Jäätiköt sulavat ja alta paljastuu ihmisen asumista ennen sulina olleilla alueilla

https://www.hs.fi/tiede/art-2000007664076.html

”Ikijää suli Norjan vuoristossa, ja alta paljastui jopa noin 6 000 vuotta vanhoja nuolia

Jotunheimenin ikijää Keski-Norjassa on alkanut sulaa ilmastonmuutoksen takia.”

Ikijää on siis korkeintaan 6000 vuotta vanhaa…

Siis alue oli ennen teollista aikaa jo aiemminkin sula, mutta nyt syy on ihmisen.Sama koskee Grönlannin ja Alaskan jäätikköjä.

Niiden sulaessa alta on paljastunut suurten tukkipuiden kantoja ja asumusten jäännöksiä eli ne ovat olleet ihmisen asuttamia jo aiemminkin, kuten tiedetään Grönlannissa olleen viikuínkien asutusta n. 500 vuotta keskiajan alusta sen puoliväliin keskiajan lämpimällä kaudella.

Ilmastohihhulismi räksyttää, vaikka jäätikköjen tilanne on vaihdellut aiemminkin ilman ihmisen vaikutusta.

Jos jäätiköt olivat aiemmin sulia, miten nykyinen sulaminen muka aiheuttaa täydellisen katastrofin?

12 vastausta artikkeliin “Jäätiköt sulavat ja alta paljastuu ihmisen asumista ennen sulina olleilla alueilla”

 1. Ilmasto vaihtelee toki, mutta ilmanlaatu on eri asia. Suomenkin suuremmissa kaupungeissa on ajoittain surkea ilmanlaatu, puhumattakaan maailman metropoleista. Hiilestä ja öljystä on päästävä eroon.

 2. Pitää osata erottaa ilmanlaatu, saasteet, luonnon tuhoaminen jne.. jotka sinänsä ovat ihmisen aiheuttamia vaikutuksineen, mitä sitten ovatkin ja ovat varmasti.

  Mutta nämä jäätiköt jne.. suuret muutokset ?
  Onko kukaan selvittänyt tarkasti sitä, mitä ihmisen aiheuttama maanpinnan eroosio, miljardien tonnien maaperän ym. siirto maapallon toiselta laidalta toiselle on aiheuttanut.
  Onko tutkittu sitä, onko tuo tasapainon muutos vaikuttanut edes mikroasteen muutoksia maapallon kallistuskulmaan suhteessa auringonrataan ?
  Miten se muutos on mahdollisesti vaikuttanut Golf-radan virtausiin ja lämpötilojen muutoksiin pohjoisella pallon puoliskolla ?
  Entä muut merivirtaukset tuulineen ?
  Auringonpinnan ja aurinkotuulien muutoksista tiedetään paljonkin.
  Mutta sen tiedän, että jokin vaikutus noillakin täytyy olla, mutta mikä ja minne ?

 3. Meidän tilastoima aika on lyhyt, on ollut ajanjaksoja jolloin on pitkään kylmää ja pitkään lämmintä. On löydetty asumuksia niin kylmiltä alueilta ettei siellä kukaan pärjää. Aikoinaan ollut todella lämmintä. Viimeiset mammutit kuoli n 3700 vuotta sitten, eli silmänräpäys sitten.

  Tämänhetkinen tilanne on väistämätön, ihmisiä alkaa olla liikaa ja jokin tappaa tämän nilviäisen pois kuleksimasta, joko ilmasto ajan myötä, taudit, sota, yms. En sure moista.

 4. 70-luvulla kun aamusella katseli Suomenlinnasta käsin tyynellä ilmalla, kantakaupungin päällä oli kuin ydinräjähdyksen jäljiltä semmoinen kartion muotoinen pakokaasupilvi, ei ole enää.

 5. https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/0d1eb416-05d9-456f-bbaf-b44c41d63908/jaakaudet-maapallon-vaappumisen-tahdissa.html

  Maan kiertorata ja pyörimisakseli vaihtelevat

  Maan kiertorata ja pyörimisakseli muuttuvat kymmenien tuhansien vuosien kuluessa, mm. muitten taivaankappaleitten vetovoiman takia. Näissä ns. maan rataparametreissa esiintyy kolmentyyppisiä vaihteluita:

  • Noin sadantuhannen vuoden jaksollisuus maapallon kiertoradan muodossa: kiertorata on väliin soikeampi, väliin lähes pyöreä.

  • 41 000 vuoden jakso maapallon pyörimisakselin kallistuskulmassa. Kun pyörimisakseli on voimakkaasti kallellaan, saavat napa-alueet nauttia kesällä runsaasta auringon säteilystä (kuva 1)
  .
  • Vuodenaikojen kulkeutuminen uusiin kohtiin pitkin maapallon soikeaa kiertorataa, jakson pituus 19 000 – 23 000 vuotta. Tällä hetkellä maapallo on lähimpänä aurinkoa pohjoisen pallonpuoliskon keskitalven aikaan, runsaat 10 000 vuotta sitten keskikesällä (kuva 2)

 6. Korkeintaan 6000 vuotta sitten

  N. kuusituhatta vuotta sitten oli kulunut 6..7 tuhatta vuotta jääkauden päättymisestä.

  6 800–5 500 vuotta sitten, jolloin ilmasto oli 1–3 astetta nykyistä lämpimämpi ja yleensä kosteampi. Tällöin Etelä-Suomessa vallitsi Keski-Euroopan ilmasto ja monet jalot puulajit viihtyivät täällä. Suomessa kasvoi Keski-Euroopan sekametsiä muistuttavia metsiä. … alkaen jalot lehtipuut levisivät Etelä-Suomeen.

  Viimeisin jääkausi oli Veiksel-jääkausi 11 500 – 115 000 vuotta sitten, ja nyt eletään jääkausien välistä lauhaa välikautta eli interglasiaalia . Seuraavan jääkauden tulisi luonnostaan alkaa noin 50 000 vuoden päästä. Potsdamin ilmastontutkimuksen instituutti on kuitenkin arvioinut, että ihmisen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen vaikutuksen johdosta siihen voisi mennä jopa yli 100 000 vuotta. [Lähde Wikipedia]

  1. Etkö jo opiskellessasi noita oppinut ?

   Minun varsinainen kysymykseni oli ihmisen aiheuttamat maan massojen siirrot ja tasapainohäiriö maan kuoressa pysyvänä ilmiönä. Ja niiden mahdolliset vaikutukset muihin tekijöihin; merivirtoihin. Minä en tiedä niiden roolia.
   Edelleen voidaan kysyä maapinnan metsien hävitys ja maanpinnan asfaltoinnin räjähdysmäinen kasvu ja lämmön heijastusilmiöt tai heijastamattomuus sekä sulamisvesien ja sääilmiöiden ja vesien imeytymisen häiriöiden aiheuttamat tulvat.

   Eli en osaa vastata eikä kukaan muukaan idioottivarmasti, mutta kunhan esitän pohdittavaa.

  2. Parilla edellisellä postauksella halusin tuoda esille, että ilmasto on muuttunut ja tulee muuttumaan ilman ihmisen vaikutusta. Fossiilisten aineiden massiivinen tuonti maaperästä ilmakehä- kasvusto –kiertoon saattaa hidastaa nyt jääkauden jälkeistä ilmaston jäähtymistä.
   .
   Ilmasto on todella jäähtynyt jääkauden päättymisen jälkeen.

   https://tekniikanmaailma.fi/kun-viikingit-asuivat-gronlannissa-siella-oli-paljon-nykyista-lampimampaa-kertoo-tutkimus/

   Kun viikingit asuivat Grönlannissa, siellä oli lämmintä, kertoo tutkimus

   *
   Skandinaavien varhaiset Grönlannin siirtokunnat olivat olemassa noin vuodesta 985 vuoteen 1420 saakka.
   [ Lähde . Wikipedia ]

 7. ”Minun varsinainen kysymykseni …”

  Sinun kysymyksesi ei minua kiinnosta.

  *************************************************************************************
  ”Etkö jo opiskellessasi noita oppinut ?”

  Minulle on tullut selväsi, että sinun tietämyksesi on seiskan tasoa.

  Vastauksia kyllä löytyy, jos viitsii lukea. Idiootin varmuutta ei kukaan voi millekään tiedolle taata.

 8. Sinun selvyytesi tietojen tasosta ym. ei kestä päivänvaloa eli hauskoja unia ja pane kirjanpitosi kannet nyt kiinni, ja näe unia, niistä voi oppia.

Kommentoi