Taidetta – koronaa – politiikkaa. Päiväkirja 26.9

 

Eilen teimme taidematkan Bussi – Mannisen kyydissä eteläiseen Suomeen. Pienen osan matkastamme kustansi Virtain Taideyhdistys johon kuulumme, siitä suuret kiitokset. Erinomainen, mutta raskas reissu. Ensimmäinen kohde oli Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Didrichsenin taidemuseo. Näytteillä oli Vincent van Goghin tuotantoa esim. kaksi öljyvärityötä. Esillä oli myös heidän omistamiaan teoksia, muun muassa Salvador Dalia, Picassoa, Helene Schjerfbeckiä, Laila Pullista ja monia muita. Upea näyttely ja aivan ihana taidemuseo.

 

Ruokailun jälkeen kävimme Kirkkonummella sijaitsevassa Hvitträskin museossa. Arkkitehtikolmikko Gesellius – Lindgren – Saarisen perustivat ateljeekodin Vitträskin järven tuntumaan. Eliel Saarinen kai on heistä meille tutuin, onhan hän suunnittelut Helsingin rautatieaseman. Nykyään paikka on valtion omistama. Näkemisen arvoinen kokonaisuus kerta kaikkiaan.

 

Elämä on omituista. Asuin Länsi- Uudellamaalla toistakymmentä vuotta ja ajoin satoja kertoja Hvitträskin ohi miettien, että tuolla pitäisi käydä, mutta niin vain jäi ja nyt vasta täältä kauempaa tuli lähdettyä.

 

Pikkuisen politiikkaa: Taas ovat raharikkaiden pääomien edustajat pääministeri Sanna Marinin kimpussa. Hän ei saisi muka arvostella yrityksiä vastuunkannosta näinä vaikeina aikoina. Ihmettelen, miksi ei saisi? Oletteko panneet merkille kuinka elinkeinoelämän keskusliitto, sen tukijat, lukuisat ekonomit, oikeistopuolue Kokoomus ja oikeistoon kallellaan oleva valtamedia ovat kaiken aikaa pääministerin ja hänen hallituksensa kimpussa!! Vaativat työläisille hallituksen toimesta heikennyksiä, tukipaketteja, verohelpotuksia ja mitä vaan keksivät. He kyllä saavat sumeilematta haukkua ja parjata hallitusta, mutta annas olla jos heitä edes hieman sipaisee, niin johan meteliä syntyy.

 

Korona havaintoja:

 • eilisellä reissulla olimme hyvin tarkkoina ja järjestelyt toimivat hyvin joka paikassa. Korona aika oli hyvin sisäistetty. Toki mietitytti lähteä matkaan, kun joka tuutista pukkaa koronaa ja ihmiset alkavat taas pikkuhiljaa olemaan yhä enemmän varuillaan.
 • epidemian kerrotaan kiihtyvän. Milloin olemme pandemiassa, toivottavasti emme siihen joudu.
 • mielenkiintoista ja jopa vaarallista nähdä, käännetäänkö kelkka kulkemaan talous edellä ja sitten vasta terveys. Siitäkin jo puhutaan, ettei ravintoloita pidä sulkea eikä asettaa rajoituksia liikaa talouden kannalta tärkeisiin kohteisiin. Hurjia ajatuksia joita en missään nimessä allekirjoita. Onneksi meillä on hallitus jolla on humaanit arvot ja epidemiassa edetään terveys edellä.

 

Velipoika oli viikolla kaverina töissä, kun polveni ja muut lihakset olivat kipeinä enkä kyennyt oikein mitään tekemään. Kaivoi laipiolla monttua jotta saan maatuvan jätteen haudattua. Kysyin piruuttaan kuten joskus ennen pomo oli kysynyt Severi Suhoselta, että miten meinaat saada kaiken maan mahtumaan takaisin monttuun? Velipoika vastasi Severin tavoin: Kaivan montun sen verran syvemmäksi.

 

Kevennys:

Muistan kun lapsena juoksin itkien sisälle. Äiti kysyi, miksi sinä Hannu itket? No kun isä löi vasaralla sormeensa. Eihän siitä pitäisi itkeä vaan päinvastoin nauraa? Niin minä nauroinkin.

 

30 Replies to “Taidetta – koronaa – politiikkaa. Päiväkirja 26.9”

 1. Kait se Hannu kuitenkin on niin, että jos pääministeri puhuu aivan pehmosia niin kyllä häntä saa siitä arvostella, ainakin toistaiseksi, toki jokin lakimuutos voi olla asiaan tulossa.

  Vai on meillä oikealla kallellaan oleva valtamedia 🙂

 2. Ihan vaan huomiona, ettei kapitalistit ole ainoita, jotka ihmettelevät pääministerin sanomisia.

  Vahvasti demareihin kallellaan oleva Mikael Jungner arvostelee myös Marinin yhteiskuntavastuupuheita.

  Lainaus Jungnerin tviitistä:”Aikamoinen väite. Itse pohdin, että tuossa ehkä pedataan suojaavaa tarinaa: Jos hallituksen talouspolitiikka johtaa lamaan, tulee hallitus syyttämään siitä yrityksiä.”

  Näin demari Jungner.

   1. En väitäkään, että Jungner on oikeassa tai väärässä, vaan ainoastaan sitä, että pääministerin omistakin joukoista löytyy opponentteja.

    Kas kun demareissa taitaa olla porukkaa vasemmistoliittoakin vasemmalta aina kokoomustakin oikeammalle.

 3. Sama matka on tiedossa Busmannin, Anssin tai Karin kyydissä koht´puoleen. Kannattaa kaikin eväin tukea myöskin tätä matkailun haaraa.

  Kyllä Marin on niin iso tikku ahneiden perseessä, että kipeää niillä tekee. Sen verran tuskassaan ne huutavat yhteiskuntaa apuun, kun vähän sattuu ja laastaria taas tarvitaan lompakon reikää paikkaamaan ja sekin yhteiskunnan varoilla.

 4. Kokoomuksen Autto esittää esimerkin yrittäjien ja yritysten yhteiskuntavastuusta:

  ” – Jotta yrityksen työntekijälle jää veroista vapaata palkanosaa 2 500 euroa kuukaudessa, voidaan karkealla laskutoimituksella laskea, että yrityksen on tehtävä myyntiä noin 8 000 eurolla. Tässä yhtälössä yhteiskunta saa välittömien verojen ja välillisten verojen – niin työnantajan tilittämien kuin työntekijän maksamien ALV:ien – sekä palkan sivukulujen kautta peräti 5 500 euroa. Tällaista yhteiskuntavastuuta yrittäjät ja yritykset kantavat joka päivä työllistäessään ihmisiä, ”

  https://www.verkkouutiset.fi/nain-paljon-yhteiskuntavastuuta-kertyy-tyontekijan-palkkaamisesta/#54f41958

  Korjatkaa toki jos Autto on väärässä.

   1. Totta kai ne ovat lakisääteisiä velvotteita, jotka ylivoimainen valtaosa yrtyksistä hoitaa, kuten pitää.

    On toki niitäkin, jotka eivät hoida, mutta tuskin Marin kuitenkaan niitä tarkoittanut, kun Kaipolan tehtaankin jälleen nosti esille.

     1. Taitaa kuitenkin olla niin, että suomalainen yhteiskunta on niidenkin kohdalla kuitenkin ollut nettosaajana?

 5. Jokainen suomalainenhan tuota alv:ia maksaa. Kauppias mm ostaa ilman alv;ia ja lisää myyntihintaan myyntikatteensa ja alv;n osuuden.
  Jokainen meistä sitä siis maksaa.

 6. Minusta tässä Tuomioja on osunut naulan kantaan

  ”Erkki Tuomioja
  19 t ·
  Pääministerin toteamus yritysten yhteiskuntavastuusta on yksi yhteen sen kanssa mitä Björn Wahlroos on oppi-isäänsä Milton Friedmania seuraten sanonut: ””Yritysten tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen, ne eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita. Yritysten tehtävä ei ole tehdä ratkaisuja omistajiensa puolesta ainakaan eettis-moraalisissa kysymyksissä.”
  Huvittavaa on, että Marinia arvostelevissa yritysjohtajien kommenteissa on kerrottu paljonko yritykset maksavat veroja, ikään kuin se olisi vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä eikä lakivelvoite jonka vähentämiseksi he koko ajan tekevät työtä.
  On toki ilahduttavaa että yhä useampi yritys on valmis Wahlroosia ja osakeyhtiölakia uhmaten kantamaan reilua vastuuta esim. ympäristönsuojelusta. Jotta myös vapaamatkustajat tekisivät samoin tarvitaan sellaista lainsäädäntöä ja säätelyä jota Marin kaipasi todetessaan ”Emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä”.

  1. No johan lähti laukalle ihan huolella, olet Heikki siis sitä mieltä, että se mikä on laillinen velvoite ei ole ole yhteiskuntavastuuta, mihinköhän esim. se ympäristönsuojelu isolta osin perustuu?

   Mitä se tarkoiitamasi yhteiskuntavastuu oikeastaan on kun mikään, joka on laissa määrätty ei sellaista ole?

   Vapaaehtoistyö, lipaskeräysiin osallistuminen, vai mikä ?

   Mikä muutoin on hallituksen yhteiskuntavastuu, vastakkainasettelu, päätösten ulkoistaminen / lykkääminen, vai mikä ?

 7. Finnair, Neste, Posti esimerkkeinä siitä kuinka valtio-omisteiset yhtiöt kantavat yhteiskuntavastuutaan. Lomautuksia, irtisanomisia ja tehtaiden lopetuksia. Listaa voisi jatkaa pitemmäksikin, mutta tuossa suurimmat ”pahikset”.

  Missä viipyvät pääministeri Marinin ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen moittivat kommentit?

     1. Totta kai ”verojuristeja” ja vastaavia ammattilaisia on yrityksissä tai ostopalveluina, verosuunnittelu on täysin laillista toimintaa ja totta kai yrityksen kannattaa sitä myös tehdä.

      Jokainen yksityinen henkilökin tekee osaltaan verosuunnittelua esim. vähennysten muodossa vai etkö ole sinä ole tehnyt ja onko se yhteiskuntavastuun välttelyä?

       1. Niin, varsinkin vasemmalta laidalta halutaan uskotella, että yrittäjät eivät muuta teekkään kuin kierrä veroja ja jätä velvollisuuksiaan hoitamatta, mutta se ei kuitenkaan ole totta.

 8. Umpipunainen ay-ekonomistikin ihmetelee Marinin höpinöitä ja toisin kuin täällä esitetään ”Sundin mukaan yhteiskuntavastuu toteutuu Suomessa niin, että poliittiset päättäjät määräävät yhteiskuntavastuuta esimerkiksi verojen kautta ja muutoin säätämällä lakeja niin, että yhteiskunnan kokonaisetu toteutuu myös yritysten toiminnassa.”

  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ay-ekonomisti-tyrmaa-sanna-marinin-sanat-ylella-yhta-tyhjan-kanssa-haukkuu-lintilan-ja-kiurun-lastentarhatason-riitelyn/bacb9a35-505c-4f2f-a621-225f71ac7a59

 9. Marinin yhteiskuntavastuu vaatimukset eivät tietenkään koske ay-liikettä:

  ”Olisihan se raikasta, jos vasemmistodemari Sanna Marin ihmettelisi vaikkapa ay-liittojen omistamaa Kojamoa, joka tekee mukavaa tiliä asunnonvuokrauksessa pääkaupunkiseudulla. Tuloksesta jaettavat osingot ovat omistajilleen verottomia, koska liitot ovat yleishyödyllisiä toimijoita. Yhtiö päätti maksaa tänä koronakriisin vuonna omistajilleen osinkoa 0,34 euroa osaketta kohden, eli reilut 84 miljoonaa euroa.

  Suurimmat osingonsaajat ovat Ilmarinen ja Varma, mutta mukana on myös kymmenen ammattiliittoa, jotka saavat yhteensä kymmenien miljoonien eurojen osinkotuottonsa verovapaana.

  Moni vuokralainen saa verovaroista Kelan asumistukea, josta maksaa vuokransa yhtiölle. Kun ammattiliitto-omistaja ei maksa osingoistaan veroja, voisi tietysti kysyä, onko tämä yhteiskuntavastuullista toimintaa ja – moraalisesti oikein.”

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006651350.html?

 10. On se hienoa, etta Marin on pöyhäissyt kalkiintunutta kusiaispesää, siitä on vain hyvää odotettavissa.
  Tässä vaan ei ole kysymys mitemkään vasemmistolaisuudesta. Mutta veronkierronhan on ottanut tässä keskustrlussa yryttäjät niskoilleen väristä välittämättä.

  1. Saattaa tulla uutisena, mutta Marinin populistinen puoluepolitiikka pöyhii ainoastaan ikääntyvän kannattajakunnan mieliä. Ikävä kyllä Suomi joutuu kärsimään vasemmistopopulismin seurauksena.

Kommentoi