Ylläpito muistuttaa: tekijänoikeudet

Pirkan blogit ei ole Internetin tai lain yläpuolella. Olemme taannoin saaneet yhteydenoton liittyen epäiltyyn materiaalin luvattomaan käyttöön blogissa. Vaikkakin tekijänoikeusjuristin esittämä väite voi olla kiistanalainen, on kuitenkin hyvä idea kerrata asia.

Tosi lyhyt versio

 • Et saa kopioida toisen tekemää sisältöä (kokonainen artikkeli) kokonaan blogiin, ellei sinulla ole artikkelin tekijältä tähän nimenomaista lupaa.
 • Sitaatit ovat sallittuja (lisätietoja). Voit lainata pienen osan artikkelista, mutta lähde on aina mainittava.
 • Toisen ottamia tai tekemiä kuvia et voi kopioida omaan juttuusi ilman asianomaisen lupaa, se ei ole sitaatti. Poikkeus on kuvakaappaus tai muutaman sekunnin video-ote elokuvasta tai tv-ohjelmasta, joka on sallittua. Lähde pitää taaskin mainita.
 • Sitaatti ei saa vääristellä alkuperäistä lähdettä.
 • De facto melko ongelmatonta on lainata juttuun sosiaalisen median julkaisua. Esim. julkinen Facebook-päivitys, Youtube-video tai Twitter-viesti on mahdollista lainata suoraan. Silloin sinun ei tarvitse murehtia tekijänoikeuksia, joskin toki hyvän maun vaatimus yhä pätee. Esim. Twitterissä klikkaa viestin oikeasta yläkulmasta alas osoittavaa pientä nuolta ja ”Embed Tweet” -> saat suoraan kopioitavan tekstipätkän. Vastaava toiminto löytyy muistakin palveluista.

Muuta huomioitavaa

Tekijänoikeusasioissa liikkuu paljon asiattomia pyyntöjä, ylilyöntejä, ihmisten kiusaamista, kansankielellä sikailua. Tämän kuulee niin aktiivisilta kansalaisilta kuin asiaa hyvin tuntevilta juristeilta. Ihmisille lähetetään laskuja tekijänoikeusrikkomuksista ilman todisteita, hieman samoin kuin yksityiset parkkifirmat määräävät valvontamaksuja perusteetta. Juristien armeija on tottunut siihen, että kiusaamisesta ei tule seurauksia. Siten ihan kaikkea heidän sanomaansa ei kannata ottaa tosissaan.

Näin valokuvaajana kuitenkin näen, että tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa. Itsehän sallin valokuvieni käytön epäkaupallisesesti (esim. blogeihin) ihan kenelle vaan, kunhan kuvaajan nimi mainitaan. Aika moni tuntemani valokuvaaja on varsin myötämielinen kuviensa edelleenkäytölle samoin ehdoin. Osa haluaa yhteydenoton ensin, mutta se on hyvin pieni vaiva nähdä. Valokuvien edelleenkäytössä kohteliaisuus vaatii hyvin vähän ja antaa hyvin paljon.

Lisäksi ehdotan pohtimaan blogien luonnetta. Blogauksen tarkoitus ei ole vain kopioida toisaalla olevaa sisältöä. Jos kyseessä on vaikkapa Aamulehden tai Hesarin juttu, siellähän on jo omat kommentointitoiminnot. Toki, jos jutusta löytää uuden näkökulman jossa kirjoittajalla on myös omaa sanottavaa, se muuttuu blogaukseksi. Blogauksesta ylivoimaisen leijonaosan on oltava omaa sisältöä. Tuossa se aika lailla tiivistyy. Turvallisilla vesillä ollaan jos vähintään 90% on omaa sisältöä.

Jatkotoimia

Mikäli pyyntö tekijänoikeusloukkauksien korjauksista tulee, välitän sen blogauksen tekijälle ja annan hänelle hetken aikaa reagoida asiaan. Hän voi poistaa ongelmallisen sisällön, tai ilmoittaa haluavansa riitauttaa asian jolloin asianhoidon vastuu siirtyy hänelle. Ylläpito voi joutua poistamaan ongelmallisen sisällön, mikäli siihen tulee lainmukainen vaade, mutta tietenkin toivottavaa on ettei tuohon asti pitäisi mennä. Silloin voi kirjoittajalla olla oikeudenkäyntikuluja jo niskassaan aika paljon.

Sen sijaan pidän näitä tarkkaan silmällä myös itse. Muista medioista kokonaisena kopioituja juttuja ei enää katsella läpi silmien tai pelkällä varoituksella. Pelatkaamme siistiä peliä.

17 vastausta artikkeliin “Ylläpito muistuttaa: tekijänoikeudet”

 1. Muuan runoilija laski vähän liirumlaarumia runossaan Miss Universum, kunnes jysähti lattiaan todellinen helmi, joka meinasi mennä lattialankuista läpi:

  (sillä)
  ”maailma hukkuu paskaan,
  me vain luemme lehtiä.
  Pitäis laulaa laulu rastaan,
  jos se meinaa ehtiä.”

  Tässä on profetiaa pitkäksi aikaa. Seuraavien vuosisatojen aikana, niin kauan kuin suomea puhutaan, niin nämä säkeet loistavat kirkkaimpina 1900 -luvun suomalaisessa runoudessa.

  Moni runoilija suostuisi tinkimään muutaman vuoden elämästään, jos kykenisi luomaan jotain tuon vertaista.

  ——

  Mutta jos minä nyt mokaan ja muistan runoilijan nimen väärin, saattaa häkki heilahtaa. Otan kuitenkin riskin ja sanon, että asialla oli Jarkko Laine (?!).

