Miten Ruotsi Talvisodan voitti?

Katsokaa karttaa. Torniosta ei ole Gällevareen paljon pitempi matka kuin Rovaniemelle. Rautatiekin on.

Aikojen alusta on selitetty, että Neuvostojoukot yrittivät katkaista Suomen suunnilleen Oulun kohdalta. Miksi? Minkä vuoksi Sallaan, Suomussalmelle ja Kuhmoon oli keskitetty niin vahvat joukot? Minkä vuoksi puna-armeija eteni joulukuun alussa 1939 Savukoskelle ja Kemijärvelle?
Ohjeiden mukaan Ruotsin rajaa ei saanut loukata. Mutta kyllähän kyse oli Ruotsin malmista. Neuvostoliitolle sen käyttöön saaminen olisi ollut mieluisaa mutta sen saaminen pois Saksan käytöstä oli vielä tärkeämpää. Ehkä tämä oli se keskeinen talvisodan syy. Suomenlahden sumppu eli aluevaatimukset Kannaksella olivat veruke. Neuvotteluissa vaaditut alueet menivät ensimmäisenä ja toisena sotapäivänä. Neuvostokenraalit tiesivät, että näin käy.

Rauhanehtoihin 1940 kuului yllättäen Salla ja rautatie itärajalta Kelloselästä länteen. Näiden vaatimusten sotilaallinen merkitys oli pieni Suomea ajatellen. Kysymys oli edelleen Ruotsin malmista eli siis tilanteen niin vaatiessa Pohjois-Ruotsin valloittamisesta.
Hitler ehti ensin valloittamalla koko Norjan huhtikuussa 1940. Siinä vaiheessa Englannin nujertaminen oli epäonnistunut ja sotaretken suunnittelu itään alkoi. Kriittinen puute oli teräs. Kesällä 1940 aloitettu Ranskan tuotanto auttoi aikansa, mutta Ruotsin malmi oli laadullisesti parempaa.

Meillä Suomessa on intetty, ettei Neuvostoliitto mitään pahaa halunnut meillekään 1939, vähän maata Kannakselta vain, ja sekin olisi korvattu tiluksilla toisaalta.
Tämän ajatussuunnan kannattajat sivuuttavat kevyesti Kuusisen hallituksen Terijoella. Jo joulukuun 2. päivänä Molotov ilmoitti Moskovassa Ruotsin lähettiläälle, että he neuvottelivat vain laillisen hallituksen kanssa, eivät Rytin ja Mannerheimin rosvokoplan. Kannaksen aluevaatimuksiin sopi myös perin huonosti eteneminen Koillismaassa ja Lapissa, mikä muuten yllätti suomalaiset täysin, samoin kuin sinne hyvissä ajoin Kantalahden suunnalta rakennettu maantie.

Talvisota päättyi muun muassa länsiliittoutuneiden maihinnousun pelkoon. Britit ovat ajat sitten tunnustaneet, että he aikoivat Suomen auttamisen verukkeella vallata Ruotsin malmikentät.

Rauhan hinta oli raskas, mutta vaihtoehdot olivat vähissä. Sota oli lopetettava kun armeija oli vielä lyömättä. Ranska ja Englanti olivat tarjonneet Suomelle sotilaallista ja materiaalista apua, mutta virallista avunpyyntöä ei tullut koskaan. – Mannerheim olisi sanonut, että ensinnäkin joukot eivät ehdi ajoissa ja toiseksi Skandinaviasta tulisi teurastuskenttä. Ilmeisesti Mannerheim ja ylin sodanjohto kävi kovaa peliä Stalinia vastaan jokerinaan Englanin ja Ranskan sekaantuminen sotaan. Stalin, vaikka oli julma ja kova mies, ei ollut tyhmä. Vaikka hän oli kärsinyt kirvelevän arvovaltatappion, hän luultavasti ymmärsi että välirauhan solminen olisi hänellekin pienimmän riesan tie – pääpaino sanalla ”väli”rauha.
————————————-
Kirjoitukseni lähteenä olen käyttänyt poislukien viimeinen kappale: Jukka Kemppinen blogi-sivusto 11.3.2012, blogin otsikko sama kuin tässä. J.Kemppinen on fil.tohtori, kirjailija, etc., syntynyt 1944.

11 vastausta artikkeliin “Miten Ruotsi Talvisodan voitti?”

 1. Mikäli muistan oikein, niin ruotsalaisia vapaaehtoisjoukkoja oli nimenomaan jossakin Suomussalmen suunnalla, jossa ”fasisti”, kielellisesti lahjakas Paavo Susitaival heitä koulutti.

  Ruotsalaiset eivät suostuneet yhtäaikaa kirkkoon suomalaisten kanssa. Tiedostettuaan ruotsalaisten sielunmaiseman Susitaival jätti koulutuksen sikseen. Olisi ehkä halunnut häätää heidät pois tykkänään mutkia juosten.

 2. Wikipedia näyttää yhdistävän kirkkoepisodin suomenruotsalaisten koulutukseen etelässä. Mutta ehkä saman tapainen kirkkoepisodi on tapahtunut myöhemmin myös riikinruotsalaisten kanssa pohjoisessa. Siitä on aikaa, kun asiasta luin, enkä muista lähdettä.

  Expuolustusministeri taisi tehdä Susitaipaleesta peräti väitöksen, joten varmaankin tietäisi.

  Valitettavasti Susitaival kuoli liian varhain, jo 97 vuotiaana.

 3. Suurllähettiläs Krister Wahlbäckin ”Jättens andedkrakt finlandsfrågan i svensk politik 1089-2009” on laadukas ja paksu kirja. Se on enimmäkseen tutkimustiedon koontia, osittain omaa, vielä hiljan salaisina pidettyihin asiakirjoihin perustuvaa tutkimusta. Eräät tiedot ovat lähes sensaatiomaisia. Siksi uskon ettei kirjaa suomenneta. Tosin jo Mikael Holmtsröm selvitti muutama vuosi sitten (Den dolda alliansen, 2011), miten Ruotsi liittyi tosiasillisesti Natoon jo 1949 ja sai vakuudet, että Amerikka auttaa tehokkaasti sotilaallisesti, jos Neuvostoliitto uhkaa.
  Meillä Suomessa toistellaan edelleen uskonnollisesti, ettei Nato meitä auttaisi. Totta kai se tekisi sen. Ei olisi valinnan varaa, koska Norja aktivoisi Ruijan lentotukikohdat, jolloin kysymys olisi, miehittääkö Suomen Lapin Neuvostoliitto vai länsi.

  Huomattakoon, että sivuutan tässä nykyisen Venäjän täysin muuttuneen sotilaallisen tilanteen. Sivuutan sen toteamalla, ettei Naton suunnalta pidetä tilannetta lopullisesti ratkaistuna ja että myös Putin on useita kertoja haikaillut Venäjän ”oikeita ja historiallisia rajoja”, joka tarkoittaa Baltiaa ja ehkä Suomea. – –

  Ruotsilla on ollut ja on kyky pistää kaveria kuuden tuuman rautanaulalla takapuoleen tuntematta itse pienintäkään kipua. – –
  ——————————————————–
  Lainaus on samasta lähteestä kuin avauskin.

 4. Sasksallahan oli rautaa oleen ja jäämään, mutta sen laatu oli paljon huonompaa kuin Ruotsilla.

 5. Ei ruotsalaisten tarvinnut antaa rautamalmia Natsi-Saksalle ilmaiseksi. Malmi maksettiin juutalaisilta takavarikoidulla kullalla.

  ******************************************************************************
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsi-tiesi-natsikullan-alkuperan/5433352#gs.jj9cqi

  Tänään Tukholmassa julkistetut asiakirjat osoittavat, että Ruotsin hallitus ja valtionpankki tiesivät, että natsi-Saksan maksuvälineenä käyttämä kulta oli ryövätty juutalaisilta.
  .
  Ruotsi suostui vaihtamaan malmia kultaan, koska se oli hyvä kauppa. Natsi-Saksa tarvitsi toisen maailmansodan loppuvaiheissa kaiken liikenevän rautamalmin asetuotantoonsa.
  .
  Sodan ulkopuolella pysytellyt Ruotsi oli puolestaan valmis myymään malmia Saksalle hyvällä voitolla, ja maksuvälineenä Saksa käytti kultaa..

  Liittoutuneet varoittivat useaan otteeseen Saksan kanssa kauppaa käyviä maita siitä, että kulta oli anastettu juutalaisilta, mutta näitä varoituksia Ruotsissa ei kuunneltu.
  …..
  Osa oli jopa sulatettu teloitettujen juutalaisten hampaista. Nämä häpeälliset todisteet on esittänyt hiljattain kuollut, 50-luvulla Ruotsin valtionpankkia johtanut Mats Lemne.

 6. En oikein usko, että Stalin olisi uskaltanut lähteä ottamaan Pohjois-Ruotsin rautamalmia pois Saksalta. Stalin oli sopinut Suomen saamisesta Hitlerin kanssa, mutta ei Ruotsin. Ja Stalin todennäköisesti halusi säilyttää rauhan Saksan kanssa, siksihän se solmi hyökkäämättömyyssopimuksenkin. Kun Saksa sitten hyökkäsi vuonna 1941 Neuvostoliittoon, se oli Stalinille yllätys ja shokki, niin vahvasti hän oli luottanut rauhaan Hitlerin kanssa. Hyökkäämällä jo 1939 Ruotsiin Stalin olisi suututtanut Hitlerin ja voinut joutua saman tien sotaan Saksaa vastaan ja mitätöinyt juuri haluamansa hyökkäämättömyyssopimuksen.

  Neuvostoliiton merkittävä panostus Pohjois-Suomeen vaikuttaa erikoiselta, mutta voisiko se johtua vain siitä, että Pohjois-Suomi oli osa Suomea ja sitä kautta olisi saatu Suomen maayhteys länteen poikki ja voitu uhata Kannaksella olvaa pääarmeijaa? Päähyökkäys tuli kuitenkin selvästi Kannakselta, ei pohjoisesta.

 7. Talvisotaa varten Pohjois-Suomeen oli keskitetty hirvittävä ylivoima. Petsamon suunnalla 14. arrmeija (3 divisioonaan n. 50 000 miestä), ja Kuhmosta Sallaan 9. armeija, jolla maaliskuussa 1940 oli 75 000 miestä. – Lähde Heikki Talan kommentti avauksessa esitettyyn Kemppisen artikkeliin 14.5.2012.

  Herää kysymys miksi Neuvostoliitto oli keskittänyt noin massiivisen miesmäärän noin pohjoiseen. Eihän siellä Neuvostoliiton pääkallon paikalla uskottu Suomen kestävän kahta kolmea viikkoa pitempään. Lapin erämaiden valtaamistako varten ko. joiukot olivat siellä?
  Tietenkin on mahdollista, että joukot olivat siellä ”varmuuden vuoksi”, estääkseen suomalaisten avun saannin Ruotsin kautta maitse.
  Mutta kun tuollaiset ”varmistelut” ennen sotahyökkäystä ovat kalliitta ja jäykkiä operaatioita ja kun ilmatiedustelu ja muu tiedustelu ennen sotahyökkäystä toimii molempiin suuntiin? Ja sen mitä siitä asiasta tiedän, Stalin oli hankkimiensa tiedustelutietojen perusteella jokseenkin varma, että Suomi jäisi yksin N-liiton hyökätessä.
  Stalin oli älykäs ja kylmähermoinen mies (Solzenitsynin mukaan viekas talonpoika ja nerokas rikollinen), joten piru tietää mitä hän suunnitteli ennen H-hetkeä. – Toisaalta on lapsekasta olettaa, etteikö Kiirunan malmikentät kiinnostaneet Englannin ja Saksan lisäksi myös Neuvostoliittoa.
  Sodassa tekevät virhearvioita ja virheitä kaikki osapuoilet, joten mistä tietää vaikka Ruotsi olisi omalla tavallaan voittanut talvisodan.

  Jk. Kremlin arkistoihinhan länsimaiset tutkijat pääsivät vain vähäksi aikaa Jeltsinin kauden aikana. Ja tuskinpa yhdenkään toiseen maaimansotaan osallistuneen maan sotasalaisuuksia on paljastettu läheskään pohjia myöten.
  Mieleen nousee Mannerheimin oikea käsi – Aksel Airo. Päämajoitusmestari Airolta lehtimiehet ovat kuulemma sodan jälkeen yrittäneet saada haastattelua liittyen sota-ajan tapahtumiin. Airo on antanut lehtimiehelle tylyn vastauksen ”Ne asiat eivät kuulu ulkopuolisille.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *