Pörkölt.

Unkarilaisesta ruuasta mieleen tulee ehkä ensimmäiseksi gulashi, siis unkarilainen versio lihakeitosta.

Minäpä eilen valmistin  pörkölttiä; unkarilaista lihapataa. Siihen käytetään sianniskaa ja minä laitan jonkin verran naudanpaistiakin siihen sekään.

Ensin laitetaan valurautavuoan pohjalle öljyä, siinä kuullotetaan reilusti punasipulia ja valkosipulirouhetta. Sitten lisäillään lihakuutioita vähän kerrassaan huolellisesti sekoittaen, kuitenkin lihapalat saavat hieman ruskistua. Kun lihat ovat ruskistuneet, loraus vettä, ei niin paljon, että lihat peittyisivät.

Kattilan kansi kiinni; hauduttamista parisen tuntia, välillä tarkastellen, että nestettä on. Lisään purkillisen tummaa olutta (6,5%), suikaloitua paprikaa, punaista ja vihreätä, pieni chilipalko silputtuna, tomaattia pilkottuna, venäläistä suolakurkkua lohkoina, tässä vaiheessa vasta suolaa, mustapippuria ja valkosipulirouhetta sekaan. Puolisen tuntia ja viimeistelyä vaille valmis.

Loppuvaiheessa lisään smetanaa pikkupurkillisen, sekä basilikasilppua reilusti.

Pörköltin kanssa maistuvat paahdetut perunat.

4 vastausta artikkeliin “Pörkölt.”

  1. Vuosikausia tehnyt mieli kokeilla tätä. Jospa nyt joku päivä muistaisi. Kiitos vinkistä.

  2. Kun täällä kaupunkien kerrostalokeittiöissä ei viitsi hajun vuoksi mitään erityistä paistaa kuten kalaruoat tms., ajattelin ottaa padat / uunin käyttöön ja ensimmäiseksi riistapata. Kauppahallista löytyvät lihat.
    Tänään mm. hirvi-possu ( 50/50) jauhelihaa 11,90 / kg. Rasvaa 10 %.

  3. Oikeastaan tuota pörkölttiä ei paisteta, vaan paahdetaan ja haudutetaan. Minkäänlaista rasvankäryä siitä ei tule, koska koko sörsseli kypsennetään melko miedolla lämmöllä ja kannen alla. Rasvanakin olen alkanut käyttää laardia voin asemasta, laardi kun kestää kuumentamista voita paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *