Vihertarinoita ja hysteriaa

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006601865.html

Kuinka paljon yhden olutlitran valmistamiseen kuluu vettä?

”WWF Suomen julkaisemassa vesijalanjälki-raportissa on laskettu, että puolen litran tuoppi olutta kuluttaa vesivaroja 149 litraa.”

Vesijalanjälki pienemmäksi

”Vedenkulutustaan voikin alkaa tarkkailla ja suosia kasvispainotteista ruokavaliota. Esimerkiksi nyhtökauran vesijalanjälki on 1370 litraa kiloa kohden ja kikherneen 3196 litraa kilolta. Porsaanlihan ja naudanlihan vastaavat luvut ovat 5366 ja 14 964 litraa.”

Näitä tarinoita kerrotaan jatkuvasti suurella uholla ja vaaditaan kasvisruokaan siirtymistäkin.

Tosiasiassa puolessa litrassa olutta on n. ½ litraa vettä ja kilossa naudanlihaa on n. 0,7 litraa vettä.

Kaikki muu on toki kulkenut prosessin läpi, mutta on palannut luontoon nesteenä tai vesihöyrynä häviämättä mihinkään.

Ongelma on vain alueilla, missä juomavettä ei ole riittävästi, mutta vouhottaminen siellä, misä on runsaat vesivarat, kuten Suomessa, on pelkkää viherhysteriaa jalat tukevasti ilmassa ja pienessä kuplassa.

Kasvitkin imevät runsaasti vettä maasta ja hahduttavat sen ilmaan – iso koivu jopa 500 litraa vuorokaudessa.

Jostain syystä kaikki sekin vesi palaa maan pinnalle sateina eivätkä pohjavedet lopu.

9 Replies to “Vihertarinoita ja hysteriaa”

  1. Olen kyllä lisännyt kasvisruoan osuutta itselläni, mutta ei politiikan vaan terveyden takia.

    Kun näitä yleistyksiä luonnonvarojen käytöstä tehdään, pitäisi muistaa että ollaan Suomessa. Täällä esimerkiksi sähkö on lähes täysin päästötöntä ja vedet melko hyvässä kunnossa. Toki täälläkin on ongelmia, esim. ylilannoittaminen, turpeen poltto, liikennepolttoaineet, yms. Mutta pitäisi nähdä tämä asia meidän kantilta, eikä ottaa amerikkalaisia standardeja tänne.

    1. Tasapainoitettu ruokavalio, vältä ns. valkoisia hiilihydraatteja ja lalkoholiq hyvinkin kohtuudella..
      Sekä säännöllinen päivittäinen liikunta; johan lähti paino putoamaan.

  2. Taidanpa siirtyä oluesta veden juontiin ja sitäpaitsi se on terveellisempää…
    Kasvisruoka suomessa tuotettuna ns kasvihuonetuotantona kuluttaa paljon vettä ja energiaa pelkästään kasvihuoneen lämmitykseen? Onko laskelmia?

Kommentoi