Kotivara ja varautuminen.

Luin tuossa erään blogistin maininnan kotivarasta, siis kolmen päivän tarvikkeet kotona. Kolme päivää mielestäni mikään kotivara ei kyllä ole, lähinnä normaali ruokavarasto.

Tuosta kotivarasta Martta-järjestö aikoinaan kirjoitteli useastikkin mutta he kyllä tarkoittivat käsittääkseni n kolmen viikon kotivaraa, näin ainakin ymmärsin.

Rupesinpa oikein miettimään; häiriötilassa, pakastevarastomme riittäisivät ainakin kuukauden pari, agregaatista saamme virtaa, pienkonebensiiniä saisi olla varastossa enemmänkin kuin parikymmentä litraa. Kuivaruoka-aineita, mehuja, marjasäilykkeitä, kuivattuja ruoka-aineksia ja mausteita riittäisi myös tuon parikin kuukautta. Hätätilassa vettä saa pihakaivostamme, kaasuakin löytyy, talo + sauna lämpiävät puilla, puita riittää. Paristoja ja valaisimia löytyy riittävästi.

Olipahan hyvä välillä miettiä tuota kotivara-asiaakin.

 

9 vastausta artikkeliin “Kotivara ja varautuminen.”

  1. Noinhan se on oikeasti ei kolmen päivän murkina ole kun normi ruoka varasto kotona
    Mutta minulla ei ole tilaa isommalle kun parille viikolle vaikka on kolme pakastinta käytössä ja purkki ruokaa jonkin verran
    Mutta näillä pitää pärjätä jopa parikin kuukautta tosi tilanteessa
    Sitten on kokonaan eri juttu se ettei kaikilla ole varoja pitää tuollasta varastoa missään jotenka tuo kolme päivää tuntuu aika hepposelta väittämältä terv tepivaari

  2. Kallelta ja Tepiltä ihan oikeat kannat eri kannoilta. Kuivamuonalla kaupungissa pärjää pitkään. Vettä saa Tammerkoskesta ja lämpöä turkeista ja vällyistä ja primuksesta. Pommisuojissa on ilmaa ja sähköä.

  3. Ehkä ihan kaikki noista ei täyty, en tiedä. Perustarpeet kyllä on, lämpö tulee metsästä, eli puita on, vesi tulee omasta kaivosta ja järvi lainehtii rapunpielessä. Peruselintarvikkeetkin varmaan löytyvät, pakastimista ja meidän alakerrasta.

    Mikä muuten sellanen katastrofi on, joka kestää viikkoja, kiinanvirus, vaiko muuten liikekannallepano? Kyllä silloin on valtiollakin tekemistä ja varmuusvarastojen aukomista.

  4. En luonnollisestikkaan enkä tietoisesti ole varastoinut viikkojen katastrofivarastoja; inventoinpahan ylimalkaisesti kuten avauksessani kirjoittelin tämän hetken tilannetta.
    Kokemusta on kuuden päivän sähkökatkoksesta, olikohan tuo toistakymmentä vuotta sitten. Agregaatilla pärjäiltiin hyvin ja nykypäivin tuo tekniikka on edelleen kehittynyt.
    Liikekannallepano ei ole minun murheitani, se kuuluu nuorille miehille.
    Kiinanviruksestakaan en panikoisi.

  5. Kotivara maaseudun asujalla paras mahdollinen järjestettäväksi ruuan lisäksi vesi ja lämpö jne. Kerrostalossa on pulassa jos sähkö katkeaa.

  6. Muuten tuossa kotivarassa (sähkö), aurinkoenergian hyödyntäminen oli jätetty täysin huomioimatta; se on merkittävä aina saatavilla oleva energia.
    Aurinkosähköä saadaan n 10 kk:n ajan Eteläisessä Suomessa.
    Meillä pystyttäisiin sillä lataamaan melko suuret akut, latausenergiaa tietokoneeseen kännykkään, valaistukseen jne. Ei sähköjen katketessa enää pärevalkean varassa olla.

  7. Oma sähkö olisi toki mukavaa ja sitä minäkin saisin aggregaatillani.
    Sen sijaan pidemmässä sähkökatkossa lakkaavat puhelinmastot toimimasta viimeistään 3 tunnin kuluttua, joten yhteydenpito menee lähikontaktiksi.
    Radiot toimisivat paristoilla ja telkkarikin, jos sitä omaa sähköä on.
    Toisaalta invertterillä saa auton akustakin riittävästi sähköä telkkariin.
    Lähetystoimintaa varten niitä varavoimaloita kyllä on.
    Pakastimet ja jääkaapit saa pelaamaan aggregaatilla, joten bensan riittäessä varastot kestävät muutaman kuukaudenkin.

  8. Eipä ole tullut juuri kotivara ajatuksella kaappeja täytellyksi, perustarvikkeita toki löytyy ruoanlaittoon / leivontaan ja pakastimissa on kaikenlaista, mutta kiertoa nekin tarvitsevat.

    Kurkkuja ja sieniä on säilöttynä vaan hupenemaan päin nekin, kun on tullut syötyä.

    Kalaa on vielä vähän, mutta sitä saa sitten taas lisää, Juuri tuli käytyä Motonetissä tarvikeostoksilla samalla kun kävin röntgenissä, joten eiköhän tästä pidä jonain päivänä lähteä kalaan, kun sitä pilkkikautta ei jaksa enää odotella.

  9. Varakkailla USA:ssa on varaa tällaiseen varautumiseen

    private bunkers

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *