Hädässä riittää vähempikin

Pääministeri Sanna Marinin ja hallituksensa toimia tällä hetkellä arvostetaan yhä erittäin laajalti, vaikka hallituspuolueiden kannatus heikkenee. En tokikaan väitä että maamme johto olisi surkeasti koronaa hoitanut, mutta virheitä on tehty hieman enemmän kuin olisi suotavaa. Voisiko olla niin, että hädän keskellä emme ole niin tarkkoja lasten ja pesuveden suhteesta?

Syyllistä on turha osoitella

Pitää alkuun korostaa, että minulla (tai sinulla) ei ole riittävästi tietoa, analyysiä tai taitoa osoittaakseen absoluuttisella varmuudella juuri missä hallinnon portaassa ja kenen suoralla vastuualueella virheitä on tapahtunut. En siis syytä Marinia sen paremmin kuin ketään muutakaan sormella. Marinin henkilökohtaiseksi virheeksi voi laskea yhteistyöhaluttomuuden ja ajoin hieman ailahtelevan viestinnän. Ne eivät ole kuolemansyntejä. Voidaan toki argumentoida minkä tahansa valtiojohdon virheen ylimmän vastuun kuuluvan ylimmälle johdolle, mutta eipä pääministeri voi käyttää kaikkea aikaansa pyytääkseen anteeksi jokaista vinoon mennyttä t:n viivaa ja i:n pistettä. Edelleen: maan johto saa mielestäni joka tapauksessa tyydyttävän arvosanan koronan hoidosta, eikä summittainen haukkuminen myöskään auta mitään. Keskityttäköön siis ongelmiin. Niitä ei tule lakaista maton alle, vaan tutkia rauhassa ja varmistaa, etteivät ne toistu.

Ensin nostaisin tiedevastaisuuden. Ideologiat, ministeriöiden ja ammattilaisten väliset nokittelut ja suurten egojen taistelut ovat aivan liian usein jyränneet tutkitun tiedon ohi. Tästä johdetaan pian tie viestintäongelmiin, esimerkiksi hoitajien ammattijärjestöt eivät ole koskaan ennen saaneet luuria korvaansa yhteydenotoissa Sosiaali- ja terveysministeriöön. Hoitajia on muutenkin kohdeltu kuin märkää rättiä, ei kunnioitusta, ei solidaarisuutta. Maahantulotarkastukset ryssittiin moneen otteeseen. Työterveyshuollon pääsy koronaseurantaan evättiin. Kesän luvattu valmisteluaika käytettiin ekstrapitkiin lomiin ja yleiseen laiskotteluun – syksyllä tilanne yllätti päättäjät housut kintuissa. Yritysten osalta tilanne on vieläkin sekavampi, osasta on pidetty huolta ja osa on heitetty bussin alle. Osaaminen yritysaiheissa on kenties huteraa, sillä päätökset heiluvat äärilaidalta toiselle. Oma lukunsa ovat sitten tarvikehankinnat, joissa ilmeisesti Sipilän ajalta tuttu linja jatkuu: huonoin tarjous voittaa.

Suomen ei tarvitse hävetä globaalissa vertailussa, olemme keskiarvon yläpuolella koronahoidossa. On myös erinomaista, että hallituksemme saa globaalia näkyvyyttä, se voi tuoda maahamme töitä ja investointeja ajan myötä. Viisas hallinto osaa kuitenkin muutakin kuin esitellä ylemmyyttään. Se on myös sopivasti nöyrä, ymmärtäväinen ja kehittyvä. Se ottaa haasteet vastaan, vastaa kun kysytään ja parantaa kun on parantamiselle tarvetta. Viisas hallinto käsittelee virheet avoimesti, ymmärtää kriisiviestinnän taidot ja julkistaa suoraselkäisesti toimet, joilla vastaavat virheet vältetään jatkossa.

