Suomelle murskatappio EU:ssa – edessä Kreikan tie, Via Dolorosa

Maratonneuvottelussa päätettiin reilun tuhannen miljardin euron budjetista seitsemäksi vuodeksi. Sen päälle pätkäistiin vielä 750 miljardin euron korona-avustukset ja – lainat eli EU:n ”elpymisvälinen”.

Keskuskauppakamarin kokooomuslainen toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiivisti hämmennyksen viikonloppuna ”haluaako Suomi ensisijaisesti maksimoida saantinsa, asettaa sisällöllisiä ehtoja rahan jaolle vai yrittääkö minimoida avustusten määrän” – kaikki kolme vaihtoehtoa kun eivät voi toteutua yhtä aikaa.

Suomalaisten EU:lle maksama rahamäärä kasvoi rutkasti enemmän kuin EU:sta tänne tulevat rahat. Suomelle tärkeä ”oikeusvaltioperiaate” rahan jaossa vesittyi käytännössä kokonaan. Suomen vastustamat suorat korona-avustukset vähenivät jonkin verran komission alkuperäisestä esityksestä, mutta unioni jakaa edelleen 390 miljardia euroa vastikkeetonta hätäapua.

Kuin ylimääräisenä bonuksena Suomi leimautui muiden EU-maiden karsastamaan vastahankaiseen ”niukkaan nelikkoon” saamatta lainkaan samanlaisia etuja kuin nelikon määrätietoiset jäsenet Ruotsi, Tanska ja erityisesti Itävalta ja Hollanti. – –
————————————–
Blogini lähteenä olen käyttänyt: Iltalehti 21.7.2020 artikkelia otsikolla ”Miksi Suomen etua ei kannata puolustaa EU:ssa yhtä tiukasti kuin Hollannin ja Ruotsin etua?”, teksti uutispäällikkö Perttu Kauppinen.
—————————————

Shamppanjapullot poksuvat Saksassa ja Ranskassa – Suomessa olisi suruliputuksen paikka.
En halua maalata mörköjä seinille, mutta kylmä totuus lienee – edessä häämöttää Kreikan tie, Via Dolorosa.

11 Replies to “Suomelle murskatappio EU:ssa – edessä Kreikan tie, Via Dolorosa”

 1. Jos suomella on edessä kreikan tie, niin sehän tarkoittaisi sitä, että voisimme heittäytyä muiden elätettäväksi.

 2. Sanna Marin sanoi, ettei Suomi halunnut bloggiutua (tarkoittanee maita Hollanti, Ruotsia, Tanska ja Itävalta)

  Varmasti olisi reilumpaa kertoa, että Suomen edustaja, Sanna Marin, oli kokouksissa EU- mallioppilaan hiljaa kuin pissa sukassa. Muutama sata miljoonaa lisätukea v.s. 9200 miljoonaa euroa maksuja EU:lle normaalimaksujen päälle.

 3. Hyvää päivää kirvesvartta. Miss-hallitus rulettaa.

  ”Huippukokouksen päätöksen sitovat EU-maat entistä tiukempaan nippuun yhteisellä velalla. Todellisen yhtenäisyyden kannalta olisi ollut kuitenkin välttämätöntä, että Etelä-Euroopan suurilta mailta edllytettäisiin rakenteellisia uudistuksia taloustilanteen kohentamiseksi.

  Esimerkiksi Italian valtion talous oli kuralla jo ennen koronaepidemia, vaikka italialaiset ovat keskimäärin vauraampia kuin suomalaiset. – –
  Suomalaiselle veronmaksajalle on vaikea perustella, miksi Suomessa vaikkapa verotusta kiristetään samalla, kun Suomi antaa hätäapua Italiaan. Etenkin kun Suomen ennustetaan nousevan korona-alhosta hitaammin kuin muut EU-maat.”
  (Kommenttini lähde sama Iltalehden artikkeli kuin avauksessa.)
  ——————————————————
  Hyvää päivää kirvesvartta ja sen päälle vielä ilmastotekoja ennen seuraavia lumia ja intersektionaalista tasa-arvoa kaikille. Miss-hallitus on puhunut.

 4. Mielestäni on yhdentekevää kutsutaanko esimerkiksi Kreikalle annettuja miljardeja euroja lahjoituksiksi vai lainoiksi. Olipa nimitys ’laina’ niin lahjoiksi ne kuitenkin muodostuvat – kreikkalaiset eivät maksa mitään takaisin.

  Maksaakseen nykyiset velkansa kreikkalaisten tulisi ohjata neljän vuoden verokertymät velkojensa lyhennyksiin.

  *******************************************************************************

  Kreikan valtion budjetti
  https://www.statista.com/statistics/275335/government-revenue-and-spending-in-greece/

  In 2018, the government revenue in Greece amounted to around 88.06 billion euros, while government spending came to around 86.29 billion euros
  [ eng. billion = suom. miljardi ]

  Vuonna 2018 Kreikan valtion velka 181 % BKT:tä, 331 miljardia euroa

 5. Kansainvälisen valuuttarahaston holhoukseen ei päästä, siihen joudutaan.
  Kreikalle menneet avustukset ja tukipaketit taisivat mennä pääsääntöisesti Saksan ja Ranskan, eritotetyn Saksan pankeille, jotka pankit olivat rahoittaneet silloista Kreikan lahoa hallintoa.

 6. Rahoittivat pankit hyvin tietäen, että lahoa on. Vaan mitäs siiä pikku yksityiskohdasta. Kyllä veronmaksaja sitten maksaa. Suunnilleen koko EUn veronmaksajat.

 7. ”Tässä siirrettiin taas kerran saksalaisten ja ranskalaisten liikepankkien riskejä muiden maiden veronmaksajien vastuulle.
  Pandemia on vasta alussa lieveilmiöineen ja sama näytelmä tullaan varmasti näkemään toisen ja kolmannenkin kerran.
  Yhdysvalloissa EU:n federalistien esikuvassa pankin päästetään markkinaehtoisesti kaatumaan ja osakeomistajat kantamaan riskienhallinnan. Miksi ei Saksassa ja Ranskassa?”
  Lauri kiisken kommentti Uuden Suomen puolelta Simon Elon blogiin ”Elpymisrahaston hyödyllinen hölmö” 21.7.2020.

 8. Sanoi aikoinaan eräs pankkiasioissakin mukana ollut politiikko, että olisi paras, että jos pankki kaatuu tai meinaa kaatua valtio ottaa sen haltuunsa 10 vuodeksi ja myy sen sitten eniten tarjioavalle. Niin pitäisi tosiaan tehdå.

 9. Varmaan media yrittää suojella ”supersuosittua” pääministeriämme, mutta kansaa on somen/ vaihtoehtomedioiden aikana vaikea sumuttaa.
  Marin töppäsi pahemman kerran. Nuuka nelikko eli Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi uhkasivat käyttää veto-oikeuttaan saadakseen haluamansa jäsenmaksualennuksen. Miksi pirussa Marin ei yhtynyt tähän nelikkoon? Olisiko Marinin pitänyt lyödä vielä yksi lasikatto rikki ja myöntää nöyrästi, että presidentti Kekkonen, vaikka olikin lihaa syövä heteromies, oli oikeassa sanoessaan, että yksilön moraali on eri asia kuin valtion moraali.

  1. Täytyykö sinullekin kertoa uudelleen: katso blogistani tämä:

   Kannattaa kuunnella ja lukea, mistä EU- korona / budjettineuvotteluissa on todella ollut kysymys ja, mitä on saavutettu ja miksi:

   klo 7.13 Valtiovarainministeri Matti Vanhanen:

   https://yle.fi/uutiset/3-11458145

   Antti Kasvio / US selventää EU:n roolia:

   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anttijuhanikasvio-2/mihin-eu-sopua-tarvitaan-nykymaailmassa/

   Nämäkin kuuntelemalla ja katsomalla voidaan pitää opposition ja ip- lehtien lööppijournalismia ja älämölöä vähintään hölmöinä ja vielä vakavammin tietämättöminä. Jopa useat itseensä tyytyväiset toimittajat ovat alittaneet riman julkisuudenhaussaan pahasti.

 10. Röyhkeä elvytyspaketti.

  EU on röyhkeydessään lanseerannut jäsenmaille 750 miljardin euron elvytyspaketin, jossa vastikkeettoman avustuksen osuus piti alunperin olla 500 miljardia. – –

  Poliitikot varovat kertomasta, että EU on jo käyttänyt koronan taltuttamiseen 3000 miljardia ja Suomi omaansa 19 miljardia, mikä sekin on katettu velalla. Pitää myös muistaa, että Suomi nettomaksajana on vuosien mittaan panostanut EU-yhteistyöhön lähes 6,7 miljardia.

  ”Uuden Neuvostoliiton” rakentamisessaan EU:lle annettaisiin verotusoikeus, poliitikot hokevat kuin yhdestä suusta. ”mutta mitä jos muut EU-maat suuttuvat ja vienti loppuu”. Tosiasiahan on, että vientimme muodostaa vain 27 prosenttia bkt:stamme ja koko bkt:sta EU-maihin 16 prosenttia. Poliitikkojen huoli on tarkoitushakuista, sillä oli kyse koti- tai ulkomaankaupasta, kaupat syntyvät asiakkaiden tarpeista, ei poliitisista intohimoista. – –

  Huomattavasti mielekkäämpää on suunnata taloudelliset panokset kotimaisen kysynnän kasvattamiseen. Käden ulottuvilla olevia keinoja olisi poistaa 1,5 miljoonalta eläkeläiseltä ”taitettu indeksi” ja tehdä kompensoiva kuoppakorotus. Tällöin eläkeläisten kuukausieläke kasvaisi keskimäärin 150 euroa. Samalla palattaisiin perustuslain vaatimukseen eli palkansaajilla ja eläkeläisillä on oltava sama verotaulukko. Nythän eläkeläisten verotaulukko kohtelee heitä keskimäärin 10 prosenttia raskaammin.

  Kansantaloudellinen totuus on myös se, että jos kansantalouteen ohjataan esimerkiksi kaksi miljardia euroa, syntyy 25 000 uutta työpaikkaaa. Miksei irrotettaisi 218 miljardin eläkerahastoista kuusi miljardia, jolloin syntyisi 75 000 uutta työpaikkaa.
  Keinoja on, jos vain poliitikkomme ajaisivat suomalaisten etua, eivätkä olisi rähmällään sopimusrikkoja EU:n porteilla. Perustuslakihan sanoo, että Suomi on itsenäinen tasavalta, jossa valta kuuluu kansalle.
  ————————————————————-
  Kommentin lähteenä olen käyttänyt Lapin Kansan
  22.7.2020 mielipidekirjoitusta, jonka otsikko sama kuin tässä ja kirjoittaja Heikki Eloheimo.
  ————————————————————
  EU:n huippukokous oli Suomen osalta fiasko, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kysymys kuuluuu myös että rikkoiko Sanna Marin tietoisesti Suomen perustuslakia hyväksyessään neuvottelutuloksen. Se nähdään lähiaikoina. Luultavasti ”perustuslakifundamentalistit” ja ”liittovaltiofundamentalistit” vääntävät mustan valkoiseksi ja ”Uusi Neuvostoliitto” on ehkä jo nurkan takana.

Kommentoi