Oinas Kukkosen tutkimus: Suomi olisi annettu Yhdysvaltojen haltuun 1943

”Suomen presidentti Risto Ryti ja pääministeri Edvin Linkomies esittivät Yhdysvalloille länsiliittoutuneiden maihinnousua Norjaan ja Pohjois-Suomen miehittämistä vuonna 1943, sanotaan uudessa Oulun yliopiston tutkimuksessa.” (Tutkimuksen on tehnyt informaatioverkostojen historian dosentti Henry Oinas-Kukkonen.)

Lähde:

https://yle.fi/uutiset/3-11319886

Sama henkilöhän on tehnyt myös kirjan josta on olemassa myös tv dokkari siitä jos suomalaiset olisi siirretty mahdollisen Neuvostoliiton miehityksen takia rapakon taakse. Siitä oli suunnitelmat ja laskelmat olemassa sekä alueet jonne olisimme kansana siirtyneet meitä odottavan totaalisen tuhon takia.

Vaihtoehtohistoriat kiinnostaa siksi että ”entä jos” on myös meidän tämänkin hetken hisrtoriaa ja siinä elettävää nykypäivää. Jopa pienet vaihtoehdot päätöksissä muuttaa niihin ryhtyessä helposti tulevaisuuden suuntaa.

Mielenkiintoisia ajatuksia nämä.

 

One Reply to “Oinas Kukkosen tutkimus: Suomi olisi annettu Yhdysvaltojen haltuun 1943”

  1. ”Henry Oinas-Kukkosen tutkimuksen aineisto koostuu erityisesti USA:n ulkoasiainhallinnon ja puolustushaarakomentajien neuvoston asiakirjoista. Oinas-Kukkosen artikkeli The Problem of the Finnish Separate Peace, US Initiatives, and the Second Front in 1943 on julkaistu historian ja arkeologian tutkimuksen aikakauskirja Faravidissa.” (YLE)

    On oikeastaan traagista jotta Yhdysvaltojen Normandian maihinnousu suunnitelmat tavallaan esti Yhdysvaltojen väliintulon Suomeen. Niinkuin nähdään moni asia vaikuttaa jatkossa moneen asiaan meidän siitä välittämättä tänä päivänä koska pidämme asioita itsestään selvyytenä.

    Ei olisi tullut YYA aikaa. Emme olisi menettäneet maa-alueitamme, olisimme luultavasti vauras mutta NATO maa sekä paljon kansainvälisempi sekä isossa kuvassa erilainen vaikuttaja maailmalla. Nyt kun päätökset oli mitä oli silloin 1943 jäimme Venäjän pihteihin aina YYA sopimuksen kaatumiseen saakka.

    Ennen kaikkea, kuinka moni taistelija olisi selvinnyt hengissä ja palannut perheensä luokse sodan jälkeen.

Kommentoi