Viisas rakentaa huomista

Ennen kaikkea viisas hallinto ymmärtää, että tänään rakennetaan huomista ja että huomenna maailma on erilainen. Sitä voi osoitella sormellaan taaksepäin ja menneisiin vääryyksiin, tai maalata kuvaa huomisesta, joka on eilistä parempi. Minä haluaisin nähdä tulevaan, mutta niin usein keskitytään milloin menneeseen, milloin aiheen välttelyyn, milloin summittaiseen syyllisten nimeämiseen. Järki on poissa ja tunteet tanssivat pöydällä. En tiedä aloittiko tuon tanssin hallitus, oppositio, virkakoneisto vai jokin ministeriö, mutta kukaan ei pysy tahdissa.

Ehkäpä meillä vaan on nyt niin iso kriisi päällä tässä maailmassa, että moiset murheet eivät juuri kiinnosta. Juuri nyt pääosa meistä tyytyy maamme hallinnossa kovin vähään. Minä haluaisin kuitenkin enemmän.

5 vastausta artikkeliin “Hädässä riittää vähempikin”

  1. Tarkastelen tätä blogia ikään kuin akuutista tilanteesta, jota voidaan verrata sotaan ja sotastrategiaan sillä poikkeuksella, että vihollista ei näy, mutta olemme jokainen itse ase vihollisen käsissä niin pasifisti kuin sotilaskin. Eli keitä ammutaan ja millä aseilla ?

    Uusi Seelanti voitti loputtoman taistelun sulkemalla koko yhteiskuntansa eli pani itsensä umpioon ja kertaheitolla kaikkinensa. Se sai koronan hallintaan toistaiseksi ja ihmiset elävät nyt vapaasti umpiossaan niin kauan, kun se avaa rajansa taas näkymättömälle viholliselle.

    Koko maailma on tekemisissä saman vihollisen kanssa, jolloin sisäisellä syyttelyllä, virheiden kaivamisella ei ole mitään arvoa strategisesti sodan keskellä.
    Perustrategia ja johtamisstrategia ovat selvillä ja oleelliset ”asevaraston” puutteet logistiikkapuutteet on paikallistettu. Tiedustelu tuo aina uutta tietoa sodan johdon käsiin. Sillä on merkitystä, että keskitymme itse taktiikassa yksilö- joukkuetasolla ja alueellamme noudattamaan hyväksi todettuja, annettuja määräyksiä tiukasti.

    Tiede ja rokotukset tulevat ajallaan toimiviksi vasta vuosien päästä, kun valtaosa, liikkuvin osa koko maailmasta on rokotettu.
    Emme tule koskaan palamaan entiseen odotettuun vapaaseen, ”ihanaan” malliin, vaan moni business ja vapaa-aikatoiminta, elintavat ja liikkuminen tulevat saamaan uudet ohjeet ja toimintaympäristön.
    Tämä muutos on muuttanut ihmisten entisiä asenteita ja henkistä tilaa käyttäytymiseen, työympäristöön ja välineisiin, vapaa-ajan toimintoihin jne..

    Politiikan teko tässä sodassa ja taistelujen keskellä ei auta ketään. Nyt noudatetaan sitä politiikkaa, mitä tämän hetken sodanjohto määrää.

  2. Minä ihmettelen presidentin ja pääministerin hyvin vähäistä yhteistyötä, presidentti sanoi soittaneensa toissaviikonvaihteessa pääministerille. Ei kelvannut koronan alkuvaiheessa presidentin ehdottama ”nyrkki” pandemian vastaiseen taisteluun.

    Onhan se tietysi niin, että kotimaan ongelmat eivät kuulu presidentille, mutta luulisi, että hänen neuvojaan kuuntelisivat hallitus ja pääministeri. Tuolta muiden maiden presidenttejä seuratessa he melkein yksin käyttävät valtaansa, mutta heillä tietysti on sitä.

  3. Oppositioorpo ei ole kannatusta puolueessaan saanut nousuun hallitusta moittimalla joten enemmistön mielestä asioita on hoidettu parhain päin!
    Avoimempi toiminta osoitti ettei ole vielä aika sillä koronataisto jatkuu.
    Huominen tulee ja miten se riippuu tänään tehtävistä toimista. Suuret työnantajat ovat osoittaneet irtisanomisilla oman osuutensa näihin talkoisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *