Hölskyykö päässä keltainen neste?

Olen tässä (taas kerran) ihmetellyt tien päällä näkyvää ilmiötä. Ehkä sille löytyy muukin selitys kuin keltaisen nesteen hölskyntä, mutta mikä mahtaisi ollakaan.

On tullut viime kuukausina ajeltua epäsäännöllisen säännöllisin väliajoin nelostietä Iin pohjoispuolella. Siellä on meneillään tietyö, jossa jo pahoin ikääntynyttä nelostietä peruskorjataan välikaiteelliseksi ohituskaistatieksi. Työmaan takia Pohjois-Iin ja Olhavan välisellä reilun kymmenen kilometrin tieosuudella on useammassa pätkässä alennettuja nopeusrajoituksia (50—60 km/h).

Lähes joka kerta vähintään yksi, yleensä useampikin autoilija kiihdyttää railakkaalla ylinopeudella ohitse, jos ja kun oman nopeuden tiputtaa rajoituksen mukaiseksi. Ja mainittakoon selvyyden vuoksi, että käytetty nopeus on vakionopeudensäätimellä asetettu (GPS:n avulla tarkistettuna) vastaamaan todellista nopeutta (mittarivirhe eliminoituna).

Sivumennen sanoen useimmat ”kiireisistä” ajavat muutamalla ns. premium-automerkillä.

Huvittavinta touhussa on, että kun sitten Olhavan jälkeen edessä on Kuivaniemelle asti valmiiksi peruskorjattua tietä, niin samat hätähousuohittajat tulevat hiljalleen perä edellä vastaan, kun ajelee tuon osuuden vakionopeudensäädin GPS-korjatulla nopeudella, joka vastaa valtatien suurinta sallittua nopeutta. Kuivaniemelle saavuttaessa työmaa-alueella kaahanneella on sitten kaahaamalla saavutettua etumatkaa jäljellä ehkä pari sataa metriä. Tuon kivenheiton verran he siis voittivat vaarantamalla työmaalla liikkuvien hengen tolkuttomilla kaahailuillaan.

En vain ymmärrä, en.

3 vastausta artikkeliin “Hölskyykö päässä keltainen neste?”

  1. Tuttu ilmiö myös täällä kun ajelee keskustaan ja matkaa on noin 30 km. Itse ajelen rajoitusten mukaan, mutta jollakin on aina kiire ehtiä liikennevaloihin ensimmäisenä, peräkkäin kun siinä sitten ollaan.

  2. Sama vika täällä Tampereella ja iso onkin.
    Sitten, jos et aja ns. premiumilla, niin kusi takana premiumilla nousee entistä korkeammalle. Ohi on päästävä lujaa kaupungissakin, vaikka siinä se premium taas odottaa liikennevaloissa tai ajaa vielä päin punaista.

  3. Ylinopeushan on ihan valtakunnallinen ja jokapaikan ilmiö. Minä ”puoliammattilaisena” muistan monta vuosikymmentä taakse päin, ylinopeus on aina ollut ja tulee aina olemaan. Valehtelisin, jos väittäisin etten koskaan ole ajanut ylinopeutta, sitä on tullut aina joskus ajettua, joko tahallaan, tai vahingossa. Muistan senkin ajan, kun nopeuksia ei ollut mitenkään rajoitettu. Silloin ei autoilla päässyt kovinkaan lujaa ja liikenne oli rajallista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *