Monia tarinoita tähän mahtuu

Vähän on outo arki mutta monenlaisia tarinoita siihen mahtuu. Tässä lähipiirissäkin on jo ollut melkoisia versioita. Moni ajattelee nyt itseään ja lähimmäisiä, mikä on toki ymmärrettävää. Siinä kohtaa ei välttämättä huomaa niitä muita tarinoita. Tässä niistä pari.

Yöt päiväksi

Itse kuulun siihen joukkoon, jolle tuli todella kova kiire. Olen itse asiassa neljällä eri tavalla valtion määrittämä kriittinen ihminen: kaupan ala, logistiikka, etäkäyttötekniikat ja verkkopalveluntarjoaja. ”Ei mitään painetta”. Tätä kirjoittelen klo 23 jälkeen, kun odottelen erään prosessin valmistumista palvelimelta. Sitten jatkan sen työstämistä varmaan vielä pari tuntia, ja aaamusta taas. Minulla on melkoista kiirusta, mutta se ei liene mitään verrattuna sote-puolen työntekijöihin joilla on kiireen ja hädän lisäksi lähellään inhimillinen kärsimys, jatkuva riski saada tartunta ja ilmeisesti myös katastrofaalisen huonoa johtamista. Joillain on kiire. Liian kiire.

Kaikki meni

Yhtä lailla on ihmisiä, joilla on yhtäkkiä aivan liikaa aikaa. Pikapotkuja on jaettu jo useampia. Osasyy tässä on opportunismissa: esimerkiksi eräs kauppakeskuksia operoiva suuryritys on käyttänyt koronaa savustaakseen ”huonot” vuokralaiset pois ja väkeviä ukaaseja vuokrien korotuksista ja ehtojen tiukennuksista on jaettu nyt, kun pitäisi olla täysin päinvastainen linja. Korostan, että tietoni tulee vain kolmesta lähteestä, ja koskee vain yhtä kauppakeskusoperaattoria, mahdollisesti vain yhden maakunnan alueella. Matkailualalla on tarina surullisen tuttu: lentoyhtiöt, hotellit, ravintolat, ym. HOK-Elanto tarjosi mielekkään vaihtoehdon, mutta moni muu ei ole voinut tarjota tällaista vaihtoehtoa. Monelta tippui maa jalkojen alta, yhtäkkiä. Osa sitä ei voinut välttää, osa kärsi likaisesta pelistä.

Opportunisteja piisaa

Yrittäjänä omat yhteystietoni ovat julkisissa rekistereissä helposti tarjolla. Voi veljet sitä määrää lainatarjouksia mitä olen saanut viime päivinä. Useampi suomalainenkin luottoa tarjoava puliveivari esiintyy julkisena koronaviruksen laina-avustajana, ja tarjoaa rahaa tähtitieteellisillä koroilla ja katastrofaalisilla luottoehdoilla. Huijarit haistavat rahan ja epätoivon. Moni haittaohjelmien tekijä on myös hyökännyt sairaaloihin ja terveysasemiin, ajatellen että nyt kukaan ei voi kieltäytyä lunnaista jos tietokoneet seisovat. Tämä itse asiassa johti mielenkiintoiseen vääntöön: yksi maailman kovimpia tietoturvaeksperttejä, Mikko Hyppönen, teki selväksi että koko tietoturva-ala käy rikollisten kimppuun keinoja kaihtamatta, jos terveydenhuoltoa vastaan hyökätään. Osa rikollisista antautui nopeasti. Mainiota!

Täysi epävarmuus

”Tule töihin ensi maanantaina, tai ehkä et, kerromme ensi maanantaina, tai ehkä seuraavan kerran kesäkuussa, tai ehkä ennen sitä, laita nimi paperiin että hyväksyt”. Tositarina tuokin. On aika paljon työntekijöitä jotka eivät edes tiedä ovatko huomenna töissä. Osin tästä menee syy monimutkaisille ulkoistus- ja alihankintaverkostoille. Moni ei todellakaan tiedä, työnantaja sen paremmin kuin työntekijäkään. Ajatelkaa vaikkapa hotellin siivoojia: jos hotelli on auki, siivousta pitää tehdä paljon enemmän nyt mutta kun hotelli saatetaan sulkea päivän varoajalla. Aika turha odottaa Kelalta myötätuntoa tuommoisessa tilanteessa. Toivottavasti tilanne korjaantuu ja merkkejä siitä on jo ilmassa.

Epätietoisuus kaiken yllä

Kiireisimmätkin meistä saattavat huomata kriisin pitkittyessä kulkevansa kassan kautta kotiin, kun toisella äkkipotkut voivat muuttua äkkitöihin. Paljon on kiinni siitä miten hyvin viruksesta saadaan niskaote ja toisaalta siitä miten hallitus paikkaa kriisin iskemiä. Vaikka yrittäjä olenkin, vähän pelottavat nuo puheet yritysten taseen paikkaamisesta. Mielestäni yrityksiä pitäisi tukea palkanmaksussa, ei muussa. Ihmiset on pidettävä töissä, se on kaiken A ja O lyhyellä tähtäimellä.

10 Replies to “Monia tarinoita tähän mahtuu”

 1. Tässä huomasi jo eduskunnan keskusteluissa jotta Kokoomuksen Juhana Vartiainen ajoi sitä samaa agendaa kuin ennenkin ”irtisanomisia helpotettava, pienemmällä palkalla töihin yms”…. Sattuikin niin että illla Kokoomuksen Puheenjohtaja sanoi että autetaan nyt hyvin toimivia yrityksiä, ei heikosti toimivia, joilla ei ole edellytyksiä selvitä juuri muutenkaan. Onhan suurin osa Kok yrittäjistä juuri näitä ”kädestä suuhun ilman vuosilomia puurtavia näpertelyfirmoja”…. mitähän Vartiainen moisesta on mieltä….

  1. Lisäys

   ”Alle 2 000 €/kk – puolet yksinyrittäjistä tienaa reilusti vähemmän kuin palkansaaja keskimäärin” (IL)

   Ei noilla roposilla paltsia rakennella ja ökymersuilla ajella, saatikka Dubaissa matkustella ja lomia pidellä.

   Nyt kun Orpon linjaus (oli tänään A-Studiossa) on että nyt autetaan hyvin toimivia yrityksia niin eiköhän se koske isoja toimijoita ja sitä osaa eliitistä jotka tuottaa ne verovarat ja työllistää muutakin kuin pelkästään itsensä nälkäpalkalla…. Eli noita nakkipuljuja, kukan myyjiä ja autotalli näpertelijöitä tulee kaatumaan eikä kokoomus ole ajatellut niille mitään vara-asemaan. Hyyryläisiksi pirtin perälle…

 2. Valtion ja kuntien verokertymät laskevat korona-epidemian vaikutuksesta

  Mistä hallitus taikoo kaikki jakamaksi aikomansa tuet, mikäli korona-epidemia kestää vaikkapa puoli vuotta tai pitempääkin, kun samanaikaisesti suuri määrä (pien-) yrityksiä kaatuu ja kymmeniä tuhansia ihmisiä menettää työpaikkansa.

  ***********************************************************************************
  https://www.ts.fi/uutiset/talous/4895993/Hallitukselta+tukipaketti+koronan+takia+horjuville+yrityksille

  Hallitukselta tukipaketti koronan takia horjuville yrityksille
  Eduskunnalle annetaan jo perjantaina 100 miljoonan euron lisätalousarvio. Siinä keskitytään vain koronaviruksen torjunnan ja varautumisen aiheuttamiin kustannuksiin ja muun muassa yritysrahoituksen turvaamiseen.
  .
  Ely-keskusten kautta myönnettävä 50 miljoonan euron elinkeinorahoitus suunnataan erityisesti palvelualojen, mutta myös tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan. Lisäksi tukien maksatuksia nopeutetaan.
  .
  Hallitus myös varautuu tarvittaessa tukemaan kuntia koronavirustilanteen aiheuttaman menojen kasvun tai verotulokehityksen äkillisen heikkenemisen tilanteessa.

