Poliittinen kansliapäällikkö leikkii lääketieteen ammattilaista

www.kauppalehti.fi/uutiset/ministerio-voisi-aloittaa-maskin-kayton-suomessa-heti-nyt-heikki-palve-tyrmaa-kansliapaallikon-puheet-kasvomaskeista

”Jo nykyisin STM ohjeistaa oireisia käyttämään maskia. Pälve huomauttaa, että tartunnan saanut voi erittää virusta jopa 5 päivää, ennen kuin saa oireita.

”Varhila totesi, että maskin käyttö saattaa jollekin sairausryhmälle tuottaa vaaran. Sen vuoksi asiasta ei voi nyt antaa suositusta. Aiemmin kuitenkin myös ryhmäkohtaisia rajoituksia on tehty. Ja tämä on helppo ratkaista – tällöin ei tarvitse käyttää. Tosin en oikein ymmärrä, mikä sairaus estäisi maskin käytön”, Pälve toteaa.

”Käytön oppiminen ei ole mikään ongelma. Olipa akateemista saivartelua koko keskustelu kaikkiaan.””

Muualla maailmassa on useita laajoja tutkimuksia, jotka selkeästi puoltavat maskien käyttöä.

Sensijaan ministerit ja poliittinen kansliapäällikkö jauhavat potaskaa eikä suositustakaan maskien käytölle uskalleta antaa, kun ilmeisesti typeryys johtaa tieteen sijaan.

Myös THL on osoittanut täydellistä ammattitaidon puutetta tässä asiassa.

Onko syy sittenkin siinä, että maskihankinnoissa munittiin eikä maskeja ole tarpeeksi edes hoitohenkilökunnalle, kuten eri laitosten ja HUS:nkin puolesta on todettu?

6 Replies to “Poliittinen kansliapäällikkö leikkii lääketieteen ammattilaista”

 1. Tässä on vähän tuttua suomalaista holhousyhteiskuntaa.

  ”Ei kansa osaa käyttää D-vitamiinia”
  ”Ei kansa osaa ostaa A-olutta kaupasta”
  ”EI kansa osaa käyttää maskeja”

  Sinänsä STM ei ole väärässä siitä, että koronaviruksen osalta mittavaa testausta maskeista ei ole, koska koronavirus on niin uusi asia. Vastaavien virusten osalta testiä kuitenkin on, ja lisäksi julmettu määrä tilastodataa joka osoittaa maskien auttaneen lukuisissa maissa. Tästä viestiketjusta löytyy yksi arvostetuimpia tiedonkerääjiä maailmassa, joka on puinut läpi asiaa. Täysin erinomainen kooste.

  Minä käytän maskia. Minulla oli varaa ostaa 40 eurolla paketti maskeja. Kaikilla ei ole. Niille olisi hyvä että valtio auttaisi.

  1. Näyttäisi osittain siltä, että ihan kaikki eivät edes ymmärrä maskin käyttöä. Se on passiivinen, eli suojaa ympäristöä, ei käyttäjäänsä.

   1. Ihan yllättäen tämä on yleisesti tiedossa, että maski erityisesti suojaa muita maskinkäyttäjän aiheuttamalta tartunnalta.
    Kuitenkin kunnon maski suojaa myös käyttäjää, mikä on syynä siihen, että sairaaloissa maskeja käytetään laajalti suojaamaan hoitajia ja lääkäreitä.
    THL:n ja STM:n selitykset maskien hyödyttämyydestä perustuvat epämääräiseen oletukseen, etteivät ihmiset osaa käyttää maskia oikein ja että maskinkäyttösuositus saisi ihmiset muilta osin käyttäytymään holtittomasti.
    Tosin edelleenkin yksi tekijä lienee se, ettei kunnon maskeja ole riittävästi edelleenkään saatavilla tavallisille ihmisille

 2. Enpä juuri äsken pyöräilyn aikana maskia käyttänyt vaan kypärää, sekään ei ollut edes sarvikypärä. Pikku hiet pintaan kun 30 km hujautti yksillä hiellä. Hyvä keli pitää ajaa kiinni, eikös se kohta kylmene ja tietenkin kurkkusalaatti päällä kun manttelikin oli jäänyt mökille.

 3. Maski suojaa lähes yksinomaan muita käyttäjiä, mutta nyt jos koska pitää ajatella muita ihmisiä. Tietenkin. Käytän FFP2-maskia, semmoisia joita kaupoista nyt alkaa saamaan. Siitä on pisarasuojan osalta hyötyä myös käyttäjälleen, mutta toki suurin hyöty on muille.

  Mitä useampi käyttää, sitä enemmän se rohkaisee muitakin ja sitä paremmin tilanne pysyy hallinnassa. Tiedän oman alani puolesta että näiden saatavuus paranee ja hinnat laskevat koko ajan. On jo useita kauppoja Tampereella, joista näitä voi käydä ostamassa. Kohta kauppoja on enemmän.

  Hinnoissa suuri tekijä on toimitustavalla. Toistaiseksi näitä hankitaan lentorahtina. Massatuotteiden hinta laskee alemmas kun päästään merirahtiin, mutta se on varsin rauhallinen prosessi.

  Ja ei, en ole asiantuntija. Siksi linkkasin yllä mitä käytän lähteenä. Kerron mitä teen, mutta en ole käskemässä ketään muuta tekemään samoin. Käyttäköön jokainen omaa päätään kun sellainen kerran on.

Kommentoi