Suomi pois Afganistanista?

Neuvostoliitto toivoi Afganistanista liittolaista. Pitkän tähtäimen suunnitelmana oli länsimaistaa maa, lisätä koulutusta myös naisenpuolille ym.
Tällaisia pyrkimyksiä, missä ujutetaan omia arvoja vieraaseen maahan oman vaikutusvallan lisäämiseksi, kutsutaan imperialistisiksi.
Modernisaatiota kannattavat tahot saivatkin perustettua Neuvostoliiton tuella Afganistanin demokraattisen tasavallan. (Tampereellakin asuu Neuvostoliiton kouluttamia tasavallan upseereita pakolaisina.)

Vaikkakaan tasavalta ei kieltänyt islamia uskontona, niin konservatiiviset imaamit, talebaanit, pelkäsivät yhteiskunnan muuttumista siinä määrin, että nousivat kapinaan mm. Saudi-Arabian, USA:n ja Britannian tuella.

Neuvostoliitto joutui perääntymään raskain tappioin. Tiettävästi politbyroossa oli Breznev kannattanut perääntymistä jo aiemmin. Ehkä arveli Yhdysvaltoja liian kovaksi ja sitkeäksi vastustajaksi. Se, ettei NL ajoissa luovuttanut, johtikin lopulta koko Neuvostoliiton romahtamiseen.

Kun talebanit olivat saaneet NL:n imperialistit karkotettua ja tasavaltalaiset tapettua, sanoivat he länsimaisille aatteille ja USA:lle hyvästit. USA:n liittolaisesta, Osama bin Ladenista, tuli jenkkien perushäätäjä. Kukistaessaan Afganistanin demokraattisen tasavallan USA myötävaikutti jihadismin nousuun muslimimaissa. Samaan suuntaan oli NL vaikuttanut jo aiemmin.

Imperialistien ei kannattaisi tunkeutua vieraisiin kulttuureihin. Somalia seurasi Afganistanin kaavaa. Irak, Libya ja Syyria on pantu sekaisin. Myös Korea ja Vietnam ovat kärsineet imperialistien touhuista.

(Olihan meilläkin ongelmana Ruotsi rotuteorioineen. Onneksi Venäjä meidät pelasti, kunnes sitten alkoi 1800 -luvun lopulla apinoida ruotsalaista imperialismia.)

Tässä herää kysymys, että mitähän tekemistä Suomella on Afganistanissa. Pitäisikö lähteä vai jäädä? Tosiasia kuitenkin on, että Suomi tukee siellä länsimaista imperialismia. Se sotarasitus saattaa kestää seuraavat sata vuotta. Kannattaako?

5 Replies to “Suomi pois Afganistanista?”

  1. Siis et usko, että Suomi olisi tuputtamassa länsimaisia arvojaan Afganistaniin.
    Mielestäsi Suomi ei voi lopettaa sotilaallista läsnäoloa.
    Et pidä hienona, että USA on luvannut vetäytyä.
    Et tykkää siitä, että Taleban on luvannut kesyyntyä.
    Et pidä hienona, että USA ja Talebanin välinen sopimus pitäisi

Kommentoi