  Mikäli valtion toimenpiteistä aiheutuu kuntien yhteisöverotulokertymän alenemista tai siirtymistä, niin kuntien yhteisöveron jako-osuutta korotetaan vastaavasti määräaikaisesti, hallitus lupaa.

 3. Ettei nyt jää tulkinnanvaraa: totta helvetissä pitäisi nyt tehdä työehdoista niin joustavia kuin vain ikinä mahdollista. En tiedä mitä Vartiainen sanoi, tai tajusiko siitä kukaan, mutta mitä joustavampia työehdot ovat nyt, sitä useampi voi pitää työnsä. Vastaavasti työttömyyskorvausten pitää joustaa samalla taholla ja ansiosidonnaisen pitää kuulua jokaiselle joka siitä maksaa, riippumatta liittojäsenyyksistä.

  Ja jos tuki kohdistetaan palkan sivukuluihin yksinomaan, silloin tiedetään että tuki kohdistuu palkkoihin. Sitä voi edelleen säätää niin että tuki on vaikkapa vain alle 3 000 euron palkkoihin.

 4. Eiköhän täällä kannata jättää puoluepolitiikka ja oppositiopolitiikka nyt rauhaan, Koko homma koskee kaikkia. Työrauha päättäjille- piste ! Tarkoitan edellisiä MS ja Alb.

 5. Minä sanoin mitä Vartiainen sanoi ja se sanoi sen röyhkeästi ja niin että se jäisi pysyväksi systeemiksi, äijä ratsasti tämän paniikin aikana omaa agendaa, oksettaa koko tyyppi, aivan kuin koko virusaaltoa ei olisi olemassakaan.
  Orpo sanoi suoraan että vain tuottavia firmoja tuetaan ja sehän on oikein.

  Omasta mielestä kaikkien pitää joustaa sekä mm sairaanhoitoalan ihmisten palkkoja nostas HETI kun se on mahdollista.

 6. Tämä ei koske kaikkia ei tasapuolisesti. Suuremmat firmat YT-lomauttaa pelastaakseen itsensä. Pieni firma ei voi lomauttaa sen toiminta loppuu. Paljon on niitä jotka joutuvat tyhjän päälle … Tässäkin tilanteessa on voittajia ja häviäjiä.

  1. Suurella firmalla johto nauttii edelleen hyvää palkkaa vaikka työntekijät marssitetaan ovesta pihalle, pienellä firmalla ei nauti rahastasta kukaan ja ne pienet firmat joissa jää yrittäjälle se tonni käteen kaatuu satavarmasti. Mutta heikkojen pitääkin kaatua vahvempien alta, luonnonlaki. Julmaa mutta totta.

 7. Monihan ajattelekin juuri noin; tuntematta mitenkään yrityselämää. Jossain määrin yli 30-vuotisen yrittäjäelämäni suhteen, olen hieman eri mieltä, enkä hiemankaan.
  Muuten ei kukaan yrittäjä voi jatkaa 2000€/kk liikevaihdolla, tosin ei ehkä liikevoitollakaan välttämättä.

 8. Jos Kalle on lukutaitoinen voi lukea siitä:

  ”Alle 2 000 €/kk – puolet yksinyrittäjistä tienaa reilusti vähemmän kuin palkansaaja keskimäärin
  (Torstai 29.08.2019 klo 09:52 ILTALEHTI)
  Suomessa oli viime vuonna jo 182 000 yksinyrittäjää.

  Yksinyrittäjien määrä on kasvanut Suomessa selvästi.
  Useimmat yksinyrittäjät toimivat palvelualoilla.
  Noin puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 2 000 euroa kuukaudessa, Suomen Yrittäjien kyselystä selviää.”

Kommentoi