Vasurit pienituloisten puolella

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7af5747c-3973-478a-88d1-a3bc3852d942

”Li Andersson tyrmää Orpon puheet veronkevennyksistä – ”Itsekkäät ja lyhytnäköiset ehdotukset”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson katsoo, että kuntaveronkorotukset olisi parempi vaihtoehto kuin leikkaukset.”

Kyllä vasurit pitävät pienituloisten puolia ihan tosissaan.

Kuntaverohan kiristää menomaan pienituloisten toimeentulos, koska kuntavero on tasavero  ja euro pienituloiselta on sama euro suurituloiselta.

11 vastausta artikkeliin “Vasurit pienituloisten puolella”

  1. Kuntavero ei oikeastaan ole tasavero; se on lievästi efektiivinen prokressioitju tulovero.
    Anteeksi hieno sanonta mutta tuo prokressiivkinen, sen ehkä voisi suomentaa sanonnalla; itseasiallinen.

    1. Kuntavero on tasavero eli kaikille sama veroprosentti ilman progressiota tulojen noustessa.

    1. Pääomatulot on rinnastettava muihin tuloihin eli kaikki yhteen ja verot koko summasta yhtenäisesti.

  2. Niinpä, esimerkiksi työtön ei maksa työttömyyskorvauksesta valtiolle veroja, mutta täysimääräisesti kunnalle. Ja pääomatuloja saavat (usein suurituloiset) eivät maksa pääomatuloista kunnalle latin latia.

  3. Ei kunnallisvero suinkaan ole tasavero. Kunnallisverosta tehdään erilaisia vähennyksiä, jotka todellisuudessa alentavat kunnallisveroprosenttia. Verovähennykset suosivat pienituloisia.

    Kunnallisveroprosentti eli ns. nimellinen veroaste on eri kuin kunnan todellinen veroaste.

  4. Kunnallisveroprosentti on teoriassa kaikille sama mutta kyllähän se tietysti enemmän kirpaisee jos 100 000 eurosta otetaan prosentti enemmän kuin jos se otetaan 10 000 eurosta. Tosin sille 100 000 tienaavalle jää edelleen paljon enemmän rahaa toimeentuloa varten. Mutta olen kyllä Anderssonin kanssa tällä kertaa samaa mieltä. Ei pidä lähteä kunnissa leikkaamaan palveluita nyt varsinkin kun valtio on niille menetykset lähes tulkoon korvannut. Ja jos tavallisilta kansalaisiilta kystään niin yleensä tuntuu siltä että enemmistö maksaa mieluummin pari kymppiä enemmän veroa kuukaudessa kuin kasvattaa terveysasemien jonoja, säästää vanhusten huollosta ja kasvattaa koulujen opetusryhmiä. Sitä herkkua on sitten luvassa jos Kokoomus taas pääsee hallitukseen.

    Sipilän hallitus leikkasi kunnilta valtavasti yhteisöveron tuomia tuloja. Niitä kyllä alkuun kompensoitiin, mutta ilmeisesti on tuon leikkauksen ansiota, etteivät kunnat, kuten Tampere. saaneet talouttaan tasapainoon enää edes hyvänä aikana.

    1. Tampereen talous pilattiin hukkaputkella, ratikalla ja kansipelleilyllä, mikä on maksanut ja tulee maksamaan Tampereen veronmaksajille yhteensä n. 100 milj. €.
      Siitä 50-60 milj. € meni jo siinä, kun rakennusoikeudet ”myytiin” SRV:lle hintaan 9€/neliömetri samaan aikaan, kun ranta-tampellassa otettiin 900€/neliömetri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *