100 vuotta Viron Vapaussodan rauhansopimuksesta

Tänään 2.2.2020 tuli täyteen 100 vuotta Viron ja Venäjän välillä solmitusta Vapaussodan rauhansopimuksesta. Se sopimus solmittiin Tartossa, siten myös rauhansopimuksen muistotilaisuus pidettiin Tartossa – presidentti Kaljulaid osallistui tilaisuuteen.

Katsokaa kuvagalleria tilaisuudesta:

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/fotod-tartus-toimub-malestustseremoonia-kus-osaleb-ka-kersti-kaljulaid?id=88820745

Kyseessä oli nimenomaan Viron ja Venäjän välillä käyty sota – aivan kuten Suomen Vapaussota käytiin Suomen ja Venäjän välillä.

12 Replies to “100 vuotta Viron Vapaussodan rauhansopimuksesta”

 1. Virolaiset eivät ole suomettuneita, vaan ovat oikeutetusti ylpeitä omasta Vapaussodastaan. Suomessa sen sijaan olleen edelleen suomettuneita ja jotkut kutsuvat Suomen Vapaussotaa valheellisesti sisällissodaksi.

 2. Vapaus on meille suomalaisille ykkösasia vasta kun se on mennyttä.
  Vapaus ei ole mikään itseisarvo ellei siitä pidetä huolta.
  Virolaset osasivat laulaa vapaudesta miehitettynäkin?

  1. Niilo: ”Vapaus on meille suomalaisille ykkösasia vasta kun se on mennyttä.
   Vapaus ei ole mikään itseisarvo ellei siitä pidetä huolta.”

   Näin se on Niilo. Me suomalaiset olemme kummallista kansaa – kun kaikki näyttää hyvältä, niin sorrumme illuusioon. Sitten Siperia opettaa ja taas olemme jonkin aikaa valppaina – ja taas illuusio.

   http://jput.fi/Illuusio.htm

  2. Niilo: ”Virolaset osasivat laulaa vapaudesta miehitettynäkin?”

   Kun Viro voitti Vapaussotansa, niin he sitten kovalla työllä rakensivat Viron talouden erinomaiseen kuntoon ja rakastuivat vapauteensa.

   Kun Venäjä miehitti Viron, niin heti kun näytti mahdolliselta virolaiset rupesivat metsäveljinä taistelemaan vapautensa puolesta.

   Kun Saksa alkoi miehittämään Viroa niin se Saksan miehitys oli hyvin siedettävää verrattuna Venäjän miehitykseen – niinpä suuri määrä virolaisia taisteli vapaaehtoisesti Venäjää vastaan, että Venäjä ei onnistuisi miehittämään Viroa uudelleen.

   Kun Venäjä miehitti Viron uudelleen, niin metsäveljet jatkoivat taistelua Viron vapauden puolesta. Kun näytti yhtään mahdolliselta saada Viro taas vapaaksi, niin virolaiset tosiaankin lauloivat suurena joukkona isänmaallisia lauluja ja se laulaminen rohkaisi kansaa mm. Baltian ketjuun ja itsenäisyyden palauttamiseen uudelleen täyteen voimaan. Vapautta julkisesti haluavien joukko kasvoi niin suureksi, ettei Venäjä mahtanut sille lopulta mitään.

  1. Ei se Venäjän johto tainnut olla juurikaan ”vapaamielisempi”, mutta vuonna 1990 Venäjän talous oli ihan kuralla Venäjän sodittua 10 vuotta Afganistanissa ja käydessä asevarustelukilpailua (kiitos Ronald Reagan).

 3. Muuttuiko tuo tuosta sen paremmaksi?? Tilalle saatiin uhooja ja kiihkoilija joka ei taida lähtee kulumallakaan.

Kommentoi