Petteri Orpo – puolesta ja vastaan

Alma Median kysely kokoomusvaikuttajille toi vähän kierroksia puheenjohtajakisaan. Elina Lepomäki jättäytyi tässä vaiheessa pois, Antti Häkkäsen tilannetta ei vielä tiedetä. Otetaanpa siis hetkeksi pohdintaa nykyisen puheenjohtaja Petteri Orpon tilanteesta, plussina ja miinuksina.

Tämä blogaus on täysin puolueellinen, sillä sen kirjoittaa Lepomäen linjaa kannattava kokoomuslainen.

Paljon hyvää

Petteri on etevä debatoija, erittäin hyvää keskusteluseuraa niin poliittisten kilpailijoiden, omien kuin kansalaistenkin parissa. Hän on rento, asiallinen ja osaa yhdistää terävän älyn kunnioittavaan asenteeseen. Hän on varsin mallikelpoinen esimerkki asialinjan puoluejohtajasta, juuri sellaisesta joita räväkän populismin aikana tarvitaan vastapainoksi. Hän ei siltikään pelkää ottaa kantaa tilanteen sitä vaatiessa, joskin on ikuinen tasapainottelun laji sanoa asia riittävän terävästi, mutta ilman populismiin kääntyvää yksinkertaistamista. Mielestäni hän osaa tämän tasapainottelun hyvin.

Erityisen kehun annan siitä, että hän on ollut väärässä, löytänyt virheen edestään ja myöntänyt sen. Hänellä petti pelisilmä hoitajamitoituskohussa, mutta hän pesi pyykkinsä melko hyvin. Virheiden tekeminen yhdistää meitä kaikkia, mutta fiksuimmat meistä myöntävät virheen, nuolevat haavansa ja nousevat takaisin ylös.

Haasteitakin piisaa

Vaikka kansalaisten poliittinen muisti on lyhyt, samaa ei voi sanoa median tai vastapuolten kyvystä lyödä arkaan paikkaan. Petteri yhdistetään hoitajakohuun, terveydenhuollon sokeaan yksityistämiseen sekä turvapaikanhakijakriisin huonoon hoitoon. Sillä ei ole juurikaan merkitystä mikä hänen henkilökohtainen osa näissä oli tai mitä hän oikeastaan ajoi takaa, sillä vaaleissa äänestetään mielikuvia. Menneisyyden painolasti on melko painavaa eikä sen siivoamiseen ole mitään taikakeinoja.

Yksi käyttämätön keino olisi rohkeampia otteita tulevaisuuteen. Ehdotin itsekin yhtä Petterille lupsakalla ”REISKA” -työnimellä, viitaten modernimpaan yrittäjyysasenteeseen. Poliittinen kenttä on täynnä paikkoja, joissa olisi tilaa määrätietoiselle, tulevaisuuteen katsovalle visiolle. Mielestäni katse on edelleen liikaa peruutuspeilissä ja perinteisissä taustainstituutioissa. Nyt pitäisi ottaa tulevaisuutta kiinni sarvista. Rohkeat, tutkimukseen perustuvat irtiotot ja tuoreet näkökulmat saisivat kuulua nykyistä paljon kovemmin. Puheet ovat selkeitä ja fiksuja, mutta turvallisia, vanhoihin malleihin nojaavia, eikä niillä saa uutta kaikupintaa. Petteri puhuu terävästi, mutta antaa muiden asettaa agendan. Tämä on ongelma, sillä vaikka Kokoomuksen kannatus ei vuoda pahasti, se ei myöskään osoita aktiivista kasvua.

Hyvä debatti voi piristää

Petteri voi olla hyvä puheenjohtaja vastakin, mutta paljon riippuu siitä miten siihen päästään. Pohjalle tarvitaan terve, laaja-alainen ja vaikeitakin kysymyksiä puiva debatti, jossa kuitenkin pidetään kunnioitus ja arvostus mukana. Jos valinta vaikuttaa liikaa kabinettipäätökseltä ja liian vähän puolueen itsetutkiskelulta, jää mandaatti äänestäjien silmissä heikoksi. Puoluejohtajan vahva asema ei ole populismien matkimista, vaan osoitus siitä että asemaan päästäkseen on ensin tehtävä kovaa työtä.

Puheenjohtajaa ei ole vielä valittu eikä debatti alkanut. Itsetutkiskelulle tuore kysely antaa kuitenkin hyvää pohjaa. Pohtikaamme, puhukaamme, kehukaamme ja sparratkaamme toisiamme. Nyt ei ole oikea aika olla hiljaa mukavuussektorin keskipisteessä. Politiikkaa on hallituskritiikin ulkopuolellakin.

40 Replies to “Petteri Orpo – puolesta ja vastaan”

 1. Orpo meni suviseurojen ja Sipilän vankkureihin, tämä on suuri riippa tämän huonomuistisen henkilön poliittisessa historiassa.

 2. Minusta kokoomus on aivan sekaisin heikkokarismaisen Orpon johdolla.

  Pahin virhe juuri nyt oli, että juristi, pikkumies, Ville Rydman alkoi kosimaan persuja perinteisen kokoomuksen kaveriksi. Analyysi on täysin väärä. Kokoomuksen ydinporukka nousee barrikadeille moisesta avauksesta.

  Kokoomus on menettänyt monialaisuutensa demokraFiassa, yhteiskuntakerroksissa ( huom. ei demokraTiassa). Lisäksi sinne on tunkenut äärioikeistolaista porukkaa tuvan ovien täydeltä.

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006392294.html

  Tässä on kokoomuksen suljettu fb-ryhmä, joka hyppää varmasti silmille:

  https://www.facebook.com/groups/501194680053068/

  Sinne pääsee vain hyväksytyt jäsenet kuten allekirjoittanut.

  1. Heikki, Wille Rydman ei ole tietääkseni juristi, vaan valtiotieteiden maisteri (tutkinto, jolla ei kunnollista työpaikkaa saa, kuin politiikassa). Kuuluu samaan ajatuspajaan (Libera), monen muun oikeistoradikaalin kanssa.

    1. Sisareni aikoinaan mainitsi; kun mihinkään tiedekuntaan et pääse; ainut vaihtoehto on valtiotieteellinen, sinnehän toki pääset, jos akateemisen loppututkinnon haluaa.

 3. Henkilökohtaisesti näkisin mielelläni Orpon jatkavan Kokoomuksen puheenjohtajana myös vastaisuudessa, nimittäin se on yksinkertaisimpia keinoja estää puolueen kannatuksen kasvu.

 4. Kokoomuksella on kunniakas historia. Puolueen historian tähtihetkiä oli pesäero IKL:een jonka silloinen puheenjohtaja Paasikivi toteutti 1930-luvun alussa. Orpolta on valtioviisautta jos hän pitää kiinni tästä perinteestä vaikka Rydman ja kumppanit pyrkivät sen kumoamaan uskotellen vuosikymmenten jotakin muuttaneen politiikan perusasetelmissa.

  Mitään olennaista ei ole muuttunut; IKL ja Perussuomalaiset ovat saman hengen ilmentymiä eri aikoina. Kokoomus pitäköön ohjenuoranaan parhaat suomettarelaiset juurensa älköönkä kallistako korvaansa oikeistoradikaalien seiraaninlauluille.

  Seuraavaan hallitukseen Kokoomus + Keskusta + SDP. Oppositioon Perussuomalaiset + Vihreät + RKP + Vasemmistoliitto + KD. Ja Suomi kiittää.

 5. Minä olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Orpo on painolasti Kokoomukselle. Olkoon rivijäsen, mutta puheenjohtajaksi pitäisi saada valovoimaisempi henkilö. Se vaan on yksinkertainen tosiasia, että Orpo jää toisten puheenjohtajien varjoon joka palaverissa.

 6. Wille Rydmanilla on hyvin usein todella järkeviä ajatuksia, joita hän myös tuo ymmärrettävästi julki.

  Esimerkiksi viimeisin persuja koskeva ulostulo on täyttä asiaa.

  Ei ole mitään järkeä syrjiä persuja vain siksi, että ovat persuja. Pitää voida keskustella myös persujen kanssa hallitusohjelmasta. Jos hyvästä ohjelmasta voidaan sopia, siitä vaan yhteistyöhön pragmaattisesti myös persujen kanssa.

  Paljon hullumpaa on mennä samaan hallitukseen kommunistien kanssa.

  Puheenjohtaja-asiassa en ota kantaa, kun en tunne mahdollisia ehdokkaita riittävän hyvin. Minusta Kokoomuksen kurssia pitäisi reivata oikealle, eikä vasemmalle.

  1. ”Paljon hullumpaa on mennä samaan hallitukseen kommunistien kanssa.”

   Kyllä tämä huulipunahallitus ja erityisesti SDP ovat nyt sellaisella kurssilla, että on vaikea nähdä selkärankaisen kokoomuksen osallistuvan minkäänlaisen sinipunahallitukseen ensi kaudella.

 7. Rydmanilla on tietty pointti, mutta tapa jolla hän toi sen esille voi olla haitallista. Kokkarit ja persut eivät kisaa samoista äänistä sinänsä, joten turha pelätä ”vuotoa” niin paljoa.

  Toisaalta, ei hallitusyhteistyössä tarvitse olla mitään vikaa, kunhan se on yhteistyötä eikä peesausta. Jutusta luki ikävän herkästi rivien välistä, että homma on hyvä jos persut vie ja kokkarit vikisee. Se ei ole oikea tie.

 8. Kokoomuksesta ei enää tiedä, vasta heillä oli ministeri joka ajoi aselakia suomalaista maanpuolustusta vastaan ja oli vielä Pietarissa koulutettu ” osaaja ” , nyt on puheenjohtaja joka ei muista mitä sanoi eilen ja joka myötäilee mitä vaan saadakseen ääniä. Ei ihme että PS puolue ei tälläisten punikkien kanssa styylaile.

 9. Sinänsä, Marko, heitit nyt todella hyvä pointin.

  Lopulta se, ovatko kokkarit valmiita neuvottelemaan persujen kanssa hallitusyhteistyöstä, on vain puolet asiaa.

  Ovatko persut valmiita yhteistyöhön kokkarien kanssa on yhtä pätevä kysymys.

  1. Voin sanoa ettei tätä Kokoomusta enää erota Vihreistä ja Demareista, mitä vaan että ääniä saadaan, sama koskee kepuleita.

   PS taitaa olla tällä hetkellä ainut puolue jolla on selkärankaa olla oikeiston puolella.

   En tiedä olenko väärässä mutta tälläisen vaikutelman nyt alkaa koko ajan saamaan.

   Ja edelleen, minä en kuulu tällä hetkellä mihinkään puolueeseen vaikka jotkin muuta väittääkin.

   Oli kyllä niin huono Netflix elokuva että en ole moista nähnyt, oli ihan ”must” katsoa loppuun.

 10. Ja mistä tällaiselle rautakaarti-unelmakoalitiolle parlamentaarinen enemmistö?

  RKP ja KD kyllä aina valmiina jos hinnoista sovitaan (ei ole kyse rahasta) mutta mandaatit eivät riitä.

  Luuletteko Keskustan olevan käytettävissä? Ei se ole. Se sai taannoisesta sipilöinnistä siipeensä ja tarpeekseen. Ja kun tarkemmin katsotaan käytettävissä ei ole itse Kokoomuskaan. Härmäläinen Forza Nuova ei synny.

  1. PS jyrää ensi vaaleissa, nämä vanhat jättiläiset kuolee omaan mahdottomuuteensa, ei voi hakea aina äänestäjiä valehtelemalla, tulee jokin tolkku kun äänestäjät on nähneet vihdoin näiden läpi.

   Kok ja Kepu voitaisiin yhdistää, samanlaista paxkaa kummaltakin tulee koko ajan. Kuka näitä oikeasti uskoo,,,

   Vihreät ja vassarit on yhtä ja samaa

 11. Itse asiassa RKP:lle ei millään muulla ole väliä kuin rahalla. Kynnyskysymyksistä kovimmat eivät ole kieltä vaan säätiöiden verovapauksia. Ollut jo pitkään.

  He haittaavat kokoomuksen markkinaliberaalia imagoa jatkuvasti tuolla monopolikikkailulla. Markkinatalouden vastaista toimintaa.

  1. Raha ratkaisee, en näe itsekään mm Kokoomuksen osalta kuin rahan, kaukana on koti, uskonto ja isänmaa.

  2. Kyuulta väärää tietoa ruotsinkielisistä säätiöistä Suomessa, niiden määrästä ja pääomista. Suomenkieliset säätiöt ovat ylivoimaisesti niin määrällisesti kuin pääomissa suurimpia ”veronkiertäjiä”, jos niin halutaan asiaa ilmaista.
   Kannattaa tukia näitä tietoja tuosta linkistä:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6t

   Kulttuuripuolelta esimerkki: Konstsamfundet rahoitti Porvoossa Porvoon Kulttuurinystävien” ( suomenkielinen) toteuttaman Porvoon valtiopäivien 200-vuotistapahtumaa merkittävästi.
   Sisältö on erittäin korkeatasoinen suomen kielellä. Edellytys rahoituksen saamiseksi oli vain se, että esitteissä oli myös infoa ruotsiksi that´s it.

  3. RKP:lle ruotsalaisen säätiörahan koskemattomuus on politiikan kynnyskysymys, mutta sekin kysymys on heillä alisteinen ruotsinkielistämiselle. Se raha on työkalu jolla he tätä tavoitettaan ajavat. Samalla säätiöraha ohjaa RKP:tta eikä päinvastoin.

   RKP ajaa ruotsinkielen aseman vahvistamista. Tämä maksaa yhteiskunnalle , vaatii varoja. Tähän tarkoitukseen RKP ei säätiövarojaan käytä – jatkuvasta kasvustaan huolimatta ne eivät täten pitkään riittäisi – vaan niillä voidellaan ikuista kroonista rahapulaa puoluetaloudessaan potevia muita puolueita järjestämään ruotsittamisen rahoitus julkisista varoista. Viime vuosina toiminut tehokkaasti ainakin Kokoomuksen suhteen, joka puoluejärjestönä on katastrofaalisen pers´aukinen.

   Mahtava ruotsalainen säätiöraha on monien eri säätiöiden rypäs. Joukossa on sellaisiakin joiden säännöissä on pykälä että jos ruotsin kieli joutuu Suomessa uhanalaiseksi, siirretään säätiön varat Ruotsiin.

   1. Satun asumaan kunnassa, jossa nämä ruotsinkieliset säätiöt elelevät suurine maaomaisuuksineen, ilman verotusta ja perinne on yli vuosisatainen.
    Sinällään minulla ei ruotsinkieltä vastaan ole, vaikka kouluvuosistani paljonkin kului ko kielen opiskeluun, joten pärjään nykyisin silläkin. Opiskelussa tietysti painopiste ehkä voisi olla enemmän ns valtakielien; meille tärkeä venäjä, Englanti, saksa ja ranska, oikeastaan espanjakin.
    Yhteiskunnan ”piikkiin” kuitenkaan kohtuullisen marginaalisen ruotsinkielen opiskelua ei saisi sälyttää. Säätiöthän sitä omine voimavaroineen tietenkin voivat edistää.

 12. Tampereen fb:n Tampereen kuntapolitiikka- sivuilla keskustelu käy kuumana Aleksi Jäntin ja Lassi Kalevan välillä mahdollisesta yhteistyöstä tuon aikaisemman antamani linkin / IS perusteella.

  Vasemmisto, vihreät, ja kepu eivät ole ps;n kelkassa mukana. Jäntti yrittää luovia välimaastossa sanankääntein, mutta epäonnistuu. Kertoo kokoomuksen olevan täysin sivuraiteilla oppositiossa ja nuolemassa ps:a.

  Kannattaa mennä antamaan palautetta kokoomuksen ydinporukalle 3.2. klo 10.45 / Tampereen Rautatieaseman Robert´s Coffee. Läsnä koko kokoomuksen ydinporukka: Häkkänen, Lepomäki, Mykkänen, Vartiainen jne. yht. 13 kokkaria.

  Ilmoitus AL 2.2. s. A14

  https://www.facebook.com/groups/tampereenkuntapolitiikka/?ref=bookmarks

  1. Minä osaan jopa piereskellä suomeksi ja ruotsiksi. Tänään on tullut lähinnä imeliä, joten ruotsalaisuuden merkeissä päivä on kulunut.

 13. Tässä menee moni asia ristiin kun puhutaan persuyhteistyöstä.

  1. Missään nimessä ei pidä lähteä peesaamaan. Kokoomuksen agendaa ei saa kirjoittaa persujen puoluetoimistolla.
  2. Ei kannata paljastaa kilpailijoille kortteja tai antaa heille ilmaista vaalimanosta.
  3. Ei kannata käydä vaaleja ennen kuin vaalit on käyty. Emme edes tiedä mitä ensi vaaleissa on tärkeimpinä asioina Suomessa, kuka on persujen johdossa, kuka kokkarien johdossa, yms. Naurettavaa sitoa kätensä selän taakse nyt.
  4. Kokoomuksen suunta ei ole enemmän/vähemmän vihreisiin tai persuihin, vaan oma suunta. Aatekartta ei ole jana vaan kolmio, kuten taannoin muistutettiin.

  1. Sanoin tässä ennem joulus, ettei hallitus näkisi juhannusta, mutta kehotus näyttäisi nyt niin nopelta, ettei näkisi vappuakaan.

   Orpo runtatkoon kokoon hallituksensa.ilman uusia vaaleja. Voi halutessaan kokeilla vähemmistöhallitustakin Norjan ja Tanskan perinteiseen tapaan.

  1. Pudonneen edustajan katkeruus ja erityisesti täydellinen ammattitaidottomuus loistaa kirkkaasti.

 14. Henna Virkkuseenkin olen pettynyt, liittovaltiofanaatikko hänkin. Susi lammasten vaatteissa? Yksilökeskeisenä ei taida ymmärtää yhteisöistä mitään.

  Syyttää ”populisteja” brittien erosta. Jos olisi äo. edes hiukan toista läjää, niin olisi ymmärtänyt, ettei Britannia olisi voinut mitenkään liittovaltioon taipua.

  Voi olla, että brittien lähdettyä alkaa armoton fanaatikkoralli, josta on vaikea pötkiä pakoon.

  1. Kyllä se liittovaltiofanaatikkojen populismiralli nyt alkaa kaikin keinoin.
   Eri mieltä olevat koitetaan lynkata kaikin keinoin.

 15. Vspaavuorella on puolivillainen yleissivistys. Nationalismi ei muka käy, mutta veljeilee freudentalistien kanssa. Onko Vapi tyhmä, hullu, huijari, koijari, lahjottu vai onko muuten vain korruptoitunut freudentalististen vapaamuurativeljiensä taholta?

  1. Jos nyt jotakin myönteistä etsisi Vapiksen saamasta kohtauksesta, niin olettaen, että hän yrittää rämpiä eteen päin johdonmukaisuuden raskaalla tiellä, niin saattaa vielä tämän vuoden puolella myöntää persuille täydet ihmisoikeudet.

   ———-

   Oletan Vapiksen kuuluneen siihen synkkään liittovaltiofanaatikkojen sakkiin, joka pelästytti britit pois unionista.
   Vapis saattaa nyt kokea tavaritsiensa kanssa karmeaa aatekrapulaa ja saattaa sen takia käyttätyä jonkin aikaa arvaamattomasti.

 16. Ihmisluonto on sellainen. Orpo ja Sipilä nöyryyttivät vastavalittua puh.joht. Halla-ahoa 2017, kun uskoivat Soinin lupauksia Halla-ahon myöhemmästä syrjäyttämisestä.

  No Sipilä sai oikeudenmukaisen tuomion, kun kepulaisten äänet tulivat vaaleissa PS:lle ja Sipilä putosi pallilta. Soinin Sinisistä ei kuulla koskaan enää.

  Jäljellä on enää #orpopiru, ja Halla-aho on nyt hänen jäljillään. Selvästi sanoi, että ei luota Kokoomuksen nykyjohtopon. Eli jos seuraavien vaalien jälkeen Kok. haluaa hypätä voittajan vankkureihin, heidän pitää vaihtaa puheenjohtajaansa.

 17. Vapaavuori kuitenkin pahin mörkö
  Menee testosteronit älyn edelle. Minulla ei kummankaan kanssa ole kehumista, mutta täällä eivät hormoonit hillu päällimmäisenä.

Kommentoi