Jüri Vilms.

https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Aamu-uutisoinnissa pitkästä aikaa putkahti Jüri Vilms uutisointiin, monikohan edes tietää kuka hän lienee.

Tri Seppo Zetterbergin historian kirjoituksista/tutkimuksista Vilms on  minulle samalla tuttu ja tuntematonkin, kuten varmaan monelle muullekkin.

Jüri Vilms oli nuoren tasavallan alkuvuosina varapääministeri ja Eesti tööerakond, eli Työpuolueen edustaja, Eestin toiseksi suurin vasemmistolaiseksi luokiteltava puolue; suurin oli Sosialistit.  Jüri Vilms oli vahvasti vaikuttava nuori poliitikko. Kuollessaan (katosi Suomessa 4.5.1918, 29 vuotias).

Konstantin Päts; tasavallan 1. presidentti, luokiteltiin maltilliseksi sosialistiksi, ei oikein sulattanut nuoren Vilmsin poliittista toimintaa.

Kolmas suuri puolue oli Eesti rahvaserakond; vastannee lähinnä keskustaa. Vain nämä kolme puoluetta saivat 1918  vaaleissa kaksinumeroisen määrän edustajia.

Seppo Zetterberg on lukuisissa teoksissaan käsitellyt Jüri Vilmsin ja hänen kolmen toverinsa kohtaloa Suomessa. Syyllisiksi epäiltiin milloin saksalaisia, milloin punaisia tai valkoisia; selvyyttä ei vieläkään ole saatu, huolimatta monista teorioista.

2 vastausta artikkeliin “Jüri Vilms.”

  1. Eiköhän tuolloin ollut Helsinki ollut jo valkoisten vallassa pitkään?

  2. Jüri Vilmsin kohtalosta tiedetään ainoastaan se, että hän lähti jäitse Suomeen 27.maaliskuuta -18 ja siihen sitten varma tietämys loppuukin. Eräänkin olettamuksen mukaan seurue olisi hukkunut jo ennen Suomeen tuloaan Porvoon edustalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *