Ihan oikea paperinen kirja ja paksu.

Jääkärien tuntematon historia. Kirja on julkaistu v 2000 mutta nykyisellään melkoisen vaikeasti saatavilla. Tänään onnistuin sen hankkimaan Huuto.netistä hintaan 35,00€.

Saattaa monelle olla tuntematonta, että jääkäreitä jäi Saksaan eri syistä. n 450 miestä. Punaisten puolelle loikkasi muutama kymmenen ja muutama ei suostunutkaan Vaasasta lähtemään rintamalle kun kuuli, että vastapuolella on suomalaisia.

Kirja on muuten melkoinen ”möhkäle”, yli 850 sivua.

Jääkäreistä vielä: Matti Lackman  … Uutta ja yllättävääkin tietoa sisältävä perusteellinen teos niin jääkäriliikkeen ja jääkäripataljoona 27:n synnystä ja luonteesta kuin mielialojen vaihtumisesta ja sisäkkäisistä kriiseistä sekä niiden heijastumisesta itsenäisen Suomen ensimmäisiin vuosiin….

Matti Lackman; ….

Lackmanin mukaan kansalais-sisällissodasta puhuttiin myös vapaussotana väärin perustein.
– Syksyllä 1918 Suomen piti olla vapaa, mutta yleisesikunnassa palveli 90 vieraan maan upseeria. Sen lisäksi suunniteltiin sotilasliittoa, jossa puolustusvoimat alistettaisiin Saksalle. Myös Suomen hallitsijaksi oli tulossa saksalainen prinssi.
Lopulta jääkärit kuitenkin onnistuivat rakentamaan Lackmanin mukaan demokraattisen Suomen ja irtautumaan Saksasta.

Yllä muutamia sitaatteja; itse kirja sitten vaatiikin melkoista paneutumista asiaan.

Mielenkiintoista sinällään on, että 20-luvun historia oli voittajan historiankirjoitusta, muuta historiankirjoitusta ei tuntunut edes olevan olemassa.

Nykypäivin historiaa kirjoitetaan tämän päivän tutkimusten pohjalta ja näilläkin sivustoilla se tuntuu olevan joillekkin kova pala.

Ostin muuten tuon kirjan ainoastaan lukeakseni sen ja sen jälkeen laitan sen myyntiin ja uskon ainakin maksamani hinnan saavani takaisin, siksi heikosti saatavilla kirja on.

11 Replies to “Ihan oikea paperinen kirja ja paksu.”

 1. Matti Lackman on toiminut historian dosenttina Oulun-, Turun- ja Joensuun yliopistoissa sekä 1985 lähtien aina eläkkeelle saakka Oulun yliopiston rehtorina.
  Matti Lackman sai professorin arvonimen 2008.

 2. Tämä Lackmanin teos on vähän samantyylinen kuin Silvennoisen & knit vastaavat.
  Pyrkii avaamaan ja realistamaan 20 – 30-lukujen kiilloitettua historiaa.
  Jos nyt sitten joku väittää, että Lackman vain edistää kirjansa myyntiä. Sanoisin; hyvin on onnistunut kun kirjaa ei oikein mistään tunnu saavan.
  Tietysti nämä jotkut näiden sivustojen erityisasiantuntijat tämänkin teoksen ”lyttäävät”. Niinhän se menee.

 3. Tosin yksi ”erityisasiantuntija” ei vastaa Sinun blogeihisi ja blokkaa pois omiltaan.

 4. Tämmöinen linjahan se eräillä on. Toisaalta, kun asiallinen kommenttini poistetaan, totean deletoijan jo hävinneen keskustelun.
  Minä olen tähän ”asiantuntijaan” jo tottunut.
  Aikanaan väitti muuten, että nykyaikaisessa hävittäjässä Gatling-konekiväärissä/-konetykissä on suuntauslaitteisto.
  Kiinteähän se on ja lentäjällä visiirissään tähtäysristikko.

 5. Ihan uteliaisuudesta ja mielenkiinnosta tilasin kyseisen kirjan juuri tulemaan tuohon paikalliseen kirjastoon, kun ei ole näköpiirissä asiaa keskustaan, josta se olisi saanut suoraan hyllystä lainaan.

 6. Kyllä vaan kirjastoissa näitä kyllä löytää mutta se laina-aika on aika lyhyt niin isolle kirjalle. E-kirjana saattaisi kirjastosta löytää mutta 7vrk:n lukuaika on ehdottoman lyhyt.
  Siksi olen sitä kirjaa metsästänyt ostaakseni, onnistuinkin.
  Kun kirjan olen lukenut, myyn sen huuto.netissä pois.

  1. Kuukausihan siinä on aikaa ja veikkaan, että kyseiseen kirjaan saa kyllä jatkoaikaa melko varmasti, mutta sen aika näyttää.

 7. Sain kirjan yllättäen eilen ”kuriiripostina”, myyjä ohi kulkiessaan toi.
  Kirjahan on aivan kuin uusi, en tiedä, onko edes luettu, voi jopa olla ns isänpäivälahja.
  Lukemiskuviot vaan nyt menevät uusiksi. Pöydän ääressä tuota järkälettä on luettava ja tarvitessa sitten lisäillä noita kirjanmerkkejä.
  Iltalukemisena E-kirjana Matti Lackmanin; sotavankien pako vankileiriltä. Koskee sotavankien oloja pitkin maailmaa ja kirja keskittyy Muurmanin vankileiriltä paenneiden sotavankien matkaa poikki Suomen, Ruotsiin.
  Siis samaan aikaan kaksi kirjaa ”työn alla”.

 8. No, nyt tuli tuhkaa silmille oikein kunnolla; Adlibris tarjosi ko kirjaa 15,90€. Taidan sittenkin ostaa tuon e-kirjan ja laitan myyntiin tuon hallussani olevan paperikirjan.

 9. Kyllähän noista jääkäreistä on tietoa käsittääkseni ollut. Osa ei Suomeen palannut, eikö päässyt, koska olisi mennyt ehkä punaisten puolelle?

  Jostain luin myös, että suunnittelivat Mannerheimin syrjäyttämistä kansalaissodan aikana (jotkut heistä kai) ja korvaamista jollain saksalaisella everstillä.

  Jääkäreistä muodostui sitten Suomen armeijan runko.

Kommentoi