Hyvää ruokaa konstailematta ja ilman mausteita

Myllymatin kirjoitus toimi tämän kirjoituksen katalysaattorina. Hyvää ruokaa ei tarvitse tosiaankaan asetella pinseteillä, eikä välttämättä koristella millään lailla. Joidenkin mielestä ruokia pitäisi maustaa kaikenlaisilla mausteilla – mutta se ei ole suinkaan välttämätöntä.

Viimeisimmältä pitkähköltä ”sotareissultani” Viroon toin jälleen monenlaisia herkkuja Suomeen. Eräs niistä herkuista oli melkoinen palanen kuumasavustettua ”raitapossua” Saarenmaalta. Kyseessä on herkkupala jossa on varmaankin enemmän rasvaa kuin lihaa, ja toki myös nahka.

Se savustettu possu on aivan herkullista sellaisenaan tai leivän päällä. Sain kuitenkin idean kokeilla tehdä siitä (osasta sitä) oikea ruoka-annos:

 1. Pienensin raitasikaköntin pienehköiksi kuutioiksi.
 2. Kuutioin kaksi suurehkoa kuorittua raakaa perunaa pienehköiksi kuutioiksi.
 3. Hyvälle kotimaiselle Fiskarsin Hardface paistinpannulle köntti voita sulamaan.
 4. Sikakuutiot pannulle miedohkolle lämmölle, kääntelyä.
 5. Perunakuutiot perään, sekoittelua ja kääntelyä.
 6. Ripottelin suolaa varsin maltillisesti sekaan, sekoittelua ja kääntelyä.
 7. Jätin hautumaan nyvin miedolla lämmöllä, ei mitään mausteita, ei sipulia, ei valkosipulia. Kävin välillä sekoittamassa ja kääntelemässä.

Kun perunat olivat kypsiä, niin pannun tyhjennys lautaselle ja ei kun herkuttelemaan. Toistan, ei mitään muita mausteita, kuin mitä tuli kuumasavustetusta virolaisesta possusta.

Aina sapuskan ei tarvitse olla monimutkaista, yksinkertainenkin voi vaihteluksi olla hyvää.

4 vastausta artikkeliin “Hyvää ruokaa konstailematta ja ilman mausteita”

 1. Juuri piti menemäni yöunille mutta pitikin vielä tämä lukea, niin löi nälän päälle että jääkaapin kautta on pakko mennä. Kunhan ei tulisi tämä Putkisen kuvailema herkku uniini kummittelemaan.

 2. Kuulostaa hyvältä reseptiltä Juhani
  Itsellä ihan perusjuttua: Lohkoperunoita ja uunimakkaraa uunissa: Mausteeksi perinteiset ketsuppi ja sinappi.

  1. Puhtaat hyvät raaka-aineet, mukaan luettuna sipuli ja valkosipuli, sekä sopiva määrä suolaa tuovat yleensä hyvän lopputuloksen.

   Joskus on mukava tehdä tulisesti maustettua, mutta ei sitä kannata joka päivä tehdä. Esimerkiksi karjalanpaistiin tulee hyvä maku jo laakerinlehdistä ja maustepippureista (tai katajanmarjoista).

Kommentoi