Arvon seniorit, antakaa meidän auttaa

Käsillämme oleva tilanne on tuonut jokaiselle meistä, ikään ja hattuun katsomatta, uudenlaisen tavan nähdä maailmaa. Osa on ymmällään, ymmärrettävästi, eikä purematta niele neuvoja. Juuri tästä tilanteesta ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa monet presidenttiä myöten. Kannan korren kekoon ja pyydän teiltä, kunnioitetut maamme seniorit, antakaa meidän nuorempien auttaa teitä nyt.

Avun olette ansainneet

Te, jotka nyt kuulutte viruksen riskiryhmiin iän puolesta, rakensitte tämän maan. Sodan jälkeen ei ollut jäljellä paljoakaan ja se vähäkin meni sotakorvauksina. Moni asia oli kortilla ja työtä oli tehtävä. Ei kenellekään vähänkään vinttinsä kaminaa lämmittävällä pitäisi olla epäselvää, että kaikki hyvät rakenteet tässä yhteiskunnassa ovat kiitos teidän kovan työnne. Ja kyllä minä senkin ymmärrän, että asioiden itse tekemisen meininki on jäänyt päälle. Ei siinä ole kuin kehuttavaa että itse pitää kodin kunnossa, käy kaupoilla ja hoitaa muutoinkin asiansa kuten sopii.

Vaan kuten tiedämme, nyt on ensi kerran 80 vuoteen poikkeustila. On senioreidenkin joukoissa kovin harvoja joilla on muistikuvaa edelliskerrasta. Nyt pitää hetkeksi unohtaa tuttu ja turvallinen ja jälleen kerran tehdä työtä Suomen hyväksi. Työ vain on kovin erilainen tuo haasteen nimi. Nyt paras apu on tehdä sille viruksen niljakkeelle elämä niin vaikeaksi kuin vain mahdollista ja samalla tehdä terveydenhoidollemme elämä niin vähän vaikeaksi kuin vain mahdollista.

Joten pyydän, antakaa meidän auttaa. Olemme sen moneen kertaa velkaa teille. Antakaa meidän tuoda teille ruokakassit kotiin. Käymme mieluusti ruokakaupassa, kirjakaupassa, kukkakaupassa ja vaikka viinakaupassakin jos tilanne sitä vaatii. Noudamme pizzan ravintolasta luoksenne, neuvomme lankojen yli tietokoneella asioiden hoitoa ja juttelemme. Se on meidän tehtävämme tässä tilanteessa. Teitä taas rohkaistaan välttelemään kauppoja ja asiointipaikkoja, sen sijaan suuntamaan ulkoiluenergiat rauhalliselle lenkkeilypolulle.

Kaikelle paikkansa

Kuten jokaisessa kriisissä, meistä joka ikiselle on oma paikka, tehtävä, asiat mitä pitää tehdä ja jättää tekemättä. Ne, jotka voivat auttaa, auttakoon. Suomalainen – etenkään suomalainen mies – ei nöyristele ja apua pyydä vaan tekee jukolauta itte. Mikäs minä olen sisun oppeja kieltämään. Ehdotan kuitenkin että ne voi pistää ihan hetkeksi piirongin laatikkoon.

Ei hätää. Kyllä se sisu siellä lämpimänä pysyy hetken aikaa. Siihen asti, kokeillaanpa hetki jotain muuta. Me haluamme auttaa tässä. Annattehan meille siihen luvan?

29 Replies to “Arvon seniorit, antakaa meidän auttaa”

 1. Paljon hyviä sanoja tuossa on ja on kiva lukea niitäkin näinä hulluina aikoina
  Itselleni tulee painavat ruoka tarpeet kotiin kauppiaantoimesta etteisiinä mitään laittaa jopa jääkaappiin jos tarvetta on
  Mutta sitten on aina niitä joita tulee mm illalla taikka aamusella mieleen ja alkaa mieliteko jyllään kuka ne tuo ei muuta kun itse hakeen
  Lapsiani en ala rasittamaan näillä toimilla koska heilläkin on toisella omatkin vaivat
  Mutta kyuulle kiitos tuosta kirjoituksesta siinä oli asiaa joskin me ollaan niitä jotka emme ala kerjään keneltäkään apuja
  Koitamme tulla omilla toimeen kaikessa terv tepivaari

 2. Eilen aamulla klo 7 kävin K-marketissa, ei muita kuin kassa. Ja sitten n. klo 8.30 kävelin Hämeenkatua yksin Nordean kulmille, jossa on sisätiloissa kunnon Otto-automaatti. Muutama harva ihminen liikkeellä. Olisinhan minä käteistä saanut myös alakerran K-marketista. No, kassa siellä on muuhun tarkoitukseen pääasiassa.
  Sitten Pyynikin rantaan ja harjulle kävelemään pariin kertaan. Seniorit pareittain olivat liikkeellä, koirankusettajat, korvatulpalliset lenkkeilijät eivät kuullee tikan koputuksia eikä muutakaan ja tietenkin pyöräkaaharit. Ne pitäisi panna ensimmäisenä sisäkaranteeniin.
  Ei siellä metsissä lähikontakteja tullut huolimatta siitä, että muutaman tutun kanssa turistiin tietoisesti etäämpää.
  Hallin kahvilat ovat kuulemma tyhjentyneet, en ole sen koommin käynyt siellä törmäilemässä useaan päivään.
  Autolla palstalle, joka oli autio, mutta aurinko paistoi seinustalle.
  Pirkkalaan Tokmanille, jossa vaimo kävi pesuaineostoksilla- aika hiljaista.
  Näyttävät varoitukset purreen pääosaan ihmisitä.

  1. No onpa monta paikkaa josta olet voinut saada korona tartunnan ei niissä ole tarvinnut kun edellinen aivastaa ja ilma olis täynnä bakteereja
   Mutta noin se on että ne jotka mölyää eniten itse menevät alttiiksi no kyllä minä käyn kaupassa kerran viikossa auttamassa pitkä aikasta ystävääni jolle yksin kaupassa käynti on aika hankalaa ku katkastiin jaka
   No samalla ostan itselle niitä joita jaksan kantaa ja ovat loppuneet loput tilaan kauppiaan tuomina kotiin mutta noin olen tehnyt jo ennen koronaakin terv tepivaari

    1. Tietysti pitää hoitaa niin minäkin teen ja samalla autan ystävää että saa ruokaa kotiin
     Mutta en käy kun yhdessä kaupassa samalla kerralla kaikki tuo on minultakin harkinnan mukaan
     Mihinkään kivijalka puotiin en mene koska en niidenhygienia tasoon luota terv tepivaari

     1. Nuo isot.marketit ovat pahimpia. Meidän K on uusi ja supersiisti. Lisäksi auki puoli tuntia ennen muita. Enempää en ala kinaamaan kanssasi, se on loputon suo.

      1. Tuskinpa ovat vaikka siellä paljon ihmisiä liikkuukin pikku puoteja siivotaan enintään kerran viikossa jos edes silloin
       K Mestarista mulle tuodaan ruokaa tilaukseni mukaan ja on siisti paikka vaikka ei olekkaan niitä pienempiä lainkaan
       Ja varmuudella siellä käy Tammelan torilta myös ihmisiä
       Eikä kaikki uusi ole bakteeri vapaata se bakteeri ei oikeasti edes näy yksi aivastus ja bakteeria on muutaman neliön verran et Heikki niitä kyllä näe terv tepivaari

       1. Olkoot viirus tai bakteeri kumpikin tekee sairaaksi älä juhak venkoile tämä asia ei sellanen asia ole terv tepivaari

     1. Erilaisia käsipesuaineita markkinoilla kyllä riittää, eivät kyllä hevin lopu. Tavallisia saippuoita riittää lähes joka lähtöön; eivät kyllä helposti lopu.

      1. Ihan varoiksi voin vielä vahvistaa tämän, kun kuitenkin asiakkaana on suomalainen tukkuliike, joka jakelee mm. saippuoita ja pesuaineita (ja vessapaperia!) merkittävissä määrin.

       1. Näitä on varastossa
       2. Näitä lähtee Suomeen (ja pohjoismaihin ja baltiaan) joka arkipäivä, joskus lauantaisinkin
       3. Näitä saadaan lisää

       Kävin eilen lauantaina viimeksi varastolla ja tieto on omin silmin saatua, ei markkinointiviestintää.

    1. Kyllä Heikki olet itse vastaan kunhan ei asia koske sinua itseäsi
     En minä ole kun niitä vastaan jossa ikä asetellaan esteeksi kaupassa käyntiin
     Se ei ole oikeaa asiaa mistään kohtaa terv tepivaari

 3. Kiitos Kyuu
  Seniorit kauppaan aamulla ja välttäen kaikkea ruuhkaa kävellen luonnossa. Ne jotka ovat heikompia ja jo valmiiksi muita sairauksia kannattaa pysyä omissa oloissaan pyytäen ja saaden sitä apua.
  Omalla kohdalla jos tauti iskee saattaa olla sitten menoa.

 4. Mitä taas tulee kaupassa käyntiin käyn aina aamulla koska silloin ei ole ruuhkia ja niin pääsen kassaltakin helpolla ei tarvitse jonottaa
  Eikä ole kansanvaellusta jota eniten inhoan normaali aikanakin terv tepivaari

 5. Asia on kyy hyvä mutta asiaanliittyy aina myös varjopuolia kuten esim
  Ei vaan ole helppoa etsiä niitä joita vois käyttää apuna kauppa reisulle kaikkiin kun ei voikkaan luottaa ja niitä tulee varmuudella jotka vie rahat mutteivat tuo mitään ja häipyvät kun se kusi lumeen terv tepivaari

 6. Korjaus edelliseenpiti olla Kyuu ei Kyy valitan virhettä niitä tulee terv tepivaari

 7. Kyllä täällä maaseudulla jokin asia toimiikin, kauppojen ensitunti vanhemmalle väelle, vaihtoehtoisesti voi ostaa netissä ja kauppa toimittaa kotiin samaan hintaan.

  Samoin laboratoriotutkimukset hoitaa kotisairaanhoitaja, käy hakemassa verinäytteet ja tulokset tulee tektiviestinä iltapäivällä.

  Paljon hyviä ajatuksia Kyuulla, monta mutkaa tulee toteutuksessa, varsinkin ajan myötä. Toimii siellä kaupungissa, tai sitten vastaava täällä maaseudulla lähietäisyydellä.

 8. Tepi on ihan oikeassa, että ei ole ihan sanottua mistä apua saa.

  Mutta, joka kylässä on monenlaisia ratkaisuja ruoan kotiin saamiseksi. On vapaaehtoisia, on seurakuntaa, on kuntaa, on kauppoja. Kyllähän tässä pitää pari kiveä kääntää, mutta vaikuttaa että kivien kääntäjiä sentäs piisaa.

  1. Kiitos avauksestasi Kyuu – arvostan sitä.
   Toki kaiken organisoimisessa on käytännön kysymyksiä, mutta parempi tehdä jotain, kuin seistä tumput suorina.
   Esimerkiksi etäkauppa joko netissä tai puhelimitse ja ”kortteliohjukset” toimittamaan ostokset kaupasta ovelle on mahdollista toteuttaa monin tavoin ja kyse on vain siitä, että joku sen suunnittelee ja järjestää.
   Kaikille tuota ei kyetä järjestämään jo matkojen vuoksi, mutta edes osalle olisi hyvä.
   Toki näin maalaisjärjellä ajateltuna valtiokin voisi ottaa osaa toimituskustanuksiin eli kuskaajien kuluihin ja kuskaamiskorvauksiin.
   Mikäli tilanne merkittävästi pahenee, kuntien sosiaalitoimikin voisi ehkä pyytää erilaisia vapaaehtoisorganisaatioita apuun, mutta sen suhteen meillä ei ole selkeää säännöstöä eikä ennakkotapauksia Nokian vesikriisin lisäksi, joten siinäki on mietittävää.

  2. No mulle on kaupias tuonut jo painavat kotiin voin olla kotona mutta entäpä jos lopetankin ostamisen kokonaan
   Edelleen olen sitä mieltä että sitä tautia voi kantaa kuka hyvänsä minäkin mukana mutta ikään se ei ole suljettuna
   Ja mitäs niillä jossa lapset käy koulussa ja kotona asuu mm mummo taikka vaari mitenkä taudinestää menemästä heihin
   Niitäkin vielä on missä asuu neljäkin sukupolvea ei tosin paljon mutta on kuitenkin
   Tosin tuo neljä polvea on harvinainen kun naiset tekee sen yhdenlapsen neljä kymppiä jo ohitettuna
   Ite aion katsoa vielä sen viidennen polven terv tepivaari

   1. Sehän on itsestään selvää, että kuka tahansa voi sitä tautia kantaa jatartuttaa.
    Kyse on siitä, mitkä seuraukset mahdollisesti ovat itse kullakin ja tilastollisesti yli seitenkymppisillä se sairastumisesta seuraava riski on suurin.
    siksi heitä yritetään suojella tartunnalta sillä suosituksella.
    Valitettavasti kaikille ei tuo tosiasia mene perille, kun itse on mielestään niin saakelin hyväkuntoinen eikä siis muista ole väliä.

    1. Nuot kiellot ei ole suojelua vaan tyrannointia senioreja kohtaan olen tuon7 kympin ohittanu mutta enpä tiedä saanko koronan jos kun hakemassa ruokaa kaupasta
     Eipä ole valtio vielä kertonut millä tavalla saamme ruokamme
     varsinkin kun ei ole mitään suurempaa vaivaa jotenka turhaa tuollanen on minulle jankuttaa terv tepivaari

 9. Suomessa on kymmeniä, jos ei satoja yhdistyksiä jotka voisivat koordinoida tämänkaltaista toimintaa. Niillä ei välttämättä ole nykyhetkessä minkäänlaista toimintaa, joten tässä sitä olisi. Monikin tuntee toisensa ja naapurinsa, joten se tapahtuisi varsin luontevasti.

 10. No itse olen tuon kantamisen ratkaissut jo aikaa sitten mulle tuodaan painavat tarvikkeet kotiin kauppiaan toimesta
  Mutta aina jää jotain huomiotta ja jos on sellanen jota ilman ei tule toimeen kuka sen tuo jos itse ei saa hakea terv tepivaari

 11. Kävin noutamassa uudet silmälasit sekä kaupan päälle tuli auri kolasit kummatkin hilfiger merkkiä, nyt on vöyree olo 🤣.

  Asiasta kukkaruukkuun, optikossa työskennelleen kädet oli tulipuoneiset ja kun kysyin mistä niin käsidesistä, sitä nyt niinkuin lotrataan. Annoin ohjeen pestä kädet vaahtoavalla pesuaineella, paljon vaahtoava pesuaine rikkoo koronaviruksen proteiinikuoren ja ölliäinen tuhoutuu. Tiedoksi.

 12. En ole voinut käyttää tuota käsidesiä koskaan kuivaa ihon ja alkaa kutina nukkuessa raavin ne verille saippuaa olen käyttänyt ja sitä minunkin vaimo suosi hänkin oli myös sairaanhoitaja terv tepivaari

Kommentoi