Kommenttini eiliseen Elokapina kirjoitukseeni.

 

Kiitos kommenteista. Hieman vielä omia ajatuksiani. Heidän jotka minun kirjoituksiani ovat lukeneet, täytyisi tietää ajatukseni ilmastonmuutoksesta ja sen hoitamisesta. Olen aina painottanut, ettei sitä saa kaataa vähiväkisten niskaan. Kaikki toimet täytyy tehdä oikeudenmukaisesti ja niin ettei esim. turveyrittäjille ja vastaaville koidu suhteettomia ongelmia. Olen aina pienen ihmisen ja maaseudun puolella. Se siitä.

Mitä sitten tulee Elokapinallisiin, niin olen iloinen nuorison ”heräämisestä”. Nuorison kuuluu kapinoida, haastaa vallassa olevia instansseja, kysenalaistaa yhteiskuntaa, sen toimintoja. Niin on kautta historian ollut. Muistamme Erkki Tuomiojan, Ilkka Taipaleen, heidän vastustaessaan Persian shaahin vierailua ja joutuivat putkaan. Miten oli Vanhan valtaus? Silloinkin nuorisoa syytettiin, menisivät töihin, mitähän noistakin tulee jne. Olin muuten itsekin Josafatin kallioilla -70 luvulla jakamassa Tiedonantajaa ja menin kalloilta kadulle ihmisille tarjoamaan lehteä ja jouduin poliisiautoon.

Se hämmästyttää kuinka Elokapinnallisten kimppuun hyökätään, mutta presidentti Niinistö tai rikkaan suvun Ilkka Herlin on jätetty rauhaan, vaikka he puhuvat samasta asiasta eli ilmastohätätilasta. Muuten, jos luitte huolelliseti kirjoitukseni, en itse vaatinut ilmastohätätilan julistamista.

Kirjoitukseni on tahallaan tai tahattomasti käsitetty osin väärin. Toin vain esille kuinka Elokapinallisia vastaan hyökätään tavallaan ”irtopisteiden” keruun varjolla. Ajatelkaa nyt, tänä viikonloppuna on suljettuna iso osa Jyväskylää, rallin toimesta. Missä ovat katujen tukkijoiden vastustajat? Jyväskylässä näemmä pystytään kiertämään katujen sulkemiset ilman ongelmia, mutta kun Mannerheimin tie on vähän aikaa tukossa, on koko valtakunta paniiksissa, paitsi helsinkiläiset jotka osaavat ennakoida ja kiertää sulut.

Entä Tampere? Perhana kuinka tukossa keskusta on aitauksineen ja ajokieltoineen.

Lopuksi: Puhuin politiikan pitkäjänteisyydestä, joka sekin alkaa olla populismin aikakaudella lähes kuopattu, omien puolueiden kannatuksen hiipumisen pelossa. Minun ikäpolveni muistaa Metallin lakon – 70 luvun alussa. En ihan vielä ollut mukana siinä koska olin vasta opiskelemassa. Mikä ryöpytys sitäkin vastaan oli, mutta tänä päivänä on itsestään selvää nauttia niistä saavutuksista joita lakolla saatiin aikaan. Tahdon sanoa, että päivän politiikan ohella käytiin kamppailua myös kauas tulevaisuuteen. Vaan miten on tänään? Kaikki tehdään vain silmälläpitäen seuraavia vaaleja, kun täytyisi myös rakentaa tulevaisuutta.

Minusta Elokapinan tavoite on avata keskustelua ja herätellä meitä ihmisiä todellisuuteen jonka edessä olemme. Nyt pitäisi avoimesti ja reiluilla avauksilla saada vilpitöntä keskustelua aikaan, mitkä kunkin puolueen ja ihmisten ajatukset ovat ilmastoasiassa ja luonnon pelastamisessa? Ilman typeriä irvistelyjä ja toisten halveksumisia.

Maalla asuvana ja köyhänä, minulla on omat mielipiteeni, jotka olen rohkeasti tuonut ilmi. Kunnioitetaan toisten vakaumuksia ja annetaan arvo heille, vaikka kuinka olisimme eri mieltä. Kait me nyt sentään olemme yhtä mieltä, että luonto ei anna armoa, jos me kohtelemme sitä kaltoin. Suojelkaammme kukin ilmastoa ja luontoa kykyjemme mukaan, eikö vaan.

32 vastausta artikkeliin “Kommenttini eiliseen Elokapina kirjoitukseeni.”

 1. Nyt täytyisi saada kevennykseksi kuvia typerästi irvistelevistä kapinallisista.

  1. Joukkomielenosoituksessa en ole koskaan ollut. Kahta olen sivusta seurannut. Kerran olin mukana laittomassa päivän lakossa ja sitä ikäni katunut.

   Joku lienee kuitenkin huomannut minun silloin tällöin mieltäni osoittaneen. Mutta en ole siihen kavereita kaivannut. Kukin miettiköön asioita omista lähtökohdistaan käsin. Tykkään painella tykkäämispanikkeita. Kirjoittajan on hyvä kokea tulleensa luetuksi ja ymmärretyksi.

   Persut ovat nykyään mielenosoittamisen kärjessä enimmäkseen vastamienosoituksin, koska ovat konservatiiveja. Mielenosoitukset tapahtuvat enimmäkseen netissä. Mukaan mahtuu myös haistatteluja katumielenosoitusten tapaan.

  2. Väkivaltaruotsin vastaiseen mielenosoitukseen voisin lähteä. Simputusta kannattavat henkilöt ovat niin paatuneita imperialisteja, että tarvitsisivat kunnon herätyksen.

   Kaikki Ahvenannaalle rettelöimään.!

 2. Olen edelleen täysin samaa mieltä Hannun kanssa, jolla on henkiset, fyysiset ja poliittiset aistit erittäin herkät haistamaan niin tämän päivän kuin tulevia tuulia.
  Miten se onkaan aina niin, että vasemmistolainen älymystö herää aina ensimmäisenä puolustamaan yhteiskuntaa ja sen haavoittuvimpia. Samalla rahakasan ja ns. hyvinvoinnin kukkuloilla istuvat kahmivat lisää, lisää ja lisää, eikä mikään saa muuttua.
  Aikaisemmin kirjoittamani aikakausi sosiaalisesta heräämisetä on tänäänkin menneillään, jonka sytykkeenä oli ensin koronakriisi, sitten haju siitä, että luonnon monimuotisuuden häviämien, joka voi olla jopa senkin takana, vie meidät tuhoon – ei huomenna, mutta ylihuomenna.
  Vanha pierulta haiseva porukka pitää elokapinaa vain laittomana rähinöintinä näkyvän kulkuväylän tiellä haluamatta edes ymmärtää, mistä oikeasti on kysymys.

   1. Pelkona on se, että elokapinan opeilla leipä loppuu köyhän pöydästä.

    1. Linkolan opeilla miljoonakin leivänsyöjää olisi Suomessa liiaksi.

     Kapinalliset ovat kyllä oikeassa siinä, ettei vainaja nälkää näe, eikä nälkäinen montaa viikkoa nälkää koe. Harva ongelma ratkeaa yhtä nopeasti.

     1. Kyllähän unioni voisi korottaa lentokerosiinin hinnan kymmenkertaiseksi, jotta yläilmakehän tilanne kohentuisi ja Suomessa voitaisiin korottaa myytävän lihan ja maidon verotusta pikkuhiljaa, jotta ilokaasut ja metaanit jäisivät vähäisemmiksi. Riisin maahantuonti voitaisiin kieltää, kuten myös naudanlihan tuonti.

      Tulisi pitää yllä omaa maataloutta kriisiaikojen varalta, jotta köyhäkin saisi sitten purtavaa.
      Turpeen monipuolista käyttöä pitäisi tutkia ja ylläpitää tuotantokapasiteettia. Sillä köyhäkin voi joskus kaivata lämpöä, vaikka muuten vähään tyytyykin.

      Hehkulamppudirektiivin toteuttaminen pitäisi keskeyttää mielipuolisena pakkolakina.

      Kyllä pieniä parannuksia voi aina kehitellä.

       1. Ei sinne retuperään kaikkia väärin soittajia oteta pitää silti soitell niin että biisin tunnistaa tuota Markun sävel lajia ei tunnista kukaan terv tepivaari

       2. En minä Markku piereksi ihan missä sattuu ja köyhät on monasti köyhiä toisten ihmisten tekemisistä
        Eivät useinkaan omaa syytään toisilta taas tulee aivopieruja ja aivan omaa tekoa ne ovat terv tepivaari

       3. Piereskelysyyte oli kohdistettu HK:lle.

        Tekopyhyydellä ei köyhiä auteta. Jos tuotantopuolelta viedään toimintaedellytykset, ei tule rahaa. Ja jos ei ole rahaa, ei voi tehdä juuri mitään.
        Rahan hankkimisen vastustaminen on kaiken vastustamista.

  1. ….kohtuuttomasti. Poliisin tehtävänä on arvioida, missä kulloinkin on kohtuullisuuden raja.

 3. Totta Hannu on ollut Tampereella Hämeenkatu tukkoinenen mutta kohta ei ole vaan on hyvä ja kunnossa oleva katu menee tosin vielä aikaa kun saamme ratikan reitin kokonan tehtyä
  Enää tuo ratikka työmaa kovinkaan paljon haittaa nyt on ihmisten opittava reitit mistä voi mennä Hämeenkadulle kun autolla ei ole asiaa
  Mutta sekin on totta että nuorison pitää laittaa hulluille päätöksille jarruja jos eivät päättäjät sitä itse huomaa
  Mutta ei Suomi koko maailmaa kykene pelastamaan terv tepivaari

 4. Kovin on vaikea nähdä, etteikö ilmastonmutosta vastaan taistelu kolahtaisi myös vähäväkisten lompakkoon, vaikka juhlapuheissa muuta esitetään ja vakuutetaan.

  Istukoot elokapinoisijat missä lystäävät, poliisi korjaa niitä sitten tarvittaessa pois paikalta.

  Helpompi toki olisi ymmärtää kapinoitsijoita mikäli he vaatisivat jotain, jolla olisi jonkinlaista merkitystä johonkin, jota sillä, että Suomi julistaa ilmastohätätilan ei ole.

  1. Merkitys on siinä, että tapahtuma keskusteluttaa eri tahoja ml. presidentti ja Ilkka Herlin ym.. Ja, sitä kansanosaa, joka ymmärtää edes jotain muuta kuin poliisi, vesitykki, rikolliset, sabotöörit jne..
   Eivät tällaiseen teemaan liittyvät kansalaisaloitteet mene lävitse Eduskunnassa.

 5. Tein eilen pienen improvideon elokapinasta jossa näitä pohdiskelin. Minua ei teiden tukkiminen haittaa ja komppaan monen mietteitä siitä että on hyvä kun pidetään meteliä tärkeästä asiasta.

  Mutta se ydinkysymys on tämä: onko elokapina ympäristöliike, vai antirasistinen, antifasistinen, marxilainen, feministinen, intersektionaalinen, demokratiavastainen, blm- ja ympäristöliike?

  He toteavat tavoitteekseen saada kriittinen massa puolelleen. Historia osoittaa, että kansanliike pystyy tähän vain jos sillä on selkeä, kapea, samaistuttava tavoite. Nyt heillä on niitä tusina. Sillä määrällä on mahdotonta saada puolelleen kuin hyvin pieni joukko.

  1. Siinä tusinassa on muutama samaan punavihersekoitukseen liittyvä yhteiskunnan horjuttamiseen tähtäävä, millä ei maailman tilaa kyllä paranneta.

   1. Paraneeko se metsät avohakkaamalla, suot ojittamalla, pellot paketoimalla, järvet teollisuuden saastuttamalla, teitä läpi maiden ja mantujen rakentamalla, kaupunkien puistot kivitaloiksi rakentamalla, luonnonsuojelijat häkkiin panemalla vai miten ?

 6. Heikki, nyt lipsahti argumentointivirheen puolelle. Oletus siitä, että koska kritisoidaan marxilaisuutta, silloin oltaisiin automaattisesti tuhoamassa metsät, on rakennettu heikolle puuaineelle. Kyllä sitä niin vasemmalla kuin oikeallakin osataan tuhota luontoa, liian hyvin. Katso vaikka tuota vasemmiston ykkössankaria Jeff Bezosta, on niin ihana sateenkaarimielinen ja samalla jättimäinen saastuttaja.

  Metsistä on apua kun metsät kasvavat ja niitä hoidetaan. Jos haluamme CO2-nielua metsistä, metsiä on myös kaadettava. Toki fiksusti ja vastuullisesti. Ja tiedättkeö mitä? Minulle on aivan yksi hailee hoidetaanko metsää fiksusti vasemmisto- vai oikeistohallituksen aikana.

  Ja tiedättekö mitä? Luonnolle on myös täysin yksi ja sama mikä puolue on vallassa. Oleellista on että luonnosta pidetään huolta. Tämä on kritiikkini A ja O.

  1. Olennaista on myös huomata, ettei se CO2:n määrä ole se olennaisin tekijä. Jos olisi, niin jokaiselle CO2 -lähteelle olisi pitänyt määrittää oma haittakerroin, jossa lentokoneiden haittakerroin olisi ollut kaikkein suurin, koska ne ylläpitävät jatkuvaa kasvihuonekattoa.

   Hiilidioksidi-propakanda vaikuttaa siis vähämielisten puuhastelulta. Toinen vaihtoehto on se, että sillä on salatut päämäärät.

   Pitäisi aloittaa huipulta eli lentokoneista, niiden hiili-, vesikaasu- ja typpipäästöistä ja niiden kiertokulusta.

  2. Kyuu, tällä kommentillani ei ollut mitään tekemistä oikeiston tai vasemmiston kanssa, vaan metsien ja luonnon kokonaisuuden ja monimuotoisuuden kannalta, jossa hiilinielu on vain yksi tekijä.

 7. Tässä on avaava kirjoitus niille, jotka epäilevät, ettei luonnon monimuotoisuudella ole mitään väliä- ötökälläkään. Se on yhtä tärkeä kuin itse olet.
  Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että koko Suomen pitää olla pöheköitynyt ja ikimetsiä täynnä, mutta antaa kuvan siitä, että me tarvitsemme oman elomme säilymisen vuoksi pienet ötökätkin.

  Tässä ote:

  ”Monimuotoisuus viittaa maapallon lajien ja eliöyhteisöjen kirjoon. Ihmisen toiminnan seurauksena alkanut kuudes sukupuuttoaalto on jo johtanut useiden lajien lopulliseen katoamiseen.

  Esimerkiksi Santahamina on luonnon monimuotoisuuden paratiisi siksi, että siellä on verrattain pienellä alueella lukuisia erilaisia luontotyyppejä ja niillä omat kasvinsa, lintunsa, nisäkkäänsä ja hyönteisensä.

  Saaren mäntymetsissä kasvaa eri sieniä kuin itäosan vanhassa kuusimetsässä, eivätkä samat linnut lurittele tervaleppäkorvissa ja lehmuksissa.

  Lumo-ohjelman tavoite on, että Helsinki pyrkii ottamaan huomioon luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kaikessa kaupungin toiminnassa. Laajat, tärkeät viheralueet halutaan säilyttää ja niiden välisiä ekologisia yhteyksiä pyritään kehittämään.

  Ohjelman mukaan suurimmat haasteet luonnon monimuotoisuudelle ovat kaupungin kasvu ja ilmastonmuutos. Koska viheralueet vähenevät rakentamisen vuoksi vääjäämättä, jäljelle jäävien alueiden laadulla on suuri merkitys monimuotoisuuden kannalta.”

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008245148.html

  1. Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola:
   .
   ” ..syytetään Kiinaa ja Intiaa vaikka ”omat ilmastopäästömme ovat henkeä kohti kymmenkertaisia näissä maissa asuviin nähden
   .
   10,2 / 3,2 = 3,2
   .
   Mitä Korhola tarkoittaa kymmenkertaisuudella?
   Mitä muuta puutaheinää hän esittää?
   .
   [ toisaalta 3,2 * 1400 > 10,2 *5 ]

   *******************************************************************
   ,
   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/135efd92-fe2e-4d12-804a-971f8c829fd5
   .
   Kiina ja Intia

   HS:n kirjoituksessaan Korhola nosti myös esiin sen, että Suomessa usein vieritetään syyt ongelmista muiden niskaan. Ilmastonmuutoksesta syytetään Kiinaa ja Intiaa vaikka ”omat ilmastopäästömme ovat henkeä kohti kymmenkertaisia näissä maissa asuviin nähden”.

   *
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_maiden_ja_alueiden_hiilidioksidip%C3%A4%C3%A4st%C3%B6ist%C3%A4_henke%C3%A4_kohti

   Luettelo maiden ja alueiden hiilidioksidipäästöistä henkeä kohti
   ,

   Kiina 3,2
   Suomi 10,2
   *

 8. HTIAINEN:
  ”Se hämmästyttää kuinka Elokapinnallisten kimppuun hyökätään, mutta presidentti Niinistö tai rikkaan suvun Ilkka Herlin on jätetty rauhaan, vaikka he puhuvat samasta asiasta eli ilmastohätätilasta. Muuten, jos luitte huolelliseti kirjoitukseni, en itse vaatinut ilmastohätätilan julistamista.

  *
  ’Elokapinnallisten kimppuun hyökätään,..’
  .
  Blogin varmaan tarkoittaa tällä elokapinalisten ajatusmaailman arvostelua – ei heidän raahaamista pois Helsingin pääkadulta istumassa.
  .
  Pääministeri ja presidentti totesivat yks’kantaan, että maan lakeja on kunnioitettava.

 9. .
  Vaikka kaikki suomalaiset poistettaisiin jonnekin, niin maapallon hiilidioksidipäästöissä ei tapahtuisi havaittavaa muutosta.
  .
  Kiina (1439 000 000 asukasta), Intia (1380 000 000 asukasta), Yhdysvallat (331 000 000 asukasta), Indonesia (273 000 000 asukasta), Pakistan (221 000 000 asukasta) [j.n.e.] alekirjoittelevat sopimuksia, mutta jatkavat tai jopa lisäävät fossiilisten aineiden käyttöä.

  *
  https://www.aamulehti.fi/ihmiset/art-2000008199402.html
  18.8.2021
  .
  Tamperelainen Katri Jurvakainen osoitti viime lauantaina mieltä Elokapinassa – nyt kasvatustieteen opiskelija [29 v] kertoo, miksi: ”Mikään muu ei ole yhtä tärkeää”
  .
  Lyhyesti sanottuna liike osoittaa mieltään, koska sen mielestä päättäjät [ tarkoittanee Suomen] eivät tee ilmastokriisin eteen tarpeeksi. Tämä vaarantaa kaikkien tulevaisuuden, ja mielenosoittajat vaativat hallitukselta parempaa.

  ******************************************************************
  Onkohan Katrin opiskelu mennyt ainakin osittain hukkaan – suhteellisuuden taju ei ole kasvanut opiskelun myötä mitenkään.

  1. Näille pelleterroristeille joka kerrasta lasku vaikkapa jaettuna niille kiinniotetuille per nuppi.
   Samalla kaikenlaiset asunto- ja toimeentulotuet pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *