään syventyä.

 

Keskusteluyhteys on ollut siksikin tärkeää, että olen myös voinut rehellisesti kertoa siitä yksimielisestä tahdosta valtuutettujen kesken, kun kyseessä on ollut ja tulee olemaan Kihniön kunnan tulevaisuus. Väitän keskustelujen hälventäneen kuntalaisten ennakkoluuloja päättäjiämme kohtaan.

 

Myös Kihniössä vesihuollon yhtiöittäminen on ajankohtainen tänä vuonna. Jo nyt kuntalaisten keskuudesta on otettu yhteyttä minuun, käyty ajatustenvaihtoa sosiaalisessa mediassa, mikä on erinomainen asia. Kun selvitys vesihuollosta aikanaan saadaan, siitä on käytävä perinpohjainen selvitys, jossa kuntalaisten kuuleminen on ehdoton edellytys ratkaisusta päätettäessä.

 

Hallituksella on edessään niin sote – kuin sotu uudistukset. Ne tulevat koskettamaan kuntia monin eri tavoin. Toivon ja luotan, että noissa mitä suurimmassa määrin ihmisiä koskettavissa asioissa syntyisi erilaisia kansalaisista koostuvia yhteisöjä, joissa eri keinoin tuotaisiin esille ihmisten mielipiteitä ja ehdotuksia, jotka hallitus ottaisi/ottaa vakavasti.

 

Tehdään yhteiskunnastamme lopultakin kansalaisyhteiskunta jossa ihmisillä on vaikutuskanavansa myös vaalien välillä – unohtamatta vuoropuheluja meidän päättäjien kanssa.

 

Hannu Tiainen: Kyykystä ylös yhteislistan valtuutettu

Kihniö

4 Replies to “Kansalaistoiminnalla on merkitystä”

  1. Kansalaistoiminnalla on sittenkin merkitystä, mutta poliitikkojen ahneudelle ja typeryydelle ei näytä löytyvän järjellistä rajaa.

    Kohtuullisen hintainen sähkö ja vesi sekä toimivat ja ilman erillisiä tiemaksuja olevat liikenneväylät ovat kansalaisten perusoikeus, mille erityisesti kansanedustajat ovat haistattaneet pitkät poliittisen ahneuden takia ja kunnallispoliitikot samoin.

    Sähkön siirtoverkko pitää palauttaa valtion hallintaan ja vesilaitosten yksityistäminen pitää estää lailla.
    Teiden kunnossapitoon pitää osoittaa riittävästi varoja ja tiemaksut pitää torpata pysyvästi.

  2. Vasemmisto ei ole yksityistämässä, mutta samalla tavalla vasemmistopuolueet ovat toimineet kansasta vieraantuneina ja kähmineet etuja. Siellä, missä kommunistien johtama valtio on syntynyt kähmintä on viety äärimmilleen ja vasemmistopoliitikot ovat ryöstäneet kaiken, vastaansanojat on suljettu vankilaan tai tapettu. Monipuoluedemokratiassa kansalaistoiminta on mahdollista ja kommunistitkin voivat olla mukana siinä.

Kommentoi