  Voi olla, että nuo säkeet joskus sosialisoidaan, jolloin runoilijaa ei enää tarvitse muistaa eikä mainita.

  ——–

  Seuraavat kultaiset sanat on jo sosialisoitu, eikä kukaan enää tiedä, mikä osuus asiassa oli kansanrunouden kerääjäällä Elias Lönnrothilla tai jollakin runonlaulajalla tai kansanperinteellä:

  ”Vaka vanha Väinämöinen laski laulellen vesiä…”

  On varsin loistokas tuo kuva, minkä sanat loihtivat lukijan tai kuulijan mieleen.
  Vielä vanhanakin mies voi laskea laulellen vesiä vakaana, viisaana ja ylevämielisenä.

  Niinpä:

  Vaka vanha Väinämöinen laski laulellen vesiä, lakkapäitä lainehia.

 2. Häkki ei ihan äkkiä heilahda siitä että siteeraa väärin. Nämä pienimuotoiset kömmhädykset blogeissa eivät juuri muuta aiheuta kuin ”hups” tason ongelmia.

  Ongelmat alkavat silloin, jos tietoisesti tekee väärin eikä korjaa pyydettäessä. Vahingossa on vaikea joutua ongelmiin.

 3. Paremmissakin perheissä…

  Juuri poistin yhden blogauksen, jonka sisältö oli n. 98% lainattua, eikä edes ilmoitettu lainatuksi. Semmoisia ei katsella.

 4. Onko alla oleva teksti linjassa Suomen lain kanssa?
  Peda-net
  https://peda.net/info
  .
  https://peda.net/oppimateriaalit/kopiosto/ukk

  Haluaisin lainata toisten kirjoittamaa tekstiä omassa kirjoituksessani. Onko tämä sallittua?

  Tekijänoikeuslain nojalla saa toisen kirjoittamaa tekstiä lainata tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa, kun tekijä- ja lähdetiedot on merkitty hyvän tavan mukaisesti. Siteerausoikeuden luonteesta johtuen sitä käytetään yleisesti tieteellisessä työssä, opetuksen yhteydessä ja myös arvosteltaessa toisten teoksia. Myös muussa käytössä siteeraaminen on mahdollista.

  Siteeraaminen on sallittua vain julkistetusta teoksesta eli teoksesta, jonka tekijä on jollakin tavalla saattanut yleisön saataville. Sitaatilla tulee olla asiallinen yhteys teokseen, johon lainaus otetaan. Sen tulee siis täyttää niin sanottu vetoamisfunktio.

  Sallitun siteerauksen pituutta eli ”tarkoituksen edellyttämää laajuutta” ei ole laissa määritelty, vaan se on ratkaistava aina tapauskohtaisesti. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että siteeraus ei voi olla kovin pitkä, mutta toisaalta sitaatti ei saa myöskään olla niin lyhyt, että se antaa siteerattavasta teoksesta väärän käsityksen.

  Siteerattaessa teosta on aina muistettava mainita sitaatin lähde eli yleensä tekijän nimi ja lähdeteos.

 5. Tämä tarina ei hiljene.

  STT-Lehtikuva on palkannut tekijänoikeustrollin ilmoittamaan, että he haluaisivat sulkea koko palvelumme. Siinähän yrittävät, minulla on kotikenttäetu ja tiedän tasan tarkalleen millä korteilla pelataan.

  Silti, pidetään asia mielessä. Blogin tarkoitus on luoda omaa sisältöä, kommentoida, tehdä sitaatti ja jatkaa siitä. Olemme blogaajia, emme taskuvarkaita!

  99% blogauksista toteuttaa tätä hyvin. Yhteen prosenttiin puutumme. Hyvin meillä menee.

 6. Tuo kyllä tarkoittaa vaikka aamulehdestä jonkun artikkelin lainaamista kokonaan terv tepivaari

 7. No sokeethan ei näe mitään mutta eipä täällä tunnu olevan sellasia no on niitä täysin kopioituja ollut viime aikonakin aika lailla paljon
  Milloin mistäkin tietolähteestä terv tepivaari

  1. Ilmeisesti hevosmiesten tietotoimiston mielestä lyhytkin lainaus on sama kuin täysin kopioitu.

   1. Ensinnäkin itse voit käyttä vaikka lehmien tietotoimistoa minä en käytä kun niitä jotka kertoo tottuutta en liioin käytä mitään hevos miesten tietotoimistoa
    Kyllä niitä ylipitkiä lainauksia o nollut eräiltä piireiltä
    Eikä lyhyt lainaus ole kellekkään pitkä aina pitää olla eri mieltä no sellasta se oikea elämä on terv tepivaari

    1. Ounastelen että Tepi ehti nähdä sen blogauksen jonka poistin ja Juha ei kerennyt sitä nähdä. Ei se sen vaarallisempaa.

     Sitaatti on pieni osa alkuperäisestä sisällöstä (pari prosenttia). Aika helppo vetää raja. Ongelmallisessa blogauksessa oli 100% alkuperäisestä sisällöstä kopioitu.

 8. Minulla ei ole mitään halua osoittaa sormella ketään käyttäjää, semminkin kun virhe oli oikeasti lopulta pikkuriikkinen suuressa kuvassa ja hän korjasi virheensä.

  Minä näin viimeksi n. 10 min sitten blogauksen jossa oli kopioitu kaksi kokonaista uutisartikkelia. Sitten poistin sen. Olen tiukentanut linjaa huomattavasti.

 9. Eipä minullakaan ole leimata ketään jotenka sellaset väitteet on kokonaan täyttä puppua terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *